Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Meni se ne sviđaju neke stvari kako kršćani časte đavola pa govore da je on "bog " ovog svijeta, da je on opak, da se borio anđelima i da je zbačen sa neba pa sad ovdje pravi gluposti <- najcesce JS ovako misle
U Hrišćanstvu nije rečeno da je on "bog" ovoga svijeta, nego se prije odnosi na njegovu vlast na zemlji a ne na nebu. Đavolu je data vlast da ljude dovodi u iskušenje, da se mnoga zla na zemlji rade njegovom "pomoći".
Citiraj:
Ali mi muslimani to biće zovemo Iblis ( dolazi od riječi eblese - onaj koji je izgubio nadu u milost ). Zbog ljubomore, zavidnosti i oholosti svoje nije se pokorio naredbi Boga i od tad je proklet. Bog ga ostavio kao iskušenje ljudima i kasnije će ga baciti u džehennem zajedno sa onim koji su se poveli za njim i eto... popušit će kaznu.
Iblis je jadnik i nema nikakve moći niti vlasti niti ništa. Jer da je suprotno prvo bi sebe spasio i ljudima se drugačijim prikazao. I nije nikakav pali anđeo nego džinn
Sve ovo što si napisao je identično, samo što anđeo jeste takođe božija tvorevina, različita od ljudi, a udaljena od svjetlosti postaje tama, udaljena od ljubavi postaje zlo, prema tome pali anđeo, anđeo koji se uzoholio i odvojio od Boga i postao ono što jeste.
Da je Lucifer bio anđeo govori i njegovo ime, a koje bukvalno znači "nosilac svjetla".
Znam slatkišu da je bog - simbol vladara nekad, zato sam i napisao sa navodnicima ( "bog " ) sto mozes da vidis u mom postu. I jest puno rugla uradio na zemlji u ovo doba ali se znalo desiti da bude blagodat na zemlji velika kad bude više dobra nego zla. Tako da ta "vlast" varira.
Po Islamu , meleci - anđeli su stvorenja koja su stvorena od svijetlosti i oni besprijekorno slušaju Boga jer nemaju slobodnu volju
niti strasti, niti grijeha. Na većem stepenu su od čovjeka. Kao takvi, nema logike da jedan melek se uzoholi i uradi to što je Iblis prokleti uradio.
Iblis je bio jedan džinn ( stvorenja stvorena od vatre, ljudi su od zemlje), koji je bio jako pobožan i zbog te njegove pobožnosti Allah ga je uvrstio i stavio među meleke da bude, da bi postao proklet što se uzoholio ..
Eto... uzmi ili ostavi, na tebi je .
Možeš li mi reći da li se ime "Lucifer" koristi u SZ, i kako bi njegovo ime bilo na hebrejskom, a kako na grčkom ? Sa wikipedia - >
Gustave Doré's illustration for Milton's Paradise Lost, Book IV, lines 1013-1015: Satan (alias Lucifer) yielding before RaphaelA pagan myth of the fall of angels, associated with the Morning Star