Hristov je napisao:
google lazarević je napisao:
ma daaaaaj, ono najbolje u covjeku je takvo samo ako potice iz dubine duse, a ne iz knjiga i crkve. inace je simptom, u vecini slucajeva. (znaci ne zelim reci da su svi vjernici lazni vjernici)
Opet istu plocu vrtis i dajes sebi mandat da sudis kako se vjernici osjecaju. Ono sto nekima predstavlja trn u oku nije prica o manjini-vecini, vec cinjenica da vjera moze od necovjeka da nacini covjeka, to pokusavaju da ospore.
gdje smo mi to osporili? ono sto ti nazivas vjerom moze da bude putokaz ka boljem zivotu, boljoj licnosti itd. medjutim cinjenica je takodje da se vjera mnogo zloupotrebljava.
Hristov je napisao:
google lazarević je napisao:
ima religija gdje je preispitivanje sustina, zajedno sa direktnim iskustvom jedinstva sa Bogom, a ne vjera. zen npr. a evo i jedna novija tehnika:
http://www.livereal.com/spiritual_arena ... olysis.htmA sto ti smeta toliko vjera pa trazis svaki drugi nacin samo da preskocis vjeru?
jer mi je draze znanje. i direktno iskustvo boga ako je moguce a ne sarene laze.
Hristov je napisao:
Opet ponavljam, vjera nije tehnika za prosvjetljenje niti vjernici imaju za cilj prosvjetljenje, nemoj da moram po treci put kasnije ponavljati, bitte.
cekaj malo. u cemu se onda vjera razlikuje od psihoanalize i psihoterapije uopste? kako bi ti definisao vjeru?
Hristov je napisao:
Zasto imas toliko neprijateljstvo prema hriscanstvu? Tvoja signatura, tvoje teme na Psih., tvoje slike na Humoru, i stalna prica o nekoj tamo "vecini"... U cemu je stvarni problem? Elvis kaze da ga proganjam.. Osjecas li ti da te neko proganja? Odakle ta potreba kod tebe da zadajes udarce hriscanima?
ja ne osjecam da me iko proganja, i ne moze me niko indoktrinirati. ovan, pa to ti je

moje neprijateljstvo prema hriscanstvu? nisam ti ja neki neprijatelj hriscanstva, samo neprijatelj dogme i uskih shvatanja bitnih pitanja.
Hristov je napisao:
I procitaj kako su hriscanski mistici dolazili do prosvjetljenja...
citala sam o tome, i ne samo o hriscanskim misticima i to jako mnogo.