banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 11:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Duhovni slijepac govori: za ono što mi se dešava krivi su drugi, da mi oni nisu ono ja bih ovo.
Duhovna osoba govori: sve što mi se dešava po volji je Božijoj (ili bar po dopuštenju Njegovom) i slava mu na tome, a moje je da iz toga izvučem pouke i da se popravljam i da naučim da uzroke svog stradanja u sebi pronađem i s njima se suočim.
Ako me drugi napadaju a nisu u pravu to je njihov problem (Bog će im već suditi), ali ako me napadaju a u pravu su to je onda moj problem. Apostol Petar je rekao: blago vama ako stradate a niste krivi (jer to vas pročišćava i bliže Bogu vodi) ali se dobro pazite da ne bude vaše stradanje samo posljedica onoga što radite!
Kamo sreće da je stradanje našeg naroda ono prvo, ali ja ipak mislim da je to uglavnom ono drugo i to ne toliko zbog vremena "komunizma" koliko zbog vremena "vjernika".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
"Реинкарнисани" пајацу, олади мало.

Мицелијус... рекло би се да ниси похватао везу између чистачице која доноси суд о пословању фирме, и тебе који судиш о Божјој Цркви. Да ли ту уопште знаш какви су дарови Божји и да ли си ти добио дар са којим се дичиш ? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 18:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
"Reinkarnisani" pajacu, oladi malo

Drugim riječima: "nemam ništa pametno da kažem pa ću da tek nešto napišem i usput uvrijedim a sve da bi ispalo da sam bar nešto odgovorio".
Tvoja standardna providna taktika.

Jadan ti kad ne možeš sa pajacima da se nosiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 18:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Даље у вези са темом:

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 0301.shtml

Блaгoслoв мeстy злoчинa

"Пaпa je двaпyт пoсeтиo Хрвaтскy, a ниjeднoм Jaсeнoвaц. Oн никaдa ниje yпyтиo извињeњe жртвaмa гeнoцидa y кojимa сy yчeствoвaли прeдстaвници кaтoличкe црквe, a сaдa плaнирa дa свeтy мисy држи нa српскoм гyбилиштy и зa свeцa прoглaси лaикa Ивaнa Meрцa, кojи je oснoвao кaтoлички oмлaдински пoкрeт, из кoгa je кaсниje никлa yстaшкa oмлaдинa", истичe Бyлajић и питa: "Нe блaгoсиљa ли тимe пaпa мeстo злoчинa и aмнeстирa зликoвцe".

Живота: док сам писао учинило ми се да је у питању била порука друге особе, која је до сада у готово сваком наврату показивала мржњу и нетрпељивост према Цркви (вјероватно ме је стил писања нехотично навео на то).

Што се тиче повика, истина јесте да су комунисти и секташи (ови други не баш толико) криви за много зла које нам се десило, и то је чињеница која стоји. Јасно је да у свему томе постоји и кривица народа итд (како би се комунизам укоријенио?), међутим, та кривица се не смије карикирати и потенцирати као што то неки раде, па се на крају од жртве и страдалника добију злочинци, а страдање које даље предстоји оправдава претходним страдањима.

Још у вези са повикама на комунизам, ја их баш и не чујем нешто на медијима. Оно раније што се могло чути долазило је из уста бивших комуниста (нпр. неких СДС-оваца).

Не знам да ли су господа неоСКОЈ-евци са форума упознати информацијом... углавном, недавно је у Словачкој законом забрањено бављење комунизмом, агитовање, оправдавање комунистичких злочина итд, и то са врло тешким казнама.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 23:27 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2003, 23:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 08:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Za Bojmena:
posto vidim da me u mnogim stvarima potpuno pogresno razumijevas, bicu malo direktniji.
U SPC se velica Otac, Sin, Duh Sveti, ista Crkva ima vjernih, i dok god se narod upucuje na dobro to je naravno dobro. Mada, ne znam koliku stvarnu korist vjernici imaju kada slusaju liturgiju na crkvenoslovenskom, jer i ja kada odem na liturgiju razumijem svega 10 do 20 % onoga sto se govori. To je vec druga prica.
Medjutim, danas je opsta povika na sve osim na one koji zaista nesto mogu da urade, i moje razmisljanje je bilo usmjereno na to - kako se niko iz vrha crkve ne upita sta tu nije u redu, kako je to ucinio npr. jedan monah u Crnoj Gori, kada je rekao:" mi Srbi, sami smo krivi za ovo sto nas je snaslo".
Ovo mi je ispricao jedan prijatelj, i smatram da je taj monah savim dobro rekao.
Ukratko, zasto uvijek traziti krivicu u drugome(drugima)?

I naravno, Bojmene, ja mogu i da pogrijesim, a ti mozes da me korigujes ako izjavim nesto sto je vezano za narod i ovu situaciju, a smatras da je to pogresno, ali to ne znaci da mrzim bilo koga, a ponajmanje Crkvu.
Crkva mi nista lose nije ucinila, naprotiv! Zasto bih je mrzio?
Vec sam napisao da sam procitao dosta dobre duhovne pravoslavne literature koja mi je pomogla u mnogim mojim shvatanjima, i zivotnim stavovima, pa zar mislis da bih sada o Pravoslavlju imao tako crnu sliku.
Ali dozvoli, imam pravo da izrazim neslaganje sa nekim stvarima, i valjda imam pravo da postavljam pitanja koja me interesuju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ако је дужи од неких димензија, ја ти то не читам пријатељу... времена за губљење се нема превише, па треба имати мере и у читању таквих текстова. Како ваша "висост" уопште дође на идеју да су сви други глупи, а само "висост види што нико други не види" ? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 15:56 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Знаћеш ти већ шта је мера... и без мог прецизирања. Дискусија у којој су текстови предугачки више није дискусија, него трибина за говоранције. А знамо како људи захрчу кад грену досадне говоранције, зар не ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
ako ti je i to predugo za čitanje, možda bi mogao da nam daš "dimenzije" teksta koje za tebe nisu prevelike, da znamo u kojim granicama da se držimo

Nisu problem dimenzije teksta već Maran Atine duhovne i mentalne dimenzije koje nisu u stanju da shvate ono što pišemo a još manje da na njih adekvatno odgovore. Pa onda izmisli šuplju priču da su mu tekstovi dugi i da ih ne može čitati, jadničak.

Maran Ata je napisao:
vremena za gubljenje se nema previše

A to si uzimao u obzir i kad si ti postavljao velike tekstove na mnogim drugim temama, recimo na temi o reinkarnaciji?! Još ti tekstovi ni nisu bili tvoji već si kao i inače prenosio tuđe tekstove jer gdje bi ti mogao napisati tako nešto.
Gledaš samo sebe i svoje ne mareći za druge iako je rečeno:

Citiraj:
"Ne gledajte svaki za svoje, nego i za drugih." (Filipljanima 2,4)
"Niko da ne gleda što je njegovo, nego svaki da gleda što je drugoga." (1. Korinćanima 10,24)

Kažeš nema se vremena a istovremeno pišeš na nekoliko foruma i uživaš kad ti neko odgovori da bi mogao da se prepucavaš. Zbog toga je nama posebno zadovoljstvo kad ti koji toliko vremena provodiš u prepucavanju na forumima ovde nemaš ništa pametno da kažeš pa onda da bi rekao bilo šta kažeš "pajaci... reinkarnacije... klepetala... dugi vam tekstovi..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2003, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Како ти кажеш "реинкарнисани" пајацу... с обзиром да, као дете које је сретно када добије чоколаду, ти доби "реинкарнацију" као поклон од свог гуруа, и тиме си задовољан, чик нека сада покуша да ти отме твоју "чоколадицу".... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2003, 07:05 
Majstor
Majstor

Otidi i pokaži svoje tekstove sa foruma svom duhovniku kojega si spominjao (ali si davno prestao da ga spominješ a možda i da ga se sjećaš). Imaš li hrabrosti da nam preneseš njegove kometare?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2003, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

САВЕТ: Окани се наређивања и нагађања... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2003, 14:23 
Majstor
Majstor

Prihvaćeno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]