banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Dec 2009, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Nijedan covjek koji je ostao isti poslije prihvatanja Hrista ne moze se nazvati vjernikom. Ja sam vidio puno ljudi tokom zivota koji su rekli da su vjernici, ima ih i na forumu, a nisu jos izbacili psovanje iz svog rijecnika, i onda se cude sto ih kao Bog ne uslisi... Pitam se da li koriste psovke i dok se mole, kad je vec "narodski" psovati, ili mijenjaju masku kad idu u molitvu..

Pa to i ja kazem otprilike.
Nema tu vise nivoa vjere. Postoje vise razlicitih uvjerenja, ali uopsteno moze postojati vjera i nevjera. Mislim samo znacenje rijeci vjera i nevjera dovoljno govori. Nije to pridjev pa da postoji komparacija.
To je nesto kao bijela i crna boja. Ili je bijela, ili crna. Ne postoji izmedju, jer izmedju nije ni crna ni bijela vec siva. E sad postoje razne nijanse crne i razne nijanse bijele.

Ti si to rekao u odnosu na prihvatanje svega sto stoji u Pismu, sa cime se ne slazem i sto meni govori da imas pogresnu predstavu o vjeri, sto me ne cudi. Vjerovati ne znaci vjerovati u sve sto pise u bilo cemu jer onda si ti vjernik ako vjerujes u sve sto pise o UFO-ima. Vjerovati ima drugacije znacenje kad je u pitanju religija i odnosi se na vjeru u Boga i samim tim slusanje i drzanje Bozije rijeci, a ne da li vjerujem u neko slovo u Pismu bas onako kako pise. Ja evo vjerujem kao vecina vjernika da Bog postoji i da drzi do toga kako zivimo i da nam je dao zapovijesti kako da zivimo srecno, ne zbog drugih nego i zbog sebe (ovo podvlacim). Da li je Bog napravio zenu od Adamovog rebra ili ne, je potpuno irelevantno za drzanje Bozjih zapovijesti. A gle cuda, neuralgicna tacka ateista nisu zapovijesti nego Adam i Eva.

Mislim meni je OK ako ljudi koji nisu vjernici govore o manifestacijama vjere ali ne razumijem kad krenu pricati o tome sta znaci vjerovati a sami nisu vjernici, pa traze paralele sa psihozom iitd..., umjesto da traze paralele vjere sa samom sobom.

Otkud ti znas u odnosu na sta sam ja to rekao? Nisam spominjao Bibliju. rekao sam da ne postoji sredina u vjeri. Ili vjerujes ili ne vjerujes. Ovo sto si ti naveo da vjerujes da se treba drzati bozijih zapovjesti, da treba zivjeti pravicno, odnositi se prema drugima s ljubavlju bla bla su uvjerenja. Svako ima svoja uvjerenja. Ali ti si vjernik i imas svoja uvjerenja a ja sam eto nevjernik ali takodje imam svoja uvjerenja, ne moze neko biti djelimicni vjernik, jer njegova uvjerenja zavise od toga je tamo ili 'vamo.
Zasto ja ne bih smio pricati o vjeri iako nisam vjernik? Pa ja sam ubjedjen (ma koliko ovo egocentricno i "nafurano" zvucalo) da znam i djelujem u zivotu pravicnije i moralnije od 50 % vjernika. Zapravo "vjernika". Jer to je ono sto si ti podvukao, vjera zbog sebe, ne zbog drugih. U mom slucaju nije vjera, vec djelovanje zbog sebe a ne radi drugih.
Da li si uopste pomisljao da nevjenik moze djelovati pravicnije od vjernika? Bez obzira sto on ne vjeruje u boga, ipak su njegovi postupci priblizniji bozijim nacelima nego kod velikog broja vjernika? Ja definitivno mislim da je tako.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
@Juraja
U svom postu si rekao da je "vjera sama po sebi elitizam" sto ja tumacim tako kako si napisao i odgovorio sam zasto smatram da je takva tvrdnja pogresna. Time si u stvari rekao da cim recimo ja pocnem da vjerujem da se osjecam elitno, znaci da je osobina vjere same po sebi da stvara egocentrika od covjeka koji nije bio egocentrik... Ta tvrdnja nema smisla, jednostavno nije tacna.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Otkud ti znas u odnosu na sta sam ja to rekao? Nisam spominjao Bibliju.

Sa prethodne stranice:
Nema djelimicne vjere. Nema djelimicnih vjernika, nema "istinskih" vjernika. Ili si vjernik ili nisi. Zato sam kritikovao druge na temi Stari zavjet, jer se ogradjuju od onoga sto im u njihovoj religiji smeta a prisvajaju samo ono sto im odgovara. Ne moze tako.

Zasto ja ne bih smio pricati o vjeri iako nisam vjernik?

Govorim o fenomenu vjere a ne samo o drzanju zapovijesti.
Da li si uopste pomisljao da nevjenik moze djelovati pravicnije od vjernika? Bez obzira sto on ne vjeruje u boga, ipak su njegovi postupci priblizniji bozijim nacelima nego kod velikog broja vjernika? Ja definitivno mislim da je tako.

Generalno gledano se definitivno ne slazem sa time, ne zato sto sam tvrdoglav vec zato sto misljenja na pojedinim temama svjedoce protiv toga sto kazes, evo recimo konkretno na ovoj temi. Da ne govorim u zivotu...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
spavac je napisao:
so what... to je glas pojedinca a ne crkve..

samo jos da nastavis otvarati ovakve glupe teme svaki dan i bice super..

Upravo tako, to je glas pojedinca a ne institucije. :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo tako. Neka to posluzi i kao odgovor na Jurajino pitanje zasto smatram da pripadnici vjerske zajednice nisu glasnogovornici svoje zajednice.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Ne osudjujem uopste nekoga koji krade da bi napunio svoj stomak!! A ne bi trebao ni Bog to da radi!!!!!! Osnovno je da covjek nije gladan a pogotovo danas! Zivimo u 21.vijeku imamo turbo avione, kamione, pecnice, kompjutere i idemo na mjesec se *urcit a na milijarde ljudi na ovoj *ebenoj planeti zemlji je gladno svaki dan!!!!Gdje tu Bog? Gdje tu pravda? :angry4: :angry4: :angry4: Ameri su svaki dan sve deblji i deblji a u Africi djeca nemaju ni za parce hljeba dan! :angry4: :angry4: :angry4: :angry4: :angry4: ljudi izvinite na ovakvim mojim reakcijama ali stvarno me to nervira da nemate pojma koliko!!!

To je jedno a drugo sto sam htjeo napisati je da i ne vjernik moze da bolje postupi tokom svoga zivota nego neko ko ide u crkvu svaki dan!!!! ide u crkvu da ga pop vidi a ovamo misli zlo...ee ti su mi najgori... :angry4: :angry4: :angry4: :angry4: :angry4: ...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 12:56 
Citiraj:
ili ako je jedan od njih subotar, uz sok od cijeđene narandže

Omg, zar ni kafu ne piju??
Citiraj:
ide u crkvu da ga pop vidi a ovamo misli zlo...ee ti su mi najgori...

"Vjernici"...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Generalno gledano se definitivno ne slazem sa time, ne zato sto sam tvrdoglav vec zato sto misljenja na pojedinim temama svjedoce protiv toga sto kazes, evo recimo konkretno na ovoj temi. Da ne govorim u zivotu...

O svasta, pa evo dokaz onoga sto sam govorio.
Kakvo obezvrjedjivanje ljudi.
Sta, samo zato sto neko ne vjeruje u boga odmah znaci da nije dobar covjek?? I ti pricas o ljubavi, covjekoljublju i ostalim sranjima??? Kakva diskriminacija i egocentricnost. Smijesno, tvoj stav je primjer skoro cijele zajednice vjernika, a to je da mislite da ste nekako iznad drugih, odnosno tacno ono sto je rekao Juraja, cisti elitizam, samo sto je jadno sto vi svojim uvjerenjima i rijecima dokazujete moju tvrdnju.
Vjera vam se pocela zasnivati na konstantnoj kritici nevjernika, konstantnom velicanju vase istine odbijajuci bilo kakvo drugo misljenje i u pokusajima da "preobratite" ostale na vas put.
Postali ste opsjednuti drugima koji se ne slazu sa vama, postali ste posesivni, u pocetku mirno sireci "boziju ljubav" da bi na kraju se sve svelo na ovu tvoju recenicu iznad.
:roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 14:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Hristov je napisao:

O svasta, pa evo dokaz onoga sto sam govorio.
Sta, samo zato sto neko ne vjeruje u boga odmah znaci da nije dobar covjek?? I ti pricas o ljubavi, covjekoljublju i ostalim sranjima??? Kakva diskriminacija i egocentricnost. Smijesno, tvoj stav je primjer skoro cijele zajednice vjernika, a to je da mislite da ste nekako iznad drugih, odnosno tacno ono sto je rekao Juraja, cisti elitizam, samo sto je jadno sto vi svojim uvjerenjima i rijecima dokazujete moju tvrdnju.
Vjera vam se pocela zasnivati na konstantnoj kritici nevjernika, konstantnom velicanju vase istine odbijajuci bilo kakvo drugo misljenje i u pokusajima da "preobratite" ostale na vas put.
Postali ste opsjednuti drugima koji se ne slazu sa vama, postali ste posesivni, u pocetku mirno sireci "boziju ljubav" da bi na kraju se sve svelo na ovu tvoju recenicu iznad.

Kralju roken rola ima mnogo istine u tvojim postovima! I ja isto ne volim kad neko potcjenjuje nekoga drugoga samo zato sto je on druge vjere ili sto ima svoj nacin zivota a ti isti "pravi" vjernici su puni mrznje u sebi i ne vole nikoga osim sebe...pa cekaj malo ko ce onda u raj?

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 15:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Juraja Smit je napisao:
tensSa je napisao:
Citiraj:

Ni kafa, čak mislim ni čaj od lipe (kao ima neke opijate u sebi), ni seks prije braka, a i u braku samo misionarska poza, i to žmireći! ;)

A zbog popušene cigarete ili gutljaja pive vječno gore u paklu.

ne pretjeruj il da se izrazim na drugi nacin ne lupaj....locu subotari i te kako.seksaju se i te kako..

misionarska poza je glupa ako zatvoris oci, vec sam ranije pisao "to je najbolja poza da neprijatelja u oci gledas.".. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 15:29 
staromodan
Korisnikov avatar

pise u Biblji sta treba sta ne treba...a posto slabo pise u Bibliji o seksu u kontekstu van braka onda je sve dozvoljeno.. :D

Elen Vajt nije propisala kodeks..brkas pojmove.ili si ne upucen..rijec je o savjetima, a neki njeni savjeti nemaju veze sa nama danas. npr..suknja mora da bude odozdo skracene do 6 inca, ili problem vezan za baciklo, zatim bioskop...i td..

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A ako ti kazem da je moj komentar odgovor na tvoj potcjenjivacki stav prema vjernicima ("ateisti su blize Bozjim nacelima nego vecina vjernika") reci ces opet da ti nesto slicno nisi napisao.... :angry3:

A sta ti radis citavo vrijeme? :confused4:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
A ako ti kazem da je moj komentar odgovor na tvoj potcjenjivacki stav prema vjernicima ("ateisti su blize Bozjim nacelima nego vecina vjernika") reci ces opet da ti nesto slicno nisi napisao.... :angry3:

A je li?? Sta, vi ste nedodirljivi je li? Ja nemam pravo da kritikujem vjernike?? Samo zato sto se deklarises kao vjernik to automatski znaci da su svi tvoji postupci i uvjerenja ispravni?? Daj molim te. Nije to potcjenjivacki stav, to je realisticki stav. Samo sto istina boli, zar ne?
Naravno da sam to napisao i stojim iza toga. Nevjernik nesvjesno moze djelovati po bozijim nacelima, a kad mislim na bozija nacela mislim na ljudska nacela (iako nisu sva bozija nacela ljudska nacela, pod ovim mislim na dijelove iz Biblije koji predstavljaju okrutnost i diskriminaciju), pravednost i moralnost. Vidis vecina vjernika cini dobro jer vjeruje da ce zbog toga biti nagradjena (raj) i zato sto vjeruju da cine ono sto njihov bog od njih trazi, pa tako cak i kad cine nesto pogresno oni misle da je to dobro jer je to u sklopu njihove vjere koja je po njima pravicna. Dok nevjernik djeluje po svojim nacelima, i kada cini dobro radi to zbog sebe, a kada cini zlo, opet je u neku ruku svjestan da je pocinio zlo, jer nema cime da opravda svoje zlo, jer ne vjeruje u neku visu silu.
Hristov je napisao:
A sta ti radis citavo vrijeme?

O jest'. Evo prelistaj citav forum, ako mi nadjes samo jednu recenicu koja glasi otprilike ovako: "Svemir je bez sumnje nastao u slucajnoj eksploziji a ljudi su nastali evolucijom od nizih organizama" ja cu reci da si u pravu a dam sam ja u krivu. Ovdje niko od nas (moram sad izvrsiti podjelu na nas i vas) ne tvrdi da je apsolutno tacno ono sto vjerujemo. A koliko ces naci postova koje direktno navode nuzno postojanje boga. Eno ti kolege maryjuane i budjavog lebca koji zvuce kao da su potplaceni od strane crkve da piskaraju po forumu. Dogma Hristov, to je najznacajnija razlika izmedju "nas" i "vas".
Mi sebe uvijek preispitujemo, jer je to princip nauke. Mi uvijek sumnjamo, pa makar i u svoja misljenja. Kod vas sumnja znaci gubitak vjere.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 17:05 
staromodan
Korisnikov avatar

Juraja Smit je napisao:
spavac je napisao:
Elen Vajt nije propisala kodeks..brkas pojmove.ili si ne upucen..rijec je o savjetima, a neki njeni savjeti nemaju veze sa nama danas. npr..suknja mora da bude odozdo skracene do 6 inca, ili problem vezan za baciklo, zatim bioskop...i td..

Što volim ovakvo vjerničko-nadobudno pametovanje.

Konzumiranje alkohola i cigareta u adventističkoj zajednici je strogo zabranjeno, i koliko znam, zbog toga se izbacuje iz crkve. Uzdržavanje od spolnih odnosa prije braka neprestano se naglašava mladim adventistima, međutim niko ne može sa sigurnošću tvrditi koliko subotarski tinejdžeri poštuju ta upozorenja.

Spisi Elen Vajt (sa sve savjetima u njima) u adventističkoj crkvi imaju status gotovo isti kao i Biblija. Tvrda adventistička frakcija pokušava da važnost i nadahnutost njenih vizija i "savjeta" izjednači sa Svetim pismom.

Generalno, "savjeti" Elen Vajt, ukoliko se iole mogu primijeniti na sadašnje vrijeme, imaju skoro pa obavezujuću snagu.

eh dobro je dok pokusavaju izjednaciti.. :lol:

vec sam ti dao tri primjera vezano za savjete od E.Vajt..i koja nemaju veze danas..sto si tvrdoglav. :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mi sebe uvijek preispitujemo, jer je to princip nauke. Mi uvijek sumnjamo, pa makar i u svoja misljenja. Kod vas sumnja znaci gubitak vjere.

OK naučniče, ispituj i dalje.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:

ma daaaaaj, ono najbolje u covjeku je takvo samo ako potice iz dubine duse, a ne iz knjiga i crkve. inace je simptom, u vecini slucajeva. (znaci ne zelim reci da su svi vjernici lazni vjernici)
Hristov je napisao:

OK naučniče, ispituj i dalje.

ima religija gdje je preispitivanje sustina, zajedno sa direktnim iskustvom jedinstva sa Bogom, a ne vjera. zen npr. a evo i jedna novija tehnika:
http://www.livereal.com/spiritual_arena ... olysis.htm

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Juraja Smit je napisao:
tensSa je napisao:
Citiraj:

Ni kafa, čak mislim ni čaj od lipe (kao ima neke opijate u sebi), ni seks prije braka, a i u braku samo misionarska poza, i to žmireći! ;)

A zbog popušene cigarete ili gutljaja pive vječno gore u paklu.

I hrane ca. 400 beskucnika u i oko BL. Ajde sad smisli neku salu i na racun toga.

google lazarević je napisao:
ma daaaaaj, ono najbolje u covjeku je takvo samo ako potice iz dubine duse, a ne iz knjiga i crkve. inace je simptom, u vecini slucajeva. (znaci ne zelim reci da su svi vjernici lazni vjernici)

Opet istu plocu vrtis i dajes sebi mandat da sudis kako se vjernici osjecaju. Ono sto nekima predstavlja trn u oku nije prica o manjini-vecini, vec cinjenica da vjera moze od necovjeka da nacini covjeka, to pokusavaju da ospore.

ima religija gdje je preispitivanje sustina, zajedno sa direktnim iskustvom jedinstva sa Bogom, a ne vjera. zen npr. a evo i jedna novija tehnika:

A sto ti smeta toliko vjera pa trazis svaki drugi nacin samo da preskocis vjeru? Opet ponavljam, vjera nije tehnika za prosvjetljenje niti vjernici imaju za cilj prosvjetljenje, nemoj da moram po treci put kasnije ponavljati, bitte. Zasto imas toliko neprijateljstvo prema hriscanstvu? Tvoja signatura, tvoje teme na Psih., Nauci, tvoje slike na Humoru, i stalna prica o nekoj tamo "vecini"... U cemu je stvarni problem? Elvis kaze da ga proganjam.. Osjecas li ti da te neko proganja? Odakle ta potreba kod tebe da zadajes udarce hriscanima?

I procitaj kako su hriscanski mistici dolazili do prosvjetljenja...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:

Opet istu plocu vrtis i dajes sebi mandat da sudis kako se vjernici osjecaju. Ono sto nekima predstavlja trn u oku nije prica o manjini-vecini, vec cinjenica da vjera moze od necovjeka da nacini covjeka, to pokusavaju da ospore.

gdje smo mi to osporili? ono sto ti nazivas vjerom moze da bude putokaz ka boljem zivotu, boljoj licnosti itd. medjutim cinjenica je takodje da se vjera mnogo zloupotrebljava.
Hristov je napisao:

A sto ti smeta toliko vjera pa trazis svaki drugi nacin samo da preskocis vjeru?

jer mi je draze znanje. i direktno iskustvo boga ako je moguce a ne sarene laze.
Hristov je napisao:
Opet ponavljam, vjera nije tehnika za prosvjetljenje niti vjernici imaju za cilj prosvjetljenje, nemoj da moram po treci put kasnije ponavljati, bitte.

cekaj malo. u cemu se onda vjera razlikuje od psihoanalize i psihoterapije uopste? kako bi ti definisao vjeru?

Hristov je napisao:
Zasto imas toliko neprijateljstvo prema hriscanstvu? Tvoja signatura, tvoje teme na Psih., tvoje slike na Humoru, i stalna prica o nekoj tamo "vecini"... U cemu je stvarni problem? Elvis kaze da ga proganjam.. Osjecas li ti da te neko proganja? Odakle ta potreba kod tebe da zadajes udarce hriscanima?

ja ne osjecam da me iko proganja, i ne moze me niko indoktrinirati. ovan, pa to ti je :D
moje neprijateljstvo prema hriscanstvu? nisam ti ja neki neprijatelj hriscanstva, samo neprijatelj dogme i uskih shvatanja bitnih pitanja.

Hristov je napisao:
I procitaj kako su hriscanski mistici dolazili do prosvjetljenja...

citala sam o tome, i ne samo o hriscanskim misticima i to jako mnogo.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Psihoterapija je, kako rece jedan pametan covjek, istresanje prasnjavog tepiha, ili kako rece jedan drugi pametan covjek, vracanje u drustveno prihvatljivi prosjek. Zivot vjere je vise od toga.

Na ostalo mi se ne da odgovarati posto se vrtimo u krug i sve se svodi na igru rijeci, tjeranje vode na vlastiti mlin i mantranje istih fraza...

Poslednji put menjao Hristov dana 23 Dec 2009, 21:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Juraja, jel' te toliko boli sto si nekada bio njihov a vise nisi? Ko te tamo toliko uvrijedio? :roll: Koliko gladnih usta si ti do sada nahranio? :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]