spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Evo kad mi kazemo rekao je poslanik a.s: " to i to" lanac nam izgleda npr ovako
ja cuo od njega a on od hasana el basrija a on od ebu hurejre a on od muadha ibn dzebela a on od aishe r.a a ona od poslanika a.s
ja = pouzdan
ebu hurejre = pouzdan
i tako svi u redu moraju biti iskreni pouzdani prenosioci , u suprotnom se hadis smatra daif / slabim i ne prihvata se. Svaki hadis ima lanac prenosilaca.
E tako i ja od tebe trazim da mi nadjes lanac pisara biblije, i prvu orginalnu bibliju, gdje je i ko je bio pisar svakih evanđelja i pečat od njih samih. --_Nema_--
e tako i Matej cuo od Isusa....malo procitaj Kumranske spise
a taj tvoj lanac takodje ima rupe...

merhaba doktore

, eno imas par pitanja na temi " da li citate sveto pismo", pa se malo pozabavi
Onaj lanac sam pisao da pokazem, hadis koji ima rupa mi NE UZIMAMO, a znamo da se od nastanka Kur'an pamtio na pamet i PISAO ZA VRIJEME POSLANIKA A.S
Da li je biblija pisana za vrijeme Isusa ? - ne
Ok, Matej cuo od Isusa, ko je poslije Mateja ?
Ko ne napisao Matejovo evanđelje

?
Jer, pripisivanje knjige nekom vjerovjesniku ili apostolu NIJE DOKAZ da je ta knjiga plod nadahnuca i objave te kao takva nije obavezna za slijediti.
Tori je prekinut lanac prije kralja Jušuje ben Amana oko 638 pne.
Zatim Velika neslaganja knjiga ljetopisa i Tore je preveliko, i Ezekiel proturijeci
U danas priznatoj Tori ne postoji ni jedno mjesto gdje pisac govori o vlastitim stanjima i događajima koje je lično vidio svojim očima, nego naprotiv, svi izrazi u njemu svijedoče da Mojsije nije autor i da je ova knjiga samo skup predaja i priča raširenih među jevrejima. ( reče mojsije , reče mojsije. Čak vaš učenjak dr Aleksandar Kids u predgovoru nove biblije rekao 3 stvar za koje postoje jasni dokazi:
- današnja tora nije djelo mojsija
- današnja tora je napisana u palestini, a ne u vrijeme mojsija
- današnja tora sastavljena u vrijeme solmona u periodu od 10 do 8 st prije krista, proteklo je više od 500 godina do mojsija
Evanđelja spavaču:Pitaj nekog učenijeg, odi u crkvu i neka ti taj potvrdi da je evanđelje po mateju bilo pisano na hebrejskom jeziku i da je zagubljeno zbog izmjena koje su u njemu pravile kršćanske sekte i zbog ogromnih nesreća koje su se desile kršćanima u prva 3 stoljeća
A današnje evanđelje po Mateju na hebrejskom jeziku je prevod od grčkog i za njega ne posjeduješ lanac prenosilaca, NITI ZNAŠ IME NJEGOVOG PREVODIOCA, niti bilo šta o njemu, sve ne na pretpostavkama.
Ovo nisu moje riječi nego riječi KRŠĆANSKIH UČENJAKA.
NORTON osporava mnoga mjesta u evanđelju
Faustus kaže da je u cijelosti laž, da su prve 2 knjige prododate i neprihvatljive
Jerome je izjavio da mnogi raniji učenjaci sumnjaju u izvornost 17te glave po Marku kao i 1 i 2
nekih odlomaka i cijele 22 glave po Luki
dalje ....
Erinijus koji je živio u drugom stoljeći je učio pred polycrapom, učenikom apostola Ivana. U vrijeme erinijusa grupa ljudi je tvrdila da ovo evanđelje nije njegovo djelo, erinijus je šutio i nije im se suprostavljao. Da je djelo njegovo Erinijus bi za sigurno znao.
Istandel je pisao da je autor ivanovog evanšelja definitivno ucenik aleksandrijske skole
Bretschneider je rekao : Zaista ovo evanđelje kao i 3 ivanove poslanice nisu djelo apostola Ivana. One su zajedno s Evanđeljem napisane početkom 2st
Kurtis kaže : uistinu je crkva Ehpesus dodala 21. poglavlje
Čak i sekta uludžin u potpunosti ovo evanđelje odbacuje kao moguće ivanovo djelo
Eto spavacu, takva su vam stanja svih evanđelja, samo imate predpostavke i vjerovatnoće
Niti znate ko je pisao, niti kad ( osim od prilike) niti možete odgovoriti na kontradiktornosti, niti možete objasniti mjesta gdje se kosi biblija sa naukom niti išta drugo.
Već sam nekom napisao, biblija je samo historijska knjiga i nikako ne može biti osnov za vjeru