Citiraj:
Јеси ли икада о овоме, друже "Маране", разговарао са неким припадником неке друге вјерске заједнице?
Оооо да.
Citiraj:
Шта је он имао да каже по том питању, или, шта мислиш шта би имао да каже да си га питао, ако ниси?
Питао сам. Углавном ћуте. Гомила лутеранских пастора на Православно-лутеранском дијалогу где сам био присутан је ћутала.
Citiraj:
Зар не мислиш да би и они исто тако нашли гомилу некаквих глупости и процедуралних тривијалности којима би окарактерисали вјерску заједницу којој ти припадаш као "криву" а само и једино њихову као праву?
За твоју нформацију, нису успели ништа да "нађу", ни Лутерани ни Римокатолици.
Citiraj:
Најжалосније је у свему томе што се те разлике граде управо на најмање битним стварима, на некаквим обичајима, процедурама, обредима...,
Грешка и то кардинална. На дијалозима се уопште не говори о тим разликама, него искључиво о догматским.
Citiraj:
и што се управо те најнебитније ствари потенцирају док се суштинске ствари као што су "Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом снагом својом и свом душом својом" и "Љуби ближњега свога као самог себе", једноставно бацају у запећак и лагано блиједе и нестају пред гомилом формалности којима се затрпавају људи и којима им се замазују очи и уши да гледајући не виде и слушајући не чују.
То можда тако изгледа на нивоу јадног секташа који гледа разне верске скупине телесним очима и уочава спољне разлике, и без могућности да укључи ону једну и једину мождану ћелију (да их има више не би био секташ), закључује како је то једино што је другачије.
Citiraj:
Занимљиво је да ово кажеш након што си, на помен манастира из 4. вијека, из доба ранохришћанског периода и описа тог мјеста које гласи:Citat: Oltara nema nego je tu samo jedna vrtača u kojoj se krstio narod! Stvarno nevejrovatno!
Ако је то једини археолошки налаз цркве из тог периода, онда нам не преостаје друго него да копамо "вртаче за крштавање" и побацамо олтаре...
Citiraj:
...рекао слиједеће:Maran Ata ::
Као што си и ти "изворна" и "непромењена" беба... иако имаш толико година колико имаш. Дакле си стармали који не хода, него пуже, који сиса прсте... итд.
Беби испадну једни зуби, а израсту други. Можда је недостатак олтара у тој цркви из 4. века "зуб који је испао и само што није никао други"...
Citiraj:
Дакле, на једном мјесту признајеш да СПЦ не врши обреде онако како су то радили први Хришћани, него тврдиш како је СПЦ сада "порасла", како се промијенила..., а одмах потом тврдиш како су службе ране цркве изгледале исто као службе СПЦ?
Где сам ја то конкретно мислио на Свете Тајне када сам говорио о разликама? Не булазни. Описе древних Литургија имамо у писаном облику. Проучи па се јави да дискутујемо о "разликама".
Citiraj:
Да не помињемо сада да увођење олтара није никакав "напредак" и "развој" него управо враћање у назад, у доба старог завјета, у доба светиње и светиње над светињама...
Јел ти то на основу оне цркве где "фали олтар"!??
Citiraj:
Међутим, од свега овога је најзанимљивије ово:Maran Ata ::
запитај се зашто би Црква требала остати у свом бебском облику?
Дакле, кажеш како је СПЦ порасла, како више није беба тј. дијете... Занимљиво...
Не СПЦ, него ПЦ. Заборављаш да је у првим вековима, ПЦ имала само 5 Епархија, а колико их има данас?!?