banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 08:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 02:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa i rekao je da su religiozni ubijali u ime religije. A ateisti nisu ubijali u ime ateizma nego iz nekih drugih razloga. Htio je reci da je mozda ipak bolje sa relgijom... sto se statistika u cituljama tice. Ako sam ja dobro skontao :D Al nije ni to glavna pouka posta bila, vec da je prava stvar u pogresnim rukama ustvari pogresna stvar. Mores li se sa tim sloziti, o, Nevjerni Tomo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 10:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Bik je napisao:
Al nije ni to glavna pouka posta bila, vec da je prava stvar u pogresnim rukama ustvari pogresna stvar. Mores li se sa tim sloziti, o, Nevjerni Tomo :D

Mogu se složiti sa time, ali ne vidim kako bi se ono "prava stvar" moglo odnositi na organizovanu religiju. :D Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa kad si corav! Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Not now John, pretpostavimo da su svi ovi ostali bili religiozni, ali Staljin i Mao Ce Tung nisu. Opet su ova dvojica odgovorna za vise ubistava nego ostali.
Drugo, ja nisam rekao da je Hitler bio ateista, ali je cinio ono sto katolicka religija zabranjuje, znaci nije bio ni katolik. Stavise, ubijao je Poljake u koncentracionim logorima koji su bili katolici.
Trece, nisam rekao da nisu ubijali zbog religije, nego da su ubijali zbog politike, bili oni religiozni ili ne. Iako je naravno bilo onih koji su to cinili i zbog religije, kao mudzahedini, crkva u proslosti itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 14:50 
Veteran
Veteran

vim je napisao:
Not now John, pretpostavimo da su svi ovi ostali bili religiozni, ali Staljin i Mao Ce Tung nisu. Opet su ova dvojica odgovorna za vise ubistava nego ostali.

Ne znam stvarno koliko je ljudi ko ubio (jer nije ni bitno). Ono što je bitno je da Staljin i Mao nisu ubijali zato što su bili ateisti. Prema tome, to što oni nisu bili vjernici nema apsolutno nikakve veze sa onim što su učinili i pogrešno ih je navoditi kao primjer da je svijet bez religije loš. Kao kad bi neko ubio ženu i njenog ljubavnika, pa da onda mi diskutujemo da li je to učinio zato što je bio vjernik ili ateista.

Staljin kada je odlučivao da li će nekoga da ubije nije to radio zato što neko vjeruje u nešto, pa je onda ateiste ostavljao u životu, a vjernike ubijao. Meni nije poznat ni jedan slučaj da je neko ubijao ljude samo zato što su vjernici, a da je ateiste ostavljao u životu. Ako neko zna neki slučaj, rado bih da čujem.

S druge strane imaš bezbroj primjera zločina koji učinjeni zbog religije. Npr. posljednje što su crne kutije snimile u napadima na NY 11. 9. 2001. je bilo "Alah uekber". Zločini koji su kod nas počinjeni u proteklom ratu su bili religijski. (Ustvari, diskutabilno je da li su bili više nacionalni ili religijski pošto je vjera uglavnom označavala i pripadnost određenoj naciji, ali možete zamisliti sljedeću situaciju. Neka neki fiktivni Srbin ide po muslimanskim kućama i ubija sve Muslimane i onda uđe u jednu muslimansku kuću i zatekne pravoslavnu ikonu na zidu. Dakle, treba da odluči da li će ubiti Muslimana pravoslavne vjere. Ja bih se kladio na to da će ga ostaviti u životu.)

Vjerovanje u nešto u nedostatku dokaza često vodi do zločina koji su iz perspektive onoga ko čini te zločine sasvim moralni i opravdani. Npr. bijelci su dugo vjerovali da su superiorniji od crnaca, Hitler je vjerovao da su Arijevci superiorniji od ostalih, religijski fundamentalisti vjeruju da je jedino njihova vjera ispravna, srpski nacionalisti vjeruju da su posebno blagoslovljeni što su se rodili kao Srbi, mnogi muškarci vjeruju da su superiorniji od žena itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 14:58 
Veteran
Veteran

vim je napisao:
Drugo, ja nisam rekao da je Hitler bio ateista, ali je cinio ono sto katolicka religija zabranjuje, znaci nije bio ni katolik.

Moraću da i ovo komentarišem...

Mnogi moji prijatelji se izjašnjavaju kao pravoslavci. Da li želiš da kažeš da oni nisu pravoslavci (ili nisu dobri pravoslavci) zato što upražnjavaju seks prije braka?

Da li neka žena koja ne može da začne dijete, pa to učini putem vještačke oplodnje ne može biti dobra pravoslavka, jer pravoslavna crkva ne odobrava to?

Ako ćeš gledati ko se pridržava onoga što Biblija* propisuje nećeš naći ni jednog hrišćanina, ni među vjernicima, ni među popovima.

*Namjerno neću da kažem crkva, pošto se crkva mijenja kako vjetar duva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da si me samo pogresno razumio, u sustini imamo slicno misljenje.
Sto se tice masovnih ubistava vidimo da nemaju puno veze sa religijom, bar sto se tice onih u najmasovnijem obliku i u blizoj istoriji:

http://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM

Sto se tice ovoga gore sto si naveo, slazem se, crkve imaju puno gluposti kao sto su zabrana abortusa, vjestacka oplodnja, neka staromodna shvatanja itd.
Sto se tice Hitlera, nisam rekao da je crkva u pravu, nego da crkve, medju kojima i katolicka ne dozvoljavaju ubijanje, a Hitler to nije postovao. Naravno ako kazem da je crkva u pravu sto ne dozvoljava ubijanje, ne mislim da je u pravu ako ne dozvoljava abortus i druge gluposti koje namecu.
Da, Staljin je ubijao izmedju ostalog i zbog religije, procesljaj malo internet, medjutim to u ovoj diskusiji nije ni vazno. Ono sto sam ja htio naglasiti da ljudska priroda ostaje zla bez obzira na religiju ili ateizam.
Ljudi uvijek nadju razlog za svadju i ubijanje, zbog sebicnih pobuda, a izgovor su nekad religija, nekad ateizam, nekad nacionalizam, nekad pravda, nekad nepravda itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Молио бих учеснике да ми наведу када је Православна Црква имала инквизицију и слала људе у некакве "свете ратове"??? :roll:

Ако постоји такав појам у исламу (џихад) или у Ватикану (крсташки рат),
шта је логика да се због два случаја осуђује било каква религиозност или одређено исповиједање вјере?? Ово што радите је чиста марксистичка прича коју смо слушали од педесетих година наовамо - ништа нит' ново нити паметно за чути... :cry:

Уопштено осуђујете, генерализујете неке ваше недовршене погледе
и повезујете ствари које немају благе везе са логиком ни здравим разумом. Питам се само да ли је ту коријен просто неупућеност и необразованост или чист безобразлук и мржња према човјековом религијском бићу.

Ако сте заиста за дијалог, хајдемо кренути ставку по ставку,
ко, када, гдје и како, па ући у анализу, а не као примитивци да просто просипамо неке личне ставове и "проповиједамо"...

Дакле изнесите своју тезу, па је поткријепите конкретним пријерима...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 09:44 
Veteran
Veteran

U Srbiji se osniva hrišćanska milicija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Колико видим, ради се о стотињак клинаца који се "ложе" на средњовијековне принципа витештва, а што ниси објавио податак да су похапшени?

Прво - да ли је ову идеју започела Црква или неко од њеног свештенства?
Друго - да ли је ову идеју започела држава или нека од њених институција?

Није наравно. А онда те ја сад питам, чему ова провокација?
Је ли ти ово доказ да Православна Црква позива на некакве "крсташке ратове"?
Па и Косовски бој је био искључиво одлука световне власти српске царевине, а не црквене....

Безобразлук и будалаштине.
Имате своје истрипано мишљење и без обзира што га не можете доказати, и даље трубите исте марксистичке шупљаке.
Болест...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 13:47 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Колико видим, ради се о стотињак клинаца који се "ложе" на средњовијековне принципа витештва, а што ниси објавио податак да су похапшени?

Pa, normalno da su pohapšeni, Damaskine. Vijest bi bila da nisu pohapšeni.

To je bio dodatak na moj raniji post o religijski indukovanim zločinima.

Citiraj:
Prema rečima Vasiljevića nazivom hrišćanska milicija osnivači žele da ukažu na suštinu sukoba na Kosovu između Srba hrišćana i Albanaca, uglavnom muslimana, među kojima ima mnogo pripadnika terorističke mreže Al Kaida.

Izvor

Dalje, na stranici Danasa piše: "Smotra Garde svetog cara Lazara nije održana zbog privođenja pristalica", ali bih ja radije da piše da skup nije održan, jer sveštenstvo nije dozvolilo ulazak u portu crkve.

Takođe piše:
"On [Željko Vasiljević] kaže da je skup u subotu u porti crkve Lazarice u Kruševcu održan..."

Damaskin je napisao:
Је ли ти ово доказ да Православна Црква позива на некакве "крсташке ратове"?

Ma, ne. To je samo dokaz da je crkva dopustila bogohuljenje* u svojoj porti.

*jer je pitanje nezavisnosti Kosova pitanje božije volje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta mislis o ovome tipusu Damaskin?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Тај Петровић је, што би рекли млади, тежак болид :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 20:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Ne znam uopste koji je taj "bolid", ali znam da je zbog mnogih bolida bilo i mnogo krvi, sa krstom oko vrata, sa verom u Boga, za kralja i otadzbinu. Taj shovinizam pravoslavlja je skupo kostao nas narod, a koliko vidim-nikako da se opamete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Потпуно си у праву пријатељу Антропос,
мени је још фрка кад се сјетим оних напорних теренских припрема за крштење - гађање, бацање бомби, пуцање, клање...

А тек док сам научио све оне четничке пјесме које пјевамо на литургији, ех роде...

Да није православља Срби би били један диван народ, неоптерећен паганштином и агресијом, а овако...ц,ц,ц...још што их приде не можеш истјерати из Цркве - по читав дан само се моле и пјевају - чудо једно колико су побожни...

Најтеже од свега их је било убиједити да је хришћанство у ствари једна милитаристичка опција која проповиједа рат и национализам...

Стани, стани мало...Ко овдје горе булазни ти или ја? :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Antropos je napisao:
Ne znam uopste koji je taj "bolid", ali znam da je zbog mnogih bolida bilo i mnogo krvi, sa krstom oko vrata, sa verom u Boga, za kralja i otadzbinu. Taj shovinizam pravoslavlja je skupo kostao nas narod, a koliko vidim-nikako da se opamete.

Ја, код нас ПРАВОСЛАВНИХ служба у цркви почиње:
Над Краљевом жива ватра сева, да видимо ког Четника нема!
А о Васкрсу:
Ко то каже ко то лаже СРБИЈА ЈЕ МАЛА!
Па за Божић:
Бацајте бомбе ЧЕТНИЦИ!!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskin je napisao:
Потпуно си у праву пријатељу Антропос,
мени је још фрка кад се сјетим оних напорних теренских припрема за крштење - гађање, бацање бомби, пуцање, клање...

А тек док сам научио све оне четничке пјесме које пјевамо на литургији, ех роде...

Да није православља Срби би били један диван народ, неоптерећен паганштином и агресијом, а овако...ц,ц,ц...још што их приде не можеш истјерати из Цркве - по читав дан само се моле и пјевају - чудо једно колико су побожни...

Најтеже од свега их је било убиједити да је хришћанство у ствари једна милитаристичка опција која проповиједа рат и национализам...

Стани, стани мало...Ко овдје горе булазни ти или ја? :D :D :D

Nemam pojma ko gore bulazni. Usput, danas listah Shmenama, Istocni put Pravoslavalja, i setih se tebe. :)

Moje je ovo misljenje: unutar pravoslavlja postoji narod koji je istinski veran Bogu, posten i castan, ne shovinista i slicno. Ja to duboko verujem. Ovo sve sto se vidi po tv i u medijima-uglavnom je politika, i ti i ja tu nista ne mozemo, osim svojim primerom da pokazemo sto zapravo znaci biti pravi Hristov sledbenik. Muka mi je bre od stvarno primitivizma i jednoumlja, a to "krasi" masu pravoslavaca. Sreca, ja njih ne racunam u iskrene hriscane. Za mene to nisu uopste pravi hriscani, a fakat je da je njih vecina.

Sta ces, ne mozemo protiv toga.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пробај да нађеш "За живот света"...одлична је књига...

А што се тиче примитиваца који првенствено својим дјелима брукају себе и свој народ, а нажалост успут и своју номиналну вјеру - шта рећи?

Намјерно кажем "номиналну" јер какав је вјерник који у храм уђе три пута у животу : на крштењу, вјенчању и на сахрани?

И та три вида молитве, тј Свете тајне су обесмишљена ако човјек не живи литургијски и јеванђелски, и онда шта том човјеку значи да сам себе назива хришћанином и вјерником, ако он својим животом нема везе ни са Христом ни са црквом чијим се "вјерником" сматра...

Код Срба постоји неки чудан "трип" да те поштовање локалних сеоских обичаја већ чини добрим вјерником, а прича о Литругијском животу и следовању за Христом је резервисана за "религијске фанатике"...Стварно смо луд народ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 23:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
Tema glasi KAKO RAZUMETI BOŽIJE ZAKONE a ne kako razumeti četnike i crkvene vođe. O razumevanju Božjih reči čitajte Hristov odgovor bogatom mladiću i videćete šta mu nabraja i o kojim zapovestima je reč. Hrist je rekao ,,kako čitaš'' tako i mi treba da primenjujemo u našem životu. Neki navodno podržavaju Hristove reči kao zakon a sam Hrist se poziva na Božije zapovesti i prenosi ih pomenutom mladiću. Ko ne priznaje sina neće priznati ni njegove reči a ko ne priznaje Oca ne priznaje njegove reči tako se pokazuju rodovi.U koji dan Bog počinu i blagoslovi ga u taj dan ulaze i svi poslušni u mir (pokoj-odmor) jer ko uđe u taj pokoj i on odmara od dela svojih u dan u koji i Bog počinu od svojih i šta tu ima nejasno?Naravno da ne očekujem ispravan odgovor od onih što primaju platu za zavođenje naroda. Tema je korisna ali ima ko je tu dežurni da bi sputavao sa istine. Uzmite Bibliju i na stotinu mesta će te naći odgovor na ovu temu jedino ga verske vođe nevide jer im se isprečio novac na putu. Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]