Talija je napisao:
BOSANSKI_NOVI je napisao:
A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio...
Interesuje me tvoje tumačenje ove rečnice, jer meni djeluje kao izdvajanje na dobre i loše momke.
Čemu pobožnost ako iskušenja nema!
Pa evo kreni samo od tema kojima su krcati svi forumi.Teme iz historije naroda,religija isl.
Polazeći od činjenice da su moji preci bili nekad idolpoklonici,zatim kršćani pripadnici bogumilske bosanske crkve.Bili su izloženi pritisku istočno-pravoslavne varijante hrišćanstva ali i zapadnog rimokatoličkog nauka.
Dolaskom osmanlija dolazi Islam i postaju muslimani.
Evo danas ja kao zrela i formirana ličnost mogu biti religiozan i birati religijski pristup koji želim a mogu biti ateist i da me religija ne zanima.Znači moja slobodna volja.Nema prisile,nemam ni nekog interesa jer je sve ionako globalno.Sad je tu 100-ak religijskih pravaca i učenja.
No,kao razumom obdareno biće osjećam ne samo prisutnost Boga već i njegovu milost,ljubav,opskrbu i sve one blagodati koje ljudski život čine potpunim.
Znači ja VJERUJEM.A ako vjerujem onda moram tražiti istinu.Na tom putu traganja za istinom se moram truditi da se ne ogriješim o ostala božija bića.A ako se ne trudim samo ja već i oni oko mene,onda je to već NATJECANJE u dobru.A suština je truditi se u dobru i istrajati na tome.
Pa valjda smo na ovom svijetu da bismo položili ispit.
Vjerujem u ONOGA u kojeg je vjerovao i MOJSIJE I ISUS I MUHAMED.