Lavić, Eli, Duga, kako li se već zoveš ja ti se ponovo moram obratiti iako pretpostavljam da me ponovo nećeš razumjeti. Probaj bar ovaj put da zanemariš to što sam žensko i da pokušaš da shvatiš šta ti kažem.
Čitavo vrijeme kroz tvoje postove provijava gordost iako je uvijena u poniznost i skromnost.
Svaki veliki duhovnik ima upravo suprotno ponašanje, ne viče na sva zvona "gledajte me kako sam skroman! Bog je na mojoj strani!"
Kome još može da padne na pamet da je pametniji i da je na ispravnijem putu od mnogih pokoljenja sveštenika i utvrđenih dogmi i pravila? Ko je taj koji postavlja pitanja i diže glas? Ponizan čovjek? Ne.
DUGA je napisao:
zbog toga što iza pozadine te priče koju drugi put pričam stoji moj pogled u svešteno lice kao APOSTOLA hodajućeg i kao čoveka koji služi Bogu bez mane i mrštine.
Ko je taj među ljudima koji je bez mana i bezgrešan? Ako MI ne možemo nekoga da razumijemo, onda je pitanje šta je S NAMA, a ne šta je s njim. Treba osuditi čitavu instituciju ako jedan pojedinac ne valja.... a kako mi znamo da on ne valja? Možda je naše poimanje o njemu nepotpuno i pogrešno.
Citiraj:
Dakle one reči su urušile dugogodišnje verovanje u određenu instituciju i ljude koji služe u njoj.
Neću da navodim i ostale loše primere jer to nije bio jedini ali ovaj me je dotukao tada pogotovo što sam sa tom osobom bio veoma blizak kao sa rođenim bratom i zajedno smo počinjali novu crkvu i nesebično radili na svemu. Bio mi je drugi otac i onda krah.
Džaba sve što je do sad značio taj čovjek, sve je palo u vodu zbog jedne neshvaćene rečenice? A oproštaj? A pitanje da pojasni ono što nisi shvatio? Osudio si ga a znaš "ne sudite da vam ne bude suđeno". Dobro što si osudio jednog čovjeka nego sve ljude koji služe u toj instituciji?
Citiraj:
Poruka iz svega nije da je ovaj ili onaj pripadnik loš ili dobar već da se možeš razočarati u bilo koga i da te može izneveriti bilo ko pa i u veri, te da se nesmemo za čoveka držati već za Boga.
"Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog"
Zar ne misliš da si i ti nekoga razočarao?
Citiraj:
Sviđa mi se bracika tvoj pogled vere jer ona i u tami vidi svetlost koju drugi ne vide tako iz gornjih redova vidiš pouku umesto tugu.
Kad vidiš nekoga da dobro radi, ti mu se pridruži.
Citiraj:
Da sam to video u očima tog sveštenog lica ili u glasu osetio tugu ili očinsko-brižnu ljubav razmišljao bih o tome i pitao ga za smisao toga ali rakcija je bila takva da je ne bih opisivao jer je gora od priče.
Nekad naša viđenja su obojena našim emocijama. Nije ti palo na pamet da taj sveštenik to pitanje nije primio kao ispovjest (što i nije mogla biti jer si ti bio prisutan) nego kao priču koja se priča među svetovnim ljudima? A s kakvim tonom i mimkom je tvoj prijatelj postavio pitanje? Skrušeno, u društvu pita ozbiljnu stvar?
Pravi Hrišćanin je pun ljubavi i praštanja, ljubav je ono što je bitno, bez ljubavi u srcu niko nikada neće biti stanovnik Nebeskog carstva.
Nemoj ti da se moliš za njega nego zamoli Boga za oproštaj i voli prijatelja, voli ga kao oca, kakvim si ga i smatrao, voli ga kao čovjeka, voli ga kao bližnjeg svoga.