banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 01:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 14:58 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 20:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Citiraj:
Npr. od pravoslavaca mogu primjetiti da se npr. neki inate pa muslimanu kaze "hajde da mi malo krmetine", mada znamo da je i pravoslavcima zabranjena svinjetina i sl

Ajde mujo reci mi gde si procitao da je pravoslavcima zabranjena svinjetina???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Knele je napisao:
Citiraj:
Npr. od pravoslavaca mogu primjetiti da se npr. neki inate pa muslimanu kaze "hajde da mi malo krmetine", mada znamo da je i pravoslavcima zabranjena svinjetina i sl

Ajde mujo reci mi gde si procitao da je pravoslavcima zabranjena svinjetina???

Po Bibliji... "A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste." (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )

Po Kur'anu.... "Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) "Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost. Poganim su svinje smatrali Feničani, Etiopljani, Stari Egipćani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog.

U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7, i u Ponovljenom zakonu (14:8,12). Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršćane na osnovu Evanđelja. Sve što uči Stari zavjet, učio je i Isus Krist. On jasnim riječima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19).

I, po meni ti si jedan od primjera onog sto sam navodio kao inacenja u vjeri. Ti ne poznas ni osnove svoje vjere a mene zelis poniziti. Npr. mujo u tvom postu bi svaki covjek mogao prokomentarisati samo kao nesto sto ne valja... ja, iako se ne zovem Mujo, a meni je to lijepo ime, bas kao sto je tebi Nada... i ti ne zelis razumijeti razlike. Ti da barem proucavas svoju religiju ja bih bio zadovoljan... al, na zalost takvih kao ti je puna Bosna...

Micelijus je napisao:
bosnjak061 je napisao:
Vader, ja sam davno rekao, ovih ratova i sl. na Balkanu vjerovatno nebi trebalo biti da se bar pola pravoslavaca pridrzava naredjenja iz Biblije.
Као и када би се бар пола оних који се називају Муслиманима придржавало онога што је у Курану писано...

bosnjak061 je napisao:
Nase religije islam i pravoslavlje, te dvije religije su u rukama nevjernika vecinom. Oni se inate i jedni i drugi svojim vjerama, medjutim vrhovi tih religija danas (tj. vecine njihove) su vjernici na struju.
Ово је тачно и у посљедње вријеме све очигледније...

tacno, ja bih rekao kad bi se barem 40% muslimana pridrzavalo Kur`ana nebi bilo ovako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Јадо мујамедански... то што си навео је из Старог Завета и важило је до Христа.... после Христа ништа није погано. Погано је само онима који имају опогањен ум и савест. Пошто видим да се разумеш у Библију, знаћеш где пише ово што сам навео. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 22:38 
Pripravnik
Pripravnik

Maran Ata je napisao:
Јадо мујамедански... то што си навео је из Старог Завета и важило је до Христа.... после Христа ништа није погано. Погано је само онима који имају опогањен ум и савест. Пошто видим да се разумеш у Библију, знаћеш где пише ово што сам навео. :wink:

prvo, nije mujamedanski... nije ti to lijepo.

A, znacil to da ako nesto vrijedi do Hrista poslije Hrista ne vazi? -tj. dal to znaci da sad ako neko napravi najnoviju verziju Biblije, ovo dosadasnje vise ne vrijedi? -npr. katolicki svecenici se nisu zenili, i pravoslavci uvode da se smiju zeniti... i, onda uvodi se uvijek nesto novo. Jel u tome smisao pravoslavca il? -molim te nemoj shvatiti kao da provociram, nije mi jasno stvarno, nemam mnogo prijatelja pravoslavaca a i one koje poznam mi to ne znaju objasniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 09:20 
Majstor
Majstor

bosnjak061 zasto diras u bibliju kad se ne kontas u nju......evo da ti ja ne objasnjavam jer mi se stvarno neda sa tobom prepirati sve ti je naveo Maran Ata...!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:
Maran Ata je napisao:

prvo, nije mujamedanski... nije ti to lijepo.

A, znacil to da ako nesto vrijedi do Hrista poslije Hrista ne vazi? -tj. dal to znaci da sad ako neko napravi najnoviju verziju Biblije, ovo dosadasnje vise ne vrijedi? -npr. katolicki svecenici se nisu zenili, i pravoslavci uvode da se smiju zeniti... i, onda uvodi se uvijek nesto novo. Jel u tome smisao pravoslavca il? -molim te nemoj shvatiti kao da provociram, nije mi jasno stvarno, nemam mnogo prijatelja pravoslavaca a i one koje poznam mi to ne znaju objasniti.
Еееее... мујамеданац... Не вреди вама причати. Слепи сте код очију, не чујете, а уши имате. Толико сте запали у ту вашу мртвају (како Меша Селимовић назива ту вашу мујамеданску секту) да вам само Бог може помоћи да се извучете из те ђавоље креације. Елем... ево ти и одговора...

Нико други до Бога не може "правити најновију верзију Библије"... јер као што и ваша сатанска књига каже "Божју реч не може нико мењати". Стари Завет је своје отпевао доласком Христа, који је оставио Хришћанима Нови Завет. И лепо је и речено: "Ко је у Христу, нова је твар. Старо Прође, гле, све ново постаде." (2 Кор 5,17) :angel:

А што се тиче женидбе свештеника, и ту си полупао лончиће. У Правосалвној Цркви се свештеници жене одувек. Тек у 9. веку, у римокатоличкој цркви се целибат свештенства уводи као правило римске цркве, мада је још од 4. века код њих о томе било полемике. Тако да ако говримо о "увођењу", онда можемо само говорити о увођењу целибата, а никако о увођењу жењења. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 11:12 
Majstor
Majstor

Ma Maran Ata ja to u zivotu nisam vidio da covjeku trebas crtati sve da bi on razumio....o boze boze...i kaze raspravljaj se sa njim....ma bjazz..!!!:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Što provocirate čovjeka? Ša mislite time postići?

Bošnjak,
Stari Zavjet u Isusu Hristu prolazi. Hrist je rekao da nije došao ukinuti Zakon (starozavjetni) i proroke, već da ih ispuni. Čovjeku je bilo (gotovo) nemoguće ispuniti svaku stavku Zakona, i tako biti očišćen od grijeha. Isusova otkupiteljska žrtva oslobađa, i vjerom u Njega, prihvatajući Njegov život, riječi, djela čovjek se očišćuje i dobija slobodu. Ne slobodu da ponovo počinja grijeh i udovoljava svojim slastima, već upravo slobodu od toga. Preporođen čovjek više ne teži ka tome da čini loša djela, već obnovljen Duhom Svetim razmišlja, djeluje, živi novim životom.
Odnosno, ne živi više on (ego) već Hrist (Bog) u njemu.

Pitao si o ženidbi...

Po Svetom Pismu ona niti je zabranjena niti je isključena. Apostol Pavle savjetuje da je bolje ne ženiti se, jer takav čovjek (žena) onda ugađa supružniku, ali ako se već ne može bez žene (muža), bolje je biti u braku, nego izgarati od strasti. Pogotovo ako se radi o ljudima koji teže ka duhovnosti, rade duhovnu izgradnju i međusobno se razumiju i pomažu. Takav brak može i treba da bude uzor.

Određene vjerske zajednice, ako ne sve, uvode svoja pravila i ona postaju obavezna za njene članove. I čim se nešto nameće, tu nastaju problemi. Poznata su zastranjenja u Katoličkoj crkvi. Nešto se šuškalo i oko vladike Pahomija, što sve trenutno nije ni bitno. To su samo manifestacije nametanja pravila i ograničenja duhovnosti.

Ako si iskren shvatićeš da mnogi koji se nazivaju muslimanima, vade određene kontekste Kur`an-a i tumače na način kako samo njima odgovara, da bi pokrili svoje bolesne namjere. Mnogi su to radili i sa određenim stavcima Svetog Pisma.

A ja ću te podsjetiti na ajete Kur`an-a kad se kaže:''sa sljedbenicima Knjige (Svetog Pisma, Biblije) razgovarajte na najljepši način... Vaš Bog i njihov Bog je jedan Bog... Ova Knjiga dolazi da bude svijetlo ljudima, da ukazuje na pravi put. Ona potvrđuje Objave napisane prije nje...''

Koliko je muslimana pročitalo Sveto Pismo?
Jesi li Ga ti pročitao (i Stari i Novi Zavjet)?

Svako ti dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 22:20 
Pripravnik
Pripravnik

života, moram ti reci da si me prijatno iznenadio, uglavnom do sad sa pravoslavcima sam samo cuo psovke i provokacije. Da ti kazem, nisam potpuno procitao sve, ali moram ti reci neki djelovi su me naveli da ucvrstim vjerovanje, npr. u Ponovljeni zakonu, poglavlje 18, stih 18, je najalvljen Muhamed a.s. jer bog kada se obracao Musa a.s.-u (mojsiju) kaze:

"Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću Svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim".

Jednom sam ovo Maran Ati rekao, on mi je nasao nekoliko copy/paste tekstova u kojem se ovo odnosi na Isusa, medjutim ja imam neki tekst, kojem je desetak argumenata u kojima se vidi da se ovo odnosi na Muhamed a.s.-a.

I, jos par stvari, npr. krscanski svecenici su dok je Muhamed a.s. bio djecak sami za njega da je neko cudo s obzirom da je imao taj oziljak koji su imali samo boziji poslanici i npr. te neke stvari da kad hoda pustinjom da ga non stop prati oblak i pravi mu hlad... i sl.

ako zelis o ovom iz Ponovljenog zakona, poslacu ti tekst od Ahmeda Didata, on je svecenik koji je presao na Islam (cini mi se) a poznavao je Bibliju, i onda je on poslije mnoge ljude upoznavao s ovim i preko njega su mnogi presli na Islam. Mislim da je on umor prije tri godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 01:52 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 05:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:
"Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću Svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim".

Mojsije je Bozijom silom cinio znake i cuda u Egiptu i izveo narod iz ropstva.
Isus Hristos znao misli ljudi i prije no sto ljudi progovore,po vodi je hodao, lijecio bolesne iz blizine i na daljinu, gubave podmladjivao, slijepima vid davao, mrtve iz smrti vaskrsavao i sam vaskrsao...i izveo narod iz ropstva.

A kazi nam cuda koja ucini Muhamed, ziv bio? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 08:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Mojisije, Isus, Jelisije (Elizej) i mnogi drugi su činili čuda, ali ono što je važnije je da su ta čuda bila usmjerena na popravljanje naroda, odnosno nisu ga ostavljala ravnodušnim prema Izvoru iz koga su čuda dolazila. U Novom Zavjetu Isus jasno kaže:''Mnogi će mi u onaj dan reći: Gospode zar nismo u tvoje ime liječili bolesne,... činili čuda... a On će im odgovoriti: odlazite od mene licemjeri, nikada vas nisam poznavao!''

Djela pojednaca, pogotovo svetih, posvećenih ljudi, ostavljaju svoj trag i utiču na to da se ljudi mijenjaju na bolje...

Kod nas se narod, kako se tvrdi, vraća Crkvi... Pitanje je kako?

Isaija kaže:''Ovaj me narod poštuje usnama, ali mu je srce daleko od mene... Sve što rade su nauke i zapovijesti ljudske...''

Bošnjak, nemam ništa protiv da mi pošalješ tekst koji si pominjao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Pitas ovo:

Vidusa je napisao:
A kazi nam cuda koja ucini Muhamed, ziv bio? :wink:

a pises:

Vidusa je napisao:
Mojsije je Bozijom silom cinio znake i cuda u Egiptu i izveo narod iz ropstva.

Kao sto se lijepo vidi iz ovih tvojih razmisljanja nije Mojsije taj koji je cinio cuda vec je to jedino i iskljucivo - Bog. On je uspio da cini to jer je imao - vjeru. A ako ti kod Muhameda ne mozes naci ono sto se naziva vjerom i ono sto je sustinsko, onda slijedis "ispravni :-? " put pripadnika SPC-a, cije je temelje udario Maran Ata...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта има Христос са Велијаром? Баш ништа... Тако су и ова ваша лупетања овде зрела само за канту за смеће. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:09 
Pripravnik
Pripravnik

života je napisao:
Mojisije, Isus, Jelisije (Elizej) i mnogi drugi su činili čuda, ali ono što je važnije je da su ta čuda bila usmjerena na popravljanje naroda, odnosno nisu ga ostavljala ravnodušnim prema Izvoru iz koga su čuda dolazila. U Novom Zavjetu Isus jasno kaže:''Mnogi će mi u onaj dan reći: Gospode zar nismo u tvoje ime liječili bolesne,... činili čuda... a On će im odgovoriti: odlazite od mene licemjeri, nikada vas nisam poznavao!''

Djela pojednaca, pogotovo svetih, posvećenih ljudi, ostavljaju svoj trag i utiču na to da se ljudi mijenjaju na bolje...

Kod nas se narod, kako se tvrdi, vraća Crkvi... Pitanje je kako?

Isaija kaže:''Ovaj me narod poštuje usnama, ali mu je srce daleko od mene... Sve što rade su nauke i zapovijesti ljudske...''

Bošnjak, nemam ništa protiv da mi pošalješ tekst koji si pominjao.

ok, otvorit cu novu temu Biblija o Muhamedu a.s.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 08:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Grmljavina i sijevanje kroz snijeg, i to na drugu godišnjicu gorenja manastira Hilandar.
Slučajnost?
Ne bih rekao.
Da li je neko od onih kojima je ova drastična poruka upućena izvukao ikakve pozitivne pouke odonda do sada, i da li je došlo i do kakve pozitivne promjene?
Bojim se da ne.
Da jeste, ne bi opet dolazilo ovakvo upozorenje.
Vidjećemo šta ono najavljuje.
Prošli put uslijedilo je još žešće upozorenje na Kosovu.
Da li opet?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
I ja sam primjetio to sijevanje (ljudi na ulici bili su povikali) pa grmljavinu, ne znam samo da li je grmljavina uobičajena za snijeg?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Није. У томе је и квака...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Grmljavina i sijevanje kroz snijeg, i to na drugu godišnjicu gorenja manastira Hilandar.

Ти беше онај што је "прорицао" да ће да се сруши нови храм у БЛ? И то беше на основу које оно беше "не-случајности"?!? :lol: :lol: :lol:

Може ли будалетина Петар окупити другачије од себе? :drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]