Knele je napisao:
Citiraj:
Npr. od pravoslavaca mogu primjetiti da se npr. neki inate pa muslimanu kaze "hajde da mi malo krmetine", mada znamo da je i pravoslavcima zabranjena svinjetina i sl
Ajde mujo reci mi gde si procitao da je pravoslavcima zabranjena svinjetina???
Po Bibliji... "
A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste." (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )
Po Kur'anu.... "Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) "Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost. Poganim su svinje smatrali Feničani, Etiopljani, Stari Egipćani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog.
U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7, i u Ponovljenom zakonu (14:8,12). Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršćane na osnovu Evanđelja. Sve što uči Stari zavjet, učio je i Isus Krist. On jasnim riječima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19).
I, po meni ti si jedan od primjera onog sto sam navodio kao inacenja u vjeri. Ti ne poznas ni osnove svoje vjere a mene zelis poniziti. Npr. mujo u tvom postu bi svaki covjek mogao prokomentarisati samo kao nesto sto ne valja... ja, iako se ne zovem Mujo, a meni je to lijepo ime, bas kao sto je tebi Nada... i ti ne zelis razumijeti razlike. Ti da barem proucavas svoju religiju ja bih bio zadovoljan... al, na zalost takvih kao ti je puna Bosna...
Micelijus je napisao:
bosnjak061 je napisao:
Vader, ja sam davno rekao, ovih ratova i sl. na Balkanu vjerovatno nebi trebalo biti da se bar pola pravoslavaca pridrzava naredjenja iz Biblije.
Као и када би се бар пола оних који се називају Муслиманима придржавало онога што је у Курану писано...
bosnjak061 je napisao:
Nase religije islam i pravoslavlje, te dvije religije su u rukama nevjernika vecinom. Oni se inate i jedni i drugi svojim vjerama, medjutim vrhovi tih religija danas (tj. vecine njihove) su vjernici na struju.
Ово је тачно и у посљедње вријеме све очигледније...
tacno, ja bih rekao kad bi se barem 40% muslimana pridrzavalo Kur`ana nebi bilo ovako...