banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Maj 2010, 08:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
bila jednom,

Kao civiliziranom čovjeku koji drži do etike i kulture to mi smeta jer prelazi prag opće pristojnosti.
Kao vjerniku mi smeta jer i Hrista poštujem i volim isto kao Muhammeda a.s. jer po mom religijskom uvjerenju su obojica božiji poslanici i nebi smijeli biti predmet ismijavanja i omalovažavanja!

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 15:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citiraj:
Pa sta ako je fake - ta fotografija je poruka tebi - izuzev ako ne razgovaram sa Ahmedinedzadom licno ?

Poruka meni ...u kom smislu???

Citiraj:
I stoji da si arogantan, a poznato ti je koliko je to pozeljna i cijenjena osobina u Islamu.

Arogantan....hm...vjerovala ili ne samo nastojim da te zaobiđem, jer mi se ne argumentira sa sljedbenicima moje knjige, ma o cemu se radilo...
Citiraj:
Plus skreces s onoga o cemu smo diskutovali, bez da si kao covjek rekao neke stvari.

Kao covjek sam rekao...kazem ti opet ne zelim da se s tobom raspravljam...( ako moze samo bez toga "kao covjek" ...cjenio bih to)...

Citiraj:
Nisam ti ja kriva sto vjerujes u okrutnost prema zenama ( vjernicama, nevjernicama, preljubnicama, bilo kome ).
Okrutnost je okrutnost i ne moze se opravdati bilo cime.

Ovo je jako dobra recenica po kojoj ja i ti imamo razlicita gledista ( ne zelim pobijati Kur'an Kur'anom, iako je tefsir sure Nur o bludu upucen "ledičarima" kao sto sam i rekao po prijasnjem postu" ).

Nemoj mi imputirati da sam zenomrzac, kasapin i okrutan, jer ja to nisam. Ma koliko da ti govorim ti to odbijas cuti i citati jer samo vidis ono sto zelis vidjeti, ja sam za kaznu svih prestupnika a ne samo zena, nevjernika, preljubnika....i ne samo i ciljano zena...kao da zena nikako ne moze biti prestupnik.
Jedno je rijec "prestupnik" a jedno "zena"....ja kazem da sam za sprovedbu kazne nad svim prestupnicima, a ne nad svim zenama...
Rekao sam ti jednom "NE imputiraj" a ti hoces...sad ti postavljam jedno drugo pitanje "Zasto zelis da imas kontrolu???"...jer stalno odbijanje odgovora "NE" podrazumjeva da onaj ko ne zeli cuti "NE" zeli da ima kontrolu i zato to " NE" zanemaruje.

Citiraj:
Meni je uz to malo ( malo vise ) licemjerno sjediti u toploj sobi pored laptopa ili PC-a, imati mobilni telefon i koje sve ne tehnicke uredjaje, a u isto vrijeme podrzavati kamenovanje do smrti ili bicevanje zena.

Sve pobrojano stoji osim laptopa :D ....o kamenovanju sam malo vise istrazivao ovih 2-3 dana, tako da sad tu vazem i priznajem da sam mozda prenaglo reagirao, ali ne zelim potpuno reci da sam u krivu jer nemam dovoljno podataka o historijatu i povodima nastanka onih hadisa koje sam ti citirao...(nasao sam jednu stranicu koja detaljno proucava pomenute događaje ali je na engleskom pa dok u potpunosti ne prevedem i ne razumijem -o "kamenovanju" cu se povuci do daljnjeg, ali ne iz razloga sto sam u krivu ili u pravu nego iz razloga sto se bojim da nemam dovoljno podataka), s druge strane bih volio da vidim tvoje argumente, (naravno ako je moguce)...

A bicevanje zena... opet podvlacim ne samo zena nego svih prestupnika ...o tom govori jasan Kur'anski tekst i tu ti nikad necu dati za pravo, jer sura Nur je jasna i govori o bludnici i bludniku , a ne samo o ZENI, ili BLUDNICI (obrati paznju na tekst u kom se ukoravaju i covjek i zena i propisuje kazna za oboje a ne samo za zenu).
Citiraj:
Shvatam da je isto bilo opravdano u vrijeme Objave, ali sada se ljudi nakon prevare razvedu ( to je valjda neki ekvivalent bicevanju ).

Ovdje (sad cu pazljivije reci) iznosis svoje misljenje koje direktno suprotno Kur'ansko-hadiskim tekstovima...jer nakon preljube ionako je dolazilo do razvoda supruznika i u vrijeme Objave (nađi test o međusobnom ziharu), odnosno u uslovima kad covjek optuzi zenu za preljub bez dokaza i obratno a niti ijedno niti drugo imaju svjedoke...i slucaj sta se tad desava.

Citiraj:
Mislim opravdavati fizicko nasilje nad zenama vjerom mi je fuj i tacka. Zboga toga sam ti ( logicno ) preporucila put u Kabul. Tamo bi nasao dosta istomisljenika i to je sve.

Ne nad zenama, nego nad prestupnicima....i daj okani se tog Kabula....(kvari ti kvalitet posta).

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 15:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
a sta ako se neko sprda ne sa svojim svecima, vec sa svim svecima?
Kakvu kaznu zasluzuje?

Sasvim nebitno da li se "sali" s jednim ili s svim...kazna je ista...a na onom svijetu bice umnozena.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Citiraj:
Kao civiliziranom čovjeku koji drži do etike i kulture to mi smeta jer prelazi prag opće pristojnosti.

To je u redu, a je li pristojno reagovati i ubijati zbog toga. Osim toga, kad bi svako burno i nasilno reagovao zbog neceg sto mu se ne svidja, gdje bi stigli.

amidža je napisao:

Kao vjerniku mi smeta jer i Hrista poštujem i volim isto kao Muhammeda a.s. jer po mom religijskom uvjerenju su obojica božiji poslanici i nebi smijeli biti predmet ismijavanja i omalovažavanja!

Opet gledas sa stanovista vjernika. Pa nisu svi vjernici i njima ne smeta. I meni kao hriscaninu smeta to, ali ko sam ja da ubijam druge ako meni nesto smeta. Meni ako nesto smeta, a ne ugrozava me fizicki to ignorisem, jer misljenje je pravo svakog pojedinca. To sto meni smeta ne smeta drugom i obrnuto, tako da nema opravdanja za nasilje. Znaci ne mozemo samo gledati iz ugla sta nama smeta, nego moramo uvazavati i misljenje drugih. I tome drugom smeta nesto drugo pa te ne napada zbog toga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 18:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
amidža je napisao:
bila jednom,

sve jasno, i sada kakvu kaznu zasluzuje osoba koja ipak vrijedja Alaha i Boga?

A vidi Oficira, nista on nije protiv zena, samo eto Kuran mu naredjuje da se tako ponasa, inace ne bi on... :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bila jednom je napisao:
A vidi Oficira, nista on nije protiv zena, samo eto Kuran mu naredjuje da se tako ponasa, inace ne bi on... :lol:

Hiljadu puta kazem...nisu u pitanju zene niti bilo koja ciljana skupina osim prestupnika, ma kojem on/ona polu, naciji, rasi porijeklu ili vjeroispovjesti pripadao/la....

Ima dzehenema i za ateiste...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Oficir s ruzom je napisao:
Ima dzehenema i za ateiste...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DuIQJ-l16b4[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Koliko vidim iz svih ovih diskusija, vas nekoliko smatra da bi muslimani u globalu trebali prihvatiti norme ponašanja koje su svojstvene nemuslimanskom civilizacijskom krugu.
Pa tako i sve one tzv. umjetničke performanse koji se bave religijom na malo drugačiji način.
Mislim da takvo nešto kod muslimanskog svijeta neće moći proći.
Prije će se desiti da će i hrišćanski/kršćanski svijet morati revidirati slobode koje su dopuštene tzv. umjetnicima ili novinarima kad je u pitanju osvrt na religiju.

Treba li umjetnost imati etičke kriterije ili govno može biti umjetničko dijelo govori nam
Ljiljana Mihaljević:

http://fiorentinka.bloger.hr/post/treba ... 38475.aspx

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
amidža je napisao:
Koliko vidim iz svih ovih diskusija, vas nekoliko smatra da bi muslimani u globalu trebali prihvatiti norme ponašanja koje su svojstvene nemuslimanskom civilizacijskom krugu.

Trebali bi da prihvate norme koje su svojstvene zdravom razumu. Znaci, ne kamenovati ljude zbog preljube, ne ubijati ljude zbog karikatura i sl.
E sad, ako to nije blisko njihovom civilizacijskom krugu, onda definitivno imaju problem.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
amidža je napisao:
Pa tako i sve one tzv. umjetničke performanse koji se bave religijom na malo drugačiji način.
Mislim da takvo nešto kod muslimanskog svijeta neće moći proći.
Prije će se desiti da će i hrišćanski/kršćanski svijet morati revidirati slobode koje su dopuštene tzv. umjetnicima ili novinarima kad je u pitanju osvrt na religiju.

Treba li umjetnost imati etičke kriterije ili govno može biti umjetničko dijelo govori nam
Ljiljana Mihaljević:

http://fiorentinka.bloger.hr/post/treba ... 38475.aspx

Druze davno je proslo vrijeme da religija moze nekome nesto braniti, bilo umjetnicima ili novinarima u civilizovanom svijetu. Tuziti da, braniti ne!!!

Citiraj:
PET voditeljica "arapskog CNN-a" Al-Jazeere dalo je otkaz nakon što su optužene da se ne odijevaju dovoljno pristojno.

Voditeljice su se žalile na uznemiravanje urednika koji ih je vrijeđao na osnovi njihova izgleda. Nakon što ih je televizijska kuća odbila poduprijeti, one su dale otkaz. Rezultati komisije koja je istraživala slučaj su otklonili krivnju urednika Aymana Jaballaha uz zaključak da tvrtka ima pravo određivati kako će se voditeljice odijevati.

Otkaz su dale tri Libanonke, Sirijka i Tunižanka. Za razliku od nekih drugih voditeljica koje se drže muslimanskih običaja oblačenja, ovih pet "disidentica" je bilo u programu s otkrivenom kosom. Telegraph piše kako je između dvije strane već neko vrijeme tinjao sukob.

Ni Al-Jazeera, a niti voditeljice nisu željeli komentirati sukob koji je nastao.

nego ne odgovori ti na pitanje, kakvu kaznu zasluzuju ljudi koji se zezaju na racun Alaha ili Boga?
Je li ban sa foruma, odgovarajuca kazna?

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Besparica je napisao:
amidža je napisao:

Trebali bi da prihvate norme koje su svojstvene zdravom razumu. Znaci, ne kamenovati ljude zbog preljube, ne ubijati ljude zbog karikatura i sl.
E sad, ako to nije blisko njihovom civilizacijskom krugu, onda definitivno imaju problem.

Najbolji post na citavoj temi.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 08:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vi nikako da shvatite da pored nekakvog "pozitivnog" prava postoji i neko drugo pravo, postoji neki drugi vid pravde i zadovoljenja pravde mimo onog vida u kojem ste vi odrasli ili koji vi shvatate kao "normalni".

Ne kazem da su u pitanju kamenovanje ili ubistva, nego opcenito kad se radi i o nekim drugim prestupima ili napadima na imovinu, licnost, cast ili bilo sta drugo pored nekakvog prava postoji u islamskom svijetu i islamsko pravo koje ima svoje norme, sankcije, kazne, itd.itd. vi samo u svom svijetu prihvatate jedno za ispravno a nikako drugo, sto opet dovodi da niste nista razlicitiji niti tolerantniji od druge strane koja razmislja poput vas.
Iskljucivi ste a nedate da iko drugi bude iskljuciv osim vas, "izmisljena" je kazna za neki prestup i ne prihvatate nikakve druge normative niti ikakvu drugu kaznu za isti prestup osim one koja je svojstvena vasoj "civilizaciji", ne priznate drugu civilizaciju i svako onaj ko drugacije gleda nasvijet (govorim u smislu pravnih sistema) je za vas divljak...

Neka nađe ko hoce da se nađe u sovom postu...
Kroz serjat su određene norme kako za vjernike tako u za nevjernike, neki pređu liniju pa kaznom koja se izvrsava nad vjernicima "presuđuju" i nevjernicima iako se zna da za njih Serijat ne vrijedi.

Vama ce jedan zakon nekog bušmanina, aboridzina ili indijanca biti divljacki, a i putem toga cete pokusati da svedete te ljude na stepen zivotinja, jer jedino je zivotinja "divlja"...(slicno je svojom ratnom propagandom radio i Hitler kad je usao u Francuske kolonije i zarobljavao vojnike koji su nosili Francusku uniformu a bili su narod pod kolonijalizmom) i predstavljao ih kao divljake a time i kompletne saveznike...govoreci za sebe da je on "civiliziran" a "oni" divljaci...iako se znalo ko je koga napao i ko je koga ubijao...i isceniravao "napade" (slicaj poljske da bi se uslo u II. svj.rat)

Ovdje je slican sistem samo se radi o konstantnoj provokaciji i ataku na islamski sistem zivota...prvo se napadnu jedne od najsiromasnijih islamskih zemalja, svijetu se prikaze da su to dovljaci (primjer Afganistana) svijet se slozi da se takav vid divljastva mora i treba istrebljavati i onda nastaje kaos....
Nisu same karikature u pitanju, bilo je tu i dosta gorih stvari kao sto je slucaj americke firme koja je proizvodila obucu na kojoj se nalazilo ime Boga (Islamskoga)....

Htjeli priznati ili ne..takve bolesne ideje necete naci na istoku ( ne govorim samo o Islamu), nego opcenito na istoku, a znamo da svaka od 3 nebeske religije upravo dolazi s tog istoka...

Uvjek sam rekao nisu krivi niti religijie, niti fanatici, jer se i njihovo zavrsi brzo...krivi su bezboznici kojima NISTA nije SVETO...osim "use, nase i podase".

Ipak sunce izlazi na IStoku, a ZAPADA na ZAPADU.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 08:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dobro, evo ja sam napokon shvatio civilizacijske norme i vrijednosti diskutanata koji se bore za slobodu izražavanja i neograničenu slobodu iznošenja mišljenja.

Ehhh sad kad sam postao mišljenja kao vi, onda neka mi moderatori dozvole pristup podforumu POLITIKA pa da kažem riječ-dvije na temu "smrdljivi Dudaković" i da otvorim temu MONSTRUM RATKO MLADIĆ i ŽIVOTINJA KARADŽIĆ.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
" Nama je Gospod sve darovao i na nama je da budemo dobri. Ukoliko mi obracamo paznju na negativne osobine pojedinih ljudi koji nam se obracaju, ne mozemo imati mira i spokoja. "

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Oficir s ruzom je napisao:
Vi nikako da shvatite da pored nekakvog "pozitivnog" prava postoji i neko drugo pravo, postoji neki drugi vid pravde i zadovoljenja pravde mimo onog vida u kojem ste vi odrasli ili koji vi shvatate kao "normalni".

Postoji taj drugi vid pravde ali on ovdje ne vazi isto kao sto ovaj na koji smo mi navikli ne vazi negdje drugdje.

Kako ono bi Ameri krstasi, pa odjednom
Citiraj:
Uvjek sam rekao nisu krivi niti religijie, niti fanatici, jer se i njihovo zavrsi brzo...krivi su bezboznici kojima NISTA nije SVETO...osim "use, nase i podase".

Ma da uvjek je najsladje baciti krivicu na one koji ne vjeruju jer zaboga oni su divljaci i smiju se muslimanima i ostalima a kulturni muslimani ce zbog toga da im sjeku glave. Jebiga tebi zapad ne valja ali priznaj da je udobnije palamuditi tako iz Svice nego sto bi bilo iz neke azijske ili africke vukojebine. Pa da... Ovo podebljano mi je glupost epskih razmjera. Par hiljada godina (kako koji) i jos traje... Vaistinu brzo.

Sto se tice istoka (ne samo islama nego istoka uopste) ja bih ti preporucio da malo prelistas istoriju prije nego sto izneses tvrdnju da na istoku nije bilo bolesnih ideja. Cisto informativno. Naravno ako ne smatras crtez bolesnijom idejom od masovnih ubistava, sakacenja i ostalog. Ne bi me cudilo.

Ostatak posta stvarno nemam volje da komentarisem.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Licno ne podrzavam sprdanje sa bilo cijom religijom, i ne bih uzeo ucesca u takvoj "akciji".
Dakle, nisam za to da se crtaju kojekakve uvredljive karikature ni Muhameda, niti bilo koga drugog.

Sa druge strane, naravno, ne podrzavam ubijanj ljudi zbog karikature, pa kakva god ona bila.
Islam bi konacno trebao vratiti instituciju kalifata, i malo "labavije" oglede na danasnji svijet. Svi ostali su koliko toliko napredovali, a islam nema tu mogucnost zbog ne postojanja nekog vrhovnog tijela ili autoriteta koje moze dati sud o odredjenim stvarima primjeren danasnjem stepenu razvoja civilizacije.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
Dobro, evo ja sam napokon shvatio civilizacijske norme i vrijednosti diskutanata koji se bore za slobodu izražavanja i neograničenu slobodu iznošenja mišljenja.

Ehhh sad kad sam postao mišljenja kao vi, onda neka mi moderatori dozvole pristup podforumu POLITIKA pa da kažem riječ-dvije na temu "smrdljivi Dudaković" i da otvorim temu MONSTRUM RATKO MLADIĆ i ŽIVOTINJA KARADŽIĆ.

Ovo si u pravu. Naslov teme je zaista neprikladan i vjerovatno bi bio obrisan da je obrnuto. Medjutim niko ne kaze da su svi na jednoj strani pravi a na drugoj dobri. Svugdje imas svakakvih. Ovdje se poredi samo kako reaguju jedni zbog sitnice, velikim stvarima kao sto je ubijanje, sto je daleko gore od te sitnice. Npr. ti napises "zivotinja" a sad se svi pobune i sravne Bosanske ambasade sa zemljom. Znaci ne treba reagovati burno sbog sitnice, vec eventualno ako bas ne mozes, uzvratiti istom mjerom.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
amidža je napisao:

Ovo si u pravu. Naslov teme je zaista neprikladan i vjerovatno bi bio obrisan da je obrnuto.

Znaš li šta je “Leming Sindrom”.
Leminzi su mali glodari poznati po tome što prate jedan drugog kad se strovaljuju sa planinskih litica u ambis. Lemingarstvo je jedan podmukli psihički fenomen koji je prisutan kod većine sisara, a može se primjetiti kako kod običnih ljudi tako i kod najobrazovanije intelektualne elite.
Lemingarstvo nije intelektualni fenomen – nego psihološki, i zbog toga ni jedna socio-ekonomska klasa nije uspjela da ostane imuna njegovom zadavljujučem efektu. Univerzitetski profesor može da bude leming isto toliko koliko i modom opsjednuta tinejdžerka. Prvi slijepo prati posljednju teoriju koja je “u trendu”, dok ova druga samo prati posljednji modni stil. Da li ima neke razlike? Nijedno od njih dvoje ne može da se odbrani od sile prirode. Sila stapanja pojedinca sa svojom socijalnom sredinom može da bude nesavladiva.
Za čovjeka – leminga, logika koja stoji iza neke misli nije bitna toliko koliko je bitan autoritet ili popularnost onoga ko ju iznosi. Čovjek se kao i leming socijalno ponaša, a drugačije ni ne može. Prirodno, svaka individua mora da ima tu osobinu, jer u suprotnom ne bi se mogao poduzeti ni najmanji korak prema ljudskoj civilizaciji. Lemingarstvo je jedna potrebna sociološka osobina za očuvanje društva, jedan urođeni instikt kod većine ljudi. Međutim, kao kod svih prirodnih fenomena i taj se može koristiti u štetne svrhe. Isti leming efekat koji omogućava masama u jednom pravednom društvenom sistemu da naprave jedan zajednički napredak, može istovremeno u jednom nepravedno vođenom društvu, da učini mase nesposobnim za objektivno rasuđivanje.

Šta misliš ima li leminga na našem forumu??
Ili bolje rečeno ima li leminga među našom moderacijom?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
^
:lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@ amidza

Pa ne znam ima li leminga i moze li se to tako porediti, ali ako bi mogli porediti, ne cini li ti se da si i ti na neki nacin "leming", posto si se stopio sa sredinom u kojoj zivis, posto vidim i kod tebe pristrasnost prema jednoj strani. U ovom slucaju prema strani vecinske religije u tvom podneblju, odnosno religije kojoj pripadas, pa branis cak i neke stavove koji nisu u skladu sa objektivnoscu i civilizacijom, a samo iz razloga zbog toga sto pripadaju "tvojoj" religiji :)

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]