lavić je napisao:
Varnava je rekao:
,,...Православна Црква је данас једини наследник и чувар Новозаветне Цркве основане на Педесетници - Једне, Свете, Саборне и Апостолске и врата ада (римокатоличке,протестантске,екуменистичке и сваке друге јереси) заиста је неће надвладати.
О правилном крштењу овако учи Црква:''
Ako je tako kako brat kaže da je samo Pravoslavna crkva-verska zajednica čuvar istine onda svi moramo činiti ono što i Pravoslavci a to je:
Slaviti Savu Nemanjića, svoju krsnu slavu (po izboru) ili otačkom izboru, celivati krst, celivati ikone, slaviti svetce (a ima ih)"
Да, то треба да чине Православци.
lavić je napisao:
"nositi na groblje hranu i piće za dušu pokojnika, po pogrebu napraviti krkanluk negde se zapiju pa posle i zapevaju i toga ima, kako reče jedan junak u mantiji ,,dok se tripus sofa ne omrsi nema pokoja za dušu''
Neka mi Gospod oprosti ali ja tako ne razumem službu Bogu."
Не, то не треба да чине Православци и то они и не чине. То чине само они који су по имену Православци, а по делу незнабошци, а данас је таквих огромна већина. Православци који су то и по имену и по делу треба само да се помоле за душу покојника пред гробом,запале свеће и окаде гроб. Ако се окуша храна и пиће у помен покојника, то треба чинити у дому, а не на гробљу, и то крајње скромно и у побожном расположењу уз молитву
lavić je napisao:
Brat je pomenuo da je osnovana na pedesetnici i to je istina ali imam onda pitanje.
Bog je rekao da će VERNE NJemu pratiti svi oni Duhovni darovi i znaci i čudesa pa pitam koliko ljudi govore u jezicima da neidem u one veće darove?.
Бог је рекао да ће верне пратити исправна вера у Бога и искрена међусобна љубав и по томе се познаје ко је Његов, а ко не, а духовне дарове попут говорења језика, творења чудеса итд. ће само неки добијати. При том је Господ упозорио и на појаву многих лажних пророка и лажних чудотвораца. Главни духовни дар који Бог дарује свим Њему верним људима који то од Њега траже је дар покајања без кога нема спасења.
lavić je napisao:
Piše da će se prepoznati po LJUBAVI a da li je tako stanje?
Kolika je ljubav između Vladika i sveštenstva (lično mi je poznata)..
Ти познајеш екуменистичке владике и свештенике, а они нису православни, јер су у општењу са јеретицима. Они носе православне одежде, зову себе православним, а на делу су јеретици и отпадници. То су "вукови у јагњећој кожи" попут римокатолика и разних протестантских секти о којима нас Господ упозорава у јеванђељу.
Данас је у свету остао само један православни епископ са својим свештенством и народом. Само ту можеш препознати истинску веру и љубав. "Син Човечији када дође други пут, хоће ли наћи веру на земљи".
lavić je napisao:
Brat kaže da adska vrata neće nadvladati tu crkvu a onda navodi razne verske grupacije kao adska vrata nije li to brate moj suđenje drugima?
Neka ti se dobri naš Otac smiluje i oprosti jer sam i ja tako grešio i išao u svojoj sili dok nije stigla opomena zato hvala mom Gospodu."
То није осуда, то је расуђивање. Господ каже "Не судите да вам се не суди" у смислу да ми ником не доносимо пресуду, јер Бог је тај који ће нам свима судити, али зато морамо да расуђујемо, да не би били преварени од душегубаца. Зато на више места у Писму нас Господ опомиње: "Чувајте се злих посленика", "Изаћи ће многи лажни пророци и лажни христоси и превариће многе", "Будите мудри као змије, а безазлени као голубови", "Испитујте духове да видите који су од Бога", "Избацујте шугаву овцу да не ошуга цело стадо" итд. Бог је рекао да ће нам судити и да ће нас вечно осудити ако будемо следовали јеретицима.
lavić je napisao:
Pitam se zar i sadašnji Pravoslavci i Rimo-Katolici nisu zajedno učestvovali u legalizovanju hrišćanstva u 4 veku i bili jedno telo do 11 veka?
Да, али због мноштва нових јеретичких учења (једно од њих сам поменуо на теми Силазак Светог Огња) римокатолици су 1054. године одлучени од Цркве. Ко је у јереси, тај је у лажи, а где је лаж, ту није Истина, а где није Истина, није ни Црква која је "стуб и тврђава Истине". Зато су јеретици ван Цркве.
lavić je napisao:
Ne zovu li se i sad sestrinske crkve?
Сада се зову сестринске цркве, јер су у 20. веку издајници Православља - екуменисти прогласили римокатоличке јеретике за сестринску Цркву иако се ти јеретици нису покајали за своје јереси и своја злодела и нису у покајању пришли Православној Цркви. Зато су и те нове Јуде - екуменисти отпали од Цркве, јер су непокајане јеретике прогласили Црквом. Сада они само носе назив Православна Црква иако су давно од ње отпали. Тиме само варају неупућене. О томе нас је Господ и упозоравао у јеванђељу да се чувамо таквих. Само они који имају апостолско прејемство и исправно апостолско светоотачко учење и нису у заједници ни са једним јеретицима или расколницима су у Православној Цркви.
lavić je napisao:
Koja je različa u službi jednih od drugih?(nepitam za nauku već za službu)
Једна од разлика у служби је да римокатолици служе Евхаристију (свето Причешће) на бесквасном хлебу (што је јерес), а православни на квасном хлебу (што је исправно). Затим, римокатолици су у молитви окренути Западу, а православни Истоку итд. А разлика у науци тј. у вероисповедању има мноштво.
lavić je napisao:
Zašto se Protestanti nazivaju jereticima koji je razlog tome?
Један од разлога је тај што не признају Свето Предање Цркве већ само Свето Писмо. Тиме не признају Цркву Христову која ће по речима Христовим постојати до краја века и света. Црква је аутор Светог Писма и она је и тумач Писма. Стари Завет писала је старозаветна Црква, а Нови Завет новозаветна Црква. Касније наследници апостола, свети епископи и други свети оци тумаче Свето Писмо у Духу Светом као што је Христос обећао апостолима и њиховим наследницима: "Послаћу вам од Оца Духа Светога који од Оца исходи. Он ће вас свему поучити", "Не молим се Оче само за њих (апостоле) него и оне после њих које си Ми дао". Протестанти не признајући апостолско прејемство, самим тим одбацују ове речи Господње тј. одбацују и Свето Писмо иако се у њега куну. Зато одбацују и службе итд. Својствено им је да произвољно тумаче Свето Писмо, што им одговара то цитирају, што им не одговара то прећуткују, тргају смисао из контекста итд. Има много протестантских секти и свака има неко своје јеретичко учење. Заједничко им је то да су сви настали отцепљењем од римокатолика. Касније, у сваком веку ничу разне протестантске цркве од разних оснивача. Оно што је карактеристично за римокатолике је то да су отпали 1054. од Цркве, а за протестанте то да су у 16. веку отпали од римокатолика који су већ раније отпали од Цркве. Оно што им је свакако заједничко је то да немају ништа са Црквом основаном на Педесетнице. Римокатолици су апостолско прејемство изгубили падом у јерес, а протестанти то прејемство никад нису ни имали, јер су настали од римокатолика који су претходно то прејемство изгубили. Само је Православна Црква сачувала апостолско прејемство и апостолско учење. У 20. веку од Православне Цркве отпадају екуменисти и још неки јеретици и данас Православну Цркву представља само Грчка Старокалендарска Црква.