banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 7 smrtnih grijeha
PostPoslato: 31 Avg 2010, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja i dalje mislim da svijet funkcioniše prema jednom pravilu, iako nam smisao tog pravila često izmiče i ne shvatamo ga.
Sve što se dešava ima svoje uzroke i posljedice, ma kako oni nekad bili na prvi pogled loši.
U SP sinonim za izdaju je Juda, ali da nije bilo Jude ne bi se izdešavalo ono što se desilo, jer tako je moralo da se desi.

Što opet ne znači da treba sve prepustiti stihiji "jer tako treba" "tako je moralo biti", ali treba imati na umu da niko ne treba nikome da bude sudija ili da u ime nekih svojim načela uzima pravdu u svoje ruke i ubija ljude.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Ko je kriv za Hristovu smrt?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 14:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Znači - Hitler se pokaje i to je to? Mislim, kad bi bio istočne vjere...

Da, sto da ne?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 15:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Ajnštajn kaže da je sve relativno.
Tako bi moralo biti i ovo, jer ja naprosto ne znam i ne mogu da znam da li je za mene dobro/loše ono što je za nekoga dobro/loše. Ako je, dakle, vjerovati hrišćanskom načelu - ubijati je grijeh. Ali, šta ćemo ako je Trbosjek pobio kurave koje su prenosile neke zarazne bolesti i tako spriječio više smrti?

Gospod kaze da nije sve relativno.
Takodje i savjest u nama.Recimo da ti ubijes nekoga, razmisli kako bi se osjecao.Trbosjek recimo nema problem savjesti jer je dusevno bolestan :) .
Problem savjesti nemaju ljudi koji su ogrezli u nekom grijehu, postalo im navika, potiskuju mu sebi itd, ali vecinom ih stigne osjecaj krivice.
Postoji zakon u nama, pa recimo kad vidis da covjek bije drugog covjeka na ulici, pred njegovim djetetom, u tebi se pojavi zelja da mu stucas glavu.Znaci ti u sebi znas da to nije dobro, tj da je lose.Mozes reci onda da ima civilni zakon koji ce ga SUDITI, ili kao i trbosjek...premda je on to cinio iz dusevne bolesti, a ja i ti bi ga sredili iz osjecaja za pravdu.
Kao sto mi znamo suditi stvarima oko nas, tako ce i nama Gospod suditi, jer necemo moci reci da nismo znali sta je dobro i lose, kad smo se vec pokazali kao dobre sudije.
Zato gospod nudi pokajanje od svih grijehova, ako prihvatimo Hrisovu smrt i vaskrsenje, kao zamjenu za nase grijehe, prosle i buduce.
Veliki pozdrav

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2010, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Si, ali ako Trbosjek nije duševno bolestan?
Ostatak posta je tipično hrišćansko mudrovanje o ovoj temi...

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2010, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
ihtus je napisao:

Njegova slobodna volja.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2010, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:

podsjeti me, zbog cega je on ubijao?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 07:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:

Hristova pojava na zemlji je imala svoju misiju koja je u potpunosti obavljena onako kako je unaprijed pisano da će biti.
Ne može se posmatrati Hristova smrt (s obzirom na njegovu dvojaku prirodu; božansku i čovječju (dok je bio u tijelu) niti upoređivati i ocjenjivati našim aršinima vezanim za nas obične ljude.
Ako gledamo sa strane materijalizma njegova smrt bi trebala da povlači krivicu (kriv je taj i taj), a ako li gledamo sa stanovišta religije krivice nema, jer da nije bilo tjelesne smrti ne bi bilo ispunjenja njegove ovozemaljske misije.
Sa stanovišta religije bitna je duša, a tijelo je materijalno i propadljivo.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 08:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Daljac je napisao:

podsjeti me, zbog cega je on ubijao?

Mislim da nikada nije uhvaćen, pa nećemo to znati.
Uostalom, pitanje je bilo relativističko...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 09:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dobro, ja sam naveo jedan od razloga zasto mislim da postoji dobro i lose, a to je osjecaj za pravdu u nama.
Dali ti mislis da je sve relativno?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 10:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
ihtus je napisao:

Hristova pojava na zemlji je imala svoju misiju koja je u potpunosti obavljena onako kako je unaprijed pisano da će biti.
Ne može se posmatrati Hristova smrt (s obzirom na njegovu dvojaku prirodu; božansku i čovječju (dok je bio u tijelu) niti upoređivati i ocjenjivati našim aršinima vezanim za nas obične ljude.
Ako gledamo sa strane materijalizma njegova smrt bi trebala da povlači krivicu (kriv je taj i taj), a ako li gledamo sa stanovišta religije krivice nema, jer da nije bilo tjelesne smrti ne bi bilo ispunjenja njegove ovozemaljske misije.
Sa stanovišta religije bitna je duša, a tijelo je materijalno i propadljivo.

Dobro, ali ko je i sta je Hrista odvelo tamo na krst, u njegovoj dvojakoj prirodi.Jasna je i tebi i meni njegova misija, ali zasto je bogo-covjek na krstu razapet, kad mu je mjesto bilo pored Oca na nebesima?Mora postojati neki razlog, jer nije mala stvar.
Pitam zato jer sam citao da zvucna imena tradicionalnih crkava cesto okrivljuju jevreje, i pitam zbog drugih koji ce ovaj forum posjecivati, i citati.

Kao mali sam gledao film o Isusu, i kad bi ga razapinjali bio sam ljut na ljude sto ga ubise, nije bio kriv, abio je uz to glavni junak filma.Nije li bolje za svijet da lijeci ljude i cini cuda :cry:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:

Da.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Dobro, ali ko je i sta je Hrista odvelo tamo na krst, u njegovoj dvojakoj prirodi.Jasna je i tebi i meni njegova misija, ali zasto je bogo-covjek na krstu razapet, kad mu je mjesto bilo pored Oca na nebesima?Mora postojati neki razlog, jer nije mala stvar.
Pitam zato jer sam citao da zvucna imena tradicionalnih crkava cesto okrivljuju jevreje, i pitam zbog drugih koji ce ovaj forum posjecivati, i citati.

Kao mali sam gledao film o Isusu, i kad bi ga razapinjali bio sam ljut na ljude sto ga ubise, nije bio kriv, abio je uz to glavni junak filma.Nije li bolje za svijet da lijeci ljude i cini cuda :cry:

Početak Jevanđelja po Jovanu kaže:
Citiraj:
1 U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ. Prič. 8, 30. -Isa. 9, 6. -Zah. 13, 7. -Fil. 2, 6. -Otkr. 19, 13. -
2 Ona bješe u početku u Boga. Prič. 8, 30. -
3 Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 1.Moj. 1, 1. -
4 U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.

Nevjernom i kolebljivom narodu malo je bila pisana riječ i Riječ se ovaploti među ljudima, uze ljudsko obličje da bi svojim živim primjerom pokazala ono što oni nisu mogli da spoznaju kroz pisanu riječ.
Kako čovječanstvu dokazati Vaskrsenje (kulminaciju Hrišćanstva) ako ne kroz smrt i vaznesenje?

Ne trebaš biti ljut na ljude koji su to učinili jer Hristova ovozemaljska misija je i bila da svojim primjerom kroz stradanje dokaže suštinu Hrišćanstva i neograničenu Božiju ljubav.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 11:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
ihtus je napisao:

Da.

dali zivis kao da je sve relativno?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 11:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
ihtus je napisao:

Početak Jevanđelja po Jovanu kaže:
Citiraj:
1 U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ. Prič. 8, 30. -Isa. 9, 6. -Zah. 13, 7. -Fil. 2, 6. -Otkr. 19, 13. -
2 Ona bješe u početku u Boga. Prič. 8, 30. -
3 Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 1.Moj. 1, 1. -
4 U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.

Nevjernom i kolebljivom narodu malo je bila pisana riječ i Riječ se ovaploti među ljudima, uze ljudsko obličje da bi svojim živim primjerom pokazala ono što oni nisu mogli da spoznaju kroz pisanu riječ.
Kako čovječanstvu dokazati Vaskrsenje (kulminaciju Hrišćanstva) ako ne kroz smrt i vaznesenje?

Ne trebaš biti ljut na ljude koji su to učinili jer Hristova ovozemaljska misija je i bila da svojim primjerom kroz stradanje dokaže suštinu Hrišćanstva i neograničenu Božiju ljubav.

Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih
Ja vjeruje da je ovo prevashodni cilj, naravno slacem se da je gospod i to ucinio sto si navela.

12 A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo,
13 Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 11:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

prvi navod je Isaija 53. a drugi Jovan 1.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih
Ja vjeruje da je ovo prevashodni cilj, naravno slacem se da je gospod i to ucinio sto si navela.

12 A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo,
13 Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.

ihtus je napisao:
prvi navod je Isaija 53. a drugi Jovan 1.

Tačno. Prvi dio je tačan opis iz Starog Zavjeta o predstojećem Hristovom dolasku i stradanju. Sve se ispunilo kako je prorok Isaija predvidio.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
dali zivis kao da je sve relativno?

Трудим се, али не знам да ли увијек успијевам.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Daljac je napisao:
Znaš, mene zanima kako se zna šta je grijeh i za šta treba tražiti oprost. Naravno, znam ja da će se meni sada na ovo pitanje potezati citatima iz Biblije, ali - da li je, recimo, Džek Trbosjek uradio dobro ili loše djelo?

Da recimo znas pravi motiv svih tih ubistava, da li bi sudio prema motivima, ili po tome kakve su dalekosezne posljedice toga sto je ucinio, bez obzira na njegove motive?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja ne bih sudio, jer ja nisam Bog. A ljudi se često ponašaju kao da su upravo to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]