banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 14:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Maj 2005, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Hase Komadant je napisao:
Zasto se Praoslavci u Bosnio i Herzegovini izjasnjavaju kao Srbi a ne kao Bosanski Praoslavci ili Bosanci

E sada ce cika-Astor da ti objasni kada vec sam nisi naucio gradivo.
Jednom,u davna vrmena (necu te zamarati godinama) zivio je narod koji se zvao Sloveni ! Zivjeli su na podrucju planine Ural,rijeke Ural i Kaspisjkog jezera (mora). Onda su oni poceli da se sele. Jedni su otisli u juzne krajeve, jedni na zapad a jedni na istok (danas to nazivamo istok mada je to bilo zapadno od mjesta njihovog zivota), i tako su oni dobili ime zapadni sloveni,juzni i istocni sloveni !
Idemo dalje...
Juzni Sloveni su dosli na podrucje balkanskog poluostrva gdje su zatekli ilire i tracane, koje su vremenom potisnuli i koji su vremenom nestali.
Od tih Slovena nastaju dalje nove nacije i narodi (baziracu se samo na juzne slovene),pa tako od juznih slovena nastaju Srbi,Hrvati i Slovenci (mada su oni jednim dijelom i germani). Znaci,da utvrdimo, juznoslovenski narodi koji zive na Balkanu su Srbi, Hrvati i Slovenci ! Srbi su primili hriscanstvo kao i Hrvati i Slovenci , s tom razlikom da su Srbi primili vjeru istocnog rimskog carstva (ili pravoslavnu vjeru) za razliku od Hrvata i Slovenaca.
Dalje...
Jednoga dana taj balkan ili veci dio balkana su osvojili turci koji su donijeli islam. U vrijeme Osmanlijskog carstva veliki broj Srba i Hrvata prima islam zbog raznih olaksica i lakseg normalnog zivota.
Znaci na Balkanu u tom trenutku imas : Srbe (pravoslavce i muslimane), Hrvate (katolike i muslimane) i Turke(muslimane).
Onda jednog dana opet Srbi i Hrvati prave razne bune i ustanke i uz pomoc sa raznih strana istjeruju Turke sa Balkana...
Tako da na Balkanu ostaju Srbi i Hrvati (malo sjevernije Slovenci) poslije se stvara i Makednoska nacija...

Sada ja imam pitanje za tebe !
Koliko si puta u ovom tekstu koji je istorijski sasvim tacan cuo rijec Bosanac ili jos gore Bosnjak ? Hvala

Nadam se da si pazljivo procitao ovaj tekst i da si nesto naucio.
Pokusaj slijedeci put da postavis neko "normanlnije pitanje".

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2005, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Zasto se Praoslavci u Bosnio i Herzegovini izjasnjavaju kao Srbi a ne kao Bosanski Praoslavci ili Bosanci

Jesi li ukapirao o cemu se radi ili treba jos da ucis ???

P.S. Ja mislim da ti je ovo bilo sasvim dovoljno za pocetak ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 08:40 
heheh Sstore svaka cast...uspu i ja se izjasnjavam kao srbin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Зато што је босанска "нација" измишљотина од пре 10ак година угрубо. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Maran Ata je napisao:
Зато што је босанска "нација" измишљотина од пре 10ак година угрубо. :lol: :lol: :lol:

Tacno tako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 21:52
hase slab si ti komadant.Recenica na tvom nivou:muslimani su srbi koji su prihvatili tursku vjeru usled nedostatka hrabrosti...ili je prekomplikovano?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 09:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
zato sto srbi za sebe tako kazu i tako se izjasnjavaju

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2005, 12:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
:

Гупана
drinking: :mad: :fist: :agrue: :multi: :microwave:

Misliš, valjda, GLUPANA, a ne GUPANA :lol: Ko je ovdje glup, ja se pitam....
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 19:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
den iko je napisao:
hase slab si ti komadant.Recenica na tvom nivou:muslimani su srbi koji su prihvatili tursku vjeru usled nedostatka hrabrosti...ili je prekomplikovano?

ne ne ne, pravi razlog je zato sto je nekad ovde postojala nacija ili narod ili kako vec; srbi/hrvati islamske vjeroispovjesti kao gradjani bih ili stare i nove Jugoslavije. Nasuprot njima su bili Srbi pravoslavci i ateisti, kao i isti takvi Hrvati samo katolici.

Inace, primjecujem da dosta brkate Srbin i Srbijanac. Srbijanac moze biti i madjar, bugar ili rumun npr. koji se rodio i zivi u Srbiji...Dakle mi ovde nismo Srbijanci, ali jesmo Srbi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
greska je posmatrati muslimane kao dio novije istorije
oni su ovdje prisutni mozda 500 godina kasnije poslije staroslovenskih
plemena boga peruna ali i oni su ovdje prisutni dugo vremena.
neprihvatiti bosanske muslimane je isto kao ne prihvatiti islam ali
jasno je da mnogi hriscani ne zele prihvatiti islam
pobogu, rat izmedju islama i hriscanstva trajao je decenijama i
bio je jedan od najkrvolocnijih.

pravoslavlje ima jedan cudan obicaj koji rijetko koja religija ima
svake godine na bozic pale bagrem a paljenje bagrema je prvi put
odradjeno dana kada su se staroslovenci odrekli boga peruna i
prihvatili hriscanstvo. i to se ponavlja svake godine. mozda su to
ljudi zaboravili ali taj obicaj se bazira na odricanju mnogobostva i
prihvatanju isusa kao bozjeg sina i jednog boga.

inace meni se svidja mitologija staroslovenaca i njihovih bogova
jedino sto mi je bilo jace je bila mitologija odina i tora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 22:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Draco_Malfoy je napisao:
Inace, primjecujem da dosta brkate Srbin i Srbijanac. Srbijanac moze biti i madjar, bugar ili rumun npr. koji se rodio i zivi u Srbiji...Dakle mi ovde nismo Srbijanci, ali jesmo Srbi.

Pa ja im to tupim vec "godinama" al' ne slusaju pa to ti je :-?
Ovde neki stalno brkaju pojmove drzavljanstva, nacionalnosti i vjeroispovijesti :roll:

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2005, 23:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35

Medju Bosnjacima... apsolutno svim Bosnjacima do 91. godine nikog pravoslavca u Bosni niko nije smatrao Srbinom nego Vlahom. Takodje, nikog od katolika u obicnom narodnom govoru nije nazivao Hrvatom nego Šokcom. Ko je bio u multieticnoj sredini zna za to. Ono, svi smo bili Jugosloveni, al vecinom su govorili on je "Vlah" i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 00:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Isto tako moj pokojni djed i sva ta njegova generacija je sve muslimane oslovljavao sa Turci...doduse niste vi Turci vec poturice, ali...
I da ako vec pricas o nekoj "istini" onda ne znam zasto koristis termin "bosnjak" za period prije 1991.godine...takvih tad nije bilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 00:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
dasha je napisao:
Isto tako moj pokojni djed i sva ta njegova generacija je sve muslimane oslovljavao sa Turci...doduse niste vi Turci vec poturice, ali...
I da ako vec pricas o nekoj "istini" onda ne znam zasto koristis termin "bosnjak" za period prije 1991.godine...takvih tad nije bilo...

onda bi najsiplatnije bilo da ti budes Vlahinja a ja Turcin!? -i da zivimo onako kao nekad...

al, za razliku od tebe, ja zivim u sadasnjosti. Mozes me zvati kako hoces. Ti si za mene Vlahinja i ako si dobra i postena nemam protiv tebe nista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 00:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:
dasha je napisao:

onda bi najsiplatnije bilo da ti budes Vlahinja a ja Turcin!? -i da zivimo onako kao nekad...

al, za razliku od tebe, ja zivim u sadasnjosti. Mozes me zvati kako hoces. Ti si za mene Vlahinja i ako si dobra i postena nemam protiv tebe nista.

Nikad mi necemo zivjeti kao nekad, i pravo da ti kazem drago mi je zbog toga...jer da je tad sve bilo divno i krasno rata nikad nebi ni bilo, dakle povratkom na staro nista ne dobijamo...samo gubimo!!!
A to ko ce koga kako oslovljavati, to je sve stvar (ne)kulture...mene mozes prije svega oslovljavati mojim licnim imenom, a ako vec insistiras na nacionalnoj pripadnosti onda molim, ja sam Srpkinja...hvala :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 00:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
dasha je napisao:
bosnjak061 je napisao:
dasha je napisao:

Nikad mi necemo zivjeti kao nekad, i pravo da ti kazem drago mi je zbog toga...jer da je tad sve bilo divno i krasno rata nikad nebi ni bilo, dakle povratkom na staro nista ne dobijamo...samo gubimo!!!
A to ko ce koga kako oslovljavati, to je sve stvar (ne)kulture...mene mozes prije svega oslovljavati mojim licnim imenom, a ako vec insistiras na nacionalnoj pripadnosti onda molim, ja sam Srpkinja...hvala :mad:

СВАКА ЧАСТ СРПКИЊО :wink:

Vrh

Tema posta: cccccccc...
PostPoslato: 04 Avg 2005, 13:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Tema je bila 100 puta...

Za Astora:

Mitologija ti je jaka,a istorijski si malo fulao...

citat:Srbi primili pravoslavlje,Hrvati primili katolicizam...

Odgovor:

Inace sve napisano moze se procitati ISKLJUCIVO OD SRPSKIH ISTORICARA na sajtu http://www.rastko.org.yu

Znas li da su Srbi do Svetog Save sem u Raskoj,bili ili katolici ili pagani??

Da je prva srpska crkvena autonomija u X vijeku bila jedna katolicka "arhiepiskopija",koju je jedan srpski vladar pre Nemanjica osnovao za Srbe,da bi bili koliko toliko nezavisni.Znas li da je postojala Crkva Bosanska kao nezavisna episkopija,ne u sastavu crkve Svetog Save..Da oni nisu pravi bogumili,vec su bili Hriscani posebnog obreda,kombinacija istoka i zapada,pravoslavlja i katolicizma,a pod uticajem bogumila protjeranih iz Raske dobnili su samo neke primjese,ali se danas u nauci svrstavaju u Hriscane?

Upravo u Vreme Svetog Save,krajem 12 i pocetkom 13.vijeka,kada on osniva SPC tadasnju,ban Kulin u Bosni prekida veze sa papom i osniva posebnu svoju Episkopiju/Biskupiju cuvenu Crkvu Bosansku
Znas li da je poslednji "Djed" (tako se zvao episkop Crkve Bosanske) pobjegao pod Turcima 1463,kada je pala centralna bosanska drzava,u Hercegovinu,kao i dosta sledbenika, i kasnije su se dobrim delom vremenom utopili u pravoslavlje Svetog Save.

Znas li da u postojanju SPC postoji RUPA od propasti Srbije polovinom 15. vijeka,do obnove pecke patrijarsije polovinom 16.vijeka,(1557.)preko 100 godina,znaci bar neke 4 generacije nije bilo organizovane SVETOSAVSKE CRKVE.A Bosanske episkopije isto tako.Da su se za tih vremena meteza,kada se svako snalazio kako je umio i znao,utopio hriscanski narod bez vodje i pomesao,bili oni ranije pripadnici Svetosavske ili Bosanske crkve..u to vreme Srbi su asimilirali dosta Bugara i Slovena makedonije,koji su bili iste sudbine..
da je jedan dio pod uticajem poslednjeg Bosanskog kralja Tomaševića (+1463) stavljen pod nadzor franjevačkog reda(odatle kasnije Srba katolika Bosne)

Ti bi sve da gledas CRNO-BIJELO

Kao ono,Dosli sloveni,i oni koje je pokrstio istok,postali Srbi,a one zapadno postali Hrvati.A onda dosli trci i poislamili i postali Bosnjaci.TAKO MALI PERICA ZAMISLJA ISTORIJU.

Inace sve gore napisano moze se procitati ISKLJUCIVO OD SRPSKIH ISTORICARA na sajtu http://www.rastko.org.yu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
naravno,pošto većina ne voli duge tekstove i znam da ih ne čitate uglavnom...
evo skraćeno:

ONO GORE je objašnjenje religioznih promjena na balkanu do Turaka.

A zašto su Srbi,zato što:

1.tako osjećaju
2.SPC je usadila tradiciju pravoslavac pripadnik SPC=Srbin,što je danas prihvaćeno.
3.obnova srpstva u XIX vijeku zasnivala se na oslobođenju i ujedinjenju,i nerijetko su se i druge vjere izjašnjavali ikao Srbi,pored svog regionalnog uvjerenja(Dubrovnik,Dalmacija,Slavonija,Bosna,Crna Gora)
4.Onda je SPC rekla da su Srbi samo pravoslavci i smanjila broj Srba,i onda je došla prva Jugoslavija i to isto rekla,smanjila broj Srba katolike,protestante i dobar deo muslimana potrpala u Hrvate.

Ako gledaš genetski onda su Srbi iz Bosne djelom Starosjedioci,a djelom iz Hercegovine Crne Gore,a manjim djelom iz Raške

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 13:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Saće ovi veliki srpčići da ućute, jer nemaju pojma ... :wink:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 16:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
iks pe je napisao:
naravno,pošto većina ne voli duge tekstove i znam da ih ne čitate uglavnom...
evo skraćeno:

ONO GORE je objašnjenje religioznih promjena na balkanu do Turaka.

A zašto su Srbi,zato što:

1.tako osjećaju

НАРАВНО

iks pe je napisao:
2.SPC je usadila tradiciju pravoslavac pripadnik SPC=Srbin,što je danas prihvaćeno.

Није тачно, СПЦ ЈЕ САЧУВАЛА ВЕРСКУ И НАЦИОНАЛНУ ПРИПАДНОСТ НАРОДА СЕРБСКОГ ПОД РАЗНИМ ОКУПАЦИЈАМА.

iks pe je napisao:
3.obnova srpstva u XIX vijeku zasnivala se na oslobođenju i ujedinjenju,i nerijetko su se i druge vjere izjašnjavali ikao Srbi,pored svog regionalnog uvjerenja(Dubrovnik,Dalmacija,Slavonija,Bosna,Crna Gora)

ЗАТО ШТО СУ БИЛИ СРБИ ДРУГЕ ВЕРЕ

iks pe je napisao:
4.Onda je SPC rekla da su Srbi samo pravoslavci i smanjila broj Srba,i onda je došla prva Jugoslavija i to isto rekla,smanjila broj Srba katolike,protestante i dobar deo muslimana potrpala u Hrvate.

НИЈЕ СПЦ,ТО РЕКЛА. А Југославија је створила народе из вере. Муслимани у БиХ, Македонци, Црногорци.

iks pe je napisao:
Ako gledaš genetski onda su Srbi iz Bosne djelom Starosjedioci,a djelom iz Hercegovine Crne Gore,a manjim djelom iz Raške

Срби су строседиоци у БиХ јер је то НАША СРБСКА држава.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]