Hase Komadant je napisao:
Zasto se Praoslavci u Bosnio i Herzegovini izjasnjavaju kao Srbi a ne kao Bosanski Praoslavci ili Bosanci
E sada ce cika-Astor da ti objasni kada vec sam nisi naucio gradivo.
Jednom,u davna vrmena (necu te zamarati godinama) zivio je narod koji se zvao Sloveni ! Zivjeli su na podrucju planine Ural,rijeke Ural i Kaspisjkog jezera (mora). Onda su oni poceli da se sele. Jedni su otisli u juzne krajeve, jedni na zapad a jedni na istok (danas to nazivamo istok mada je to bilo zapadno od mjesta njihovog zivota), i tako su oni dobili ime zapadni sloveni,juzni i istocni sloveni !
Idemo dalje...
Juzni Sloveni su dosli na podrucje balkanskog poluostrva gdje su zatekli ilire i tracane, koje su vremenom potisnuli i koji su vremenom nestali.
Od tih Slovena nastaju dalje nove nacije i narodi (baziracu se samo na juzne slovene),pa tako od juznih slovena nastaju Srbi,Hrvati i Slovenci (mada su oni jednim dijelom i germani). Znaci,da utvrdimo, juznoslovenski narodi koji zive na Balkanu su Srbi, Hrvati i Slovenci ! Srbi su primili hriscanstvo kao i Hrvati i Slovenci , s tom razlikom da su Srbi primili vjeru istocnog rimskog carstva (ili pravoslavnu vjeru) za razliku od Hrvata i Slovenaca.
Dalje...
Jednoga dana taj balkan ili veci dio balkana su osvojili turci koji su donijeli islam. U vrijeme Osmanlijskog carstva veliki broj Srba i Hrvata prima islam zbog raznih olaksica i lakseg normalnog zivota.
Znaci na Balkanu u tom trenutku imas : Srbe (pravoslavce i muslimane), Hrvate (katolike i muslimane) i Turke(muslimane).
Onda jednog dana opet Srbi i Hrvati prave razne bune i ustanke i uz pomoc sa raznih strana istjeruju Turke sa Balkana...
Tako da na Balkanu ostaju Srbi i Hrvati (malo sjevernije Slovenci) poslije se stvara i Makednoska nacija...
Sada ja imam pitanje za tebe !
Koliko si puta u ovom tekstu koji je istorijski sasvim tacan cuo rijec Bosanac ili jos gore Bosnjak ? Hvala
Nadam se da si pazljivo procitao ovaj tekst i da si nesto naucio.
Pokusaj slijedeci put da postavis neko "normanlnije pitanje".
Pozdrav