banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 15:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
JERUSALIM je napisao:
Нема тих аргумената које ја могу да кажем , које сам 100 пута до сада реко , а да га чује неко окамењена срца у некој од секти и јереси, није ништа ово увредљиво што ти говорим, али док не изађу људи из секти и култова разних тешко могу видети ИСТИНУ, осим БОЖИЈИМ ПРОВИЂЕЊЕМ, тако да џаба причам, имаш молитве имаш и др, текстова о чудима светих па читај.
Свако добро од ГОСПОДА

Buhahahahahahahaha...
Jesi li ti to ozbiljan ili...?

Vaderu, cemu ovoliko zamaranje i trosenje vremena?
Samozvanih pravoslavaca ima taman onoliko koliko i samozvanih hriscana,islamista i ostalih vjerskih samozvanaca...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 11:13 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
A ne, ne, ni popovi vise to ne rade. Sada salju svoje segrte medju ovce kada ove potonje treba osisati. Valjda im je mrsko i med skupljati, Bog ce ih znati... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
"Jerusalime" da li si ti uopšte u stanju odgovoriti na jednostavna pitanja koja ti se postavljaju? Ili samo znaš kopirati tekstove sa drugih sajtova?

Da li si svjestan koliko mnogo, zaista mnogo, govoriš o sebi, o svojoj vjeri, i o pravoslavlju uopšte, time što izbjegavaš da odgovoriš na vrlo jednostavna i osnovna vjerska pitanja koja su ti upućena?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 20:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ljudi, vi se jos uvijek zamarate jerusalimom. On je, sto se mene tice, osoba ogranicene inteligencije (da ne bi upotrebljavao neke izraze koji mogu biti nekulturni!) Ili ima nekih dusevnih problema pa mu prija kada gleda kako nam smeta kada ignorise nasa pitanja i pise samo nekakve sarene boldirane postove od tri do cetiri rijeci. Nesto od toga jeste... Toliko sam ja uspio do sada da shvatim o njemu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 20:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Bik je napisao:
Ljudi, vi se jos uvijek zamarate jerusalimom.

Slobodni su i drugi da odgovaraju, ali ne odgovaraju. Ili neće, ili ne znaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 21:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Vader je napisao:
"Jerusalime" da li si ti uopšte u stanju odgovoriti na jednostavna pitanja koja ti se postavljaju? Ili samo znaš kopirati tekstove sa drugih sajtova?

Da li si svjestan koliko mnogo, zaista mnogo, govoriš o sebi, o svojoj vjeri, i o pravoslavlju uopšte, time što izbjegavaš da odgovoriš na vrlo jednostavna i osnovna vjerska pitanja koja su ti upućena?

Ја сам вама дао текстове истине, а ви ако желите да и даље будете у вашој јереси и секти изволите, али мене увлачити у ваше испразне приче, нећете моћи, нека моја браћа ПРАВОСЛАВНИ се преглабају са вама, али ПРАВОСЛАВЦИМА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДА БАЦАЈУ:
"БИСЕРЕ ПРЕД СВИЊЕ", тј. да са неПРАВОСЛАВНИМА опште.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Ako su iste, zašto slave različite svece i zašto jedino Srbi imaju krsnu slavu? Zar to nije jeres, ako je jeres ono što odudara od Biblije?

Крсна слава код СРБА, хм има више извора:
Али један од прихватљивијих је да су Срби почели да славе славу за време мухамеданске окупације Србских земаља, пошто нам је било забрањено исповедање ВЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ ХРИСТОВЕ, тада се то повлачи унутар породице , а свештеници кријући иду по кућама и служе службе. Па славе различћите Светитеље али ИСТЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, јер су Светитељи били заштитници једних или других.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Sada imam vremena da odgovorim na pitanje.

Citiraj:
da li je vjerovanje u postojanje Boga uslov da bi neko bio pravoslavac?

Tvoje pitanje me podsjetilo na temu duhovnog prijatelja "prava crkva hristova", ili tako nesto. On tu objasnjava kako ce se covjeku suditi po njegovim djelima, a ne rijecima. Kaze kako i covjek koji se izjasnjava kao ateista, koji se ne moli ni jednom bogu, koji ne ide u crkvu i sve to, ipak moze da ode u raj na zasluzeni odmor, ako ne krade, ne laze i uopste ima sve te vrline koje bog voli. Takvi ljudi ispadnu, na kraju, veci vjernici od onih koji se tako samo nazivaju, a zive suprotno od onog kako bi vjernik trebao.

Tako da je moj odgovor: Nije to uslov!

Ali, ima tu jedna druga strana. Ja ne idem u crkvu, zadnji put sam se molio bogu sa trinaest godina kada sam se molio da stignem na vrijeme na autobus za skolu (kasnio sam oko tri minute, ali je kasnio i autobus, tako da sam stigao na vrijeme - molitva je bila uslisena :D ). U skoli nisam imao vjeronauku, nisam nikada citao "sveto pismo", tako da ja, ustvari o tome ne znam puno. Mozda imam pogresnu predstavu o pravoslavlju. Ali sam uvijek rado pricao o bogu sa onima koji vjeruju u njega, i cesto mi se ni malo ne svidja ono sto cujem od tih ljudi...

Citiraj:
Moja kolegica je pravoslavka. Barem sebe tako naziva. Strogi je pripadnik SPC-a. Ne vjeruje u Sveto Pismo kao rijec Boziju. Smatra da je to ljudska tvorevina bez ikakvog upliva bozanskog. Sva zivi u pravoslavnoj tradiciji i snaznim osjecanjem svog pravoslavlja i srpstva. Pri tome ismijava svaku ideju o razlicititosti Boga, Hrista i Duha Svetog, o reinkarnaciji, i ostalim stvarima koje ne uci SPC. Dakle - potpuno dogmatizovana osoba.

Zar nije dogma upravo suprotno? Ono sto jerusalim ovde prosipa. Bog ovo, bog ono, bez trunke zdravog razuma. Ona je sve samo ne dogmatizovana. Ona je o tome razmisljala i dosla do svojih zakljucaka. Dogma je slijepo vjerovanje, ukoliko se ne varam.
Sto se mene tice, svaka vjera koja za uslov ima dogmu i zabranu drugacijeg misljenja, a ne razmisljanje i zdravorazumsko zakljucivanje i dokazivanje te vjere, je cisto, daprostite :-({|= k..cu.
Mrzim dogme! I ako se pravoslavlje zasniva na tome, onda ona cura stvarno ne zasluzuje da bude pripadnik SPC, i onda je i moj odgovor: Da, to je uslov! I ja u tom slucaju ni ne zelim da budem pravoslavac.

Nemojte u glavu, studiram :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 00:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slobodni su i drugi da odgovaraju, ali ne odgovaraju. Ili neće, ili ne znaju.

Ili su im pitanja suviše nezgodna.
Dobro si shvatio poentu - niko od "pravoslavne braće" ništa ne odgovara.
Što daje sasvim jasnu sliku.

JERUSALIM je napisao:
Ја сам вама дао текстове истине

Ponovi molim te: ti si dao šta?!?
Ti si ovde samo izbjegavao da odgovoriš, što i dalje radiš.
Nikakve ti tekstove nisi dao, osim onih tuđih koje kopiraš, u nemogućnosti da sam nešto izneseš iz svoje glave. Koliko ti uopšte imaš godina?

JERUSALIM je napisao:
а ви ако желите да и даље будете у вашој јереси и секти изволите

Mi na ovoj temi treba da utvrdimo šta to neku osobu čini pravoslavnom, a tek pošto to dobro utvrdimo možemo pričati o tome šta su sekta i jeres. Ali ti nam ni najmanje nisi pomogao u utvrđivanju toga šta to neku osobu čini pravoslavnom. Jer ni sam to ne znaš. I zbog toga su svi tvoji nastupi i sve što kopiraš sa drugih sajtova smiješni, nezreli, neozbiljni, fanatični, nepromišljeni.
Kako ti možeš nekoga ili nešto proglasiti za jeres i sektu kad ne znaš ni šta je pravoslavlje, niti to što misliš da znaš možeš da argumentuješ?

JERUSALIM je napisao:
али мене увлачити у ваше испразне приче

Satjeran si u ćošak pa tražiš izlaz, a i pozivaš "pravoslavnu braću" da te vade iz ove nezgodne situacije, da oni odgovaraju umjesto tebe, jer tvoj mozak ne može da procesira ovu ozbiljniju materiju.

Osnovna pitanja o vjeri i duhovnosti nazivaš "ispraznom pričom".
Pitanja i tražene argumente iz Svetog Pisma nazivaš "ispraznom pričom".

Nisi ni odgovorio na jednostavno pitanje da li je vjerovanje u postojanje Boga uslov da bi neko bio pravoslavac, već samo pišeš ispraznosti, izbjegavaš da odgovoriš, sakrivaš se iza "pravoslavne braće" koja ti ne pristiže u pomoć. I ko se onda ovde bavi "ispraznom pričom"?

JERUSALIM je napisao:
нека моја браћа ПРАВОСЛАВНИ се преглабају са вама

Znao sam od početka da čekaš da se neko od "pravoslavne braće" pojavi i da te odbrani, da podmetne svoja leđa umjesto tvojih. Sad si to i potvrdio. Stalno se sakrivaš iza drugih, stalno drugi misle umjesto tebe. Ne znam da li znaš da kad čovjek duže vrijeme ne upotrebljava određene organe ti organi počnu da mu propadaju. Isto važi i za mozak. A kod tebe je već počelo.

JERUSALIM je napisao:
православцима је забрањено да бацају: "бисере пред свиње"

Kad biste vi bar imali te bisere. A jasno je da ih nemate. Jasno kao dan. Kako da ih imate kad niste u stanju ni odgovoriti na osnovna vjerska pitanja, i kad niste u stanju svoje stavove argumentovati Svetim Pismom, učenjem i životom Isusa Hrista, porukama njegovih apostola.

JERUSALIM je napisao:
да са неПРАВОСЛАВНИМА опште

Kako da ne "opštite" sa nepravoslavnima kad ne znate ko i šta su pravoslavni?

Rezonovanje tipa pravoslavni su "naši" a nepravoslavni su "svi ostali" je maloumno, i otkriva nemogućnost zdravorazumskog argumentovanja, a pošto se radi o vjerskim pitanjima onda argumente morate tražiti u vjerskim izvorima, u suprotnom prelazite u ono što najviše napadate - sektu i jeres. A zato vi toliko i galamite na sve druge i uperujući prst na njih bez prekida vičete "sekta!" "jeres!", zato što ste u sebi svjesni da ste vi to protiv čega se borite, pa želite sebe smirivati prebacujući to drugima, obična psihološka refleksija. Ukoliko nisi znao postoje stručne osobe i institucije koje mogu pomoći kod tih oboljenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 00:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ведеру твоје инославне испразне приче говоре о теби да ниси сигуран у твоје лажи, па сам себе увераваш, ја сам сигуран у ПРАВОСЛАВЉЕ тако да немам потребу да сам себи потврђујем то свађајући се са осталим члановима овога форума.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 00:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Evo i ja da kazem par rijeci u vezi ove teme. Odrastao sam u protestantskoj porodici i zadnjih godina sam studirao u protestantskim skolama. Medjutim oduvjek sam zelio da bolje upoznam pravoslavlje. Citao sam knjige John-a Mayendorfa i smatrao sam da pravoslavlje ima nesto sto protestantizam nema. I dalje smatram da je protestantizam generalno govoreci otisao previse u jednu racionalnu stranu; hiljade teoloskih knjiga, logicnih objasnjenja i argumenata. U svemu tome bilo je premalo mjesta za emocije i religiju srca. Smatrao sam da je to nesto u cemu je pravoslavlje jace i da su u pravoslavnoj liturigiji ukljucena sva cula a ne samo razum. I dalje smatram da bi zdrav dijalog pravoslavaca i protestanata pomogao i jednima i drugima da budu izbalansiraniji.
Medjutim iskreno govoreci dolaskom na ovaj forum, moja zelja da upoznam pravoslavlje se skoro ugasila zahvaljujuci Maran Ati, Jerusalimu i njima slicnim. Nadam se da je pravoslavlje vise i bolje od onog sto cujemo od njih dvojice. Nadam se da u pravoslavlju ima ljudi koji drugacije razmisljaju. Znam da je profesor Bigovic jedan od njih. Nadam se da ce hriscani smoci snage da uskoro prestanu da optuzuju jedni druge i da zapocnu dijalog koji ce pomoci ne samo njima vec i razvoju demokratskih procesa u ovoj zemlji.
Ono sto mi daje nadu je cinjenica koju mnogi zaboravljaju da je sustina ista svima nama. "Vjeruju" pravoslavne crkve je nesto sto prihvataju i protestantu a ono u cemu se razlikujemo su sekundarne stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 00:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ти да си хтео да се приближиш Православљу неби ти ништа сметало, ја см одрастао у атеистичкој и комунистичкој породици , па сам успео да се приближим Православљу без обзира на препуцавања Правсолаваца и атеиста, тако да тим речима само себе лажеш, и никога другог.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 09:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2006, 17:19
meni sve ovdje smrdi na fanatizam...fuuuj...brate slatki tako se ne prica sa ljudima Jerusalime, Jerusalime...cccc...Uci od Jezuita, pa vrbuj malo a ne tako...pih, nije ni cudo sto se ljudi zgrazaju. I dohvati se neke ozbiljnije literature...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

JERUSALIM je napisao:
Ведеру твоје инославне испразне приче говоре о теби да ниси сигуран у твоје лажи, па сам себе увераваш, ја сам сигуран у ПРАВОСЛАВЉЕ тако да немам потребу да сам себи потврђујем то свађајући се са осталим члановима овога форума

Stalno potvrđuješ ono što ja pišem.

Ovim si upravo potvrdio ono:

A zato vi toliko i galamite na sve druge i uperujući prst na njih bez prekida vičete "sekta!" "jeres!", zato što ste u sebi svjesni da ste vi to protiv čega se borite, pa želite sebe smirivati prebacujući to drugima, obična psihološka refleksija. Ukoliko nisi znao postoje stručne osobe i institucije koje mogu pomoći kod tih oboljenja.

Zapao si u krizu pa se hvataš za maglu, jer nemaš ništa čvrsto da se za to uhvatiš. Stalno si u magli i stalno se na nju oslanjaš, naslanjaš, u njoj tražiš potporu. A magla je magla, samo se raspline i ti tresneš o zemlju. To ti se stalno dešava. To svi vide. Sav si izubijan i polomljen od tih učestalih padova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 10:15 
Veteran
Veteran

Ja ne znam mnogo o tome šta čini neku osobu pravoslavnom (ili bar hrišćaninom, jer je za pravoslavce: hrišćanin == pravoslavac), ali sam se nadao da će neko to ovdje objasniti. Iako mi zbog individua kao što su JERUSALIM, Maran Ata i dr. pravoslavlje djeluje kao intelektualna i duhovna smrt za pojedinca, siguran sam da ima dosta osoba koje su pravi pravoslavci (ili hrišćani).
Mnogo lijepih priča sam čuo o patrijarhu Pavlu i još o nekolicini sveštenika, tako da iako pravih pravoslavaca (ili hrišćana) ima u tragovima, ima ih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mnogo lijepih priča sam čuo o patrijarhu Pavlu i još o nekolicini sveštenika, tako da iako pravih pravoslavaca (ili hrišćana) ima u tragovima, ima ih.

Nesumnjivo. I to bi trebalo da se gaji, da se razvija, širi, oponaša. To prije svega. Ali problem je kad se kao što vidimo radije ide na kvantitet "vjernika" nego na kvalitet, pa su ti pravi vjernici samo šačica pojedinaca. Poznato je da se sekte definišu kao manje vjerske zajednice a priznate religije kao velike, i zato ni jedna od ovih većih crkava sebi ne smije da dozvoli da joj brojnost "članova" opada (pa makar sa ciljem porasta kvalitete) da ne bi po svojoj ličnoj definiciji "ispali u nižu ligu - u sektu". I zato se samo štanca brojnost članova, a kad te članove pitaš o osnovnim vjerskim stvarima kao na ovoj temi onda nastaje tajac, izbjegavanje odgovora, vrdanje...jer niko od njih ništa ne zna, niko od njih ne može argumentovano (Svetim Pismom) odbraniti svoje stavove/zablude, a da ne govorim da niko od njih ne živi hrišćanska načela.

To što oni rade ne postoji ni u svjetovnim institucijama.
Ne možeš upisati fakultet i sam diktirati pravila, ne možeš reći profesorima: "ja neću dolaziti na predavanja jer mi je to glupo, neću da radim laboratorijske vježbe, neću da učim, ali ću doći na ispit i zahtijevam da mi bez da me išta pitate upišete desetku u indeks".

Neko ko se ovako ponaša neće završiti fakultet.

Niti se možeš negdje zaposliti i reći šefu: "neću dolaziti na vijeme na posao jer ne želim rano da ustajem, na poslu neću mnogo da radim jer mi je to dosadno, izlaziću na pauze kad želim, a i sa posla ću ići kući prije isteka radnog vremena."

Neko ko se ovako ponaša će odmah dobiti otkaz, ili neće u startu ni dobiti posao.

Takvo ponašanje i diktiranje ličnih pravila je nedopustivo.
Nedopustivo je jer je neproduktivno i za pojedinca i za društvo.
Nedopustivo je jer daje loš primjer drugima.

A vidimo da u pravoslavnoj crkvi imamo upravo suprotnu stvar, vidimo slobodan prostor da svako sebi diktira uslove i obaveze, da svako sam izmišlja i slijedi ono što njemu odgovara, da niko nije obavezan da poznaje i slijedi "vjerski ustav, zakone i pravilnik" sadržan u Svetom Pismu za koji su Isus Hrist i njegovi apostoli naglasili da ga treba poznavati i slijediti, pa tako imamo ironiju nad ironijama da se kvazi-vjernici diče hrišćanstvom a ne fermaju za Hrista ni 2%.

Ovakvo izmišljanje svojih pravila, takva drskost i samovoljnost, takva ironija i licemjerstvo ne prolaze ni u najneozbiljnijim svjetovnim institucijama. Osobe koje se tako ponašaju momentalno gube posao, bivaju ispisani iz škola, fakulteta.
Ali ne i u crkvi, crkvi su upravo takvi potrebni, jer u crkvi vlada politika: nije bitno kakvi su, bitno je da su pravoslavci, da su "naši", da nas ima što više (jer ćemo u tom slučaju lakše ubijediti sebe da smo ispravni).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Vader je napisao:
A vidimo da u pravoslavnoj crkvi imamo upravo suprotnu stvar, vidimo slobodan prostor da svako sebi diktira uslove i obaveze, da svako sam izmišlja i slijedi ono što njemu odgovara, da niko nije obavezan da poznaje i slijedi "vjerski ustav, zakone i pravilnik" sadržan u Svetom Pismu za koji su Isus Hrist i njegovi apostoli naglasili da ga treba poznavati i slijediti, pa tako imamo ironiju nad ironijama da se kvazi-vjernici diče hrišćanstvom a ne fermaju za Hrista ni 2%.

Ovakvo izmišljanje svojih pravila, takva drskost i samovoljnost, takva ironija i licemjerstvo ne prolaze ni u najneozbiljnijim svjetovnim institucijama. Osobe koje se tako ponašaju momentalno gube posao, bivaju ispisani iz škola, fakulteta.
Ali ne i u crkvi, crkvi su upravo takvi potrebni, jer u crkvi vlada politika: nije bitno kakvi su, bitno je da su pravoslavci, da su "naši", da nas ima što više (jer ćemo u tom slučaju lakše ubijediti sebe da smo ispravni).

S oproštenjem, ovdje lupaš kao "Maksim po diviziji", ništa manje nego tip iza pseudonima "Jerusalim".

Naime, u Pravoslavlju, bilo da se radi o pravim vjernicima ili (nažalost još brojnijim) onim koji se samo kriju iza plašta Pravoslavlje, a više vjeruju nečastivom nego samom Gospodu (na ovaj ili onaj način), rijetko ko diktira ikakve uslove i pravila jer se većina jednostavno drži tradicije, bila ona dobra ili loša. Ta tradicija je najčešće šrot strogi i nema nikakve veze sa Hrišćanstvom, ali pravoslavci su opšte poznati kao kategorija koja se ne usuđuje ustajati protiv autoriteta popova i nečega što je neko rekao da treba prije (npr.) 500 godina. Ne da nema pojedinačnog izmišljanja pravila i samovolje, nego ljudi uopšte o tome i ne razmišljaju! To je opet glupost, ali je priča za sebe.

Etikete koje si lupio pravoslavlju u prethodnim postovima se zapravo najviše i odnose na manje vjerske zajednice, gdje najčešće svako tumači Pismo onako kako mu je volja. Dobro, ok je to, jer ljudi nisu zarobljeni u kalupe dogme i sličnih gluposti kojima su velike svjetske religijske zajednice opterećene, međutim ono što sa tim imamo je da sad Planetom tumara gomila ljudi koji su "ekskluzivni tumači Istine" i "samo oni znaju šta je Gospod htio od nas".

Ljudi, ne čini li vam se da rešetajući po "Jerusalimu" i "Maran Ati", bez obzira na očite probleme koje ljudi imaju, ni sami ne postajete fundamentalisti, jer ste "vi u pravu", a oni su "slijepi pored očiju", i "vi znate" a oni su "zatucani". A, šta ako oni imaju pravo? Mislim, ko je od nas toliko kompetentan? Ko smije prvi baciti kamen?

Mene lično "Maran Ata" toliko podsjeća na apostola Pavla da je to čudo jedno. Čovjek je jednostavno toliko ubijeđen da će progonom svih neistomišljenika sačuvati "istinsko Hrišćanstvo" od sekti i pagana, da jednostavno ne uviđa koliko se toga iza leđa već nakupilo sve ove vijekove postojanja Pravoslavlja. Međutim, od takvog dželata smo nakon Božjeg proviđenja dobili jednog od najplodnijih apostola, pa i ja tako vjerujem da će kod "Maran Ate" jednog dana, uz Božju pomoć, spasti taj surovi oklop koji ga okružuje i pokazati se veliko srce i duh koji čovjek nosi.

Na kraju, nemojte me pogrešno shvatiti ali, barem na ovoj temi, pretvorili ste se iz žrtve u predatora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 14:15 
Veteran
Veteran

pritisak je napisao:
Mislim, ko je od nas toliko kompetentan? Ko smije prvi baciti kamen?

Pa čemu onda služi Sveto Pismo (osnova hrišćanstva, valjda), ako svako može da ga tumači kako hoće? Valjda u Svetom Pismu postoje neka učenja koja govore koje su to hrišćanske vrijednosti?
Ja ne poznajem Sveto Pismo niti imam neko tumačenje cijele priče, ali ukoliko ga JERUSALEM i slični pravilno tumače, mislim da bi ga (Sveto Pismo) trebalo spaliti kao "Mein Kampf".
Ta Šešeljevska retorika ("latinska jeres", "drugi se pogrešno mole Bogu", "sektaši", itd.) ne prolazi više ni u jednoj hrišćanskoj crkvi, pa ni u zvaničnoj SPC.
Razmišljajući kao JERUSALEM, čini se da je grijeh ne poštivati svece (npr. raditi kada je dan nekog sveca ili ne postiti na taj dan). Pošto neka dr. pravoslavna crkva ne slavi tog sveca ili koristi drugi kalendar onda njeni pripadnici rade i mrse na dan kada pravoslavni Srbi ne rade i poste, dakle drugi pravoslavci griješe, a to je u suprotnosti sa onim što je JERUSALEM rekao da su sve PC jednake.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 15:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
pritisak je napisao:
Mislim, ko je od nas toliko kompetentan? Ko smije prvi baciti kamen?

Pa čemu onda služi Sveto Pismo (osnova hrišćanstva, valjda), ako svako može da ga tumači kako hoće? Valjda u Svetom Pismu postoje neka učenja koja govore koje su to hrišćanske vrijednosti?
Ja ne poznajem Sveto Pismo niti imam neko tumačenje cijele priče, ali ukoliko ga JERUSALEM i slični pravilno tumače, mislim da bi ga (Sveto Pismo) trebalo spaliti kao "Mein Kampf".
Ta Šešeljevska retorika ("latinska jeres", "drugi se pogrešno mole Bogu", "sektaši", itd.) ne prolazi više ni u jednoj hrišćanskoj crkvi, pa ni u zvaničnoj SPC.
Razmišljajući kao JERUSALEM, čini se da je grijeh ne poštivati svece (npr. raditi kada je dan nekog sveca ili ne postiti na taj dan). Pošto neka dr. pravoslavna crkva ne slavi tog sveca ili koristi drugi kalendar onda njeni pripadnici rade i mrse na dan kada pravoslavni Srbi ne rade i poste, dakle drugi pravoslavci griješe, a to je u suprotnosti sa onim što je JERUSALEM rekao da su sve PC jednake.

Ček bre, niti sam ja njegov advokat, niti ga branim, niti si ti mene razumio :-) Mislim, ovdje se "Jerusalim" uzima kao template pravoslavca... Da li vi po jednoj osobi donosite zaključke o cijeloj grupi ili narodu? Ma mislim, dajte ljudi, pa vi ste barem odavde ako drugi nisu... Znate ko vas okružuje... Znate da tu ima pravih vjernika i oni koji se samo tako "farbaju". Znate da ima fundamentalista i tolerantnih. Pa da li ja sad zbog činjenice da je neki mudžahedin ubio mog strica u proteklom ratu trebao da mrzim sve muslimane (mislim, da li ima svrhe mrziti ikoga kad "...mržnja kosti izjeda...")? I kod njih ima i žita i kukolja. Shvataš li poentu priče?

Ono što meni lično smeta i što se ovdje pokušava natuknuti jeste da je Pravoslavlje šrot. E pa nije. Dok god je u tom našem ogranku Hrišćanstva dobrih ljudi i pozitivnih primjera... Sa druge strane, da treba dobra metla i veliki kontejner za smeće - treba i te kako!

I opet, premda se lično ne slažem sa većinom onoga što "Jerusalim" ovuda valja (mislim, izvinjavam se "Jerusalimu" na spominjanju, ispada kao da je čovjek na optuženičkoj klupi), zaista šta ako je on u pravu? Ko to može sa sigurnošću da tvrdi? Ja vjerujem da nije i da je ogrezao u fundamentalizam, ali nisam ja tu da sudim. Onaj gore gleda i njega i mene i sve ostale, pa će valjda po djelima da sudi.

Citiraj:
Pa čemu onda služi Sveto Pismo (osnova hrišćanstva, valjda), ako svako može da ga tumači kako hoće?

Evo, opet ista priča. Opet kažem, u Pravoslavlju se ovo sigurno ne dešava, jer se nažalost najvećim dijelom i Pravoslavlje uglavnom oslanja na dogmu (poput Katoličanstva uostalom). Pravoslavci NE tumače Sveto Pismo kako požele, jer narod obično uzima zdravo za gotovo ono što im pop kaže.

Citiraj:
Valjda u Svetom Pismu postoje neka učenja koja govore koje su to hrišćanske vrijednosti?

Ma Hrišćanstvo je zapravo veoma jednostavno i praktično je sadržano u one dvije Božje zapovijesti, ali i ovaj forum je dokaz da se pripadnici različitih grupa teško mogu složiti oko nekih stvari, često tražeći dokaze za svoja tumačenja ignorišući tako očite stvari koje stoje zapisane.

Naprosto je nevjerovatno koliko ljudi insistiraju na njegovanju razlika, a ne zajedničkih osobina.

Ljudi, bez uvrede, govorim ovo sa najboljom namjerom, ali ovo se dešava i kod Maran Ata & Co, i kod Vadera & Co. Mislim, ono, i sam grešan koji sam ja faktor da sudim bilo kome, ali lično mi se najviše sviđa duh koji, npr. "duhovni_prijatelj" širi.

Prema tome, malo tolerancije kod svih ne bi škodilo nikome.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]