MonaLisa je napisao:
Komuso je napisao:
Treba napomenuti da u Budizmu ne postoji pojam grijeha na način na koji ga mi poznajemo.Stara poslovica kaže da ako ne možeš biti đavo, ne možeš biti ni svetac. Ovakvo tumačenje stvarnosti je strano našem zapadnom umu ustoličenom u uglavnom hrišćanskoj tradiciji, tako da se to treba razumijeti na pravi način.
Možeš li ovo malo bolje pojasniti?
Inače moram priznati da me pomalo fascinira budizam. Toliko miroljubivosti, spokoja, smirenosti, otvorenog uma. Čak i u Komusovim postovima, dok ostali napadaju, kritikuju, čak i pomalo grubo i nepristojno se izražavaju - on ostaje isti.
Ne bih prelazila u drugu vjeru, ali zanimljivo mi je čitati o tome i sviđa mi se na neki način ta filozofija.
Sjećam se jednom u razgovoru sa jednim sveštenikom sam spomenula kako imam želju da treniram jogu. On me zgroženo počeo kritikovati kako se to protivi pravoslavnoj vjeri i kako je upisivanje kursa joge ravno prelasku u drugu vjeru. Ne vidim čemu tolika ograničenost. Za mene je vjera ono što ja vjerujem, taj osjećaj da nešto postoji, ono kako ja shvatam svemir i život, ne tražim nikakve dokaze ni argumente niti pokušavam nekome nešto da dokažem. Ja vjerujem u pravoslavnu vjeru! A to da li ću ja rekreativno da se bavim jogom, čitam knjige koje govori o drugačijim shvatanjima ili nečim trećim mislim da je najmanje bitno. Moju vjeru ne može da poljulja ni Komuso svojim argumentima, ni Oficir, ni Ahmed. Meni argumenti ne trebaju.
Evo pokušaću objasniti
Za početak je korisno napraviti osnovno poređenje osnovnih karakteristika najvećih svjetskih religija Hrišćanstvo,Judeizam i Islam ili zapadne religije i Hinduzam i Budizam ili istočne religije.
Osnovna razlika je u tome što zapadne religije prave distinkciju (razmak) između sebe i boga.To znači da je bog apsolut i vrhovno biće koje posmata ovaj svijet sa strane ne učestvujući u njemu. U Svetom Pismu piše da je bog sve prisutan ali zamislite da ja sutra izađem na ulicu i počnem na sav glas vikati da sam bog

Primjer za to je ustaljeno mišljenje da je bog negdje gore i da nadzire naše postupke.U skladu sa tim postoje i zakoni kojih se moramo pridržavati kako bi ispunili božju volju.U tim zakonima je jasno određeno šta je grijeh a šta nije.
Hinduizam kao religija iz koje je proistekao Budizam boga vidi kao intergralni dio svijeta.Svijet je božja igra (lila) a on (Brahman) u toj igri učestvuje na raznovrsne načine.Od onih koje mi nazivamo dobrim i moralno čistim do onih za koje se smatra da su loše ili zle ako hoćeš. Bog jednostavno zauzima razne uloge ne birajući jer je on svemu i sve je u njemu. Kad bih izašao na ulicu i tvrdio da sam bog, hindusi bi oduševljeno konstatovali da bog igra predivnu igru kroz mene ( drama)On određuje pravila igre. Ima ga i u najvećem dobru i najcrnjem zlu. Ono što nazivamo grijeh je samo jedno lice boga.Treba obratiti pažnju na Hindu mitologiju koja je nevjerovatno maštovita i prikazuje boga u kontekstu svega navedenog.
Budizam u svojim osnovama ne poznaje pojam boga niti brahme već smatra da je svijet opredmećenje ljudskog uma i prozvod ljudske želje (ukratko). Cilj je dostići nirvanu odnosno prazninu i time prekinuti lanac uzroka i posljedica (karma) i izaći iz točka rađanje i smrti (samsara).
Theravada pravac (kao stariji) potencira asketizam,monaštvo i povlačenje iz svijeta.
Mahayana (chan.zen,tibetanski budizam...) njeguje ideal bodisatve odnosno bića koja borave u svijetu saosjećajući sa njim i pomažući svim živim bićima na putu do nirvane.
Naravno najviše informacija imam o budizmu naročito zen pa ako te još interesuje piši na pp.
Napominjem da je tema religije obično nabijena emocijama kako od strane onih koji je praktikuju i objašnjavaju tako i od onih koji je izučavaju. Po meni treba zadržati objektivnost i znati da se istina nikad ne može izraziti riječima već samo opisati. Lično iskustvo je najvrjednije. U tom kontekstu zen prezire medije već je veoma praktičan i direktan. Pod medijima se mogu smatrati televizija,radio,internet i sve ostalo što ima ulogu posrednika. Medij su i riječi koje izlaze iz usta sagovornika u ličnom kontaktu.
I još nešto - ako bi bilo ko od onih koji praktikuju budizam (naročito zen) tražio od tebe da pređeš u drugu vjeru to bi automatski značilo da je promašio put i da ne živi istinski ono što govori.