banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Jul 2025, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
STRATOKASTEL je napisao:
Postoji stara izreka: "Daj caru carevo, a Bogu Božje!"

To u Biblijskom kontekstu znači da vjernik poštuje državne zakone dokle se god oni ne suprotstavljaju Božijim, dakle, ako bog kaže 'ne ubij', 'ne hvataj se mača', 'ne klanjaj se idolima', to onda znači da pravi vjernik neće ići u rat, niti u vojsku, niti će nositi oružje, niti će sudjelovati u ceremonijama koje veličaju zastave i naciju, tj. rađe će odrobijati i snositi sankcije od "cara" nego prekršiti Božije naredbe i načela. To je sa aspekta Biblije i hrišćanstva, poštovati sve državne zakone dok se ne suprostavljaju Božijim-

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ma da, i biti vrhunski autoritet u cijelom društvu. Teokratija nije baš idealan način upravljanja državom i društvom.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Govorio sam o običnom čovjeku, pojedincu koji plaća porez, vozi po ograničenju, poštuje svaki zakon sve dok se ne krši sa Božijim zakonom i načelima.
I onda neko takav završi na robij od strane onih koji se kunu u Boga samo zato jer ne želi da nosi oružje i ubija :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:35 
Citiraj:
Pretpostavljate svi, radilo se o Jehovinim svjedocima (u toj kućici su bili podstanari), ali mogli su tu biti i Adventisti poznatiji kao subotari isto bi bilo.

Takve ljude niko ne zeli u komsiluku i blizini...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
Govorio sam o običnom čovjeku, pojedincu koji plaća porez, vozi po ograničenju, poštuje svaki zakon sve dok se ne krši sa Božijim zakonom i načelima.
I onda neko takav završi na robij od strane onih koji se kunu u Boga samo zato jer ne želi da nosi oružje i ubija :roll:

U principu, mislim da djelimično stojimo na istoj liniji, a to je da je religija privatna stvar svakog pojedinca.
U drugom slučaju se razlikujemo, jer ti se oslanjaš na božiji a ja na svjetovni zakon i sekularnu državu.
Odbijanje nošenja oružja kao krivično djelo mislim da više neće biti aktuelno. Iskreno se nadam, mada što bi Andrić rekao: "Svijet je pun gada!"

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Citiraj:
Pretpostavljate svi, radilo se o Jehovinim svjedocima (u toj kućici su bili podstanari), ali mogli su tu biti i Adventisti poznatiji kao subotari isto bi bilo.

Takve ljude niko ne zeli u komsiluku i blizini...

Da znam, vjerovatno jer su pristojni, ne psuju, ne puše, ne drogiraju se, ne opijaju, ne kradu, ne kockaju, ne vjeruju u horoskop, pristojno se oblače... stvarno su nepodnošljivi, a povrh svih pobrojanih zločina čitaju neke knjige među kojima i Bibliju, msm stvarno im nije mjesto u ovom i u ovakvom svijetu.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
STRATOKASTEL je napisao:
Teokratija nije baš idealan način upravljanja državom i društvom.

Pa nije bas ni demokratija...nekako bi najvise odgovaralo za obje strane...tehnokratija kao oblik vladavine.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Najbolji oblik vladavine još niko nije izmislio, jer bi to onda bio jedini i konačni oblik vladavine u svijetu. Nastupio bi sklad, pravda i tolerancija među ljudima. Ali nešto se baš ne nadam da ću to da doživim. Nadam de da moji i tvoji pra-pra-unuci hoće.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 22:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Po mom saznanju svaka od velikih svjetskih religija koja se institucionalizovala i pretvorila u servis za ostvarivanje interesa države, politike ili ekonomije unutar sebe krije izvorni ili živi dio.
Taj živi dio religije se po pravilu odvojio i nastavio u svom pravcu da tumači duhovne istine. Tako imamo mistično hrišćanstvo, sufije,kabalu,zen...Takva tumačenja mističnih religija po pravilu su dostupna samo za istinske tragaoce za istinom.I naravno najčešće nisu priznata od strane vladajućih religija. Koji će tvrdokorni poštovalac onog što je napisano u Bibliji prihvatiti tvrdnju da je hrišćanstvo u ranom stadiju razvoja promovisalo otvorenu seksualnost ? Ili koji bi tradicionalni aksetski nastrojen budista južne škole prihvatio tvrdnju da je buda stvrdnuto govno, što je jedan od zen koana ?

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Komuso je napisao:
Po mom saznanju svaka od velikih svjetskih religija koja se institucionalizovala i pretvorila u servis za ostvarivanje interesa države, politike ili ekonomije unutar sebe krije izvorni ili živi dio.
Taj živi dio religije se po pravilu odvojio i nastavio u svom pravcu da tumači duhovne istine. Tako imamo mistično hrišćanstvo, sufije,kabalu,zen...Takva tumačenja mističnih religija po pravilu su dostupna samo za istinske tragaoce za istinom.I naravno najčešće nisu priznata od strane vladajućih religija. Koji će tvrdokorni poštovalac onog što je napisano u Bibliji prihvatiti tvrdnju da je hrišćanstvo u ranom stadiju razvoja promovisalo otvorenu seksualnost ? Ili koji bi tradicionalni aksetski nastrojen budista južne škole prihvatio tvrdnju da je buda stvrdnuto govno, što je jedan od zen koana ?

Svaka institucionalizovana religija se pretvorila u masinu za vjeru i vjerovanje. Sa druge strane zivi dio religije se ne oslanja na to vec je vise sistem tzv samorealizacije koja dovodi do odredjene tacke - UVIDA, tj konkretan put, koji daje slobodu totalno drugaciju od institucionalizovane religije. U potpunosti opravdavam onu izjavu: "Religija je opijum za narod", jer ta masovna / odnosno oraganizovana religija to i jeste. Sa druge strane mi smo primjer da je religija nesto zivo. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]