banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Jul 2025, 02:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Put Budizma
PostPoslato: 31 Jul 2010, 10:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Komuso je napisao:
Zen nije ni jedno od svega nabrojanog a opet se može reći da sadrži po malo od svega. Nije religija u uobičajnom smislu riječi a opet mu se lijepi etiketa religije. Nije filozofija jer izbjegava intelektualizaciju i logičko rasuđivanje, a opet je mudrost na sebi svojstven način.

Pa sta je onda??? U tom moru zbunjenosti i konfuzije mora nesto biti.

Komuso je napisao:
Možda bi se posebnost zena mogla naći u pristupu životu bez dogmi,spisa,vjerovanja,gurua...Bez termina tipa duh,duša,bog...Ne znam.Možda je moj put nešto najobičnije što se može iskusiti pa samim tim i nadmoćno poseban.

Znaci jedno veliko NISTA, cini mi se da necu moci reci zasto, ali Ateisti su Teisti na spram gore napisanog.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 10:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Opet moram da napomenem da se Budizam ne smije generalizovati. Radi se o religiji koja se granala i doživjela mnoge transformacije na svom putu i različita tumačenja. Kada kažemo budizam na šta mislimo? Na nekakvo obožavanje Bude i klanjanje njegovim statuama ? Na čitanje svetih spisa ? Na filozofiju ? Toga svega i ima i nema u budizmu.Mislim da se treba čuvati uopštavanja i sam istraživati. Pojam boga kakav ga mi poznajemo je nepoznat budistima. A opet je bog sveprisutan kroz mnogo spisa.Izučavanje budizma je preivan poziv na obogaćivanje vlastitog iskustva i znanja. Bez zaključaka, predrasuda i instant rješenja.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 10:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Komuso je napisao:
Zen nije ni jedno od svega nabrojanog a opet se može reći da sadrži po malo od svega. Nije religija u uobičajnom smislu riječi a opet mu se lijepi etiketa religije. Nije filozofija jer izbjegava intelektualizaciju i logičko rasuđivanje, a opet je mudrost na sebi svojstven način.

Pa sta je onda??? U tom moru zbunjenosti i konfuzije mora nesto biti.

Komuso je napisao:
Možda bi se posebnost zena mogla naći u pristupu životu bez dogmi,spisa,vjerovanja,gurua...Bez termina tipa duh,duša,bog...Ne znam.Možda je moj put nešto najobičnije što se može iskusiti pa samim tim i nadmoćno poseban.

Znaci jedno veliko NISTA, cini mi se da necu moci reci zasto, ali Ateisti su Teisti na spram gore napisanog.

Pitanje je ko je zbunjen i konfuzan :)

Šta bi ateisti bili bez teista ? Radi se o ljubavnom odnosu koji nadmašuje sve poznate srceparajuće filmove i romane.

Opet pozivam na vlastito istraživanje.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 10:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
Komuso je napisao:
Opet moram da napomenem da se Budizam ne smije generalizovati. Radi se o religiji koja se granala i doživjela mnoge transformacije na svom putu i različita tumačenja. Kada kažemo budizam na šta mislimo? Na nekakvo obožavanje Bude i klanjanje njegovim statuama ? Na čitanje svetih spisa ? Na filozofiju ? Toga svega i ima i nema u budizmu.Mislim da se treba čuvati uopštavanja i sam istraživati. Pojam boga kakav ga mi poznajemo je nepoznat budistima. A opet je bog sveprisutan kroz mnogo spisa.Izučavanje budizma je preivan poziv na obogaćivanje vlastitog iskustva i znanja. Bez zaključaka, predrasuda i instant rješenja.

jel ti baba bila budista ili si ti to sam otkrio pa si crna ovca u porodici ?

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 12:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Komuso je napisao:
A kad bi znao šta znači riječ duhovnost onda bi i na ovo mogao odgovoriti :)

Pa dobro, ... za to sto si ti napisao ne treba Zen. Dovoljan je Zivot. ;) Jer "zivot je komplikovan onoliko koliko ga ucinis komplikovanim". Kad se udje u svijet DiR zacudjujuce je koliko su stvari kompleksne (odnosno koliko ima dogmi, pravaca, objasnjenja, predrasuda, ispoljavanja, itd). Ali kad covjek sazrije da baci sve to, vidi da je sve ono sto se koristilo kao alat da se shvati ustvari prestavljalo prepreku. Put je prepreka.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 12:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Dakle : "Znam da nista ne znam."

i

Odakle sam dosao -ne znam
Kuda idem -ne znam
Zasto ne znam- ne znam.

Ne znam odakle materijal za diskusiju kad je sve "ne znam" i sve je "nistavilo" poput svemira koji se siri u "nista"...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 13:59 
Pripravnik
Pripravnik

Kuda idem -ne znam
Zasto ne znam- ne znam.

Mnogo iskrenije nego li utjeha drugih učenja.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 14:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Kuda idem -ne znam
Zasto ne znam- ne znam.

Ko je taj što zna da ništa ne zna ?
Zašto moram doći odnekud ?
Zašto moram negdje ići ?
I zašto moram znati ?

Jedna od najčešćih optužbi je da je zen nihilizam kad zaboga ne postoji ništa,sve je prazno,sve je ništavilo :)I sve je tako besmisleno jebote i život nema svrhu.Nešto mora postojati.Za nešto se moram uhvatiti.Pravo pitanje je šta je to što jest a nije istovremeno ? Uf - ljuta rakija je ovaj zen.

Golden Brown - jeste život zen u pravu si Sa druge strane postoje škole u istoriji budizma koje su do te mjere naglašavale neformalnost, nesimboličnost i neinstitucionalnost da su (ili su) gotovo izumrle.Tako da se mora nešto i reći o zenu.Otud i klanjanje kipovima - nema potrebe za klanjanjem al se dobro zezamo obožavajući kamene bude.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 10:07 
Pripravnik
Pripravnik

Dobar način za otkrivanje vlastitih nedostataka je posmatranje onog što te iritira kod drugih.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
golden_brown je napisao:
Dobar način za otkrivanje vlastitih nedostataka je posmatranje onog što te iritira kod drugih.

:thumbright: jes' vala

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Činjenica je da ono što ne podnosimo kod drugog su u stvari naše mane (koje smo podsvjesno prepoznali).

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 18:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dok postoje drugi postojaćemo i mi - sa stanovišta ogledala nije bitno da li se radi o nedostacima (manama) ili vrlinama. Odraz je odraz. Šta je činiti ?

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik

Hoćeš da kažeš da smo usljed "potrošačkog društva" naučili razmišljati u duhu nedostaci/vrline, a sa autenticne strane bi sve to bio jalov posao?

Citiraj:
Šta je činiti ?

Vidjeti to!?

Citiraj:
Koje smo podsvjesno prepoznali

Da li to znači da onda podsvjesno prizivamo svu patnju i da je mi volimo (ali ne znamo da je tako)? Odgovor će možda ući u domen "moć podsvjesti", "secret" ili nekih drugih tema ... što mi i nije cilj.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2010, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Trla baba lan da joj prođe dan :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 07:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
Trla baba lan da joj prođe dan :roll:

Kao i ti baba :)

Poslednji put menjao Komuso dana 03 Avg 2010, 07:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 07:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Koje smo podsvjesno prepoznali

Da li to znači da onda podsvjesno prizivamo svu patnju i da je mi volimo (ali ne znamo da je tako)? Odgovor će možda ući u domen "moć podsvjesti", "secret" ili nekih drugih tema ... što mi i nije cilj.[/quote]

Podsvijest je popularan izraz za fetiš kopanja po rupi bez dna, koji se često nikad ne završi. Ako mi iko ikad pokaže nešto što liči na podsvijest popiću Vrbas u dva gutljaja.

Evo da malo odmorimo od lana:)
http://www.youtube.com/watch?v=wOH0vAlrTeQ

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Komuso je napisao:

Treba napomenuti da u Budizmu ne postoji pojam grijeha na način na koji ga mi poznajemo.Stara poslovica kaže da ako ne možeš biti đavo, ne možeš biti ni svetac. Ovakvo tumačenje stvarnosti je strano našem zapadnom umu ustoličenom u uglavnom hrišćanskoj tradiciji, tako da se to treba razumijeti na pravi način.

Možeš li ovo malo bolje pojasniti?

Inače moram priznati da me pomalo fascinira budizam. Toliko miroljubivosti, spokoja, smirenosti, otvorenog uma. Čak i u Komusovim postovima, dok ostali napadaju, kritikuju, čak i pomalo grubo i nepristojno se izražavaju - on ostaje isti.
Ne bih prelazila u drugu vjeru, ali zanimljivo mi je čitati o tome i sviđa mi se na neki način ta filozofija.
Sjećam se jednom u razgovoru sa jednim sveštenikom sam spomenula kako imam želju da treniram jogu. On me zgroženo počeo kritikovati kako se to protivi pravoslavnoj vjeri i kako je upisivanje kursa joge ravno prelasku u drugu vjeru. Ne vidim čemu tolika ograničenost. Za mene je vjera ono što ja vjerujem, taj osjećaj da nešto postoji, ono kako ja shvatam svemir i život, ne tražim nikakve dokaze ni argumente niti pokušavam nekome nešto da dokažem. Ja vjerujem u pravoslavnu vjeru! A to da li ću ja rekreativno da se bavim jogom, čitam knjige koje govori o drugačijim shvatanjima ili nečim trećim mislim da je najmanje bitno. Moju vjeru ne može da poljulja ni Komuso svojim argumentima, ni Oficir, ni Ahmed. Meni argumenti ne trebaju.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 16:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Komuso je napisao:

Treba napomenuti da u Budizmu ne postoji pojam grijeha na način na koji ga mi poznajemo.Stara poslovica kaže da ako ne možeš biti đavo, ne možeš biti ni svetac. Ovakvo tumačenje stvarnosti je strano našem zapadnom umu ustoličenom u uglavnom hrišćanskoj tradiciji, tako da se to treba razumijeti na pravi način.

Možeš li ovo malo bolje pojasniti?

Inače moram priznati da me pomalo fascinira budizam. Toliko miroljubivosti, spokoja, smirenosti, otvorenog uma. Čak i u Komusovim postovima, dok ostali napadaju, kritikuju, čak i pomalo grubo i nepristojno se izražavaju - on ostaje isti.
Ne bih prelazila u drugu vjeru, ali zanimljivo mi je čitati o tome i sviđa mi se na neki način ta filozofija.
Sjećam se jednom u razgovoru sa jednim sveštenikom sam spomenula kako imam želju da treniram jogu. On me zgroženo počeo kritikovati kako se to protivi pravoslavnoj vjeri i kako je upisivanje kursa joge ravno prelasku u drugu vjeru. Ne vidim čemu tolika ograničenost. Za mene je vjera ono što ja vjerujem, taj osjećaj da nešto postoji, ono kako ja shvatam svemir i život, ne tražim nikakve dokaze ni argumente niti pokušavam nekome nešto da dokažem. Ja vjerujem u pravoslavnu vjeru! A to da li ću ja rekreativno da se bavim jogom, čitam knjige koje govori o drugačijim shvatanjima ili nečim trećim mislim da je najmanje bitno. Moju vjeru ne može da poljulja ni Komuso svojim argumentima, ni Oficir, ni Ahmed. Meni argumenti ne trebaju.

Evo pokušaću objasniti

Za početak je korisno napraviti osnovno poređenje osnovnih karakteristika najvećih svjetskih religija Hrišćanstvo,Judeizam i Islam ili zapadne religije i Hinduzam i Budizam ili istočne religije.

Osnovna razlika je u tome što zapadne religije prave distinkciju (razmak) između sebe i boga.To znači da je bog apsolut i vrhovno biće koje posmata ovaj svijet sa strane ne učestvujući u njemu. U Svetom Pismu piše da je bog sve prisutan ali zamislite da ja sutra izađem na ulicu i počnem na sav glas vikati da sam bog :) Primjer za to je ustaljeno mišljenje da je bog negdje gore i da nadzire naše postupke.U skladu sa tim postoje i zakoni kojih se moramo pridržavati kako bi ispunili božju volju.U tim zakonima je jasno određeno šta je grijeh a šta nije.

Hinduizam kao religija iz koje je proistekao Budizam boga vidi kao intergralni dio svijeta.Svijet je božja igra (lila) a on (Brahman) u toj igri učestvuje na raznovrsne načine.Od onih koje mi nazivamo dobrim i moralno čistim do onih za koje se smatra da su loše ili zle ako hoćeš. Bog jednostavno zauzima razne uloge ne birajući jer je on svemu i sve je u njemu. Kad bih izašao na ulicu i tvrdio da sam bog, hindusi bi oduševljeno konstatovali da bog igra predivnu igru kroz mene ( drama)On određuje pravila igre. Ima ga i u najvećem dobru i najcrnjem zlu. Ono što nazivamo grijeh je samo jedno lice boga.Treba obratiti pažnju na Hindu mitologiju koja je nevjerovatno maštovita i prikazuje boga u kontekstu svega navedenog.

Budizam u svojim osnovama ne poznaje pojam boga niti brahme već smatra da je svijet opredmećenje ljudskog uma i prozvod ljudske želje (ukratko). Cilj je dostići nirvanu odnosno prazninu i time prekinuti lanac uzroka i posljedica (karma) i izaći iz točka rađanje i smrti (samsara).
Theravada pravac (kao stariji) potencira asketizam,monaštvo i povlačenje iz svijeta.
Mahayana (chan.zen,tibetanski budizam...) njeguje ideal bodisatve odnosno bića koja borave u svijetu saosjećajući sa njim i pomažući svim živim bićima na putu do nirvane.

Naravno najviše informacija imam o budizmu naročito zen pa ako te još interesuje piši na pp.

Napominjem da je tema religije obično nabijena emocijama kako od strane onih koji je praktikuju i objašnjavaju tako i od onih koji je izučavaju. Po meni treba zadržati objektivnost i znati da se istina nikad ne može izraziti riječima već samo opisati. Lično iskustvo je najvrjednije. U tom kontekstu zen prezire medije već je veoma praktičan i direktan. Pod medijima se mogu smatrati televizija,radio,internet i sve ostalo što ima ulogu posrednika. Medij su i riječi koje izlaze iz usta sagovornika u ličnom kontaktu.

I još nešto - ako bi bilo ko od onih koji praktikuju budizam (naročito zen) tražio od tebe da pređeš u drugu vjeru to bi automatski značilo da je promašio put i da ne živi istinski ono što govori.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 19:29 
Pripravnik
Pripravnik

Hej Komuso, hajde malo vise pisi o onome "sta je ciniti" (naravno ako zelis). Divno je sto pises i o ovome, ali to je za mene vise skolski pristup, blag, ne direktan ...

@MonaLisa
Mnogi koji gledaju religiju mojim ocima ne vide u njoj neku korist kao sto je slucaj kod bilo koje organizovane religije, pa samim tim i ostavljaju prostora da svi pisu i iznose svoje misljenje. Pogotovo sto je misljenje samo misljenje, nikad stvarnost ... Ono sto radi taj svestenik je formalni pristup, koji stvara kopir mašine od ljudi. On stavlja blokade na energetskom tijelu, on utiskuje strahove i potiskuje. Zen radi suprotno. :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2010, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
MonaLisa je napisao:
Čak i u Komusovim postovima, dok ostali napadaju, kritikuju, čak i pomalo grubo i nepristojno se izražavaju - on ostaje isti.

To vrlo lagano mozes preslikati i u globalnu sliku. Jednostavno to su 2 razlicita svijeta. Istok i zapad (pod zapadom ubrajam glavne monotesiticke religije, tako i islam).
A zapad bi mnooogo mogao nauciti od istoka ali mislim da nikada nece, jer je to usadjeno duboko u covjeka.

Evo na samom ovom forumu imamo tako mnogo deklarisanih vjernika za koje, kada citas njihove postove, mislis da su vrhunski poznavaoci svoje religije.
A onda kada odu na temu o drugoj religiji vidis kakve su osobe zapravo.
Jedan budista nikada nece za neku monotesiticku religiju reci da je jedno veliko NISTA, ili da su ti vjernici "profesionalni blejaci i covice".
Iz prostog razloga sto je budizam religija tolerancije i mira.
Meni je samo to dovoljno da vise respektujem budizam od ostalih religija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]