Ja ti mir zovem, a ti ni da odgovoris, jesi neki
Sta ja znam, nesto mnogo generalno ne pisem na DiR, posto i nema previse inspirativnih diskusija,
tako da samim tim rijetko i iscitavam sve teme, a pogotovo pojedinacne postove (vise brzinski preletim).
Sad, da sam ja olicenje kulture, daleko bilo> i ja znam biti bezobrazan i jos lakse planuti, pa zato i izbjegavam teme
na kojima vidim da nece biti lijepe price i pokojih pametnih zakljucaka, a na kojima se sve vecma zavrsi na vrijedjanju.
Na svim forumima (gdje urednistvo ne terorise clanstvo jednoumljem) bude stoga i prozivki i svadja,
a ja nesto generalno ne volim se svadjati, pa time i glumiti sudiju dvojici ljudi ako nisam pozvan,
te stoga i nisam primjecivao da su vrijedjali tebe ili tvoja vjerska uvjerenja.
Iskreno da me privlacio islam, ja bih sad i bio musliman, buduci da sam odrastao sa zaista pravim vjernicima,
ali bas zbog tih ljudi koje veoma cijenim i postujem i kao ljude i kao vjernike, izbjegavam da islamsko ucenje
"stavljam pod lupu" slicnim arsinom kojim to cine recimo neki evangelisticki seoski propovjednici,
ili nacinom kojim neki islamski ucenjaci uzih shvatanja krenu u egzegezu Biblijskih tekstova,
upravo da ne bih vlastitom gruboscu i neuvidjavnoscu povrijedio ljude koje volim i uvazavam
i na neki nacin "pljunuo" na nesto sto je njima jako drago, intimno i sveto.
Meni licno je najblize poimanje islama onog starog dede iz Tarcina cije je duhovno cedo Sulejman B.,
a radost i odusevljenje kojom ljudi prate njegove propovijedi i predavanja upravo svjedoci da je to poimanje zdravo i od Boga blagosloveno.
Saberi i oduzmi, slicno poimanje vjere kao iskrenog i licnog odnosa sa Bogom ce ti svjedociti i svaki istiniti vjernik (onaj koji se klanja Bogu,
a ne laznim idolima politicko/vjerskog osvajanja na zemlji) pa ma kojoj vjeri on pripadao. Moje iskustvo mi svjedoci da je Bog, Bog svih ljudi,
da su svi djelo Njegovih ruku, da On sve ljude podjednako voli i da mrznja nije po volji Milosrdnog, nego onog naopakog.
Bog je ljubav i milost, a na onima koji Ga istinski i cistog srca sleduju ta ljubav i milostivost se projavljuje i iz njih sija,
i to je, cini mi se, jedina mjera duhovnosti i duhovnog zivota, pa ma na koji nacin mi svoje bogotraziteljstvo ostvarivali.
Svako ti dobro.