banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2002, 11:14 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Maj 2002, 01:00
U potpunosti se slazem sa a. i to su otprilike pitanja i digresije koje bi i ja uputila 'sveznajucem' Vaderu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2002, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
... jer se ljudi reinkarniraju samo kao ljudi

A kako onda ide taj proces reinkarnacije, imajući u vidu da se broj ljudi konstantno povećava? Jel' to znači da je neko dobio pola nečije duše (ili čega već)? Trećinu? Petinu? Ili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2002, 19:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Eh, već sam to pitao i ostao bez odgovora, tek da znaš. Da se ne iznenadiš ako niko ništa ne odgovori. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2002, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Najgora je napisao:
A kako onda ide taj proces reinkarnacije, imajući u vidu da se broj ljudi konstantno povećava? Jel' to znači da je neko dobio pola nečije duše (ili čega već)? Trećinu? Petinu? Ili?

Odgovor je vrlo jednostav, ustvari toliko jednostavan da teško može biti jednostavniji i do njega biste i sami došli da čitate duhovnu literaturu.

U kosmosu postoji jako mnogo života, jako mnogo duhovnih entiteta u odnosu na koje je ovaj broj na Zemlji samo kapljica u okeanu pa i manje. Dakle na Zemlji se sad više od tog ogromnog broja duhovnih bića inkarniralo nego što je to bio slučaj ranije.

U narednom postu ću iznijeti neke stvari o inkarnacijama (rođenjima, utjelovljenjima) na Zemlju, o tome šta to predstavlja za nas, šta time možemo postići i još nekim stvarima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2002, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovaj tekst sam pisao ranije i odmah da kažem da ne tvrdim da je to apsolutna istina ali jeste nešto do čega sam došao, opet iz više izvora, i što ja trenutno smatram za tačno i tako ću smatrati dok ne dođem do toga da sve ili nešto od toga nije tačno. Dakle podložno je promjenama a u skladu sa novim saznanjima. Niko u to ne mora da vjeruje (naravno) i imate potpuno pravo da to odbacite kao glupost ako to hoćete.

-----------------

Ljudi se i dalje inkarniraju ali sada u ovom vremenu, ovih godina u skladu sa velikim promjenama koje se odvijaju na duhovnom planu neki ljudi više neće dobijati mogućnost inkarnacije na Zemlji. To je kazna. Glavna Nagrada će biti ostanak na Zemlji iako se mnogi sa ovim neće složiti jer misle da ćemo (da trebamo) živjeti negdje na nekim duhovnim nivoima u duhovnom obliku. Iz raznih duhovnih izvora sam saznao isto a to je da će na Zemlji sve manje šanse imati da se ponovo inkarniraju oni koji se u svojim životima nisu opredijelili za duhovnost, oni koji su bježali od nje. Vjerujem da je Sud sad, to je proces koji traje, traje godinama, ljudi se sada možda više nego ikad pomno prate i ocjenjuju, ocjenjue se između ostalog da li će se ponovo inkarnirati ili neće. Sa duge strane inkarniraće se i već se inkarniraju osobe koje su se opredijelile za duhovnost, inkarniraju se sve duhovnije osobe. Svaka naredna generacija će u startu imati veće duhovne potencijale od prethodne. Na Zemlji već sada ima veoma jakih duhovnih osoba, Biblijskih likova.

Ovo sve je proces čišćenja, dakle ne samo kroz produhovljavanje ljudi na Zemlji jer bi to trajalo u nedogled već i kroz to da će se duhovniji inkarnirati a oni koje duhovnost ne interesuje neće.

Hrist je u jednoj od objava rekao nešto u smislu da će se Zemlja duhovno-energetski čistiti i kako se bude čistila manje čiste duše će imati sve manje nekakve duhovne veze sa Zemljom dok ta veza na kraju ne pukne i time izgube mogućnost za ponovnu inkarnaciju na Zemlji.

I još nešto, čuo sam da će na Zemlji ostati malo ljudi i moram priznati da me je to iznenadilo, nisam tako nešto očekivao ali sam to čuo iz izvora kome vjerujem. Nedavno sam iz drugog izvora saznao potpuno istu stvar, da će na Zemlji ostati malo ljudi.

Zemlja je jedno veoma specifično mjesto u cjelokupnom Stvaranju, u ogromnom materijalnom svijetu koji vrvi životom. Pokušajte zamisliti tu ogromnost, planete, zvjezdane sisteme, galaksije pune života, ogroman broj živih entiteta a ova naša mala planeta je najspecifičnija. Koliko mi je poznato smatra se za dragulj Tvorčevog stvaranja, možda najlepša materijalna kreacija, poseban Projekat Nebeskih Sila. Kažu da druge planete imaju po par vrsta drveta, par životinja, da su prava pustinja u odnosu na Zemlju a da je Zemlja namjerno kreirana i napravljena mješavina, raznolikost kakva nigdje ne postoji, rijeke, planine, okeani, brda, nebrojeno mnogo biljnih i životinjaskih vrsta.

Pored toga ima još jedna jako važna stvar vezana za Zemlju, ona je jedino ili jedno od rijetkih mjesta u Kosmosu na kom se može duhovno napredovati, duhovni entitetu u duhovnom obliku ne mogu napredovati kao oni inkarnirani na Zemlji, ili mogu ali jako jako sporo. Zbog toga je neopisivo velika stvar dobiti inkarnaciju na Zemlji. Većina ljudi toga nažalost nije svjesna. Mnogi zastrane jer entitet prije inkarnacije je potpuno svjestan Tvorca, Nebeskih Sila, istinskog sebe u krajnjem slučaju, svjestan "pravog stanja stvari" i zaista želi da se dobro pokaže na Zemlji i da to vrijeme provedeno na Zemlji iskoristi u onom smislu koji ona nudi - duhovna izgradnja, ali avaj...po inkarnaciji se gubi svijest o tome, pije se iz "čase zaborava" da se zaborave prethodne inkarnacije, dolazi se u matrix iz koga nije lako izaći. Buđenje i duhovna svijest u velikoj mjeri zavise od ranije duhovnosti, osobe sa jakom duhovnosti iz prošlih života su prijemčivije za duhovnost nego drugi. Po tome se može naslućivati ko i kakvu duhovnost "vuče" od ranije.

S obzirom da je Zemlja tako specifično mjesto na nju ne dolazi bilo ko, čuo sam da su sve osobe koje su dolazile i dolaze na Zemlju nekakve više ličnosti na Nebu (mislim na duhovni svijet, više nivoe), nekakvi "knezovi". Jedna osoba koju poštujem kao jako duhovnu reče figurativno da na Nebu postoji lutrija i da je glavna nagrada dobiti inkarnaciju na Zemlji. Jako je to teško.

A onda sam čitao u "Tibetanskoj knjizi Života i Smrti" da budisti kažu ovako: zamisli okean veličine Univerzuma, zamisli kornjaču kako roni po dnu okeana i zamisli kako na površini okeana talasi bacaju obruč tamo-vamo. Kornjača jednom u 100 godina izroni na površinu. Budisti kažu da je veća vjerovatnoća (lakše je) da kornjača provuče glavu kroz obruč nego da neko dobije inkarnaciju na Zemlji!!!

I pogledajte sad ovo, jako teško se dobije inkarnacija koja prije svega predstavlja ŠANSU za duhovnim rastom kakav inače nije moguć, a šta ljudi rade? Traće živote, "traće" je suviše blag izraz. Kako će Otac Nebeski gledati na nekoga ko je ispred ko zna koliko drugih dobio kartu za Zemlju a on traći život? Zbog toga mnogi izvori, mnoge objave, mnogi duhvno probuđeniji ljudi, mnogi ekstrasensi govore isto: sad je velika čistka na Zemlji, pravi se stroga podjela na samo DVE grupe, oni koji hoće da se bave duhovnom izgradnjom, istinskim duhovnim upoznavanjem sebe, Tvorca, svijeta, svega što postoji, da bi živjeli u savršenom Skladu sa svim, i na one koji to ne žele. Nema treće kategorije, nema mlakih, nema one kategorije "razmisliću o tome" i "sad ću da radim šta ja hoću a pod strare dane ću da malo obratim pažnju na tu neku duhovnost". Ovih godina, dvadeseti vijek, posebno kraj, posebno ove godine prelaza na 21. vijek i ove godine što slijede predstavljaju nekakav sud pri čemu se svako svakodnevno pomno prati i pravi podjela u ove dve grupe. I dolazimo do toga da mnogi izvori govore da mnogi više neće dobijati inkarnacije na Zemlji, to su oni iz druge grupe ili visoke duhovne ličnosti koje su samo privremeno bile na Zemlji da obave neke više zadatke. Samo oni iz prve grupe ostaju. To su oni koji su stekli duhovnost u prošlim i ovom životu. Sa druge strane za one koji se nisu JASNO (a ne površno) opredijelili za duhovnost postoji mogućnost da se više ne vrate na Zemlju. To je nekakav Plan čišćenja Zemlje kako sam ja to do ovog trenutka shvatio, dakle ne samo da se "opamete" oni koji su već na Zemlji a do sada se još nisu opredijelili za duhovnost jer je to jako teško, već da se dovedu duhovni a drugi odu.

Neke duhovne struje i organizacije vjeruju da čovjek treba da evoluira do nekog duhovnog oblika postojanja i odbaci materiju. Gledajući izvore kojima ja vjerujem to nije tačno. Ljudi su namijenjeni da zasluže da ostanu na Zemlji i dobiju vječni život u materijalnom tijelu na Zemlji. To će biti glavna Nagrada. Zašto je to Nagrada? Između ostalog zato što kao što rekoh Zemlja omogućava bolje i brže napredovanje nego bilo koje (ili bolje nego mnoga) mjesta u Kosmosu. Vječni život na Zemlji povlači vječno duhovno napredovanje. Negdje mislim da sam pročitao da Tvorac ima posebe namjene sa Zemljom i onima koji budu na njoj. Velike stvari su u pitanju, veće nego što sad možemo i zamisliti; nešto o ovome piše i u evanđeljima. Ja još nemam pojma o čemu se tu radi. A dobijanje vječnog života u materijalnom tijelu tj. "probijanje smrtne barijere" je u planu već sada, ovih godina. U početku će to početi kod malog broja ljudi a onda će se širiti dalje na druge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2002, 19:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
A šta znači duhovno pročišćenje?
Kako znate da je neko duhovno pročišćen?
Kako možete reći da je neko više duhovno pročišćen u odnosu na neku drugu osobu?
Postoje li parametri duhovnog pročišćenja?
Šta kad čovjek bude duhovno pročišćen?
Koji je krajnji cilj duhovnog pročišćenja?
Koji je krajnji cilj tog napretka za koji je potrebna vječnost?
Šta kad se postigne krajnji cilj?
(imam ja toga još, ali evo, za početak :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2002, 20:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Blue, prijatelju, ima nesto sto sam vec rekao, a mozda i nisam?: znanje nije prenosivo. :D :) :( :o :-? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: pazi ti sta sve ovdje ima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2002, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala, Vader. :)
Blue, zaključujem da ni ti ne čitaš duhovnu literaturu, budući da ista pitanja i ja mogu postaviti. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2002, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Najgora je napisao:
Blue, zaključujem da ni ti ne čitaš duhovnu literaturu, budući da ista pitanja i ja mogu postaviti. :)

Time si odgovorila sebi i bluetu (koji dativ :D).

Odgovore na ta pitanja možete naći u duhovnoj literaturi ali ne očekujte da ćete ih negdje samo pročitati već do njih treba da lično dođete uz pomoć onoga što pročitate a kroz neka lična iskustva i (samo)spoznaje.

I bolje je da do odgovora dolazite sami i iz razloga što duhovne istine nisu jednostrane, moje gledište na neko pitanje može biti različito od vašeg ali da opet oba budu tačna. Zbog toga je bolje sam doći do odgovora nego prihvatiti tuđe odgovore, veći je gušt :). To ne znači da treba odbaciti sve drugo što nam nudi neke informacije jer sve to može poslužiti kao uputa.

Sjećam se da mi je jedan adventista na jednom forumu iznio jedan stih iz Svetog Pisma kao njegov argument da Sveto Pismo ne uči o reinkarnaciji a najsmješnije je to što sam ja tek tada vidio da taj stih možda baš upravo govori o reinkartnaciji i potvrđuje je :D
Mislim da je bilo još ovakvih situacija ali ova mi je najupečatljivija.

Dakle ne treba odbaciti ono što pročitamo, čujemo, vidimo od drugih jer nam može pomoći da sami dođemo do odgovora. I iz stvari sa kojima se ne slažemo možemo doći do novih saznanja kao u ovom gore primjeru.

Iz tog razloga je duhovnost dobra ali i nezgodna.

Dobra je jer se zasniva na ličnom radu na sebi samom i samim tim do njenih plodova se može doći jedino samostalno i to su plodovi takvog tipa koje onda ne možeš uzeti u ruku i pokazati drugima. Isto to je i razlog zašto je nezgodna: ne možeš tek tako njenu dobrobit pokazati drugima jer te neće shvatiti osim onih malobrojnih koji su i sami na istom Putu.

Pade mi na pamet zaljubljenost, iako nemam nimalo iskustva sa tim stanjem svijesti i duha znam da je to unutrašnje stanje koje je potpuno (mnogo) drugačije od stanja ne-zaljubljenosti, stanje koje se nikako ne može tako dobro opisati da bi to onda shvatila osoba koja to i sama nije doživjela, dakle to je stanje koje da bi se shvatilo treba doživjeti, iskusiti, osjetiti a ne samo čuti neke grube informacije o zaljubljenosti kroz nečiji proizvoljan opis.

E sad zamislite da ne-daj-Bože samo malo ljudi na ovoj planeti ima mogućnost da se zaljubi a da to ostali jednostavno ne mogu da dožive. Šta bi bilo? Pa oni koji to ne mogu da dožive a pošto su u većini bi ove zaljubljene kad bi vidjeli da su malo "blentavi" proglasili za lude, možda stavljali u ludnice i "liječili" ih ljekovima jer ne bi mogli shvatiti šta se sa ovima dešava, koja ih je to opaka bolest napala. Na svu sreću mnogi mogu da se zaljube i mnogi su to stanje svijesti i duha doživjeli pa onda nema tih problema.

S druge strane potpuno isto je i sa duhovnošću, tu su u pitanju isto unutrašnja stanja svijesti i duha koje poznaju samo oni koji su ih doživjeli i samo oni osjećaju ushićenost zbog toga ali nažalost takvih nema mnogo, u manjini su, pa ih zbog fatalnog "faktora većine" većina proglasi za lude, nenormalne, osobe koje umišljaju stvari koje ne postoje i tome slično.

Sad kad pogledam ovo je tema o reinkarnaciji a većo dio ovog mog posta nema veze sa tim pa ni sam ne znam što sam to pisao...ponijelo me malo :) i zato

oprostite

na vremenu koje ste utrošili čitajući ovo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2002, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, da vidim ja da je tebe ponijela tema o zaljubljenosti... :lol: Nego, negdje nađoh sledeće: "Ko se zaljubi u samog sebe, nece imati konkurencije." Ko razumije, shvatiće. ;)
Ako nekog treba liječiti, onda je to najbolje učiniti LIJEkovima. ;)

A ko traži odgovore na teška pitanja: knjižicu u ruke i u borbu sa vjetrenjačama. Ja nemam takvih ambicija. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2002, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Čuo sam prekjuče još jednu stvar u vezi sa stalnim povećanjem broja ljudi na Zemlji. Ovo takođe ne tvrdim da je apsolutna istina ali navodno radi se o tome da je u Planu da na Zemlji bude tj. da može maksimalno biti 7 milijardi ljudi i da će se broj ljudi povećavati dok se ne dostigne taj broj a onda ćemo vidijeti šta će da bude. Kao radi se na tome da svi budu na Zemlji sada u ovom prelomnom vremenu ljudske evolucije na ovoj planeti, da svi dobiju i tu možda poslednju šansu i da svi iskuse ova vrlo interesantna vremena.

I mene ponekad preplavi osjećanje da živimo u vrlo interesantno vrijeme i da svjedočimo o vrlo interesantnom vremenu. To posebno kad čitam šta sve ljudi pišu po forumima :) ali i iz opšteg posmatranja dešavanja na svijetu.

Nadam se da će naredni period biti posebno interesantan za Banjalučane i da će se probuditi mnogi Banjalučani koji sad nisu ni svjesni svog duhovnog naslijeđa...na čuđenje čitavog svijeta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 22:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ova tema je vec dugo ad acta ali mislim da bi trebalo da napisem nesto.

Kao prvo nije tacno da su prvi hriscani vjerovali u reinkarnaciju a da je to ucenje kasnije Crkva proglasila za jeres. 553. godine na Petom vaseljenskom saboru u Carigradu je osudjeno ucenje o preegzistenciji dusa (dakle o postojanju dusa prije njihovog zivota na zemlji) koje je propovijedao Origen. Sljedbenici tog ucenja su anatemisani. Ne radi se ni o kakvom dekretu cara Justinijana vec o odluci sabora Crkve. Kao drugo, Crkva nikada nije mijenjala svoje ucenje. Ovakve odluke sabora kojima se osudjuje neka jeres su uvijek dolazile iskljucivo kao ODGOVOR na neku jeres koja bi se u datom vremenu pojavila. Postoje i crkveni i istorijski dokumenti koji o ovome jasno i nedvosmisleno svjedoce. Ako bas hoces, sacuvano je i Origenovih dijela koliko hoces i tacno se zna kada i kako je on pao u jeres i poceo da propovijeda ovu i slicne teorije. Dakle, jasno je da Crkva nije vjerovala u reinkarnaciju, vec se ucenje o preegzistenciji dusa (a ni tu se zapravo ne radi o reinkarnaciji vec o necemu sto je samo uslovno slicno) pojavilo kao jeres koja je osudjena, a sve drugacije tvrdnje nisu nista drugo nego sarlatansko i senzacionalisticko pisanje u stilu i na nivou "Zone sumraka" i "Treceg oka".
Uostalom, vec sam spominjao da je sacuvano nebrojeno duhovnih knjiga i tekstova iz prvih vijekova Crkve, a opet cu spomenuti Svetog Jovana Zlatoustog, carigradskog episkopa iz CETVRTOG vijeka cije je tumacenje Svetog Pisma sacuvano kao i jos mnogo toga i njegovo pisanje je u savrsenom skladu sa onim sto Crkva i danas uci. Detaljno je "obradjena" i sudbina ljudskih dusa poslije smrti i nikakva reinkarnacija ne dolazi u obzir. Naveo sam jednog autora sto ne znaci da ne postoje jos na desetine drugih.

Toliko sto se tice istorije, hajmo sada malo teoloski i logicki.
1. Vaskrsenje tijela. Hristos je vaskrsao iz mrtvih u onom tijelu koje je umrlo smrcu svih ljudi i postalo prvo od ljudskih tijela koja ce u posljednji dan sva vaskrsnuti i ponovo se sjediniti sa dusama da bi vjecno zivjela na Nebesima ili u paklu, prema pravednom Sudu Bozjem o njihovom zemaljskom zivotu. Vaskrslo tijelo, slicno tijelu samoga Hrista, razlikovace se od nasih zemaljskih tijela time sto ce biti prefinjenije i blize andjeoskoj prirodi. Tijelo predstavlja neotudjivi dio covjekove licnosti koja ce zivjeti vjecno, a ideja o tome da jednoj licnosti pripada vise tijela odrice samu prirodu Carstva Nebeskog, koje je Bog pripremio onima koji Ga ljube.
2. Nase spasenje Isusom Hristom. Bog se obukao u tijelo i Svojim zivotom, stradanjem i smrcu na Krstu spasao nas je od vladavine grijeha i smrti. Kroz Njegovu Crkvu mi se spasavamo i pripremamo za Carstvo Nebesko, i nismo duzni da ispastamo za neke nase prosle grijehe. Ovaj hladni i sumorni zakonski formalizam paganskih religija je u potpunosti ukinut Hristovom Krsnom zrtvom: razbojnik sa Njegove desne strane u trenu je dobio spasenje vjerom u Sina Bozijeg, a "losa karma" njegovih zlih dijela bila je izbrisana Bozijom blagodacu. U Jevandjelju su jasno zapisane Hristove rijeci tom razbojniku:"Danas ces biti sa mnom u raju."
3. Sud. "Ljudima je odredjeno jedanput umrijeti, a potom sud" (Jevrejima 9:27). Ljudski zivot je jedinstveni, odredjeni period ispitivanja, poslije koga nema "druge sanse", vec samo Boziji sud (koji je i pravedan i milosrdan) svakome covjeku, prema stanju duse u trenutku smrti. Ovaj princip nije nikakvo prepadanje niti tiranisanje od strane Crkve vec samo upozorenje i savjet da se vrijeme racionalno koristi, dok vjerovanje u reinkarnaciju, pored toga sto je pogresno, za posljedicu ima stvaranje jednog pristupa "lako cemo".

Postoje mnoga mjesta u Svetom Pismu koja svjedoce o ovakvom stanju stvari. Npr. Hristova prica o sudbini nekog bogatasa i siromasnog Lazara poslije njihove smrti gdje jedan bi bacen u pakao a drugi uzdignut u raj. Ta prica jeste u alegorijama jer je nama koji smo navikli na ovozemaljski zivot tesko rijecima objasniti realnost duhovnog svijeta, ali princip je jasan - jedan se spasao, drugi nije, nikakva reinkarnacija. Zatim Hristova prica o gospodaru i slugama kojima je povjerio talante iz koje se jasno vidi da je i nagrada koju su dobila prva dvojica sluga i kazna koju je dobio treci trajnog, tj. vjecnog karaktera. Ima jos ovakvih primjera, a mozda i boljih ali nisam takav strucnjak za Sveto Pismo niti imam vremena da ih trazim. Ali dovoljna je rijec Hristova razbojniku - "Danas ces biti sa mnom u raju." Pored takvih dokaza smatram da je krajnje neozbiljno traziti toboznji dokaz o reinkarnaciji na osnovu jednog pitanja koje su apostoli postavili Hristu koje se moze i drugacije protumaciti. Vjerovanje u reinkarnaciju je, uostalom, bilo poznato u antickom svijetu (medju Grcima i Rimljanima) i, ovo navodim samo kao mogucnost, ne tvrdim, apostoli su mogli, suoceni sa Hristovom naukom koja je bila nesto sasvim novo da u trenutku pomisle da bi u tom paganskom vjerovanju eventualno moglo biti nekakve istine. Ovo je samo mogucnost koja mi prva pada na pamet. Sto se tice citata iz Starog Zavjeta, ne bih ulazio u njihovo tumacenje jer je Stari Zavjet posebna materija koju je jako tesko tumaciti. Dozivio sam da cujem tumacenja pojedinih dijelova Starog Zavjeta koja razjasnjavaju neke stvari koje inace nikada ne bih razumio. Zato te pojedine recenice iz dubokog konteksta istrgnute ne bih komentarisao. Ako podjemo samo od toga da se u Psalmima Davidovim, kad se spominju neprijatelji koji ga tiranisu i kada ih on proklinje, ne misli na ljude vec na demone koji napadaju, vidimo kakvim je jezikom pisan Stari Zavjet.

Sto se tice toga zasto se neko radja ovakav, a neko onakav, to je stvar Bozijeg plana i staranja o svijetu (Boziji promisao). To je jako opsirna materija i potrebno je procitati knjige da bi se shvatilo, koliko toliko. Podjimo samo od banalnih primjera iz starih sf filmova o putovanju kroz vrijeme kada neko dijete npr. treba da umre, jer kad bi odraslo postalo bi novi Hitler i slicno. Ovo je, naravno, krajnje banalan primjer jer je zaista potrebno mnogo procitati da bi se i mrvica Bozijeg promisla shvatila. Navescu samo par stvari. Evo sta je pisao Sveti Jovan Zlatoust u cetvrtom vijeku:"Jasno je, dakle, da nema ni jednog covjeka o kome Bog ne promislja. A ako se Bog ne stara o svima na isti nacin, i to je veliki znak njegovog promisla, jer On projavljuje svoj promisao prema koristi svakoga."
Citiraj:
"Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Bozijega, u covjeka savrsena, u mjeru rasta visine Hristove" (Efescima 4,13)

Koliko je realno ocekivati da covjek moze dostici ovu visinu (visinu Hrista) u jednom zivotu od oko 70 godina pa da i ima Sveto Pismo? Da li se moze toliko duhovno ocistiti i uznapredovati za ovo vrijeme?

Savrsenstvo je cilj kojem tezimo i obavezni smo da na tom putu djelujemo, a ono se ostvaruje u potpunosti tek u vjecnom zivotu, u Carstvu Bozijem.

Sto se tice spasenja onih koji nisu hriscani. O ovome isto postoje silni tekstovi. Sustina je u tome da je i spasenje onih koji nisu bili hriscani u ovozemaljskom zivotu moguce, ukoliko je to sto nisu hriscani posljedica objektivnih okolnosti a ne njihove gresnosti, nezainteresovanosti ili odbijanja da prime vjeru. Nezgodno mi je da o ovome tako slobodno pisem, jer je materija vrlo ozbiljna. Osim hriscanskog otkrovenja, postoji i prirodni put bogopoznanja, a da ne govorimo o tome da je Bog sve ljude obdario prirodnim moralnim zakonom "napisanim u srcima njihovim" (Rimljanima 1,25). I oni koji zaista nisu mogli postati hriscani mogu se spasiti preko ovog zakona. Imam sad dok ovo pisem pred sobom knjizicu patrijarha Pavla "Sta ce biti sa dusama onih koji nisu poznali hriscanstvo i umru van krila Crkve?" Knjizica ima oko 40 strana i zaista to ne mogu sve prekucati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 23:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Po mojim najnovijim a vjerovatno i najtačnijim saznanjima stvari stoje ovako:

Svaki čovjek dobija 10 života. Na kraju svakog se život analizira a to je ono što je Pavle rekao "određeno je jednom umrijeti a potom sud" dakle jedan život - jedan sud a ne da nema suda do samog kraja. Ako čovjek u 6 i više života bude ocijenjen kao zadovoljavajuće pozitivan onda dobija novi "paket" od 10 života što je svakome u interesu zbog novog vremena koje ta osoba može dati na duhovnu izgradnju i postizanje vječnog života. Ako čovjek bude pozitivan u 4 i manje života ne dobija nove živote na ovoj planeti. Ako je omjer 5:5 onda se važe i možda se i dobiju novi životi.
Sad na Zemlji ima onih koji imaju svoj prvi život a ima i onih koji su ih imali nekoliko stotina. Svi mogu postići vječni život kroz duhovnu izgradnju a cilj i Nagrada je to - vječni život. Dakle i oni koji su sad došli u vinograd na samom kraju dana mogu dobiti jedan groš a isto to, jedan groš (vječni život), će dobiti i oni koji rade od jutra (odavno). Jer svi su se pogodili sa vlasnikom vinograda (Gospodarom Zemlje) da je plata jedan groš - vječni život. Ali opet će oni koji su na Zemlji odavno bolje proći jer će imati više iskustva stečenog kroz mnoge živote.

Dakle nema bezgranično mnogo života osim ako je osoba duhovna, nema priče "ako ima reinkarnacije onda ćemo lako, u ovom životu ćemo se zezati a u nekom drugom ćemo raditi duhovnu izgradnju" jer ko zna hoće li biti narednog života a i ako ga bude negativnost i neduhovnost se prenose u naredni život što uvijek otežava taj život i sa materijane strane (loši ekonomski, finansijski, zdravstveni i drugi uslovi) i sa duhovne jer manje duhovna osoba teže prihvata duhovnost u narednom životu a osoba koja iz prošlih života ima veću duhovnost lako prihvata duhovni rad i u narednom životu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vaderu, odakle ti crpis ta svoja tzv. "najnovija saznanja"? Ne zelim da te vrijedjam, ali mislim da je diskusija sa tobom izgubila svaki smisao, ako ga je ikada i imala. Diskusije sa raznim sektasima, adventistima ili Jehovinim svjedocima na primjer, imaju bar nekog smisla jer oni i pored toga sto su jeretici imaju kakvu-takvu logiku u svom razmisljanju i bar na prvi pogled nekakvu argumentaciju u Svetom Pismu za koju se onda moze dokazivati da je pogresna. Ti, sa druge strane, pises obicne gluposti za koje nikakvih argumenata koji bi bar elementarnu provjeru izdrzali nemas (primjer je ono sa 553. godinom i osudjivanjem ucenja o preegzistenciji).
Ovo sto si sad napisao o tih tvojih 10 zivota me podsjeca na teorije koje sam iz dosade sa svojim nerodjenim bratom smisljao kad sam bio klinac od oko 10 godina. Posto ti nikakve ni logicke, ni istorijske, ni argumente Svetog Pisma ne prihvatas nemamo sta da pricamo. Nastavi da se igras svoje lazne duhovnosti i da zabavljas forumase svojim "najnovijim saznanjima" kad ti je vec to izbor. Ja vise u tome necu ucestvovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2002, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nedavno na jednom forumu sam pronašao da je neko napisao:

Citiraj:
Zna se da su rani krscani, od kojih je najpoznatiji bio Origen iz Aleksandrije, svoja ucenja u potpunosti temeljili na nauku o reinkarnaciji. To je cinjenica koja se moze provjeriti. Isto tako se moze provjeriti i slijedeca odluka donesena 543. god. na sinodi u Konstantinopolju.
Tamo stoji:
"Ako netko kaze ili pomisli, da je covjekova dusa pre-egzistentna, tako sto je bila duhovno i sveto bice, koje je se iz zanosa okrenulo od Boga prema losem, te se iz toga razloga bozija ljubav u njima ohladila - neka ta osoba bude >anathema< ili prokleta."

Iako na koncilo nije raspravljano o Origenu u jedanaestom kanon koncila nalazi se slijedeca izjava:
"Tko ne prokle Origena i njegove bezbozacke spise i sve ostale heretike, koji su prokleti od svete katolicke i apostolske crkve, neka on bude proklet."

Moze se zapitati sto je kome smetao Origen i njegov nauk o reinkarnaciji? Uklanjanjem ideje o reinkarnaciji je omoguceno postavljenje slijedecih crkvenih dogmi:
- stvaranje duse u casu zaceca materijalnog tijela; iz nicega
- naslijedni grijeh, smrtni grijeh, sudnji dan i paklena vatra
- vjecno prokletsvo u paklu
- kao i funkcija crkve koja miloscu moze dusu da spasi od toga pakla
- nauk o predestinaciji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2002, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mr. Simpson je napisao:
Kao prvo nije tacno da su prvi hriscani vjerovali u reinkarnaciju

Ne samo prvobitni hrišćani već su i Izraelci u vrijeme Isusa Hrista vjerovali u reinkarnaciju a dokaze za to možeš pronaći u Evanđeljima.

"A kad dođe Isus u okoline Ćesarije Filipove, pitaše učenike svoje govoreći: ko govore ljudi da je sin čovječiji? A oni rekoše: jedni govore da si Jovan krstitelj, drugi da si Ilija, a drugi Jeremija, ili koji od proroka." (Matej 16,13-14)

U Markovom evanđelju piše: "I iziđe Isus i učenici njegovi u sela Ćesarije Filipove; i putem pitaše učenike svoje govoreći im: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovoriše: Jovan krstitelj; drugi: Ilija; a drugi: koji od proroka." (Marko 8, 27-28 )

U Lukinom evanđelju: "I kad se jedanput moljaše Bogu nasamo, s njim bjehu učenici, i zapita ih govoreći: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovarajući rekoše: jedni vele da si Jovan krstitelj, a drugi da si Ilija, a drugi da je ustao koji od starih proroka." (Luka 9,18-19)

"I začu car Irod za Isusa, jer njegovo ime bješe se razglasilo, i reče: Jovan krstitelj iz mrtvih usta, zato čini čudesa. Drugi govorahu: to je Ilija. A drugi govorahu: to je prorok ili kao koji od proroka." (Marko 6,14-15)

"A kad ču Irod četvorovlasnik šta On čini, ne mogaše se načuditi, jer neki govorahu da je Jovan ustao od mrtvih, a jedni da se Ilija pojavio, a jedni da je ustao koji od starih proroka." (Luka 9,7-8 )

"I ovo je svjedočanstvo Jovanovo kad poslaše Jevreji iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju ko si ti? I on prizna, i ne zataji, i prizna: ja nisam Hristos. I zapitaše ga: ko si dakle? Jesi li Ilija. I reče: nisam. Jesi li prorok? I odgovori: nisam." (Jovan 19,20-21)

Da li su ovde potrebi komentari? Izgleda da jesu inače ne biste pisali to što pišete.

Evo npr. zadnji citat je baš fin i interesantan jer tu jasno piše da su sveštenici i Leviti pitajući Hrista da li je on Ilija pokazali da su čak i oni koji su bili poznavaoci jevrejskog religijskog nauka vjerovali u reinkarnaciju!

Jel' znate vi koliko su proroci Ilija i Jeremija godina živjeli prije Hrista? Ja ne znam ali znam da je puno.

Ovde gore stvarno ima puno primjera iz kojih se vidi da su Izraelci u vrijeme Isusa Hrista (i narod i sveštenici) postavljajući vjerovatnoću da je Isus zapravo Ilija ili neki drugi od drevnih proroka otvoreno vjerovali u reinkarnaciju.

I pogledasjte one sajtove koje sam dao na početku teme, mislim da jedan ne radi ali da drugi još uvijek radi.

I još kad sve ovo spojite sa sve više priče o dokazima da su i prvobitni hrišćani vjerovali u reinkarnaciju plus one ranije Biblijske argumente koje sam iznio, plus što ste se sasvim zapetljali objašnjavajući neke stvari bez reinkarnacije, plus što sve veće svjetske religije govore o reinkarnaciji...mislim da je jasno.

A ima i ovo u Knjizi Mudrosti koju je valjda pisao Solomon i koja se ne nalazi u pravoslavnom kanonu Svetog Pisma ali se nalazi u katoličkom:

"Ja bijah mladić sretne naravi i imao sam dobru dušu, ili bolje: jer bijah dobar, ušao sam u tijelo bez ljage." (Knjiga Mudrosti 8, 19-20) (prevod Kršćanska sadašnjost)

Kada je to Solomon mogao biti dobar pa da on tj. njegova duhovna duša uđe u tijelo bez ljage?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2002, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Primjetio sam da sve više knjiga piše o reinkarnaciji, sve se više iznosi da su prvobitni hrišćani vjerovali u reinkarnaciju, mislim i da sve više ljudi vjeruje u reinkarnaciju a čak sam čuo i o nekom pravoslavcu koji je držao predavanje i koji je za čudo otvoreno govorio da ima reinkarnacije.

U posljednjoj knjizi koju sam pročitao na kraju ima nešto kao riječnik nepoznatih pojmova i između ostalog piše sledeće:

Citiraj:
Reinakarnacija - Nauka o ponovnom rođenju, u koju su vjerovali Isus i Apostoli, kao i svi ljudi onoga doba, ali hrišćani je sada odbacuju. Uskrsnuće kod Egipćana nije nikad značilo uskrsnuće osakaćene mumije, već duše koja ju je ostavila, ega u novom tijelu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2002, 09:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma nema se sa tobom sta tu diskutovati kad ti natezes neke recenice do besvijesti da bi protumacio Pismo kako tebi odgovara a zanemarujes izricite i jasne tvrdnje. Nista tebi ne znaci sto je Hristos razbojniku raspetom na krstu rekao da ce jos tog dana biti s njim u raju, nista ti ne znaci Hristova prica o bogatasu i Lazaru, tvoje tumacenje rijeci apostola Pavla "covjeku je sudjeno jednom umrijeti a potom sud" je toliko besmisleno da je prosto nevjerovatno da i sam mozes vjerovati u njega.

Sto se tice dokaza na tvojim linkovima, uopste nisam zainteresovan da ih citam. Jos od Hristovog vaskrsenja kada fariseji nagovorise strazare da kazu da su zaspali, a da su ucenici Hristovi ukrali Njegovo tijelo, ispredaju se lazi kojima se pokusava osporiti ili oskrnaviti hriscanska vjera.

Od svih tih pokusaja ovaj tvoj (za koji ipak mislim da nisi svjestan sta radis, pa se mozes pokajati) spada medju najbjednije jer nikakvih argumenata nemas i ni na jedan od mojih argumenata nisi odgovorio. Kako se uopste usudjujes da kao toboznji "argument" iznosis recenice tipa "a čak sam čuo i o nekom pravoslavcu koji je držao predavanje i koji je za čudo otvoreno govorio da ima reinkarnacije".

Tvoje teorije su posebno besmislene kad se ima u vidu da su se svi ti dogadjaji odigrali prije 2000 godina i o njima postoje podrobni zapisi. Ovde se ne radi o iskopavanju arheoloskih ostataka pecinskih ljudi pa da se donose proizvoljni zakljucci, vec o dokumentovanoj istoriji. Uostalom, pitaj nekog Jevreja ko je strucnjak da li su njegovi preci vjerovali u reinkarnaciju.

A sada da to kraja rasturimo ove tvoje gluposti odgovorom na ove citate.
Citiraj:
Ne samo prvobitni hrišćani već su i Izraelci u vrijeme Isusa Hrista vjerovali u reinkarnaciju a dokaze za to možeš pronaći u Evanđeljima.

"A kad dođe Isus u okoline Ćesarije Filipove, pitaše učenike svoje govoreći: ko govore ljudi da je sin čovječiji? A oni rekoše: jedni govore da si Jovan krstitelj, drugi da si Ilija, a drugi Jeremija, ili koji od proroka." (Matej 16,13-14)

U Markovom evanđelju piše: "I iziđe Isus i učenici njegovi u sela Ćesarije Filipove; i putem pitaše učenike svoje govoreći im: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovoriše: Jovan krstitelj; drugi: Ilija; a drugi: koji od proroka." (Marko 8, 27-28 )

U Lukinom evanđelju: "I kad se jedanput moljaše Bogu nasamo, s njim bjehu učenici, i zapita ih govoreći: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovarajući rekoše: jedni vele da si Jovan krstitelj, a drugi da si Ilija, a drugi da je ustao koji od starih proroka." (Luka 9,18-19)

"I začu car Irod za Isusa, jer njegovo ime bješe se razglasilo, i reče: Jovan krstitelj iz mrtvih usta, zato čini čudesa. Drugi govorahu: to je Ilija. A drugi govorahu: to je prorok ili kao koji od proroka." (Marko 6,14-15)

"A kad ču Irod četvorovlasnik šta On čini, ne mogaše se načuditi, jer neki govorahu da je Jovan ustao od mrtvih, a jedni da se Ilija pojavio, a jedni da je ustao koji od starih proroka." (Luka 9,7-8 )

"I ovo je svjedočanstvo Jovanovo kad poslaše Jevreji iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju ko si ti? I on prizna, i ne zataji, i prizna: ja nisam Hristos. I zapitaše ga: ko si dakle? Jesi li Ilija. I reče: nisam. Jesi li prorok? I odgovori: nisam." (Jovan 19,20-21)

Kako se samo usudjujes da ovako hulis svjestan da lazes???! Pa zar ne vidis da oni Hrista, izmedju ostalog pitaju DA LI JE ON JOVAN KRSTITELJ? A njih dvojica su vrsnjaci!!!!! Stari Jevreji su, kao i mi hriscani danas VJEROVALI U VASKRSENJE MRTVIH i jasno je valjda da ako su sv. Jovan Krstitelj i Hristos vrsnjaci, a znalo se kad je Jovan ubijen, da Jovan nije imao vremena da se reinkarnira i odraste do Hristovog uzrasta u tom kratkom vremenu! I za ostale proroke sto su pomisljali da je Hristos neko od njih, to su mislili da je neki od tih proroka vaskrsao, tj. ustao iz mrtvih! A Hrista su poredili sa tim prorocima jer se svaki od nabrojanih proroka istakao u odredjenim pozitivnim osobinama koje su ooni prepoznali kod Hrista, sad nemam vremena da navodim o cemu se tacno radi.
Poseban jos momenat jeste mjeto u Jevandjelju na kome se lijepo navodi da kad je Hristos umro na krstu da iz grobova ustadose mnogi pravednici i pokazase se mnogima u Jerusalimu. Dakle, ustadose iz groba, vaskrsnuse, a ne na brzinu se reinkarnirase.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2002, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mr. Simpson je napisao:
Ma nema se sa tobom sta tu diskutovati

Pa što diskutuješ :D
Već si ranije rekao da više nećeš pričati o ovome pa si se vratio, a znao sam da ćeš se vratiti :D

Planiram odgovoriti na neke stvari koje ste ranije napisali ti i ovaj drugi pravoslavac ali nemam vremena sad za sve pa ću samo malo.

Citiraj:
Nista tebi ne znaci sto je Hristos razbojniku raspetom na krstu rekao da ce jos tog dana biti s njim u raju

Koliko je meni poznato Hrist je njemu zapravo rekao: "kažem ti danas, bićeš sa mnom u raju" mada vas ima mnogo koji vjerujete da je rekao: "kažem ti, bićeš danas sa mnom u raju". O ovome ne vrijedi više polemisati, vi vjerujete jedno a ja drugo.

Citiraj:
nista ti ne znaci Hristova prica o bogatasu i Lazaru

U astralnom svijetu gdje prebivaju duhovne duše umrlih i gdje čekaju novu reinkarnaciju mislim da svako ima onakvo prebivalište u odnosu na to kakav je karakter imao za života pa je zato bogatašu bilo teško a Lazaru lijepo. Pored toga jasno je da duhovne duše umrlih koje onda imaju bolji uvid u stvarno stanje žele svojim živima reći da se poprave da i oni ne bi došli na ta grozna mjesta u astralu.

Citiraj:
Sto se tice dokaza na tvojim linkovima, uopste nisam zainteresovan da ih citam.

Naravno da nisi :D

Citiraj:
jer nikakvih argumenata nemas

:o :D :roll:

Citiraj:
Tvoje teorije su posebno besmislene kad se ima u vidu da su se svi ti dogadjaji odigrali prije 2000 godina i o njima postoje podrobni zapisi

Koje ti nećeš da pročitaš :)

Citiraj:
Kako se samo usudjujes da ovako hulis svjestan da lazes???! Pa zar ne vidis da oni Hrista, izmedju ostalog pitaju DA LI JE ON JOVAN KRSTITELJ? A njih dvojica su vrsnjaci!!!!!

Smutljivac si. A znaš li šta Kur'an kaže za smutljivce?
Pomislio sam da ćeš možda ovako reagovati ali ipak nisam mislio da si baš tako...

Vrati se na moj post gdje sam to napisao pa pogledaj ali pogledaj dobro citate i pogledaj da sam markirao i podvukao samo dijelove citata koji se tiču Ilije i drugih drevnih proroka i da nigdje ali baš nigdje nisam u svojim komentarima pomenuo Jovana, on stoji samo u citatima jer sam htio stihove vjerno prenijeti a u njima se pominje i Jovan krstitelj. Samo sam komentarisao vjerovanje Izraelaca da bi Isus mogao biti Ilija, Jeremija ili neki drugi od drevnih proroka. Ako ti tu ne vidiš njihovu vjeru u reinkarnaciju... :roll:

Naravno da znam da su Isus i Jovan vršnjaci, Jovan je stariji šest mjeseci.

A sad si me pominjanjem Jovana podsjetio na još nešto, zašto su apostoli pitali Hrista da li je Jovan krstitelj zapravo prorok Ilija? Zašto bi ga to pitali ako Jovan ne bi mogao biti Ilija odnosno ako nisu vjerovali u reinkarnaciju?

Citiraj:
Stari Jevreji su, kao i mi hriscani danas VJEROVALI U VASKRSENJE MRTVIH

Da, kroz reinkarnaciju. Kao što piše u knjizi koju sam gore već citirao: "Uskrsnuće kod Egipćana nije nikad značilo uskrsnuće osakaćene mumije, već duše koja ju je ostavila, ega u novom tijelu."
Mada istina je i da postoji uskrsnuće kao prelazak iz smrtnog u vječni život ali se za to ne mora prethodno umrijeti pa čekati taj prelaz. To se od 1975. godine može postići i za života.

Citiraj:
A Hrista su poredili sa tim prorocima jer se svaki od nabrojanih proroka istakao u odredjenim pozitivnim osobinama koje su oni prepoznali kod Hrista

Da ali kad neko ima osobinu koju je imao i neko prije njega onda se kaže "on je kao onaj koji je bio prije njega" a Izraelci (i narod i sveštenici) nisu rekli "kao neki od drevnih proroka" već su rekli da bi Isus mogao biti [baš] Ilija, Jeremija ili neki drugi od drevnih proroka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2002, 14:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja sa tobom vise ne diskutujem. Odgovaram na gluposti koje pises samo zbog neupucenih ljudi koji bi mogli nasjesti glupostima koje pises.
Ja necu da procitam podrobne zapise? :o Ma sta si ti procitao, pola "argumenata" ti se zasniva na "negdje sam cuo"!

Ne zanima me sta pise Kuran. Mi hriscani ne vjerujemo da Kuran sadrzi bilo kakvu Boziju objavu.

Ja sam lijepo napisao a tvoja je krivica sto krivo tumacis moje rijeci. Tacno, mislili su da je Isus mozda neko od tih proroka koji je ustao iz mrtvih, vaskrsao a ne reinkarnacijom.

Citiraj:
Vrati se na moj post gdje sam to napisao pa pogledaj ali pogledaj dobro citate i pogledaj da sam markirao i podvukao samo dijelove citata koji se tiču Ilije i drugih drevnih proroka i da nigdje ali baš nigdje nisam u svojim komentarima pomenuo Jovana, on stoji samo u citatima jer sam htio stihove vjerno prenijeti a u njima se pominje i Jovan krstitelj.
Kako mozes tako bestidno da hulis, kao, ti nisi mislio na Svetog Jovana Krstitelja?! Ali Jevreji koji su naveli ime Jovanovo uz ime ostalih proroka su pokazali svojim rijecima na sta su mislili, pokazujuci da misle da je Isus mogao biti Jovan koji je ustao iz mrtvih, pogubljen kratko vrijeme prije nego su se sreli sa Isusom. Na isti nacin su mislili da je Isus mozda neki drugi od proroka (dakle prorok vaskrsao a ne reinkarniran), a sta si ti mislio i podvukao je totalno nebitno, bitno je sta je u Svetom Pismu zapisano, a ne sta si ti podvukao.
I jos mi se cinicno kezis tu.
Mislis da ja ne vidim sta ti radis? Sluzis se klasicnom psiholoskom tehnikom da na dokaze koje ja iznesem napises nesto, bilo sta, kao odgovor, jer znas da ce u svijesti onih koji citaju ovo na forumu a ne udubljuju se previse u materiju, najjace utkano ostati ono sto je zadnje napisano. :x
Ne ocekujem ja vise da ces ti prihvatiti bilo kakve argumente, iako si, kao razumno bice, nesumnjivo svjestan da tvoje teorije ne drze vodu. Ali Boze moj, fariseji su se opredijelili da govore protivno istini koju su poznavali, pa sto ne bi mogao i ti.

Poslednji put menjao Mr. Simpson dana 12 Dec 2002, 12:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]