banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Mučenici
PostPoslato: 03 Jul 2010, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Lovro, jel to isto vazi i za pravoslavno svestenstvo koje je "unatoc cimbenicima etncickog ciscenja Srba u Hrvatskoj",
silovanjima, opstem pljackanju i ubijjanju civila ostalo uz narod? Ne znam na sta konkretno mislis.

Recimo mene takodjer jako interesira da li smatras mucenikom onog sirotog vojnika makedonca koji je udavljen u Splitu
samo zato jer je u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu bio na odsluzenju vojnog roka?

Ili recimo kada je avion hrvatske vojske zasipao rafalnom paljbom kolonu izgbjeglica?

Da nabrajam dalje?

Jesu li za tebe i oni koji su prezivjeli etnicko ciscenje, maltretiranja i sve ostalo diljem Hrvatske,
ili recimo Srbi koji su ostali u Sarajevu pa im Caco i ekipa sjekli ruke i noge jer su bacili oko na njihov stan,
ili opet recimo sela oko Srebrenice kad upadne Oric i zakolje djecaka od osam godina i njegovog djeda, da li su za tebe i oni mucenici neke vrste,
ili po tvom misljenju samo Komarac i Camdzic spadaju medju "izabrane"?

Jesi li ti samo provokator zreo za banovanja ili si jednostavno glup i beobrazan pa ne mozes protiv sebe?

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 13:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2010, 14:20
jamesdine,

Eto vidiš kak je teško odrediti ko je mučenik!
Iz razloga što mi na zemlji nismo baš objektivni prilikom valoriziranja nečijeg žrtvovanja.
Ipak je to u meritumu Gospodina :wink:

Nisi morao spominjati klanja jer je to inkopatibilno s temom a visa vi tvojih pitanja,,,čuj,,,zna se ko je "šampion" u lošim djelima u regionu.
Međunarodni čimbenici su to već davno ustanovili.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 15:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Pa eto...iako sam u uvodnom postu lijepo napomenuo da ne razgovaramo o onom "mucenistvu" nekog ili nekih "vojnika" koji poginu na bojnom polju...nego o mucenicima koje pozna sira masa (ako bi to trebao biti neki uslov da neko postane mucenik)...

Ćelo.... :D ne bi trebao spominjati Al-Aksu niti brigadu mucenika jer kako rece lovro ne pristaje uz ovu temu ko ni piletu cice...s toga kako bi reko Marinko Rokvic "Ko to muti bistru vodu ej moreeeee....".

Znaci ajd se uozbilji i pricamo o ljudima koji su zasluzni da se o njima prica, i o onima za koje je historija rekla da su bili mucenici, ma odakle dolazili.

Pokusavati provlaciti nacionalno, ratno-huskacko iz proslih ratova, oslanjati se na Srebrenicu, Orića, stvarno je neumjesno jer mozda ti imas jednog zaklanog djecaka (koji je vjerovatno isto tako mucenik) dok Srebrenicani imaju puta 4 000 takvih djecaka. :cry:

Nemam najmeru ici "namjerno" u off to...

Puno stvari me fascinira kod mucenika.

Pored toga sto mislim da su prvi koji su bili najveci mucenici i imali najveca iskusenja (Poslanici s.a.w.s) iza njih dolaze odmah oni koji su imali najvecu vjeru u Boga (pa valjda su trpili i najveca iskusenja)....mislim da je to nekakav arsin za nas da se preispitamo koliko mi imamo vjere, jer ako nemamo iskusenja ili ih imamo vrlo malo mozda je to znak da smo "izostavljeni od testa" mucenistva upravo zato sto bi brzo i pali.

Tesko je cekati na naplatnim kucicama pored klime, muzike, ugodnosi, jela i pica...pa prevrcemo ocima, a koju su vjeru i snagu imali oni koji su prezivljavali nesnosne muke....i imali smisla za "normalno".

Ima jedan događaj kad su nekog covjeka zatocili u tamnicu, te su mu nakon svih muka pustili gladnog lava. Covjek bi sjeo na pod i bio u savrsenom miru...gladni lav je napravio nekoliko krugova oko njega a zatim legao. Cuvari su bili prinuđeni da istjeraju lava, jer ocito takav vid pritiska nije imao rezultata, ali su pitali zarobljenog sta je mislio u onim momentima dok je la kruzio oko njega...A ovaj rece u smislu :" Bio sam tako udubljen u fikh (islamsko pravo) pa sam nesto kontao, ako me lav dodirne da li to znaci da sam izgubio abdest ili je samo moj kaput postao necist za molitvu".

P.S.
OsAmStOtInAzEnA post nisam pisao da bi provukao ili branio vjerski fanatizam...e sad sto to neko vidi pa cita između redova ono sto želi da pise a ne ono što piše,to njemu o dušu kao i Milojki koja gleda u kaške a vidi Timoty Daltona.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kome ti bre chelo? :D :D :D

Salim se, izvini na offtopicu, mnogo postova koje si postavio bih mirne duse i sam potpisao, nego me prepade kad spomenu "mucenici",
posto o mucenicima na koje ja i ti mislimo skoro vise niko niti prica niti pise, samo o nekim blesavim i to u dnevno/politickom kontekstu.

Dobro rece, za mene je danas najveci i najsvetiji mucenik onaj jadnik koji po citav Boziji dan rmbaci kod privatnika za 400 maraka,
a onda poslije doce kuci zeni i svojih 3-4 djece gdje mora biti i otac i zastitnik i smisliti kako da od njih nacini dobre ljude,
da ih sve obuce, nahrani, skoluje, a da u svemu sacuva goli zivot i zdravlje i iznad svega cist obraz.

Ima dragi moj ovakvih mucenika koliko hoces, nekad kad razmisljam o ovome sto si pisao, kad imamo sve a kukamo kako nam je tesko,
pa se sjetim stotina i hiljada jadnika koji prezivljavaju na minimalcu dusa me moja zaboli....to su pravi mucenici koji svoj zivotni krst nose bez roptanja,
i siguran sam da ce oni prije svih naci mjesto i mir u Bogu...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
skeva je napisao:
Slabo komentarisem ove teme al evo da bezveze i ja nesto kazem...
Pravi mucenici se ne zrtvuju da bi isli u raj, onda ne bi bili mucenici nego sebicni ljudi kojima nije stalo do drugih ili necega nego do sebe...
Pravi mucenici umiru za nesto, svoju djecu, druge ljude ili za nesto trece... Slicna stvar je i za milostinju, dobri ljudi ne daju milostinju drugima zato da bi otisli u raj, nego da bi nekom pomogli... E takvi ljudi zasluzuju raj, a ne oni koji misle da ce milostinjom ponistiti svoje grijehe, pohotu, sebicnost ili nesto slicno...

Naravno. Svijet je pun mucenistva, i malih velikih djela za koje niko obicno ne cuje. Jer ljudi koji se zaista zrtvuju nisu dobar medijski materijal. Ipak ih ima nekoliko - Nelson Mandela, Majka Tereza, Amor Masovic. Ljudi koji imaju/imali cast, obraz i integritet - i ne mozes ih cuti da se zale, ili da su trazili ili traze nesto posebno za sebe.

S druge strane lezi more ufuranih budala, koji misle da su nesto posebno a ne vrijede pisljiva boba.

Citiraj:
Ima jedan događaj kad su nekog covjeka zatocili u tamnicu, te su mu nakon svih muka pustili gladnog lava. Covjek bi sjeo na pod i bio u savrsenom miru...gladni lav je napravio nekoliko krugova oko njega a zatim legao. Cuvari su bili prinuđeni da istjeraju lava, jer ocito takav vid pritiska nije imao rezultata, ali su pitali zarobljenog sta je mislio u onim momentima dok je la kruzio oko njega...A ovaj rece u smislu :" Bio sam tako udubljen u fikh (islamsko pravo) pa sam nesto kontao, ako me lav dodirne da li to znaci da sam izgubio abdest ili je samo moj kaput postao necist za molitvu".

Evo ga "posebni". :confused3: :puke:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
O jooj šta se sve ovdje izdešavalo..

Lovro, primjećujem da si na više mjesta spomenuo ta dva vjerska poglavara. Nešto te muči u vezi njih, to riješi sa sobom ili sa dobrim psihologom, jer kad nešto pominješ više puta, nekako postaje vidljivo da se radi o nerazjašnjenoj frustraciji. Ovi ljudi su još uvjek živi, i nekako nisu uvedeni u red mučenika u tom religijskom smislu o kojem se govori na ovoj temi (vidiš, nalazimo se u Duhovnost i religija).

Ipak, drago mi je da si mi dao šlagvort da se skupa sjetimo velikog stradalnika, Sveštenomučenika Platona Banjalučkog:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0 ... 0%BA%D0%B8

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mozda bi bilo bolje da spominjemo internacionalne mucenike ili mucenike koji nisu s Balkana, jer ovi Balkanski iako su mucenici mogu biti instrumentalizirani u nacionalne heroje...sto nebi bilo dobro za temu. :)

Evo npr. Nelson Mandela (pojma nemam kako je on postao mucenik da bi se o njemu pisalo na "Duhovnost i religija"), Majka Tereza prolazi jer je zna cijeli svijet da je djelovala ispred religije (krscanstva) i pomagala naraod, Nelson je djelovao nacionalno da bi urusio vladavinu aparthejda, a Amor ne sjecam se da je umro kao mucenik a ni zivio...(iako je djelo koje radi veliko) ...ipak :confused2: "hu novs"

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Narrow-minded Mister je napisao:
Evo npr. Nelson Mandela (pojma nemam kako je on postao mucenik da bi se o njemu pisalo na "Duhovnost i religija"), Majka Tereza prolazi jer je zna cijeli svijet da je djelovala ispred religije (krscanstva) i pomagala naraod, Nelson je djelovao nacionalno da bi urusio vladavinu aparthejda, a Amor ne sjecam se da je umro kao mucenik a ni zivio...(iako je djelo koje radi veliko) ...ipak :confused2: "hu novs"

To sto ti sve posmatras iskljucivo u okviru religije je tvoj problem.

Za mene su ljudi vrijedni postovanja ili nisu. Ne furam se na svetost medju ljudima, zao mi je. Ako me neko ubijedi u suprotno, javicu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 19:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
To sto ti sve posmatras iskljucivo u okviru religije je tvoj problem.

Vjerovatno zato i pisem na ovom podforumu, jer se na njemu ugalvnom stvari promatraju kroz prizmu religije a tamo na socijal podforumu treba posmatrati aspekt "mucenistva" Amora i Mandele....

Da li su oni dobri ljudi? Nesumnjivo. Da li se zalazu da dobro djelo? Definitivno. Ali s aspekta "duhovnosti i religije" ne vidim elemente mucenistva pogotovo ako nisu ispred neke religije, mislim da se ne mogu proglasiti islamskim niti krscanskim mucenicima, mozda narodnim herojima, pametnim ljudima, dobricinama, ali cisto sumnjam mucenicima poput recimo Ahmde ibn Hambela ili spomenutog Sejjd Qutba.

Razlika je jasna samo je problem kad se Britanac napravi Englez.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ali cisto sumnjam mucenicima poput recimo Ahmde ibn Hambela ili spomenutog Sejjd Qutba.

A ko su ti ljudi, ne da mi se guglati, de nam prepricaj.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 10:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ahmed ibn Hambel imam 8 disciplina, picas musneda od nekih 30 000 hadisa...bio je muhadis, hafiz hadisa, osnivac hambelijske pravne skole, nije umro kao mucenik ali je zivio kao mucenik pod torturom vlasti nekoliko godina zbog izjave da je: " Kur'an nestvorena rijec Bozja."
Proganjan bicevan, bacan u tamnice, vezan u lance...ponizenja i torture imaju jaci efekat na mase ukoliko je osoba obrazovanija i utjecajnija.

Sayd Qutb, reformator, u zatvoru proveo oko 15-tak godina, objesen u Egiptu...u zatvoru pise komentar Kur'ana " Usjeni Kur'ana"....

Za razliku od Ahmeda r.h.a. koji je sam stao u odbrani dogme, Sayd Qutb se vise bazirao na organizaciju islamskih masa po propisima islama a po uzoru na prve eneracije naravno uz Kur'an i sunnet.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 07:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lovro je napisao:
A tko je to meritoran da utvrdi ko je mučenik a ko ne?

Znaš li šta je kanonizacija?

Nijedan svetac ni mučenik ne znaju niti planiraju da to postanu. Kao što sam već gore navela svetost ako je toga svjesna prestaje da bude svetost.
Proglašavaju se svecem ili mučenikom tek nakon njihove smrti i ne u kratkom periodu nakon smrti.

I hajde da se svi potrudimo da bar jednu temu ne obojimo politikom i prepucavanjima.
Tema je fino započeta.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 12:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2010, 14:20
Talija je napisao:
lovro je napisao:
A tko je to meritoran da utvrdi ko je mučenik a ko ne?

Znaš li šta je kanonizacija?

Nijedan svetac ni mučenik ne znaju niti planiraju da to postanu. Kao što sam već gore navela svetost ako je toga svjesna prestaje da bude svetost.
Proglašavaju se svecem ili mučenikom tek nakon njihove smrti i ne u kratkom periodu nakon smrti.

I hajde da se svi potrudimo da bar jednu temu ne obojimo politikom i prepucavanjima.
Tema je fino započeta.

Hvala na pojašnjenju o kanonizaciji :)
Dapače, dobro je povremeno obnoviti gradivo.
Unatoč tome što svece "otkrivamo" nakon njihove smrti, nekad ni to nije moguće zbog raznih okolnosti a ponajviše političkih.
Negdje gdje vlada sljepilo i epidemija brojanja krvnih zrnaca dimnjačar može imati svoju spomen-skulpturu dok istinski svetac i mučenik ne može jer mu ime nije adekvatno!

Ipak je ovo Balkan :

http://www.monitor.co.me/index.php?opti ... temid=1267

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lovro je napisao:

Hvala na pojašnjenju o kanonizaciji :)
Dapače, dobro je povremeno obnoviti gradivo.
Unatoč tome što svece "otkrivamo" nakon njihove smrti, nekad ni to nije moguće zbog raznih okolnosti a ponajviše političkih.
Negdje gdje vlada sljepilo i epidemija brojanja krvnih zrnaca dimnjačar može imati svoju spomen-skulpturu dok istinski svetac i mučenik ne može jer mu ime nije adekvatno!

Ipak je ovo Balkan :

Pa baš zato se ne vrši kanonizacija neposredno nakon smrti nego malo kasnije, čak i nakon 200 godina.

Što se tiče pojma kanonizacija nisam ga ni objašnjavala, samo pitala da li znaš šta je. Ukratko o tome:

Spoiler:
Kanonizacija

Kanonizacija predstavlja postupak kojim se vjernici crkvene organizacije proglašavaju predmetom njenog poštovanja. Po ocjeni crkvenih organa oni vjernici koji su to zavrijedili zbog svojih posebnih (vanrednih) zasluga za crkvu, proglašavaju se posebnima i posebno se poštuju. Kanonizacija se dijeli na beatifikaciju i kanonizaciju u užem smislu.

Prema određenim propisima specijalni crkveni sud utvrđuje da li se već poštuje onaj koji je predložen za beatifikaciju i koji su uzroci toga kulta, a sve u cilju da bi se ustanovilo postoje li elementi svetosti koje crkva određuje da bi predložena osoba mogla biti predmetom posebnog poštovanja od svih njenih vjernika. Glavni uvjeti za beatifikaciju su čuda (čudesa) do kojih navodno dolazi na grobu predložene osobe ili upotrebom stvari koje su predloženoj osobi nekada služile. U najkraćem čudo je prema vjerskom shvaćanju ona pojava koju je Bog izazvao na natprirodni način kao izraz svoje svemogućnosti bez obzira na zakone u prirodi. Prema Codex iuris canonici, Katolička crkva za beatifikaciju propisuje minimum od dva čuda. Proces beatifikacije zaključuje se proglašenjem kandidata za blaženoga (što je prvi stepen svetosti).

Kanonizacija u užem smislu predstavlja postupak kojim se osoba proglašena za blaženu proglašava za sveca. I u ovom slučaju time se bavi poseban crkveni sud koji ispituje događaje koji su se desili poslije beatifikacije određene osobe. Ako utvrdi da su se u međuvremenu desila čuda kao dokazi o trajanju svetosti blaženoga onda se blaženi proglašava svecem. Katolička crkva zahtijeva kao minimum da se dokažu dva čuda koja su se dogodila nakon kandidatovog proglašenja za blaženu osobu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
lovro je napisao:
...Dapace... Cimbenik....

Ipak je ovo Balkan :

Amidza, sta, sad si Hrvat? Los ti je hrvatski...

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 10:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Dobro rece, za mene je danas najveci i najsvetiji mucenik onaj jadnik koji po citav Boziji dan rmbaci kod privatnika za 400 maraka,
a onda poslije doce kuci zeni i svojih 3-4 djece gdje mora biti i otac i zastitnik i smisliti kako da od njih nacini dobre ljude,
da ih sve obuce, nahrani, skoluje, a da u svemu sacuva goli zivot i zdravlje i iznad svega cist obraz.

Onda smo zemlja s najvecim brojem mucenika po glavi stanovnika...ne znam postoji li u istoriji masovno proglasenje mucenika?
:cry:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da znas brate mili da jesmo... :cry: Proteklih dvadeset vijekova svim mogucim imperilalnim silama na udaru>
od Rimskog Carstva koje je odrzavalo granice na Dunavu i Savi i ratovalo sa hordama Germana, Huna i ostalih varvara
(tu, naravski strada najvise nikom krivo lokalno stanovnistvo), pa poslije trvenja i ratovi sa Vizantijom i Ugarskom,
pa poslije toga ratovi sa krstasima (krenuli divljaci sa zapada u pljacku Bliskog Istoka pa im se nije dalo cekati,
cini mi se da je i istorija zabiljezila da se jedan takav pohod neslavno zavrsio negdje kod Nisa gdje je divljake krstase
koji su popljackali sela po sjeveru fino sacekala lokalna vojska), pa onda Osmanlije koje su bile fine prva dva vijeka,
ali kad su mehanizmi upravljanja popustili i tu se krenulo kasnije sa paljenjem biblioteka i nabijanjima na kolac,
pa taman sto odose Osmanlije eto ti na vrata Austougarske (oni jos uvijek BiH tretiraju kao svoj plac),
i onda redom dva svjetska rata, pa nam fino zapadnjaci zakuhali gradjanski, okupirali nas i trte nas i dalje...

I kao da to sve nije bilo dosta, na sve to imamo bijedu da su nam politicari najveci smecari i lopovi.

Kud ces dalje...imam osjecaj da ce nakon smrti na sudu duse svima nama dovoljno pred Bogom reci:
"Jesam gresnik, al' sam iz Bosne" i ima da nas sve puste i preko reda u raj... :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 22:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Meša Selmović nas je podavno opisao ovako.....

"Kakvi su ljudi BOSANCI???

Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od
Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide
šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih
malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da
često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti
lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti
prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko
njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve
isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole
da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često
donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i
dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi
te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i
nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi,
surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i
sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i
kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim."

"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. Drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazada, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!"

Eto u 2-3 pasusa mislim da nas je Meša pročito ko bukvar...

A što se tice Suda, pa eto po onoj staroj " Zna Bog za ćelu svog"...nadati se necemu, jer prije ili kasnije svi ocelave.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Oficir s ruzom je napisao:
Meša Selmović nas je podavno opisao ovako.....

"Kakvi su ljudi BOSANCI???

Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od
Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide
šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih
malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da
često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti
lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti
prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko
njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve
isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole
da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često
donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i
dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi
te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i
nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi,
surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i
sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i
kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim."

"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. Drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazada, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!"

Eto u 2-3 pasusa mislim da nas je Meša pročito ko bukvar...

A što se tice Suda, pa eto po onoj staroj " Zna Bog za ćelu svog"...nadati se necemu, jer prije ili kasnije svi ocelave.

"mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti
uvijek netko oko nas dodje pa nam prijeti"

I ko su mučenici, jeste li utvrdili?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2010, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZEuNFuZohF8[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]