Dakle...
Vratimo se na moment i prostudirajmo jos jednom citat kojeg si postavio, da upotpunim
Oficir s ruzom je napisao:
lavić je napisao:
Savez nije sklopljen između Ismaila i Boga već između AVRAMA I BOGA to je nešto sasvim drugo.
Ako po gornjoj logici savez nije sklopljen preko Abrama na Ismala, onda po istoj logiki ne postoji sklapanje saveza izmedju Abrama i Ishaka.
7 Sklapam
zavjet vječan između sebe i tebe i potomstva tvojega, kroz sve naraštaje, i bit ću Bog tebi i potomcima tvojima.
8
Tebi i potomstvu tvojemu dat ću zemlju, u kojoj sad prebivaš kao tuđinac, svu zemlju kanaansku,
u vječni posjed; a ja ću biti Bog njihov."
9 I reče Bog dalje Abrahamu: "
Tako držite zavjet moj, ti i potomstvo tvoje kroz sve naraštaje!
10 A ovo je zavjet
moj između mene i vas i potomstva tvojega, što ćete ga držati: s
ve muško kod vas ima se obrezivati. (postanak 17:7-10)
Kako vidimo iz gornjih citata zavjet nije izmedju Avrama i Boga kao sto si ti naveo nego izmedju
Boga-Avrama i potomstva ...jel tako? - razlika je velika.
Postanak 17:7 kaze
zavjet vjecanO.K. samo sam to htio potvrdimo, trebace nam to kasnije.
lavić je napisao:
Iz kojih knjiga su Arapi znali da će doći prorok i po čemu će ga poznati?
Kao sto sam rekao, nisu imali Knjigu.
Postojali su arapi - krscani
Postojali su arapi - zidovi koji su naselili podrucje Jasriba
Muhammed s.a.w.s. nije direktan potomak Davuda a.s. iz razloga sto Davud a.s. ide linijom Ishaka a.s. ali jest potomak Ismaila a.s. odnosno Ibrahima a.s.
Za vrijeme zivota Ismaila a.s. jos se prakticirao cisti monoteizam, monoteizam se nastavlja prakticirati i za vrijeme Ismailove a.s. djece a i nekoliko generacija nakon toga.
Medjutim kao i kod svake objave u historiji dolazi do iskrivljenja kako u dogmi tako i u vjerozakonu....
Vremenom i generacijama su iskrivljenja postala toliko velika da je Mekka postala dolina kipova.
Arapi odnosno mekenlije vjeruju u sve te kipove i mnostvo drugih bozanstava. Izmedju ostalog vjeruju u Allaha kao Boga Jednog kojem mogu doci preko nizih bogova-dakle posrednistvom.
Nesto slicno kao krscanstvo. gdje krscani vjeruju u Jednog Boga ali smatraju da se do njega moze doci samo zagovaranjem ili vjerovanjem u Isusa Krista kao posrednika...samo sto je u Mekki bilo puta 120 malih sitnih "bogica".
Da su Mekkenlije vjerovale i u Allaha nalazimo potvrdu i u samom Kur'anu..
Upitaj: "Čija je Zemlja i sve ono što je na njoj, znate li?" "Allahova!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto onda ne dođete sebi?" Upitaj: "Ko je Gospodar sedam nebesa i ko je Gospodar svemira veličanstvenog?" "Allah!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto se onda ne bojite?" Upitaj: "U čijoj je ruci vlast nad svim, i ko uzima u zaštitu, i od koga niko ne može zaštićen biti, znate li?" "Od Allaha!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto onda dopuštate da budete zavedeni?" Da, Mi im Istinu donosimo, a oni su zaista lažljivci. Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose; koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, i On je vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju! (23:78-92)
Jedan Jedini Bog nije bio stran ali je cisti monoteizam bio zamucen mnostvom idola.
Tu je uloga Muhammeda s.a.w.s. da vrati ponovo na cisti monoteizam sto i biva, prva stvar koju je uradio pri povratu u Mekku je bila rusenje kipova.
Dakle ako nailazimo u Kur'anu potvrdu da su Mekkenlije pored mnostva bozanstava priznavale i Jednog Boga do kojeg su dolazili posrednistvom...da li nam moze biti jasan Biblijski tekst.
Sklapam
zavjet vječan između sebe i tebe i potomstva tvojega, kroz sve naraštaje,
i bit ću Bog tebi i potomcima tvojima. (Postanak 17:7)
Zavjet vjecan se odrzo, potomci su vjerovali i u Jednog Boga, ali je erozijom monoteizma, pridodano jos mnogo, mnogo malih bogica...medjutim vjera u Jednog Boga se ipak sacuvala.
Istog onog Jednog Boga kojem je vjerovao Ibrahim a.s., Ismail a.s. Ishak a.s.
lavić je napisao:
One su naime veoma proste i razumljive ali je problem kad kaže ovaj autor citira Muhameda u tom stihu i govori jednu poruku zatim drugi autor isti stih opisuje sasvim drugom porukom pa treći iz Bosne opisuje opet drugom porukom pa kojoj da verujem...?
Kad bi napisao jos sta si citao bilo bi mnogo lakse diskutovati-ovako ne znam.
lavić je napisao:
a meni se baš svideo odgovor od sad se bavim Islamom JS su mala maca
To ti kazem
Nisam razumio sta zelis reci s tekstom o djetinjstvu Muhammeda s.a.w.s...mislim postoji li neko konkretno pitanje ili neka konstatacija koju nisam uocio?
lavić je napisao:
Zašto jadna Agara ostavi SVOJEVOLJNO muža Avrama i ode zar ŽENA sme napustiti muža?
Šta joj je falilo kad o
Vec smo rekli da nije otisla svojevoljno...Po Bibliji otjerala je Sara, po Islamskom vjerovanju nije Sara nego je Ibrahim a.s. imao objavu da je nastani u pustinji.
lavić je napisao:
Koje godine Avram prinese Ismaila a koje se rodi Isak?
Biblija veli da je Abram Ismail stariji 13-14 godina od Ishaka...
lavić je napisao:
ZAŠTO AVRAM PRINOSI SINA ma kojeg god nek se zove i Sima samo mi reci čemu žrtva i ko to traži od njega?
Kopirao sam samo jedan upitnik
Ibrahim a.s. prinosi sina jer je u snu vidio naredbu od Boga, da prinese sina tad jedinorodjenog.
Ibrahim a.s. ispunjava zavjet i pred sam cin klanja, zrtva biva zamjenjena ovnom (po tradicionalnom vjerovanju), Ibrahim a.s. je ispunio ono sto se od njega trazilo...
Ibrahim a.s. je prozvan Halil ul Allah ili prijatelj Allahov.
Ismail a.s. je bio najvredniji Ibrahimu a.s. jer nikog nije imao a htio je djete, Bog mu uslisio molitvu , dao mu sina a zatim ga iskusao koliki je vjernik kad treba tog istog sina da prinese kao zrtvu....Ibrahim a.s. podnosi sva iskusenja i ostaje odan Bogu.
lavić je napisao:
Nisu li to savezi brate? Da li su to savezi sa Bogom? Čemu onda ŽTRVA ZA SAVEZ ???
Da li su zrtve savezi??? Pa rekao bih da nisu, jer postoji mnostvo saveza, rekao sam prije
Ademova jabucica, Nuhova duga, Mojsijeve ploce, Abramovo obrezivanje....
Zrtva, je provjera vjere, imana, zrtvovanje imetka, zrtvovanje neceg vrijednog u ime Boga....ne za Boga jer Bogu zrtva ne treba On ima sve.
lavić je napisao:
Limunada...
definitivno....s malo vise secera.