banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 07:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Mar 2009, 21:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ako nije pisano za ljudski rod uzalud sav trud.
A ako jeste onda ćemo razumeti.
Svako dobro.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Ako nije pisano za ljudski rod uzalud sav trud.
A ako jeste onda ćemo razumeti.
Svako dobro.

Pa je li ga razumiješ?
"Ko ima uši neka čuje", a ne moraju svi da znaju.
Ne znaju svi ni razne članove zakona, ne znaju ni ustav, ne znaju ni farmakološke nazive... na šta bi to ličilo kada bi svi sve znali?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:04 
Veteran
Veteran

Talija:
,,[b]Pa je li ga razumiješ?
"Ko ima uši neka čuje", a ne moraju svi da znaju.
Ne znaju svi ni razne članove zakona, ne znaju ni ustav, ne znaju ni farmakološke nazive... na šta bi to ličilo kada bi svi sve znali?
[/b]

Želja i namera našeg Tvorca je da saznamo jer nam je životno važno a da li ćemo ili ne to zavisi koliko smo otvorili srce da onaj što kuca može i da uđe i večera sa nama odnosno nauči nas svakoj istini.
Sve ostale stvari i oznake ne moramo znati a ne bi bilo loše znati i njih međutim prepoznavanje životno važnih stvari je veoma poželjno.

Mislim da razumem.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pravne stvari ću ostaviti pravnicima, liječenje ljekarima, a tumačenje Otkrovenja sveštenstvu.
Nije moje da se pitam, nego da vjerujem. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:26 
Veteran
Veteran

Kome?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Kome?

Da vjerujem pravniku kada su pravne stvari u pitanju, ljekaru kada su u pitanju dijagnoze i liječenje, a tumačenje sveštenstvu.

Imam da čitam Sveto Pismo, ima da postim, da se ispovjedam i pričešćujem, prilažem žrtve i živim nekim normalnim životom koliko je to u mojoj moći.

Ko sam ja da postavljam pitanje? Samoživo stvorenje? To vodi u jeres.
"Blago onom ko povjeruje", nisam nevjerni Toma.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 14:39 
Veteran
Veteran

Zašto se svi pozivaju na Tomu?
Toma nije mogao shvatiti da će Isus ustati iz groba a kad ga je video POVEROVAO je a danas mnoštvo hrišćana zna da je Isus ustao i napisano im je pa opet neveruju tako da Toma nije dobar primer za poređenje sa neverstvom.

Kad sam pitao KOME sestra veruje ona navodi lekare, advokate itd.
Pitanje je jasno upućeno u verskom pravcu. Pa me interesuje da li veruje konkretno:
Crkvenoj dogmi, ljudskim predanjima, pisanoj reči, Svetom Duhu, sveštenicima.
Pitanje se postavlja jer je istina JEDNA pa da vidimo ko je nosi a ako je svi nose gore navedeni onda imaju božiju ljubav i NE GREŠE jer nosilac istine ide za njom.

Nosioci istine ne mrze. ne vređaju nikog, ne dele se, ne osuđuju, puni su ljubavi, pa ko je to?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 15:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Zašto se svi pozivaju na Tomu?
Toma nije mogao shvatiti da će Isus ustati iz groba a kad ga je video POVEROVAO je a danas mnoštvo hrišćana zna da je Isus ustao i napisano im je pa opet neveruju tako da Toma nije dobar primer za poređenje sa neverstvom.

Kad sam pitao KOME sestra veruje ona navodi lekare, advokate itd.
Pitanje je jasno upućeno u verskom pravcu. Pa me interesuje da li veruje konkretno:
Crkvenoj dogmi, ljudskim predanjima, pisanoj reči, Svetom Duhu, sveštenicima.
Pitanje se postavlja jer je istina JEDNA pa da vidimo ko je nosi a ako je svi nose gore navedeni onda imaju božiju ljubav i NE GREŠE jer nosilac istine ide za njom.

Nosioci istine ne mrze. ne vređaju nikog, ne dele se, ne osuđuju, puni su ljubavi, pa ko je to?

Apostol Toma, koji nije bio te veceri sa drugim apostolima kad im se Gospod javio, saznavsi od njih o svemu sto se desilo zarece se da “nece poverovati dok ne metne prste svoje i ruke svoje u rane Hristove”.

“Posle osam dana opet behu ucenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dodje Isus kad bejahu vrata zatvorena, i stade medju njih i rece: mir vam. Potom rece Tomi: pruzi prst tvoj amo i vidi ruke moje; i pruzi ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran no veran. I odgovori Toma i rece mu: Gospod moj i Bog moj!”

Povrativsi i utvrdivsi veru u Tomi Gospod ga blago ukoreva: “Posto me vide verovao si; blago onima koji ne videse a verovase”. Gospod kao da hoce reci: ti si, Tomo, poverovao culima vise nego duhu. Hteo si culima da se uveris, i evo Ja sam ti za to dao priliku, i ti si se tek sad uverio posto si me video i dodirnuo. No blago onima koji ne videse a verovase, to jest, koji ne videse ocima nego samo prozrese duhom i primise veru srcem. Blago onima, koji poverovase u Hrista i Njegovo Jevandjelje a Hrista ne videse telesnim ocima niti ga dodirnuse rukama.

Vjerujem! Zar to nije dovoljno?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 16:57 
Veteran
Veteran

Talija:
,,Vjerujem! Zar to nije dovoljno?''

KOME?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Talija:
,,Vjerujem! Zar to nije dovoljno?''

KOME?

1. Vjerujem u Boga.
2. Što se tiče običaja i "finesa" vjerujem u ono što čujem od sveštenika. (ovo si čekao da ti kažem?)

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 12:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2009, 21:35
.

Poslednji put menjao DUGA dana 05 Apr 2009, 22:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Је ли Дуга, хоћеш ли најзад нешто паметно, поучно и лијепо да нам кажеш,
или ће ти се писање састојати само од сипања мржње према православним вјерницима и свештенству?

Само да те напоменем да има и она "каквом мјером мјериш..." и остало.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 16:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Mar 2009, 15:35
Брате лавићу, пробај да ме чујеш добро.
Помислио сам да се у теби процес побољшања духовног слуха, односно умећа слушања, (то је иначе преко потребно свима, а не само теби) догађа и обрадовало ме је.
После ове приче, коју ти понављаш, осећам потребу да ти у најбратскијој намери укажем на нешто, што по мом мишљењу ниси уочио.
Ову причу, пропраћену твојим освртом (схватањем), кажем, већ си био објавио, одавно; мислим да си том приликом изнео укратко своју аутобиографију.
Та прича ми је још тада запала за очи и неколико пута сам помишљао да ти скренем пажњу управо на њу, јер из ње се може извући сасвим друга поука од оне коју си ти сагледао. Јер ја сам је, тада је читајући, другачије доживео.
Једноставно, тај одговор је, за мене, очински, благ, топао, и нема сумње да је свештеник искусан пастир. Он зна да ће људи пре послушати благ укор, него строго јуридички одговор који би у суштини носио хладну поруку – грешио си, ево ти сад епитимије, па се кај... Не значи, наравно, да свештеник не би касније и наложио неке конкретне поступке, али прво је потребно да се они духовно упознају, да почну да сарађују. Свештеник не може да буде само медиум за преношење Божјих порука, он пре свега позива у заједницу. Осим тога само наизглед у свештениковој поруци стоји нехат, али у ствари у њој се огледа врло јасна ограда од тог греха, само благо интонирана.
Поздрављам те, надајући се да у моју добру жељу у односу на тебе нећеш посумњати.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 17:17 
Početnik
Početnik

Tako je brate Damaskinu nije bilo drugog načina da se javiš pa rekoh sigurno ćeš odreagovati.
Ja se izvinjavam u ime onog Protojereja i sram me je zbog njegovih reči a Bog zna da govorim istinu i to nije govor mržnje (Bože sačuvaj) nego opmena da nesmemo slepo ići za čovekom jer je i on pogrešiv.
Pozdravljam mog brata iz sveg srca.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 17:37 
Početnik
Početnik

A+X
Brate tvoje reči su prave i milo ih je čuti jer na dobro vode zato mi je draža tvoja ,,opomena'' nego nečija pohvala.
Nemoj brate brzo rasuđivati da li sam u pravu ili ne, da li sam na putu trnja ili širokom.
Zašto to kažem? zbog toga što iza pozadine te priče koju drugi put pričam stoji moj pogled u svešteno lice kao APOSTOLA hodajućeg i kao čoveka koji služi Bogu bez mane i mrštine.

Dakle one reči su urušile dugogodišnje verovanje u određenu instituciju i ljude koji služe u njoj.
Neću da navodim i ostale loše primere jer to nije bio jedini ali ovaj me je dotukao tada pogotovo što sam sa tom osobom bio veoma blizak kao sa rođenim bratom i zajedno smo počinjali novu crkvu i nesebično radili na svemu. Bio mi je drugi otac i onda krah.

Poruka iz svega nije da je ovaj ili onaj pripadnik loš ili dobar već da se možeš razočarati u bilo koga i da te može izneveriti bilo ko pa i u veri, te da se nesmemo za čoveka držati već za Boga.
Sviđa mi se bracika tvoj pogled vere jer ona i u tami vidi svetlost koju drugi ne vide tako iz gornjih redova vidiš pouku umesto tugu.
Da sam to video u očima tog sveštenog lica ili u glasu osetio tugu ili očinsko-brižnu ljubav razmišljao bih o tome i pitao ga za smisao toga ali rakcija je bila takva da je ne bih opisivao jer je gora od priče.

Hvala ti brate svakako ću prihvatiti tvoj pogled jer je bolji od mog i moliću se za tog čoveka a i za mene, živ i zdrav mi bio i Bog te blagoslovio. Amin.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Lavić, Eli, Duga, kako li se već zoveš ja ti se ponovo moram obratiti iako pretpostavljam da me ponovo nećeš razumjeti. Probaj bar ovaj put da zanemariš to što sam žensko i da pokušaš da shvatiš šta ti kažem.
Čitavo vrijeme kroz tvoje postove provijava gordost iako je uvijena u poniznost i skromnost.
Svaki veliki duhovnik ima upravo suprotno ponašanje, ne viče na sva zvona "gledajte me kako sam skroman! Bog je na mojoj strani!"
Kome još može da padne na pamet da je pametniji i da je na ispravnijem putu od mnogih pokoljenja sveštenika i utvrđenih dogmi i pravila? Ko je taj koji postavlja pitanja i diže glas? Ponizan čovjek? Ne.

DUGA je napisao:
zbog toga što iza pozadine te priče koju drugi put pričam stoji moj pogled u svešteno lice kao APOSTOLA hodajućeg i kao čoveka koji služi Bogu bez mane i mrštine.

Ko je taj među ljudima koji je bez mana i bezgrešan? Ako MI ne možemo nekoga da razumijemo, onda je pitanje šta je S NAMA, a ne šta je s njim. Treba osuditi čitavu instituciju ako jedan pojedinac ne valja.... a kako mi znamo da on ne valja? Možda je naše poimanje o njemu nepotpuno i pogrešno.

Citiraj:
Dakle one reči su urušile dugogodišnje verovanje u određenu instituciju i ljude koji služe u njoj.
Neću da navodim i ostale loše primere jer to nije bio jedini ali ovaj me je dotukao tada pogotovo što sam sa tom osobom bio veoma blizak kao sa rođenim bratom i zajedno smo počinjali novu crkvu i nesebično radili na svemu. Bio mi je drugi otac i onda krah.

Džaba sve što je do sad značio taj čovjek, sve je palo u vodu zbog jedne neshvaćene rečenice? A oproštaj? A pitanje da pojasni ono što nisi shvatio? Osudio si ga a znaš "ne sudite da vam ne bude suđeno". Dobro što si osudio jednog čovjeka nego sve ljude koji služe u toj instituciji?

Citiraj:
Poruka iz svega nije da je ovaj ili onaj pripadnik loš ili dobar već da se možeš razočarati u bilo koga i da te može izneveriti bilo ko pa i u veri, te da se nesmemo za čoveka držati već za Boga.

"Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog"
Zar ne misliš da si i ti nekoga razočarao?

Citiraj:
Sviđa mi se bracika tvoj pogled vere jer ona i u tami vidi svetlost koju drugi ne vide tako iz gornjih redova vidiš pouku umesto tugu.

Kad vidiš nekoga da dobro radi, ti mu se pridruži.

Citiraj:
Da sam to video u očima tog sveštenog lica ili u glasu osetio tugu ili očinsko-brižnu ljubav razmišljao bih o tome i pitao ga za smisao toga ali rakcija je bila takva da je ne bih opisivao jer je gora od priče.

Nekad naša viđenja su obojena našim emocijama. Nije ti palo na pamet da taj sveštenik to pitanje nije primio kao ispovjest (što i nije mogla biti jer si ti bio prisutan) nego kao priču koja se priča među svetovnim ljudima? A s kakvim tonom i mimkom je tvoj prijatelj postavio pitanje? Skrušeno, u društvu pita ozbiljnu stvar?

Pravi Hrišćanin je pun ljubavi i praštanja, ljubav je ono što je bitno, bez ljubavi u srcu niko nikada neće biti stanovnik Nebeskog carstva.

Nemoj ti da se moliš za njega nego zamoli Boga za oproštaj i voli prijatelja, voli ga kao oca, kakvim si ga i smatrao, voli ga kao čovjeka, voli ga kao bližnjeg svoga.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 13:36 
Početnik
Početnik

Talija:
,,..Pravi Hrišćanin je pun ljubavi i praštanja, ljubav je ono što je bitno, bez ljubavi u srcu niko nikada neće biti stanovnik Nebeskog carstva.''

Šta znače reči ako slepac za slepcem ide?
Ljubav je ( sektaši, jeretici, otpadnici) to ne govorim ja zato gornji tekst prihvatam ali je upućen na pogrešnu adresu.

Živiš li ti Talija tako kako pišeš?
Prelistaj svoja pisanja i možda ćeš naći nečeg što ne priliči.
Nisam čovek bezobrazan da bi mi neko sad držao lekciju zato što me povredi izjava sveštenog lica kojem sam verovao kao što ti reče da veruješ sveštenicima.

Začuo se grohotan smeh odmahujući rukom (u stilu ma pusti to) i onda slede reči već napisane. To je kuma začudilo a ja sam ostao bez teksta i pustio sam vremenu da pokaže šta se to dešava a dešava se da je taj isti čovek sem žene imao i jednu ,,drugaricu'' pa vernici prestajali dolaziti u crkvu a njega ,,prekomandovali''.
stiže sveštenik izbeglica posle njega star i videvši ga priđoh mu i mnogi još ali kad VIDESMO da čovek popije po pola litre rakije kod zvonara dnevno jer svraćasmo i tamo po drugom osnovu i na to razjurio je crkveni odbor da sve pare on skuplja i raspolaže kako hoće i od zemlje i parohijala....

Oprostite mi u ime obojice jer je i sledeći stigao i neću više o tome jer me se ne tiče neka svako čini po svojoj volji. Jer kad bih i tuču mladog kočopernog sveštenika sa starim vernikom ispričao bilo bi i meni muka...
Sretno bilo braćo, svi grešimo ali nemojmo navalice a pogotovo ako smo SLUŽITELJI Božiji i ,,pastiri''

Priznajem da sam najgori i najgrešniji ali ću se moliti i za njih.

Pozdrav sestri i hvala.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 14:09 
Početnik
Početnik

.

Poslednji put menjao DUGA dana 04 Apr 2009, 14:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DUGA je napisao:
Živiš li ti Talija tako kako pišeš?
Prelistaj svoja pisanja i možda ćeš naći nečeg što ne priliči.

Ne znam na koja pisanja konkretno misliš?
Da provodim čitav dan u molitvi - ne provodim, jer bih onda živjela u manastiru, orjentisana samo prema jednoj stvari.
Živim običnim svjetovnim životom, a to ni u kom slučaju ne znači da zanemarujem bitan momenat čovječijeg života kakav je vjera.
Da je plotska ljubav grijeh ne bi se nalazila Pjesma nad pjesmama u Starom Zavjetu, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2009, 10:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Malo pre sam na temi "Silazak Svetog Ognja" objavio tekst o zigu zveri,posto je tu ranije bilo govora o tome, a sada to i ovde cinim,jer je ovo tema za to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]