banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 20:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Mar 2010, 08:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mary juana je napisao:
Talija je napisao:
E baš me interesuju tvoja tumačenja Otkrovenja.

samo reci koja vizija ili poglavlje te interesuje, vrlo rado ću se potruditi da dam odgovor koji se temelji na bibliji.

За почетак:

Глава 4.
Citiraj:
6. И пред пријестолом бијаше стаклено море, као кристал; и насред пријестола и око пријестола четири животиње, пуне очију спријед и састраг.

Citiraj:
8. И свака од четири животиње имаше по шест крила наоколо, и унутра пуна очију, и мира не имају дан и ноћ говорећи: свет, свет, свет Господ Бог сведржитељ, који бјеше, и који јест, и који ће доћи.

Опиши "овоземаљским" ријечима.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 10:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
kao odgovor na tvoje pitanje dotaknimo se i prethoidnog 5 redka.
sam jovan objašnjava nam značenje sedam svijetiljki. "one znače sedam duhova božijih". broj sedam simbolizira božansku potpunost; prema tome, sedam svijetiljki sigurno predstavljaju prosvjetljavajuću silu svetog duha u njenoj punini. klasa jovana danas je zahvalna što je bila prosvjetljena i što joj je povjerena odgovornost da prenosi svoje razumjevanje duhovno gladnim na zemlji.
jovan osim toga vidi "stakleno more poput kristala". što bi to simboliziralo u povezanosti s onima koji su pozvani u jahveove nebeske dvore?
pavle je rekao da je isus posvetio skupštinu "čisteći je kupanjem vodenim kroz riječ" (ef. 5:26).
prije nego će umrijeti isus je rekao svojim učenicima: "vi ste već očišćeni riječju koju vam govorih" (jovan 15:3). stakleno more poput kristala mora, dakle, pretstavljati očišćujuću napisanu riječ božiju. člkanovi kraljevskog sveštenstva koji dolaze u božiju prisutnost morali su biti podvrgnuti temeljitom čišćenju kroz njegovu riječ.
u nastavku jovan opisuje što još zapaža: "a usred prijestolja i uokolo prijestolja su četiri živa stvorenja koja su puna očiju sprijeda i straga".
što predstavljaju ova stvorenja? jedna vizija ezekijela, drugog proroka, pomaže nam pronaći odgovor. ezekijel je vidio boga jahvea ustoličenog na nebeskim kolima, a pratila su ga živa stvorenja sa obilježjima sličnim onima koje opisuje jovan (ezakijel 1:5-11, 22-28). kasnije je ezekijel još jednom vidio ova kola - prijestolje u pratnji živih stvorenja. međutim, ovaj put je stvorenja označio kao kerubime (ezekijel 109:15). četiri živa stvorenja koja jovan vidi sigurno predstavljaju mnoge božije kerubime, stvorenja visokog ranga u njegovoj duhovnoj organizacij.
za jovana nije bilo ništa neobično što je ugledao kerubime kako stoje blizu boga, jer u šatoru od sastanka starog vremena nalazila su se na poklopcu kovčega saveza, koji je predstavljao božije prijestolje, dva kerubima. božij glas između kerubima izdavao je zapovjedi narodu (2. mojs. 25:22; ps. 80:1).

7 redak ovog istog poglavlja ističe različitost četiri živa stvorenja. zašto oni izgledaju tako različito?
ova različita živa stvorenja očito ističu izvjesne božanske osobine. prvo nalikuje lavu. lav se u bibliji upotrebljava kao simbol hrabrosti, posebno u povezanosti sa pravdom i pravednošću (2. samuelova 17:10; priče salamunove 28:1). dakle, lav predstavlja božansku osobinu odvažne pravde (5. mojs. 32:4; ps.89:14).
drugo živo stvorenje nalikuje mladom biku. kad pomislimo na bika, koja nam osobina dolazi na um? za izraelce bik je zbog svoje snage predstavljao vrijedan posjed (priče salamunove 14:4; vidi i job 39:9-11) mladi bik, dakle, predstavlja snagu ili moć, pokretačku silu koja dolazi od boga (ps. 62:11; isa. 40:26).
treće živo stvorenje ima lice poput čovječjeg. ono sigurno predstavlja ljubav sličnu božijoj, jer na zemlji je samo čovjek stvoren po slici božijoj, s nenadmašnom osobinom ljubavi (1. mojs. 1:26-28; matej 22:36-40; 1. jovanova 4:8,16). kerubimi nesumnjivo pokazuju ovu osobinu dok služe oko božijeg prijestolja.
što reći za četvrto živo stvorenje? nalikuje letećemorlu. jahve skreće pažnju na oštrovidnost orla, govoreći: "daleko mu vide oči" (job 39:32). dakle, orao odgovarajuće simbolizuje dalekosežnu mudrost. jahve je izvor ove osobine. njegovi kerubimi pokazuju božansku mudrost dok slušaju njegove zapovjedi (priče salamunove 2:6; jakov 3:17).

stigli smo na 8 redak ovog poglavlja.
to što su stvorenja puna očiju navodi na zaključak da imaju savršen vid i dalekovidnost. budući da nikad ne spavaju, ove osobnosti mogu neprekidno upotrebljavati. oponašaju onoga za koga stoji napisano: jer oči [jahveove] gledaju po svoj zemlji da bi pokazivao silu svoju prema onima kojima je srce cijelo prema njemu" (2. dnev. 16:9). budući da kerubimi imaju toliko očiju, mogu gledati svugdje. ništa ne izmiče njihovoj pažnji. na taj su način dobro opremljeni za služenje bogu u njegovom djelu suđenja. za njega se kaže: "oči su [jahvine] na svakom mjestu, gledajući i zle i dobre (priče salamunove 15:3).
a s tri para krila - broj se tri u bibliji upotrebljava za naglašavanje - kerubimi se mogu pokretati munjevitom brzinom kako bi objavili i izvršili božije osude.
poslušaj kako je melodiozna i dirljiva pjesma hvale koju kerubimi pjevaju jahveu: "svet, svet, svet je jahvebog, svemogući koji jest, koji je bio i koji dolazi". ponovo trostrukost ukazuje na naglašavanje. kerubimi snažno potvrđuju svetost boga. on je izvor i krajnji stupanj svetosti. osim toga on je "kralj vječnosti" i zauvjek će ostati "alfa i omega, prvi i posljednji, početak i završetak" (1. timot.1:17; otk. 22:13). kerubimi ne uzimaju predah dok objavljuju neusporedive božije osobine pred svim stvorenjem.

ovo je bilo što se tiče tvog pitanja u vezi 4. poglavlja otkrovenja od recimo 5. do 8. redka.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
kao odgovor na tvoje pitanje dotaknimo se i prethoidnog 5 redka.
sam jovan objašnjava nam značenje sedam svijetiljki. "one znače sedam duhova božijih". broj sedam simbolizira božansku potpunost; prema tome, sedam svijetiljki sigurno predstavljaju prosvjetljavajuću silu svetog duha u njenoj punini. klasa jovana danas je zahvalna što je bila prosvjetljena i što joj je povjerena odgovornost da prenosi svoje razumjevanje duhovno gladnim na zemlji.

Šta je sedam zvijezda odmah se otkriva:
20. Тајна седам звијезда које си видио на десници мојој, и седам свијећњака златнијех: седам звијезда јесу анђели седам цркава; и седам свијећњака које си видио јесу седам цркава.
Nakon toga idu upozorenja svakoj crkvi.

Citiraj:
poslušaj kako je melodiozna i dirljiva pjesma hvale koju kerubimi pjevaju jahveu: "svet, svet, svet je jahvebog, svemogući koji jest, koji je bio i koji dolazi".

Slušala, pri kraju Božanske liturgije se pjeva "Свјат, свјат, свјат Господ Саваот!"

Da ti odgovorim da li si u pravu za opis bića - zaista ne znam.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
,,imas i ti svojih bisera a ne samo mary, tako da ne mora samo musliman da se nasmije...mogu to i ja...... :cat:

u sustini svi mi imamo bisere, jer druga strana ne razumije ono sto ti, ja ili neko drugi vidi...eto ti si se vratio, otvorio par tema sa biserima.. :wink:

Bog te blagoslovio brate.
Nisam za MARY ništa rekao u vezi bisera. Pomislih :evo sad će moj brat dati odgovor na temu....

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:09 
Veteran
Veteran

Mary
Hvala Bogu za tvoje strpljenje i pokušaje, a koliko će se to primiti Bog zna.
Za ovo kratko vreme čitanja tvojih postova primetio sam da imamo dosta istih pogleda. To nije garant da su ispravni ali meni pričinjava radost.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
Talija je napisao:
pa prema tome objasniti sve "ovozemaljskim" riječima je nemoguće.

kako kome.

Sto volim ove samouvjerene religioznjake :lol: Oni misle da sve mogu objasniti, toliko su samouvjereni u "istinu" svega onoga sto tumace da cak smatraju da sve znaju objasniti i to cak ovozemljaskim rijecima. Cuj "kako kome" :lol: :lol: :lol: To pretpostavljam podrazumijeva da njemu to nije tesko objasniti, sto znaci da smatra kako je njegovo tumacenje tacno sto posto na osnovu "biblije" za koju tvrdi da se moze tumaciti na samo jedan ispravan njegov nacin. Medjutim, istina je da se biblija moze tumaciti kako god ko hoce. U tome i jeste draz religije jer je biblija tako postavljena da se ne moze dokazati nista cinjenicama nego iskljucivo vjerom.
Stvarno me zasmijavaju ovi kvazinaucnici koji tumace nauku biblijom i obrnuto.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 22:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Medjutim, istina je da se biblija moze tumaciti kako god ko hoce.

potpuno si u krivu, ustvari biblija tumači samu sebe i svaka lažna nauka i lažno tumačenje lako je dokazivo upravo na osnovu biblije.
ti se grohotom smiješ i nešto tvrdiš, ali ničim ne dokazuješ da ja nisam u pravu, naprimjer koje moje "tumačenje" je pogrešno? ustvari ja ništa i ne tumačim već samo ističem, šta zapravo piše u bibliji i u kom kontekstu.
dakle, oni koji su navikli na razna tumačenja, vađenje iz konteksta i namjerne ili ne, pogrešne interpretacije, oni uvjek to i očekuju i teško im je prihvatiti da neko samo govori šta ustvari piše u bibliji, odnosno istinom se suprostavlja, nečemu za što se tvrdi da je biblijska nauka i da tako piše u bibliji, a to uopšte nije tako.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ne smijem se ja tebi, nego tome sto svi (a ti si samo jedan od njih milion) tvrde kako oni tumace bibliju pravilno. A ti si jedan od njih. Prosta matematika nam govori da ne moze milion razlicitih tumacenja biti ispravno. Tako da je mala sansa da je i tvoje. A sto kazes da biblija tumaci samu sebe, pa svi to kazu i nadju stih kojim se moze objasniti drugi stih. A tumacenja su kontradiktorna u mnogim stvarima. Znaci zakljucak je da niko ne zna protumaciti. Zbog toga je smijesno sto su svi uvjereni kako oni znaju tumaciti bibliju pomocu biblije a ne vide da su oni samo jedni od mnogih koji to tvrde. Pa u cemu bi se onda sastojala vjera kad bi se mogla dokazati? Onda vjera nebi bila potrebna, onda bi se sve znalo i bilo dokazano.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 23:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

zato uzmi bibliju u ruke i sam se uvjeri šta u njoj piše, a šta ne.
i da ponovim ja ništa ne tumačim već govorim šta piše u bibliji i u kom kontekstu.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
zato uzmi bibliju u ruke i sam se uvjeri šta u njoj piše, a šta ne.
i da ponovim ja ništa ne tumačim već govorim šta piše u bibliji i u kom kontekstu.

E moj mary juana, nemas pojma koliko sam ja citao bibliju. I isto kao i ti sad bio uvjeren da se moze sve protumaciti. I zaista moze se svaki stih svakim protumaciti i to kako god ti odgovara. To je jedna od najcudnijih knjiga jer za razliku od ostalih moze se tumaciti na milion nacina i da se svi nacini uklapaju. Zato i vjerujem da ima Bozansko porijeklo. Ali u tome i jeste sustina religije da niko ne zna pravo tumacenje niti moze znati, iako se osnova, a to je ljubav moze raqzumjeti kao sustina knjige. Ali to sto pokusavaju ljudi da protumace svaku sitnicu to je nemoguce. Poslije vise licnih gresaka i sam sam se uvjerio u to, iako mi je trebalo nekoliko godina. Neki ljudi to shvate prije ili kasnije, neki nikad. Da li ces ti nekad ne znam. Inace, poznajem taj mentalni sklop koji imas jer sam i sam bio takav i mislio da se moze dokazati sve.
Iako, slazemo se bar u jednom, a to je da ova knjiga ima natprirodno porijeklo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 00:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

samo da ponovim biblija je cijelovita knjiga u kojoj se radnja proteže od početka do kraja i ne trpi vađenje iz konteksta i tumačenje tako izvađenih djelova, biblija ne trpi predrasude, već samo pristup čista i otvorena srca, također ne trpi ništa na paraćeske i slično čitanje, već je potrebno čitati u cijelosti i razmišljati o pročitanom.
ako imaš nešto što sam ja kako ti kažeš krivo protumačio slobodno iznesi.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne kazem ja da si ti krivo protumacio, nego da ne mozes znati kad nesto protumacis da li je to tako ili ne. Naravno da tebi izgleda kao da nikad nisam citao bibliju zato sto se ne uklapam u tvoj mentalni sklop. Da smo razgovarali prije nekoliko godina kada sam bio slicnog mentalnog sklopa ti bi se vjerovatno slagao sa 90 posto stvari sa mnom i rekao bi da odlicno poznajem bibliju. Ja ne negiram bibliju ni njeno bozansko porijeklo, samo kazem da niko na ovoj zemlji osim Isusa nije znao pravilno tumacenje sto posto. Ipak, uvjeravam te da sam iscitavao bibliju vise godina tako da znam vrlo dobro o cemu se tu radi. I sad kad neke stihove procitam cudim se sebi kako ih nisam primijetio ranije. Kazem ti, to je vrlo cudna knjiga i mac sa dvije ostrice, dakle moguce je razlicito dijametralno suprotno tumacenje slicno kao kod kurana. Gdje se moze opravdati rat ili mir, zavisno da li se pod pojmom "nevjernici" uzmu hriscani ili se uzmu neznabosci pagani. Slicno kao i u bibliji. Znaci sve se mijenja samo zavisno od shvatanja jedne rijeci. A u bibliji ima na hiljade rijeci koje se mogu shvatiti na hiljadu nacina i protumaciti i podrzati drugim stihovima. Ti to sad ne shvatas jer si indoktriniran tim sistemom, odnosno da ne kazem ispranog mozga, ali djelimicno toga mentalnog sklopa koji bi ja nazvao "religijski zanos", koji ne primjecuje nista od onog sto svjesno ili podsvjesno zeli da vidi. mozda bi ti to bolje objasnila google lazarevic posto se ona bavi psihologijom, ja sam vise prirodnjak. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 19:12 
Veteran
Veteran

Pošto može muziička želja onda predlažem da čujem duet
12-tu glavu Otkrivenja po Jovanu i 12-tu glavu po Danilu.
Slušam i zahvaljujem.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ostaje nejasno sta si htio reci lavic?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Pošto može muziička želja onda predlažem da čujem duet
12-tu glavu Otkrivenja po Jovanu i 12-tu glavu po Danilu.
Slušam i zahvaljujem.

ja mislim da sam shvatio šta brat želi :D
dakle, 12 poglavlje otkrovenja koje možemo nasloviti sa "božije kraljevstvo je rođeno"
ovo je jovanova 7 vizija. krenimo redom:
"i vidio se veliki znak na nebu: žena odjevena u sunce, i mjecec joj je bio pod nogama, a na glavi joj je bila kruna od dvanaest zvijezda, i bila je trudna. i viče u svojim bolovima i porođajnim mukama" (otkrovenje 12:1,2)
po prvi put jovan vidi ženu na nebu. to, naravno, nije doslovna žena. ona je znak, ili simbol (otkrovenje1:1). što simbolizuje? u nadahnutim proročanstvima žena povremeno simbolizuje organizacije "udane" za istaknute osobe. u hebrejskim spisima o izraelu se govori kao o ženi jahve boga (jeremija 3:14). u grčkim spisima se o skupštini pomazanih hrišćana govori kao o hristovoj nevjesti (otkrovenje21:9-14).
žena koju je jovan vidio također je udana i priprema se roditi. tko joj je muž?
pa, njeno je dijete kasnije "uzeto k bogu i njegovu prijestolju" (otkrovenje 12:5). jahve time potvrđuje dijete kao vlastito. zato žena koju jovan vidi mora biti jahveova simbolična žena.
oko osam vijekova ranije, jahve se obratio toj simboličnoj ženi: "svi će sinovi tvoji biti naučeni od jahve" (isajia 54;5,13). isus je citirao to proročanstvo i pokazao da su ti sinovi njegovi vjerni slijedbenici, koji su kasnije sačinjavali skupštinu pomazanih hrišćana (jovan 6:44,45).
dakle, članovi te skupštine, pomenuti kao božiji sinovi, ujedno su i djeca božije simbolične žene (rimljanima 8;14). apostol pavle konačno upotpunjuje informaciju kad kaže:"a gornji jerusalim je slobodan, i on je naša majka" (galaćanima 4:26).
"žena", koju je jovan vidio, dakle, jest "gornji jerusalim".
no, šta je zapravo gornji jerusalim ?
budući da pavle o njemu govori da je "gornji", te da ga jovan vidi na nebu, jasno je da to nije zemaljski grad; nije ni "novi jerusalim", jer ta organizacija je hristova nevjesta, a ne jahvina žena (otkrovenje 21:2). zapazi da je okrunjena s 12 kruna. broj 12 se povezuje sa potpunošću u organizacionom smislu*.
zato tih 12 zvijezda izgleda ukazuje na organizaciono uređenje na nebu, upravo kakvo je stari jerusalim bio na zemlji. gornji jerusalim je božija sveopšta organizacija duhovnih stvorenja koja djeluje kao njegova žena.
jovan vidi kako je žena bila odjevena u sunce, a mjesec je bio pod njenim nogama. kad joj zatim dodamo krunu od zvijezda, potpuno je okružena nebeskim svijetlima. božija naklonost obasjava je i danju i noću. kakva li odgovarajućeg simbola božije veličanstvene nebeske organizacije! ujedno je i trudna, trpi porođajne bolove. njeno vikanje za božansku pomoć pokazuje da joj je prispjelo vrijeme za porođaj. u bibliji se porođajnim bolovima često simbolizira naporan rad, koji je potreban za važan učinak (usporedi psalm 90:2; priče salamunove 25:23; isajia 66:7,8) bez sumnje porođajne bolove takve vrste iskusila je božija nebeska organizacija svojom pripremom za istorijsko rađanje.

*usporedi sa 12 plemena doslovnog izraela,
12 apostola, 12 plemena duhovnog izraela,
12 vrata, 12 anđela i 12 kamena temeljaca
novog jerusalima (otkrovenje 21:12-14)

ovo je bio prvi i drugi redak dvanaeste glave otkrovenja ukoliko ima zainteresovanih rado ću preći na treći i četvrti redak i tako redom ako treba do kraja dvanaeste glave.
lavić malo sam umoran ali i o danilu ću da pišem.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 15:12 
Veteran
Veteran

Brate zahvalan sam na tvom komentaru gornjih stihova i veoma sam zainteresovan za obe glave u celosti.
Pa ako dozvoliš na kraju sveg iznetog bi postavio nekoliko pitanja tebi u vezi istih ako budeš saglasan.
Gospod s tobom.
PS. Možda to može da se uradi i privatnim porukama ako želiš.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Isusova "nevjesta" je nebeski Jerusalim, tj. carstvo nebesko.
Citiraj:
I Sveti grad, novi Jeruzalem, vidjeh: silazi s neba od Boga, opremljen kao zaručnica nakićena za svoga muža. (3)

Citiraj:
(9) I dođe jedan od sedam anđela što imaju sedam čaša punih zala konačnih te progovori sa mnom: "Dođi, pokazat ću ti Zaručnicu, Ženu Jaganjčevu!" (10) I prenese me u duhu na goru veliku, visoku i pokaza mi sveti grad Jeruzalem: silazi s neba od Boga, (11)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 21:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

šta jovan primjećuje kao slijedeće?
"i drugi se znak vidio na nebu, i gle! veliki zmaj plamene boje sa sedam glava i deset rogova, a na glavama mu sedam dijadema i njegov rep povuče trećinu nebeskih zvijezda, i bacio ih je na zemlju. i zmaj je stajao pred ženom koja je trebala roditi, da joj proždre dijete kad ga rodi" (otkrovenje 12:3,4)
zmaj je sotona, "prazmija" (otkrovenje 12:9; 1.mojs.3:15). on je okrutni razarač - sedmeroglavi zmaj - proždirač, koji u potpunosti može progutati svoj plijen. kako samo čudno izgleda! sedam glava i deset rogova znači da je tvorac političke divlje zvijeri koja se ubrzo opisuje u 13. poglavlju otkrovenja. ta zvijer ima također sedam glava i deset rogova. budući da sotona ima dijademu na svakoj glavi - sveukupno sedam - možemo biti sigurni da su svijetske sile predstavljene divljom zvijeri bile pod njegovom vlasti (jovan 16:11). deset rogova odgovarajući su simboli potpunosti njegove moći koju primjenjuje u ovom svijetu.
zmaj ima vlast i u duhovnom području. svojim repom 'povlači trećinu nebeskih zvijezda'. zvijezde mogu predstavljati anđele (job 38:7). time što se pominje 'trećina' naglašava se kako je sotona zaveo značajan broj anđela. kad su došli pod njegovu vlast, više im nije bilo moguće uzmaći. nisu se mogli vratiti u božiju svetu organizaciju. postali su demoni, koje je takoreći odvukao sotona, njihov kralj i vladar (matej 12:24). sotona ih je također bacio na zemlju. bez sumnje se to odnosi na noine dane u predpotopno vrijeme, kad je sotona potakao neposlušne božije sinove da siđu na zemlji i opće sa ljudskim kćerima. bog je takve "anđele koji su zgriješili" kaznio, bacivši ih u tamnici slično stanje nazvano tartar (1. mojsijeva 6:4; 2.petrova 2:4; juda 6).
tako su se jasno raspoznale dvije nasuprotne organizacije - božija nebeska organizacije predstavljena ženom i sotonska, demonska organizacija, koja izaziva božiju suverenost. veliko sporno pitanje suverenosti se mora riješiti. no, kako? sotona još uvijek vuče demone sa sobom, te kao divlja zvijer vreba na plijen, potencijalnu žrtvu. čeka da se žena porodi. želi progutati očekivano dijete, jer zna da je ono zlokobna prijetnja njegovom daljnjem postojanju, kao i svijetu nad kojim vlada (jovan 14:30).

kasnije ću da pišem o 5. i 6. redku 12. glave otkrovenja.

međutim sad bi da krenem sa slijedećom lavićevom željom, a to je danilo i to opet 12. glava.
u danilu 12:1 stoji: "u to će vrijeme ustati mihajlo, veliki knez koji stoji u korist sinova tvog naroda."
ovaj redak pretkazuje ove dvije stvari o mihajlu: prvo, da on "stoji", čime se ukazuje na situaciju koja se proteže kroz jedan vremenski period; drugo, da 'će ustati', čime se ukazuje na jedan događaj tokom tog vremenskog perioda. prvo želimo saznati u kom to periodu mihajlo "stoji u korist sinova [danilovog] naroda". sjetimo se da je mihajlo ime koje je isus dobio za svoju ulogu nebeskog vladara. njegovo 'stajanje' podsjeća nas na smisao u kojem se taj izraz koristi na drugim mjestima u knjizi danila. on često ukazuje na akciju nekog kralja, kao što je preuzimanje kraljevske moći (danilo 11:2-4,7,20,21)
jasno je da je ovde anđeo ukazivao ne vremenski period koji je detaljnije opisan na drugim mjestima u biblijskom proročanstvu. isus ga je nazvao svojom 'prisutnošću' (grčki: parousia), kad će vladati kao kralj na nebu (matej 24:37-39). taj vremenski period također je nazvan 'posljedni dani' i 'vrijeme kraja' (2. timoteju 3:1; danilo 12:4,9). otkako je taj period započeo, mihajlo stoji kao kralj na nebu. (usporedi isaiu 11:10; otkrovenje 12:7-9).

za sada toliko, već sam umoran, ali nastavit ću pisat o obe glave ovih knjiga, naravno ukoliko ima zainteresovanih.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 16:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

određeno vrijeme narodima da bež božijeg uplitanja vladaju došlo je kraju (luka 21:24).*
tada u tačno određeno vrijeme, žena rađa dijete:
"i ona je rodila sina, muško, koji će pasti sve narode željeznom palicom.
i njeno je dijete uzeto k bogu i njegovom prijestolju.
a žena je pobjegla u pustinju, gdje ima mjesto pripravljeno od boga, da je tamo hrane hiljadu dvjesto i šesdeset dana"
(otkrovenje 12:5,6).
dijete je 'sin muško'. zašto ivan koristi tako dvostruki izraz? zato da pokaže kako je dijete pogodno, sposobno vladati narodima odgovarajućom silom.
ujedno podvlači koliko je taj porod značajan i radostan događaj. igra ključnu ulogu u privođenju svete božije tajne kraju. štaviše, čak će i "pasti sve narode željeznom palicom".
ne zvuči li nam taj izraz poznato? da, jahve je proročanski obećao u vezi isusa: "razbit ćeš ih željeznim žezlom, poput suda lončarevog smrvit ćeš ih" (psalm 2:9). osim toga, prorečeno je slijedeće: "palicu tvoje moći poslat će jahve sa siona, govoreći: 'podvrgavaj posred svojih neprijatelja'" (psalm 110:2). zato je rođenje koje je jovan vidio u tijesnoj vezi sa isusom hristom.
no, nije to bilo rođenje isusa po dijevici nešto prije prvog vijeka naše ere; ne odnosi se niti na isusovo vaskrsenje u duhovni život 33. godine naše ere. nadalje, nije to bila ni reinkarnacija.
radilo se o rođenju božijeg kraljevstva*, stvarne vladavine sa isusom ustoličenim kraljem, a koji je prije toga već 19 vijekova boravio na nebu.
jahve bog nikad neće dopustiti da sotona proguta njegovu ženu ili njegovog novorođenog sina! po rođenju, muško je dijete "uzeto k bogu i njegovu prijestolju". time je došlo potpuno pod zaštitu boga, koji će voditi posvemašnju brigu za novorođeno kraljevstvo, sredstvo kojim će proslaviti svoje sveto ime. istovremeno žena biježi na mjesto koje joj je bog pripremio u pustinji. detaljnije o tome kasnije! time su stvoreni uslovi za važan događaj koji posve onemogućuje sotoni da ikad zaprijeti nebeskom kraljevstvu. koji je to događaj?
o tom događaju kasnije ću pisati.

*kad je počelo određeno vrijeme naroda, kad je završilo i šta ono znači?
to je razdoblje započelo razaranjem jerusalima 607.pr.n.e., a danilo je dao naznaku da će ono trajati "sedam vremena" (danilo 4:23-25). koliko traje to vremensko razdoblje? biblija pokazuje da tri i pol "vremena" iznose 1 260 dana (otkrovenje 12:6,14). dvaput toliko, to jest sedam vremena, iznosi 2 520 dana. no na kraju tog kratkog vremenskog razdoblja nije se dogodilo ništa značajno. međutim, primjenimo li na danilovo proročanstvo pravilo "na svaki dan po godinu" i pribrojimo li 607.pr.n.e. 2 520 godina, dolazimo do 1 914.n.e. (4. mojsijeva 14:34; ezehijel 4:6).
otkrovenje 12:7-12 (o čemu će kasnije biti govora) pokazuje da će odmah nakon što primi kraljevstvo isus zbaciti s neba sotonu i demonske anđele. to će značiti jao za zemlju, no ohrabrujuće je znati da je đavolu ostavljeno 'samo malo vremena'. uskoro ćemo se moći radovati, ne samo što božije kraljevstvo vlada nego zato što će zemlji i poslušnom čovječanstvu donjeti blagoslove (psalm 72:7,8)

zapazite šta se u svijetu desilo 1914 i kakve političke promjene i koje organizacije su nastale nakon toga, zanimljivo, baš tad.

i samo još da ne ostanem dužan laviću, nastavit ću gdje sam stao u osvrtu i na 12 glavu proroka danila.
dakle, kad mihajlo 'ustaje'? kad krene u jednu posebnu akciju. isus će to učiniti u budućnosti. otkrovenje 19:11-16 proročanski opisuje isusa kao moćnog mesijanskog kralja koji predvodi anđeoske vojske i nosi uništenje božijim neprijateljima. danilo 12:1 nastavlja: "i biće žalosno vrijeme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada." kao božiji glavni izvršitelj presude, hrist će dokrajčiti cijelokupni zao sustav stvari tokom prorečene 'velike nevolje' (matej 24:21; jeremija 25:33; 2. solunjanima 1:6-8; otkrovenje 7:14; 16:14,16).
kako će ljudi koji iskazuju vjeru preživjeti te crne dane?
danilu je dalje rečeno: "u to će se vrijeme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi." (usporedi luku 21:34-36) koja je to knjiga? ona u biti predstavlja sijećanje jahve boga na sve one koji su vršili njegovu volju (malahija 3:16; hebrejima 6:10). oni koji su zapisani u toj knjizi života najsigurnij su ljudi na svijetu, jer imaju božansku zaštitu. kakva god šteta da im se nanese, ona može biti i bit će nadoknađena. čak i ako ih smrt zadesi prije dolaska tog 'žalosnog vremena' ili u jednom prevodu 'vremena tijeskobe', oni su sigurni u jahveovom neograničenom sijećanju. on će ih se sijetiti i vaskrsnuti će ih tokom hiljadugodišnje vladavine isusa hrista (djela apostolska 24:15; otkrovenje 20:4-6)

toliko za sada kasnije ću nastaviti i sa 12 glavom danila.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
zapazite šta se u svijetu desilo 1914 i kakve političke promjene i koje organizacije su nastale nakon toga, zanimljivo, baš tad.

Sad je i meni jasno. Proucavajuci razne religije naletio sam na jehovine svjedoke. Oni su jedini karakteristicni po 1914. Jos samo reci da je Isus raspet na stub, a ne na krst i da ne treba primati i davati krv i odmah ce mi biti jasno zasto se nismo slagali u 80 posto stvari. Slicnim racunanjem adventisti su dobili 1844 godinu. Sto znaci da ste oboje okinuli u prazno. Receno je da se ne moze izracunati niti iko zna kraj svijeta. Jos mnogi pokusavaju da ga izracunaju kao i neke druge stvari. Ovo je jedan primjer pokusaja.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]