banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
BOSANSKI_NOVI je napisao:
A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio...

Interesuje me tvoje tumačenje ove rečnice, jer meni djeluje kao izdvajanje na dobre i loše momke.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Talija je napisao:
BOSANSKI_NOVI je napisao:
A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio...

Interesuje me tvoje tumačenje ove rečnice, jer meni djeluje kao izdvajanje na dobre i loše momke.

Čemu pobožnost ako iskušenja nema!

Pa evo kreni samo od tema kojima su krcati svi forumi.Teme iz historije naroda,religija isl.
Polazeći od činjenice da su moji preci bili nekad idolpoklonici,zatim kršćani pripadnici bogumilske bosanske crkve.Bili su izloženi pritisku istočno-pravoslavne varijante hrišćanstva ali i zapadnog rimokatoličkog nauka.
Dolaskom osmanlija dolazi Islam i postaju muslimani.
Evo danas ja kao zrela i formirana ličnost mogu biti religiozan i birati religijski pristup koji želim a mogu biti ateist i da me religija ne zanima.Znači moja slobodna volja.Nema prisile,nemam ni nekog interesa jer je sve ionako globalno.Sad je tu 100-ak religijskih pravaca i učenja.
No,kao razumom obdareno biće osjećam ne samo prisutnost Boga već i njegovu milost,ljubav,opskrbu i sve one blagodati koje ljudski život čine potpunim.
Znači ja VJERUJEM.A ako vjerujem onda moram tražiti istinu.Na tom putu traganja za istinom se moram truditi da se ne ogriješim o ostala božija bića.A ako se ne trudim samo ja već i oni oko mene,onda je to već NATJECANJE u dobru.A suština je truditi se u dobru i istrajati na tome.
Pa valjda smo na ovom svijetu da bismo položili ispit.

Vjerujem u ONOGA u kojeg je vjerovao i MOJSIJE I ISUS I MUHAMED.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti si Musliman jer si tako rođen, to nije tvoj izbor. Ja sam Hrišćanka jer sam tako rođena i to nije moj izbor.
Moj i tvoj izbor je da vjerujemo ili ne vjerujemo.
Ne mogu biti toliko plitka da kažem "ovo je prava religija, a ono nije", a što se tiče iskušenja najmanje iskušenje je kome pripadati, nego se iskušenje nalazi svaki dan na našem putu, kamo sreće da je iskušenje jedno u životu.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik

Ako usporedimo i ozbiljnije proučimo učenja velikih svjetskih religija lahko možemo uočiti njihovu zajedničku osnovu, jedno ishodište, jedan korijen iz kojeg se one granaju u razne oblike koje uočavamo unutar čovječanstva. To što se zajedničko ishodište naročito dobro vidi kada upoređujemo ''vjere objave'' (judaizam, kršćanstvo, islam), ne mora da znači i da ostale svjetske religije koje imaju milione sljedbenika (prije svih hinduizam i budizam) nemaju isto, zajedničko porijeklo.

To ''transcendentalno jedinstvo vjera'', kako se često zna nazivati, odavno već interesuje mnoge filozofe, raspaljuje vjerski zanos mistika svih konfesija i predmet je proučavanja mnogih ezoterista kao nepresušno vrelo raznoraznih tajnovitih tumačenja i simboličnih značenja. Filozofi ga obično imenuju kao Filozofiju objave (Philosophia Perennis), dok ga muslimani-sufije prepoznaju kao tesavuf sam po sebi. Bilo kako bilo, imena su različita a percepcija o poslanicima odnosno vjerovjesnicima je jedino različita.

Rođen jesam kao musliman ali sam musliman postao tek onda kad sam shvatio da je osnovno načelo Islama prihvatanje božije jednoće.Bog je jedan-samo je to mom razumu bilo prihvatljivo dok sam kao mlada osoba razmišljao o Bogu.

Oduševilo me i učvrstilo moje vjerovanje kad sam saznao da je osnovni temelj Islama sadržan u dvije male sure-poglavlja u Kur'anu:
Prva:
Reci:"On je Allah-Jedan! Allah je utočiste svakom ! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije ! " (Kur`an, Sura Ihlas)

Druga:

“Tako mi vremena!
Doista je čovjek na gubitku.
Osim onih koji vjeruju i čine dobra djela i koji međusobno preporučuju istinu i međusobno preporučuju strpljivost.”

(Suretu El-‘Asr: 1-3)

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Al ti opet kažem, da si rođen u mjestu gdje su 100% stanovnici npr. protestantske vjere i tada bi bio vjernik ali protestant.
Malo ko mijenja religiju u kojoj se rodio nego u njoj nalazi adekvatne odgovore.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
religija je divna za projektovanje :) svako je dozivljava na svoj nacin i svako nadje nesto za sebe u svim tim knjigama..i mene vise zanima sta je zajednicko svima, sta je sustina simbolike a ne bukvalna interpretacija bilo cega. npr. mislim da je prica o postanju simbolicna a nikako bukvalna.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Al ti opet kažem, da si rođen u mjestu gdje su 100% stanovnici npr. protestantske vjere i tada bi bio vjernik ali protestant.
Malo ko mijenja religiju u kojoj se rodio nego u njoj nalazi adekvatne odgovore.

Ima jedna emisija na FTV-u i zove se HAJMO BITI DOBRI LJUDI.Trenutno se uz pomoć telefonskih poziva širom FBIH prikupljaju sredstva za sanitetsko vozilo u domu zdravlja u Drvaru.Divna emisija a misija joj plemenita.
Znači HAJD DA SE TAKMIČIMO U DOBRU pa će Bog biti zadovoljan s nama.
A kad je Bog zadovoljan s tobom ON će ti se sigurno smilovati i ukazati na put istine jer ON je SVEMOGUĆI ZNALAC.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ovo "takmicimo" bode oci. Mene rijec "takmicenje" uvijek na nesto negativno asocira. :oops: Nesto kao "ajd da budem bolji od drugog". A upravo tog Bog ne zeli od nas - "Da budemo bolji do drugih". Bog zeli da svi budemo isti spoznajuci Njegove Rijeci i da dodjemo do istog cilja, svi zajedno. I da prvo zbog sebe samih postanemo bolji.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik

Arapski jezik je specifičan ali mislim da je adekvatan prijevod "natjecati" jer kroz natjecanje u dobru ljudi se upoznaju.
Poslanik Muhammed a.s. je jednom rekao:

''Najbolji čovjek je onaj koji najviše koristi drugim ljudima".

a drugom prilikom je spomenuo da je "najbolji onaj od čije ruke i jezika su ostali ljudi mirni".

Sve velike svjetske religije su suštinski dobre i plemenite samo je ključno kako se interpretiraju njihova načela.
Uzmimo za primjer neke katoličke pape.Jedni su pozivali i odobravali krstaške pohode koji su u osnovi bili zločinački da bi kasnije jedan Vojtila tj.Ivan Pavao II to okaarakterizirao pogrešnim i izvinio se zbog toga.
Znači stvar je interpretacije.Pozitivnih ali nažalost i ružnih primjera imamo na svim stranama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]