banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
_zoka je napisao:
Ukoliko nečiji način praktikovanje vjere ne dozvoljava nešto,ne znači da treba to nešto ismijavati.
Naročito ako to nešto nekome znači puno.
Koliko sam ja primjetio,ni jedan od nas ateista nije našao za shodno da se ovome naruga.
Toliko o "moralnoj superiornosti" vjernika...

Upravo.
Ja mislim da prije teologije u nekoj duhovnoj hijerarhiji idu kucno vaspitanje i uljudnost (i sve sto iz tog proizilazi).

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 10:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2010, 04:54
Ако не вјерујете у бога, вјерујте бар у културу и кућни одгој.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Između ostale 42 čestice, nalaze se i ove:

Citiraj:
„У моштанику имамо честице Прохора Пчињског, светог владике Николаја, архиђакона Стефана, апостола Томе и Јакова, великомученика Георгија, Јована Златоустог, светог великомученика Пантелејмона, великомученице Ирине, Мати Ксеније, свете мученице Теодосије, светих мученика Максима, Викентија, Христофора, Петра, светог епископа Исидора, свете Урсуле, комадић одеће светог Јована Шангајског, честицу крста на којем је распет Исус Христос...”,

Baš je nekako nezapaženo ova vijest došla do ljudi...

a,

Citiraj:
„У манастирима и црквама које сам ја посетио у светој земљи, Грчкој... видео сам да неки имају по 10 до 15 моштију. Али, ниједна црква или манастир, колико ја знам, нема 42 честице моштију светитеља и то нас чини поносним на наш Саборни храм Христа Спаситеља”.

Sve u svemu, radosna sam i prekrasno darivanje, zaista prekrasno... !

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To samo Bog zna zašto se čudesa dešavaju kod moštiju nekog sveca, a ne dešavaju se u 52. ulici.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Meni cijela ta stvar sa mostima i cesticama krsta nekako djeluje nerealno. Skoro sam bas negdje gledao emisiju o tome i kazu ljudi da je tokom srednjeg vijeka, kada je vladala prava pomama za tim, napravljeno dosta kopija. Ne moze covjek nista vise tacno znati...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Meni cijela ta stvar sa mostima i cesticama krsta nekako djeluje nerealno. Skoro sam bas negdje gledao emisiju o tome i kazu ljudi da je tokom srednjeg vijeka, kada je vladala prava pomama za tim, napravljeno dosta kopija. Ne moze covjek nista vise tacno znati...

Pa Gospode odakle nam toliko nepovjerenje... Jeli sve provjera ili je vjera? Tako sam tužna :(

„Nedavno nam je darovao čestice moštiju 42 svetitelja. On je čestice svetitelja dobio kao izraz zahvalnosti od manastira i crkava koje je obišao i darivao – od Jerusalima i Palestine, preko Svete Gore do Rusije”, kaže za „Politiku” prota Ratko Radujković i naglašava da svaka čestica ima sertifikat koji potvrđuje njeno poreklo i verodostojnost

Ali nije nama ni to dovoljno.... Eee...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ради се о томе да то није никаква сензационална вијест - постављена је за оне које то интересује,
на крају баладе нечија духовна искуства и нечија лична духовност је интимна ствар сваког појединца
и потпуно је дебилно отварати дискусију на овакве и сличне теме.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Što se mene tiče ismijavanje i satira religije je poželjno, ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Vjerovatno nema efikasnijeg načina da se ljudima ukaže na glupost onog što vjeruju (govorim generalno). Kada bi svi bili "kulturni" i imali "kućni odgoj" ljudi bi povjerovali svašta: da homeopatija liječi, da neki ljudi razgovaraju sa mrvima, da je svijet star 6000 godina, da će se 2012. dogoditi smak svijeta ili da će Veliki Hadronski Sudarač izazvati smak svijeta ranije, da kondomi ne sprečavaju širenje HIV-a, da dječaci neće nikom pričati o pipkanju... Neki bi išli čak dotle da čitaju horoskope ili da uvedu vjeronauku u škole.

Kladim se da bi se većina vas koji se žalite smijala glupostima u koje vjeruju mormoni ili scijentolozi.

Predlažem i dobru literaturu:
Žitije Brajanovo
South Park
Narod protiv Larija Flinta
Simpsoni

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako je opsteprihvaceni model "inteligentnog" i "civilizovanog" ponasanja
ismijavanje necega sto kod neistomisljenika ne razumijete odnosno smatrate za manu
onda ne bi ostalo nista sto ne bi bilo predmet necije pljuvacine i omalovazavanja.

Ali opet kazem, sve je to stvar ljudskih kvaliteta i kucnog odgoja
(mada koliko vidim veliki faktor je i visak umisljenosti a manjak inteligencije).

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Jamesdin Kurtovic je napisao:
_zoka je napisao:
Ukoliko nečiji način praktikovanje vjere ne dozvoljava nešto,ne znači da treba to nešto ismijavati.
Naročito ako to nešto nekome znači puno.
Koliko sam ja primjetio,ni jedan od nas ateista nije našao za shodno da se ovome naruga.
Toliko o "moralnoj superiornosti" vjernika...

Upravo.
Ja mislim da prije teologije u nekoj duhovnoj hijerarhiji idu kucno vaspitanje i uljudnost (i sve sto iz tog proizilazi).

Po meni je gore pokusavanje da se necije misljenje promjeni ili da se promovise svoje kao jedino ispravno.
Naravno govorim o misionarenju i tome slicnom.
Na taj nacin ne samo da ne postujes tudje misljenje vec sebicno i prepotentno nameces svoje.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zavisi na koje misionarenje mislis posto ih ima milion:
imas misionarenje smaranjem i kucanjem na vrata kod jehovista, misionarenje preko kupovine naroda humanitoarnom pomocu kod pojedinih protestantskih grana, pa zatim uz mnogo egzotike i primamljivih obecanja o neslucenim duhovnim visinama, savrsenom zdravlju i raznim natprirodnim mocima od onih koji su promovisali jogi kulturu, pa imali smo od desetog do dvadesetog vijeka "misionarenje" jezuita sa sve prigodnim spaljivanjem i mucenjem neistomisljenika, a naravno tu je i cuveno staljinovo misionarenje ateizma u kojem su stotine hiljada skoncale u logorima Sibira itd. Jedino sto priznajem moze biti svjedocenje - licna informacija a propagande mi je pun kufer.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Misionarenje u smislu obicnog razgovora, cak i ovog forumskog.
Ono suptilno "ja ti ne mogu reci u sta da vjerujes, ja ti samo mogu pokazati put" i te suptilne elitisticke doskocice.
Uopste to postavljanje prema nekome kao da ti znas istinu, pa onda kao dobrovoljno hoces nekoga da izvedes na "pravi put".
A toga sam se nacitao ovdje i previse.
Naravno ne govorim konkretno o nekome, nebitno bio to neki hriscanin/musliman ili ateista.
Ako je to pisano na temi na kojoj se bas o tome i raspravlja onda ok, ali najcesce to nije slucaj...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Да. У праву је Елвис Присли. Сви мисле да знају истину, а нико не зна да је нико не зна.
Ја рецимо кад пишем нешто кажем то је моје мишљење али не знам је ли истина. Међутим, примјећујем да сви кажу да је нешто истина а мишљења се разликују, што значи да нису истина.
Питање за Елвиса Прислија. Пошто тврдиш да си атеиста јел сматраш да је атеизам истина, или је то само твоје лично мишљење и опредељење?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pazi, recimo nekog ne interesuje sport, ili mu se ne slusaju navijacke price ili statijaznam, i on prosto zaobidje istoimeni podforum.
Znaci neces nikad cuti slicne price van podforuma DiR, a ne kontam sto bi neko ko je ateista uopste i istao tamo>
da se otvori tema o vanzemaljcima u koje ja licno ne vjerujem, vjerovatno je ne bi ni otvarao.
Naravno, u slucaju kad neko krene da siri neistine, ili propagira vlastiti pogled kao nesto sto svi tuto kompleto moramo usvojiti ukljucim se u raspravu,
ali da nekom ko mene licno ne maltretira rusim snjeska i govorim mu da je glup i zatucan zato sto ima svjetonazore koje ima,
to mi je zaista nedostatak ljudskosti, uvidjavnosti i ocigledan pokazatelj da imam u stvari neki licni nerazjasnjen problem sam sa sobom.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Да. У праву је Елвис Присли. Сви мисле да знају истину, а нико не зна да је нико не зна.
Ја рецимо кад пишем нешто кажем то је моје мишљење али не знам је ли истина. Међутим, примјећујем да сви кажу да је нешто истина а мишљења се разликују, што значи да нису истина.
Питање за Елвиса Прислија. Пошто тврдиш да си атеиста јел сматраш да је атеизам истина, или је то само твоје лично мишљење и опредељење?

Bravo jelly, rijetko ko u postovima pise "to je moje misljenje".
To je ono o cemu pricam.

A druga stvar, pa majka mu stara, vec me nekoliko puta pitas da li sam ateista i ja ti govorim da nisam.
Agnostik sam i objasnjavao sam to isto toliko puta :P

A upravo zbog tvog pitanja sam i prestao biti ateista (da, jesam nekada bio) jer kao sto sam i rekao, i oni su u istom sosu kao i vjernici, i njihova "istina" se zasniva na vjerovanju odnosno nevjerovanju. Niti oni mogu znati da bog ne postoji niti ovi drugi mogu znati da on postoji.
Zato sam i izabrao agnosticizam, najrealniji i najobjektivniji stav prema tome.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
ali da nekom ko mene licno ne maltretira rusim snjeska i govorim mu da je glup i zatucan zato sto ima svjetonazore koje ima,
to mi je zaista nedostatak ljudskosti, uvidjavnosti i ocigledan pokazatelj da imam u stvari neki licni nerazjasnjen problem sam sa sobom.

E jbga Jamesdine, ne bih sad da budem neka tuzibaba ili slicno, niti imam nesto protiv tebe, ali upravo ti si znao da omalovazavas neciji stav. Konkretno se sjecam tvog prigovora na moj agnosticizam kada si rekao da su ti ljudi "kojima se ne da da putuju" ili nesto slicno, pa onda na temi budizma itd.

Ali pazi, meni to apsolutno ne smeta niti me vrijedja.
Mene malo i nervira ta osjetljivost ljudi kada neko kaze nesto protiv njihovog misljenja ili nesto sto im ne odgovara. Svi se krenu zaliti kako neko ne postuje njih i kako ih to vrijedja..
Mislim realno, ako tebe moze uvrijediti neko na forumu koga ni ne znas i ako taj neko uvrijedi tvoju vjeru ili slicno, onda brate ne trebas ni dolaziti na forum.
Zar ljudi ocekuju stvarno da ce u zivotu sve biti ruzicasto, da ce ljudi govoriti samo ono sto ti zelis da cujes...

Neko smatra da je moj agnosticizam glup, bezlican, plitak...
Fino. Zaboli me. Najbolje da se uvrijedim sad zbog toga...

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cova ako cemo iskreno, ne znam ni jedan forum u galaxiji na kojem se vise pljuvalo po pravoslavlju od ovog. Iskreno.
Vjeruj da ljudi bolje misljenje o pravoslavlju imaju na vehabijskim i ultrakatolickim forumima od ovoga.
Na forumu sam i poceo pisati isprovociran jer je stav bio u fazonu "ma to je za zatucane glupane" sto mi nije govorilo nista o toj vjeri nego o onima koji to govore.

A ako cemo iskreno do kraja (sjecam se da sam te namjerno u pocetku bockao i provocirao) i tvoj se stav umnogome promijenio, ublazio, prosirio,
kao i stav svakoga onoga ko zna uvazavati sagovornika, jer na taj nacin ljudi jedni druge oplemenjuju i prave vecim.

Iskreno, bas oni koji ovdje glume polubogove inteligencije, znanja i obrazovanja
(jer kako drugacije tumaciti nekoga kojem je svaka vlastita recenica axiom, bez obrazlozenja, arumenta, pojasnjenja)
su u stvari oni koji su istinski zatucani i suzenih vidika.
Opet kazem, neizmjerno mi zadovoljstvo predstavlja (i odrzava me na ovom forumu) cinjenica da ima ljudi sa kojim imam apsolutno suprotne stavove,
a sa kojim opet mogu da ljudski i normalno nasalim se, porazgovaram, pa i stosta novo naucim od njih.
Jedino sto ne mogu da trpim su umisljeni i sveznajuci, ali srecom ih je sve manje.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Apsolutno.
I ja tako mislim. A o tebi Jamesdine sve najbolje, iskreno. Eto napomenuo sam tih nekoliko stvari koje su mi zasmetale ali kao sto rekoh, ne slazemo se u nekim stvarima ali se ni ne vrijedjamo ili slicno.
Ne mogu se svi slagati u svacemu.

Ono sto si ti rekao, takodje i meni smeta.
Kada bi samo ljudi iskoristili na pocetku recenice "Ja mislim" sve bi bilo drugacije.
Jer ako neko kaze svoje misljenje ja a niti bilo ko drugi se ne moze uvrijediti na to.
Ali mnogi ne govore u tom tonu vec kako si ih ti opisao "umisljeni i sveznajuci".

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 19:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čuj agnostik :lol: .........Jesi i izabrao.Put kojim nećeš nikoga uvrijediti,a?
Šala,naravno.Meni je gnosticizam puno interesantniji....Nisam ljubitelj filozofije,a na religiju tako gledam,kao na filozofiju....E,pa gnosticizam je oblik filozofije koji mogu svariti.......

„Napustite traganje za Bogom, za kosmosom i sličnim. Umesto toga, počnite od sebe. Zapitajte se ko i vama prisvaja sve kad kaže moj duh, moje srce, moj Bog. Pronađite izvore ljubavi, radosti, mržnje i žudnje... Ako pažljivo ispitate sve, naći ćete to u sebi.“

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Definitivno ste mi dva omiljena lika sa foruma :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]