lavić je napisao:
24. Ko je jagnje koje će se roditi u kući hleba?
O "jagnjetu" i "kuci hleba" i islamskom poimanju vjere mislim da nema rijeci...cak do sad nisam naisao ni da se u islamskoj literaturi upotrebaljvaju gore navedeni sinonimi.
Ne mogu ti dati odgovor s "da" ili "ne"...jer to je isto kao kad bih ja pitao krscane da li u svojim knjigama vise spominju Poslanika s.a.w.s. imenom Muhammed ili nadimkom Ahmed.
Vjerovatno bi odgovor bio da se niti Muhammed niti Ahmed spominju u knjigama.
lavić je napisao:
25. Da li je Isaija Božji prorok?
Svi ljudi koji su Bozji poslanici od strane zidova su i Bozji poslanici od strane muslimana plus Isa a.s. i Muhammed s.a.w.s.
lavić je napisao:
26. Ko je Mesija i od čega nas spašava?
Po judaizmu je to obecani Mesija, po krscanstvu je Isa a.s. ili Isus, a po Islamu je jedan od potomaka Muhammeda s.a.w.s. (Mehdi) s tim da ce u negovo vrijeme sici i Isa a.s.
Po ismamskom vjerovanju Mehdiju ce biti ponudjena vlast, koju ce on ne drage volje brihvatiti, ujedinice ummet, povesti vojsku u konacnu bitku i naravno bit ce jedan od onih koji ce docekati Isa a.s...itd.
lavić je napisao:
27. Zašto Pismo uči da se greh samo krvlju čisti?
To ne znam, jer islamsko ucenje nije takvo grijeh se ne cisti krvlju, nego dobrim djelima, molitvom.
lavić je napisao:
28. Zašto je Aron u hramu prinosio krv?
To opet ne znam da li je prinosio ili ne. Ipak moje licno misljenje bi bilo da Harun a.s. ili Aron, nije prinosio krv, jer je po islamskom tumacenju krv necista, i ne znam zasto bi Harun a.s. prinosio necistocu u hram.
lavić je napisao:
29. Zašto se obrezivalo i zašto se prinosilo jagnje?
Tzv "znakovi sklopljenih saveza" a po nepotvrdjenom vjerovanju sve tri religije bilo ih je nekoliko "Adamova a.s. jabucica, Nuhova a.s. duga, Ibrahimovo a.s. obrezivanje, Salihova a.s. kamila koja iz stjene izlazi, Musaove a.s. ploce, Isaova a.s. "Knjiga Ljubavi" i Muhammedovo a.s. iskreno i konacno "La ilaha illallah".
Jagnje (stoka) u islamu je predstavljala imetak, koji se tesko stice i kao takav je vrijedan, a Bogu se zrtvuje ono sto je vrijedno, cisto i neokaljano.
lavić je napisao:
30. Šta ima loše u 10 zapovesti?
1.- "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuce ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
2.- "Ne pravi sebi lika ni oblicja bilo cega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze -
na djeci do treceg i cetvrtog koljena, a iskazujem milosrde tisucama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
3.-"Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
4.-"Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, pocinak posvecen Jahvi,
Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kci tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja,
niti došljak koji se nade unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
a sedmoga je dana pocinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
5.-"Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
6.-"Ne ubij!
7,-"Ne ucini preljuba!
8.-"Ne ukradi!
9.-"Ne svjedoci lažno na bližnjega svoga!
10"Ne poželi kuce bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova,
ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
10 zapovijedi s aspekta Kur'ana
1. Nemojte nikoga obozavati mimo Jednog Jedinog Boga
2. Dobrocinstvo prema svojim roditeljima cinite
3. I prema svojim bliznjima dobrocinstvo cinite
4. I prema jetimima (sirocadima)
5. I prema siromasnima
6. I lijepe rijeci ljudima govorite
7. I obavljajte namaz (molitvu)
8. I zekat dajite (obavezan dio na visak imovine)
9. Nemojte krv prolijevati jedni drugima
10. I nemojte jedni druge iz domova vasih izgoniti.
To bi bile 10 zapovijedi...
lavić je napisao:
31. Da li je krv prinete žrtve čistila greh?
Ne, krv nikad nije cistila grijeh, zato sto je sama krv necista, kako moze necisto da ocisti necisto, kako moze necista krv da cisti grijeh (koji je isto tako necist)?
lavić je napisao:
32. Šta znači reč jevanđelje i zašto se od Isusa propoveda?
Pa svi znamo da rijec jevandjelje znaci radosna vijest, a zasto se od Isusa propovijeda???
Indzil je knjiga koja je dana Isau a.s. i u njegovo vrijeme se propovijedao, vjerovatno i nakon njega odredjeni dio vremena.
lavić je napisao:
33. Koje su obećanje čekali apostoli?
14. ''O vjernici, budite pomagači Allahovi'' – tj. ustrajavajte na onome što činite, a to je pomaganje vjere. ''...kao što je rekao Isa, sin Merjemin, prisnim sljedbenicima: Ko su moji pomagači u pozivanju ka Allahu?'' – tj. pomozite Allahovu vjeru kao što su Isaovi sljedbenici pomogli Isaa kada im je rekao: ''Ko su moji pomagači u pozivanju ka Allahu?'', pa rekoše: ''Mi smo Allahovi pomagači'' – ovo znači: Ko će od vas na sebe preuzeti da mi pomogne u onome što približava Allahu. Havarijjuni (Isaovi prisni sljedbenici apostoli) su Mesihovi pomagači i odabranici između ostalih njegovih sljedbenika, koji su prvi povjerovali u njega, a bilo je dvanaest. ''Pa je jedna skupina iz Beni Israila povjerovala'' – u Isaa; ''...a druga skupina je uznevjerovala'' – tj. u njega, Isaa; ''...pa smo one koji su vjerovali protiv njihovih neprijatelja osnažili'' – tj. pomogli smo one od njih koji su bili na istini protiv onih koji su bili na neistini; ''...pa su postali pobjednici'' – tj. superiornima koji su nadvladali protivnike. Od Katade se o riječima Uzvišenog: ''O vjernici, budite Allahovi pomagači'', prenosi da je rekao: ''To se i dogodilo, hvala Allahu. Došlo mu je sedamdeset ljudi, pa su na Akabi dali prisegu, a zatim ga dočekali, pružili mu utočište, pomagali ga sve dok Allah nije uzvisio ovu vjeru. Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s., skupini koja se sa njim susrela na Akabi: 'Odaberite mi dvanaest ljudi od vas koji će biti zastupnici svoga naroda, kao što su havarijjuni dali garancije Isau, sinu Merjeminom.' Zatim je rekao odabranicima: 'Vi ste povjerenici svoga naroda kao što su havarijjuni bili povjerenici Isaa, sina Merjeminog. Ja sam povjerenik svoga naroda', pa su rekli: 'Da.'''
lavić je napisao:
34. Kako je Marija začela?
“I kada meleki rekoše: “O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!“ (Ali ‘Imran:42-43)
“I kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit“, - ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kad me ni jedan muškarac nije ni dodirnuo?“ - “Eto tako“, - reče -, “Allah stvara ono što On hoće. Kada nešto odluči, On samo to rekne: Budi! - i ono bude.“ (Ali ‘Imran:45-47)
lavić je napisao:
35. Ko je Isusov Otac?
Svi znamo da Isus odnosno Isa a.s. nema bioloskog oca, zacet je bezgrijesno i bez oca, isto tako kao sto ni Eva odnosno Hava nema bioloske majke niti Adem a.s. nema niti bioloskog oca niti bioloske majke.
A metaforicki Bog nam je svima otac jer je On oduvjek a mi smo postali, i On je zauvjek a mi cemo nestati.
lavić je napisao:
35.Da li je Bog Duh?
Raspravljanje o Bogu i o tome sta je On i od cega je u Islamu je zabranjeno, to su gajb stvari i mi ne mozemo pojmiti Boga da li je duh ili ne, energija ili ne, materija ili ne ....cak i ako bi se upustili u pogadjanje i pogodili mi ni tad ne bismo znali da li smo tacno pogodili.
Boga poznajemo na osnovu njegovih svojstava ili sifata...kao sto su Bog ima i postoji, Bog je vjecan, Bog je Svemoguc, Bog sve vidi, Bog sve cuje, Bog sve zna, Bog sve Svojom Voljom cini itd...
lavić je napisao:
36. Zašto je Isus govorio da je u početku knjigre pisano o njemu?
Nisam siguran na koje odlomke mislis, i nisam siguran da li je Isus uopste to rekao a i ako je rekao govorio je metaforicki. Ako si mislio na "rijec" i da je Isus rijec...da li je to zaista Isus rekao???
lavić je napisao:
37. Šta je to o Isusu pisalo u početku?
Trebas definirati pocetak.
lavić je napisao:
38. Da li je Isusovo učenje naslonjeno na stare proroke?
Isaovo ucenje je naslonjeno na ucenjenje ranijih poslanika u smislu akaida (dogme) a ne u smislu fikha (vjerozakona).
lavić je napisao:
39. Da li je Isusovo učenje naslonjeno na Muhameda?
U smislu akaida sta su oba poslanika a.s. govorila, da. U smislu vjerozakona, ne. S Muhammedom s.a.w.s. je dosao i vjerozakon (serijat) koji je derogirao ranije vjerozakone.
lavić je napisao:
40. Koje knjige iz Biblije Muslimani drže istinitim?
Ne postoje knjige koje muslimani iz Biblije drze istinitim nego samo odlomci, u stvari za one muslimane koji ne poznaju Bibliju dovoljno je reci "niti vjerujemo niti odbacujemo", jer mogu da povjeruju bas ono sto nije istina pa time postanu nesvjesno nevjernici ili mogu da odbace bas ono sto jest istina pa time opet postanu nevjernici.
lavić je napisao:
41. Koje je proroke Muhamed potvrdio?
Kur'an potvrdjuje nekoliko poslanika a.s cak ih i imenom pominje,medjutim bilo je veoma velik broj vjerovjesnika i poslanika negdje oko 314 000, ali je moje misljenje da sve one poslanike koje potvrdjuju Zidovi potvrdjujemo i mi i jos Isa .a.s i Muhammeda s.a.w.s.
lavić je napisao:
42. Kojim znakom je Bog potvrdio Muhameda?
Najveca mudziza ili dokaz poslanstva Muhammeda s.a.w.s je Kur'an sam.
Muhammed nije roditelj ni jednom od vasih ljudi;
nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna. (El-Ahzb, 40)
Gospodar tvoj će ti na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati. (El-Isr, 79)
Mi smo te poslali svim ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne zna. (Sebe, 28)
Neka je uzvišen Onaj koji robu Svome objavljuje Kuran da bi svjetovima bio opomena. (El-Furkan, l)
Miradz
Zemlja mu je ucinjena cistom (i sljedbenicima)
Imam je svih vjerovjesnika,
Dat mu je jezgrovit govor,
Prvi će od svih ljudi biti proživljen i izaći iz svoga mezara,
Svi će Božiji poslanici na Sudnjem danu biti pod njegovim bajrakom... itd.
lavić je napisao:
43. Da li je Jovan Krstitelj od Boga prorok?
Jahja a.s.
lavić je napisao:
44. Ko je istiniti prorok Božiji?
Onaj ko zadovoljava sljedece kriterije koje su imali svi Bozji poslanici s.a.w.s.
Svi Božiji poslanici kao zajednička svojstva imali su:
1) ismet – negriješenje,
2) sidk – istinoljubivost,
3) fetanet – oštroumnost,
4) teblig – dosljednost, tj.tačno i potpuno prenošenje Božije poruke ljudima,
5) emanet – povjerljivost i poštenje,
6) adalet – pravednost (to su bili pravedni, pošteni i pravi ljudi, koji nisu nikada ljudima nepravdu i nasilje činili) i
7) rudžulet – muškost (svi su bili muškarci koji su često bili proganjani, ponižavani i zlostavljani)
lavić je napisao:
45.Da li je novi zavet priznat priznat od Muhameda?
Islam priznaje poruku koju je donio Isa a.s.
lavić je napisao:
46. Da li je Muhamed poznavao pismo?
Ne.
lavić je napisao:
47. Da li su apostoli Isusovi učenici?
Da.
lavić je napisao:
48. Da li su apostoli učili protivrečno ?
Ne.
lavić je napisao:
49. Kako su apostoli završili svoje živote?
Ne znam.
lavić je napisao:
5o. Kako su apostoli odjednom naučili jezike svih okolnih naroda?
To ne znam, niti znam da li su uopste naucili jezike svih okolnih naroda.