banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 14:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Aragorn je napisao:
Tako ljudi u Africi koji žive za naš pojam u bijedi, nisu u toliko lošijem položaju u odnosu na one koji žive u velegradima Zapada. Svi imaju priliku da vježbaju ono što je najvažnije: ljubav i poštovanje prema svim stvorenjima uključujući i nas same.
I veliko je pitanje ko je te lekcije bolje savladao, oni koji žive u bijedi ili oni koji žive u izobilju.

Ja kad sam navela primjer America vs Africa nisam mislila na materijalno bogatstvo (mozda sam se lose izrazila) nego sam mislila na nedace ovih ljudi u Africi gledajuci kroz sidu i druge bolesti, lose vlade, kolonijalizam, itd. Jer cinjenica da u Africi jedno dijete umire svake minute (a ono jadno nije ni imalo vremena da nesto zgrijesi, ili mozda ispasta grijehe svojih predaka koji opet kad pogledamo nisu grijesili kao ovi u Americi. Grijesili prije a grijese i sada i nekako mu ga dodje da je ON mnogo mislostiviji prema Amerima nego prema ovim jadnicima iz Afrike) mi je nekako apsurdno njegovoj pravednosti.

Ovo oko mog vidjenja pravde si vjerovatno u pravu, vjerovatno je to samo nekoliko kockica. Da li ti ili mozda Vader vidite cijeli mozaik ili je to samo dostupno Njemu? Ako je to samo dostupno samo njemu, kako mi onda na Zemlji mozemo znati sta je prava pravda i ako to ne znamo - kako onda da se 'pravedno' ponasamo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
O.K. za tako postavljene stvari o Africi nemam šta da ti kažem.
Kad bi me pitala za sudbinu indijanaca u Americi bilo bi slično.
Međutim do sada sam se uvjerio na more primjera da ne treba istrčavati sa zaključcima kako je nešto što se dešava nepravedno jer da sve što biva ima svoj smisao i uzrok kada se šire pogleda.
Svaka reakcija je posljedica neke nekadašnje akcije.

Naravno da moja perspektiva mozaika nije mnogo šira od tvoje ili bilo čije, ali onoliko koliko mi se otkriva trudim se da razumijem, sa punim povjerenjem. A povjerenje koje imam u Boga i Božiju pravdu je osnova mog poimanja stvari, ali to je ipak stvar ličnog izbora, a lični izbor je više stvar srca nego uma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
spavac je napisao:
"Говорити о Суду, Рају и Паклу као о физичким категоријама које имају временску одредницу је апсурдно јер сам Бог није ограничени ни на време ни на простор, а управо Он је тај који проводи Суд."

znaci nema ni raja ni pakla jel tako maran ata. :oops:
Претешко је то градиво за тебе синак... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove mislim da sam te nedavno povodom tvojih nedoumica o Božijoj pravdi i o tome da je ti ne vidiš uputio da ovde na jednoj drugoj temi nešto pročitaš. Da li si ti to uradili i da li si iz toga nešto zaključila ne znam, ali vidim da opet postavljaš ista pitanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 22:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
hehehhe maran ata, smijesan si. nego ti to dobro svari pre nego sto napises nesto. pogotovo ne volim kad neko pise tudje ideje, a nije ih prethodno dobro izucio sta one znace. sumnjam da bi te neki laik po pitanju teologije i religije razumi sta si napisao. proradi malo na svojim idejama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Трла-баба-лан прича. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 15:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ista baba tako trla kad ti nesto napises. zar te nije sramota lupati. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 18:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Dove mislim da sam te nedavno povodom tvojih nedoumica o Božijoj pravdi i o tome da je ti ne vidiš uputio da ovde na jednoj drugoj temi nešto pročitaš. Da li si ti to uradili i da li si iz toga nešto zaključila ne znam, ali vidim da opet postavljaš ista pitanja.

Cini mi se da sam pocela citati i da nisam zavrsila cijelu starnicu (sorry). Sjecas li se koja je to tema bila? I zasto ti ne pokusavas da onako 'narodski' napises nesto o mojim pitanjima (nesto slicno kako je Indijanka uradila na jednoj od tema ili kako Aragorn pise) a ne postavlljas stalno neke citate i clanke koji su vecinom predugacki, i iskerno - kad vidim kilometarski post - ne cita mi se. U svakom slucaju hvala svima na odgovorima na temi: Bozja pravda i Sudnji dan for Dummies :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
zasto ti ne pokusavas da onako 'narodski' napises nesto o mojim pitanjima

Zato što mi se u ovom trenutku pravo ne da da ti odgovaram na ove tvoje nedoumice. Ako ti drugi mogu odgovoriti neka ti odgovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Fair enough!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 08:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Dove, predlažem da pogledaš neke stvari napisane na temi "Reinkarnacija u Svetom Pismu" jer je tamo dato nekoliko primjera koji bi mogli da ti pomognu u razjašnjavanju stvari.
Istini za volju tamo ima mnogo citata, ali ima i objašnjenja koja bi mogla da ti približe ono što ti je sada daleko.
Međutim, moram reći da ti teško išta može biti jasno sve dok barem ne pokušaš da u rasuđivanju stvari gledaš sa malo drugačijeg aspekta (tj. da svom mozaiku dodaš još koju kockicu).
Pošto vidim da si poklonik nauke, podsjetiću te na činjenicu da nijedan značajniji napredak u nauci (počev od matematike, pa na dalje) nije ostvaren sve dok se neko nije osmjelio da postavi neke malo hrabrije pretpostavke, a onda kada ih je postavio uspio da dokaže da su one ispravne. Kad je konkretno matematika u pitanju nekoliko najznačajnijih teorema koji se tiču diferencijalnog računa (što je ogroman skok u odnosu na ono što bi se moglo nazvati kao "plain arithmetic" tj. algebra, i što je dovelo do rezultata na svim ostalim poljima, i u krajnjem dovelo do onog što se zove "industrijska revolucija") postavljeno je intuitivno, a tek kasnije dokazivano i naravno, ispostavilo se da se sve vrlo dobro uklapa, kada se stvari pogledaju na nov način.
I za mene Božija pravda ima smisla i sve mi se uklapa (a tebi se ništa ne uklapa), jednostavno zato što u svom rasuđivanju koristim i neke informacije ili pretpostavke koje ti trenutno odbijaš.

I kada smo već kod intutivnosti, moram ovdje ponovo da navedem primjer Augusta Šenoe koji je (najvjerovatnije) nesvjesno, intuitivno izvrsno objasnio funkcionisanje zakona karme, u svom romanu "Seljačka buna".
Naime, tamo se pominje prokleta Dora Arlandova, vlastelinka Susjedgrada koja je u svojoj nezajažljivoj "gladi" za mladićima namamljivala mlade kmetove u svoju ložnicu, a onda ih ubijala bacivši ih sa zidina svog grada.
Ta je mračna legenda bila prošlost u vrijeme odvijanja romana u kome je jedan od likova mlada i nevina djevojka Jana, cvijet od djevojke, koja se brinula za svog starog i nemoćnog oca i koju je namamio u svoj dvorac po zlu poznati vlastelin Franjo Tahi. Nakon što je na silu obljubio ona je poludjela, i tako "luda" vikala:"Ja sam Dora Arlandova!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2005, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Паганска будалештина позната под називом "реинкарнација" НЕ постоји у Светом Писму. То што би пагани волели да тамо стоји је само њихова - пуста жеља. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 22:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Maran Ata je napisao:
Паганска будалештина позната под називом "реинкарнација" НЕ постоји у Светом Писму. То што би пагани волели да тамо стоји је само њихова - пуста жеља. :wink:

Upravo, cak sta vise Pravoslavlje to osudjuje kao satanizam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 10:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
I ova tema zaslužije prvu stranu jer dan sudnji se pominje na mnogim mestima u Bibliji pod imenom ,,Dan Gospodnji'' i tamo se opisuje kad će stići i šta će se dešavati u tom danu uskoro ću tu temu pod naslovom ,,Dan Gospodnji'' izdvojiti iz traktata pod naslovom,,Kraj civilizacije'' i uraditi u proširenom obliku i za tu priliku sam želeo dodati tri pomenute opcije o trećem danu koje je Vader već objavio drago mi je što ih pročitah da nebismo ponavljali iste reči. Hvala Bogu na razumu i što nas svojim Svetim Duhom poučava (mislim na sve iskrene duše) da ne ostanemo u tami i da možemo razumeti i tvoriti volju Očevu. Ne mogu a da ne izrazim žaljenje za jednu dušu koja se često oglašava po forumu vređajući svoje neitomišljenike što nije u hrišćanskom duhu a još gore od toga je što u tom vređanju upotrebljava reči koje Biblija zabranjuje te tako sebe osuđuje.Piše da ko drugog nazove takvim(pogrdnim)imenom nema oprosta a on nesretnik to učini, neka mu se Gospod smiluje i da razum.
Nemojte braćo ići njegovim stopama pokažite bar malo dostojanstva i ignorišite u buduće svaku uvredu nastavljajući razgovor o Bogu i Njegovoj reči.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta: Re: Sudnji dan..
PostPoslato: 19 Jun 2010, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citajuci Sveto Pismo, cesto puta zakacim se za ovu Isusovu izjavu (o Sudnjem Danu):

Mk 13,17

" Jao trudnicama i dojiljama u one dane! A molite da to ne bude zimi jer će onih dana biti tjeskoba kakve ne bi od početka stvorenja..."

Zasto bas naglasava ovo za trudnice i dojilje? Zasto se bas njima jao?
I zasto kaze da se molimo da to ne bude zimi? Sta je mogao da misli sa tim? Kako ste vi to razumijeli?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2010, 00:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
U Kur'anu postoji slicna izjava. Ja mislim da to "jao trudnicama i dojiljama" znaci da ce u tom strasnom trenutku zaboraviti na svoje dijete. Negdje sam citala da ce od straha trudnica pobaciti, a dojilja ostaviti svoje dijete.

To za zimu ne znam.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2010, 08:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Leona, mislim da se radi o tome sto Dust spominje. A sjecam se kad je NATO bombardovao oko BL, moja komsinica u 8. mjesecu trudnoce uspanicila se od straha i prelazila preko ograde onako trudna, da sto prije stigne u skloniste....

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2010, 19:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Jo[ pod pseudonimom ,,Blizina,, rekao sam upozorenje o rečima a izostavih da kažem nešto o trećem danu.
Slažem se sa Vaderom jer pratim učenja više crkvi i upoređujem kroz Jevrejske zapise.
Protestantske crkve (neke ) uče o vaznesenju crkve pre nevolje a neke po nevolji i to je opcija trećeg dana.
Gospod nije rekao za svoje telo u poređenju hrama kao na drugim mestima gde govori za stradanje i vaskrsenje.

Ovde jasno govori o hramu koji će ON NAČINITI zar je trebao sebe ćiniti?
Jezekilj opisuje jedan hram i Isaija i mnogi proroci najavljuju carstvo gde će sve biti drugačije.
Crkva je nevesta koju Isus načini kroz otkup a ona to postade verom.
Već sam napominjao o vaznesenju crkve ali nije bilo interesovanja jer se sve zna zato sam za sebe ...nekad glasno razmišljam. :)

Aragornu

Kad je po tvom mišljenju počeo sud?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Leona je napisao:
Citajuci Sveto Pismo, cesto puta zakacim se za ovu Isusovu izjavu (o Sudnjem Danu):

Mk 13,17

" Jao trudnicama i dojiljama u one dane! A molite da to ne bude zimi jer će onih dana biti tjeskoba kakve ne bi od početka stvorenja..."

I zasto kaze da se molimo da to ne bude zimi? Sta je mogao da misli sa tim? Kako ste vi to razumijeli?

Kad se pročitaju i drugi citati prije ovoga koga si navela kao i oni iza:

Spoiler:
Citiraj:
3 I kad sjeđaše na gori Maslinskoj prema crkvi, pitahu ga sama Petar i Jakov i Jovan i Andrija:
4 Kaži nam kad će to biti? i kakav će znak biti kad će se to sve svršiti? Luka 21, 7. -
5 A Isus odgovarajući im poče govoriti: čuvajte se da vas ko ne prevari. Jer. 29, 8. -Ef. 5, 6. -
6 Jer će mnogi doći na moje ime govoreći: ja sam; i mnoge će prevariti.
7 A kad čujete ratove i glasove o ratovima, ne plašite se; jer treba to da bude; ali to još nije pošljedak. Jer. 4, 27. -Jer. 5, 10. -
8 Ustaće narod na narod i carstvo na carstvo; i zemlja će se tresti po svijetu; i biće gladi i bune. To je početak stradanju.
9 A vi se čuvajte; jer će vas predavati u sudove i po zbornicama biće vas, i pred kraljeve i careve izvodiće vas mene radi za svjedočanstvo njima. Mat. 10, 17. -Otkr. 2, 10. -
10 I u svima narodima treba da se najprije propovjedi jevanđelje. Mat. 24, 14. -Rim. 10, 18. -
11 A kad vas povedu da predaju, ne brinite se naprijed šta ćete govoriti, niti mislite; nego što vam se da u onaj čas ono govorite; jer vi ne ćete govoriti nego Duh sveti. 2.Moj. 24, 12. -Luka 12, 11. -Luka 21, 14. -Dela. 2, 4. -Dela. 4, 8. -Dela. 4, 31. -
12 I predaće brat brata na smrt i otac sina, i ustaće djeca na roditelje i pobiće ih. Mih. 7, 6. -Mat. 10, 21. -Mat. 24, 10. -Luka 21, 16. -
13 I svi će omrznuti na vas imena mojega radi. Ali koji pretrpi do kraja blago njemu. Dan. 12, 12. -2.Tim. 4, 7. -Jevr. 3, 6. -Jevr. 3, 14. -Otkr. 2, 7. -Otkr. 2, 10. -Otkr. 3, 10. -
14 A kad vidite mrzost opušćenja, za koju govori prorok Danilo, da stoji gdje ne treba (koji čita da razumije): tada koji budu u Judeji neka bježe u gore; Dan. 9, 27. -Mat. 24, 15. -Luka 21, 21. -
15 I koji bude na krovu da ne silazi u kuću, niti da ulazi da uzme što iz kuće svoje; Luka 17, 31. -
16 I koji bude u polju da se ne vraća natrag da uzme haljinu svoju.
17 Ali teško trudnima i dojilicama u te dane! Luka 23, 29. -
18 Nego se molite Bogu da ne bude bježan vaša u zimu.
19 Jer će u dane te biti nevolja kakova nije bila od početka stvorenja koje je Bog stvorio dosad, i neće ni biti. 5.Moj. 28, 15. -Dan. 9, 12. -Dan. 9, 26. -Dan. 12, 1. -Joil 2, 2. -
20 I da Gospod ne skrati dane niko ne bi ostao; ali izbranijeh radi, koje izbra, skratio je dane.
21 Tada ako vam ko reče: evo ovdje je Hristos; ili: eno ondje; ne vjerujte. 5.Moj. 13, 1. -Mat. 24, 5. -Mat. 24, 23. -Luka 17, 23. -Luka 21, 8. -
22 Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane. Mat. 24, 24. -Jovan 10, 27. -Rim. 8, 28. -Rim. 8, 37. -2.Sol. 2, 8. -1.Pet. 1, 5. -1.Jov. 2, 26. -
23 Ali vi se čuvajte: eto vam sve kazah naprijed. Mat. 7, 15. -Luka 21, 8. -2.Pet. 3, 17. -
24 Ali u te dane, poslije te nevolje, sunce će pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti. Dan. 7, 10. -Joil 2, 31. -Sof. 1, 15. -Luka 21, 25. -Dela. 2, 20. -
25 I zvijezde će spadati s neba i sile nebeske pokrenuti se.
26 I tada će ugledati sina čovječijega gdje ide na oblacima sa silom i slavom velikom. Dan. 7, 13. -Mat. 16, 27. -Mat. 24, 30. -Mar. 8, 38. -Mar. 14, 62. -Dela. 1, 11. -1.Sol. 4, 16. -2.Sol. 1, 7. -Otkr. 1, 7. -
27 I tada će poslati anđele svoje i sabraće izbrane svoje od četiri vjetra, od kraja zemlje do kraja neba. 2.Sol. 2, 2. -
28 A od smokve naučite se priči: kad se već njezina grana pomladi i stane listati, znate da je blizu ljeto.
29 Tako i vi kad vidite ovo da se zbiva, znajte da je blizu kod vrata.
30 Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.

ovo liči na opise iz Otkrovenja (što je i logično jer Otkrovenje opisuje sudnji dan).
Kao što sam i prije na drugoj temi primjetila malo je nezahvalno tumačiti tekstove iz Otkrovenja iz prostog razloga što opisi nisu pojednostavljeni za ove naše tri dimenzije koje poznaju naša čula.
A laički tumačeći opis ovoga citata djeluje kao da se radi o nekoj katastrofi, da li elementarnoj stihiji ili nekom efektu novog oružja... koje mi još ne poznajemo (kao što ni precima prije 1.000 godina nije bilo lako pojmiti (da im je neko pričao) raznornost nuklearnog oružja).

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Leona je napisao:

Mk 13,17

Ovdje se govori o posljednjem vremenu kada ce oni koji su se drzali Bozijih zakona morati skrivati od drugih, znaci govori se o progonstvu. Zasto trudnicama i doiljama? Sjeti se perioda trudnoce i kako si bila rovita.. Takodje kada si dojila.. Nimalo jednostavno? Uveliko je lakse biti sam ili sa vecim djetetom. Za zimu... sjeti se Igmanskog marsa.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]