banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 04:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 11:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Dragi moj brate Marane, nikada ne navodim priče drugih, nego se uvijek koristim "anegdotama" is sopstvenog života, tako da su cjenovnici koje sam navela samo pisane riječi mog iskustva za vrijeme mog crkvenog vjenčanja i krštenja prvog djeteta (da se pohvalim drugo je na putu :wink: ) i to je istina, ako mi ne vjeruješ otiđi do Rebrovačke crkve pa se raspitaj....

Što se ogledala tiče, trudim se da se što manje pojavljujem pred njim da ne bi puklo ili da se nebi predala narcisoidnosti 8) .
Nek si ti meni živ i zdrav.

Osim toga, često za sebe kažem da sam najveći kritičar svog naroda, ne zbog zlobe i sujete, nego što znam da mi možemo mnogo bolje i mnogo više, zbog ljubavi koju osjećam prema njemu.

Ali avaj, Srbi ne praštaju takvima, to je dokazala istorija nas samih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 15:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Жалосно је ако има свештеника који се понашају како си описала. Лично сам био присутан и уговарању и изведби једног крштења у храму Св. Тројице, и НИТИ ЈЕДНОМ РЕЧЈУ је било споменуто некакав ценовник. По завршетку венчања, свештеник је само рекао да је обичај да кум дарује крст (који је био на столу), и то је била сва прича везана за плаћање. Питам се да ли је владика упознат са праксом тог свештеника из поменутог храма, и не би било лоше да буде упознат. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2004, 16:10 
Ovo što je Marana Ata je istina. Ja sam svoje prvo dijete krstio u hramu Svete Trojice a drugo u Rebrovačkoj crkvi i niti jednom od mene nije traženo da nešto platim već samo da kumovi daruju krst.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2004, 17:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kamo srece da je i sa mnom bilo isto!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 09:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Na ovom mjestu bih prije svega podsjetio na jedna događaj koji je na ovoj temi već komentarisan (koga zanima pobliže neka pogleda). Radi se o padu drveta u parkiću na Đurđevdan uveče.
Podsjećam na ono što sam tada primijetio i napisao na kraju:

Citiraj:
Na ovo ću još dodati i to da se to drvo nalazi između hrama Hrista Spasitelja u izgradnji i Sabornog hrama Svete Trojice (na tom potezu) a da je drvo palo okomito na tu osovinu i to tačnu u smijeru koji preko banskog dvora (predsjedničke rezidencije) vodi prema zgradama vlade i skupštine RS čineći time obrnuto slovo T gledano od istoka prema zapadu. U matematici, obrnuto slovo T znači neistinitost.
Sluačajnost? Nebitna pojedinost? Nema šanse!

Koga zanima sve šta je pisano o tome, može da skokne na

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=1 ... ht=#173306

A ja ću se samo nadovezati.
Isus nam je rekao "držite oči otvorene" i "budite budni"!
Ova godina je bila zaista puna upozorenja za Srbe i to sve i svugdje, ali evo nekoliko novih detalja koji su vezani za naše područej i koji samo upotpunjavaju ovu vrlo upozoravajuću godinu.

Naime, na Mitrovdan (to bi 6. novembar čini mi se), u jednom selu kod Dervente (kakve li slučajnosti, Derventa je mjesto prvih ozbiljnih okršaja u prošlom ratu) ikona Svetog Nikole je proplakala (pojavile se suze).
Paroh tog hrama je dobro osjetio da to nije dobro, jer je rekao otprilike ovako:"Imaju suze žalosnice, i imaju suze radosnice. Volio bih da su ovo suze radosnice." Ali lice mu nije bilo vedro, nego zabrinuto. S pravom.
Evo baš uoči dana koje Srbi posvjećuju Nikoli (a "pola" Srba slavi baš svetog Nikolu) vrši se snažan pritisak na institucije u RS, i očito je da to nema veze ni sa čim drugiom nego sa pokušajem da se RS uguši i praktično nestane, što na kraju rezultira ostavkom vlade.
Čime još, tek će da se vidi.

Prije manje od mjesec dana u BL je gostovao predsjednik Srbije Boris Tadić i kada su on i predsjednik RS Čavić u Banskom Dvoru pristupili za govornicu da se obrate novinarima (tj. javnosti) - nestalo je struje.
Slučajnost? Nema šanse! Tim prije što je to bilo prije ovih posljednjih događanja.

I na kraju u noći između 21. i 22. 12. u Banja Luci se desio jedan događaj koji je upadljivo u vezi sa jednim nedavnim, a vrlo "vrućim" događajem, a to je požar na Hilandaru.
Naime, u Banja Luci u naselju koje se odnedavno zove Srpske Toplice (dakle Srpska Banja) izgorio je krov zatvorenog bazena načinivši veliku materijalnu štetu.
Požar je nastao, na sličan način kao i na Hilandaru, kada se zapalio dimnjak instalacije za grijanje koji je onda prenio požar na krov koji je zatim sasvim izgorio. Policija isključuje mogućnost podmetanja požara.
Oba požara su se desila u noći, iste godine, a datumi kada se to desilo su takođe zanimljivo podudarni:
noć 03./04.03. i noć 21./22.12.
jer je zbir cifara svakog pojedinog segmenta i svih zajedno isti.
Ove "koincidencije" uspostavljaju vrlo jasnu vezu između Hilandara i Banja Luke, upozorenja koje je značilo gorenje Hilandara (a odmah zatim je uslijedio haos na Kosovu) i gorenje bazena u Banja Luci.
Napominjem i da je Hilandar manastir SPC a da je skraćenica bazena u Šeheru, odnosno Srpskim Toplicama SRC sportsko-rekreacioni-centar (a R ćirilično je istovetno latiničnom P).
S druge strane, vlasnik bazena je Bošnjak, tako da je poruka možda mnogo kompleksnija, no bilo kako bilo poruka postoji i ona je ozbiljna.
Znači li to da je Srbima u RS isteklo vrijeme da se operu u banji preporođenja od svog bezakonja i da im slijedi žestoka kazna, nalik na onu na Kosovu.
Vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 13:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aharone, pažljivo sam pročitala šta si napisao i mislim da se slažemo u jednom...

Biće nam još gore, vjeruj mi, ogriješili smo se o mnoge nevine duše, ponajviše o nas same...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Никако да ми кажу где су купили те кристалне кугле. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
nada je napisao:
Aharone, pažljivo sam pročitala šta si napisao i mislim da se slažemo u jednom...

Biće nam još gore, vjeruj mi, ogriješili smo se o mnoge nevine duše, ponajviše o nas same...

Zelim samo da te pozdravim i da ti kazem da si TI prva osoba koja je napisala iskreno sta misli.Drago mi je zbog toga jer sam vec pomislio da takve osobe (Pravoslavne) nema.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 19:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
aharon je napisao:
Na ovom mjestu bih prije svega podsjetio na jedna događaj koji je na ovoj temi već komentarisan (koga zanima pobliže neka pogleda). Radi se o padu drveta u parkiću na Đurđevdan uveče.
Podsjećam na ono što sam tada primijetio i napisao na kraju:

Citiraj:
Na ovo ću još dodati i to da se to drvo nalazi između hrama Hrista Spasitelja u izgradnji i Sabornog hrama Svete Trojice (na tom potezu) a da je drvo palo okomito na tu osovinu i to tačnu u smijeru koji preko banskog dvora (predsjedničke rezidencije) vodi prema zgradama vlade i skupštine RS čineći time obrnuto slovo T gledano od istoka prema zapadu. U matematici, obrnuto slovo T znači neistinitost.
Sluačajnost? Nebitna pojedinost? Nema šanse!

Koga zanima sve šta je pisano o tome, može da skokne na

A ja ću se samo nadovezati.
Isus nam je rekao "držite oči otvorene" i "budite budni"!
Ova godina je bila zaista puna upozorenja za Srbe i to sve i svugdje, ali evo nekoliko novih detalja koji su vezani za naše područej i koji samo upotpunjavaju ovu vrlo upozoravajuću godinu.

Naime, na Mitrovdan (to bi 6. novembar čini mi se), u jednom selu kod Dervente (kakve li slučajnosti, Derventa je mjesto prvih ozbiljnih okršaja u prošlom ratu) ikona Svetog Nikole je proplakala (pojavile se suze).
Paroh tog hrama je dobro osjetio da to nije dobro, jer je rekao otprilike ovako:"Imaju suze žalosnice, i imaju suze radosnice. Volio bih da su ovo suze radosnice." Ali lice mu nije bilo vedro, nego zabrinuto. S pravom.
Evo baš uoči dana koje Srbi posvjećuju Nikoli (a "pola" Srba slavi baš svetog Nikolu) vrši se snažan pritisak na institucije u RS, i očito je da to nema veze ni sa čim drugiom nego sa pokušajem da se RS uguši i praktično nestane, što na kraju rezultira ostavkom vlade.
Čime još, tek će da se vidi.

Prije manje od mjesec dana u BL je gostovao predsjednik Srbije Boris Tadić i kada su on i predsjednik RS Čavić u Banskom Dvoru pristupili za govornicu da se obrate novinarima (tj. javnosti) - nestalo je struje.
Slučajnost? Nema šanse! Tim prije što je to bilo prije ovih posljednjih događanja.

I na kraju u noći između 21. i 22. 12. u Banja Luci se desio jedan događaj koji je upadljivo u vezi sa jednim nedavnim, a vrlo "vrućim" događajem, a to je požar na Hilandaru.
Naime, u Banja Luci u naselju koje se odnedavno zove Srpske Toplice (dakle Srpska Banja) izgorio je krov zatvorenog bazena načinivši veliku materijalnu štetu.
Požar je nastao, na sličan način kao i na Hilandaru, kada se zapalio dimnjak instalacije za grijanje koji je onda prenio požar na krov koji je zatim sasvim izgorio. Policija isključuje mogućnost podmetanja požara.
Oba požara su se desila u noći, iste godine, a datumi kada se to desilo su takođe zanimljivo podudarni:
noć 03./04.03. i noć 21./22.12.
jer je zbir cifara svakog pojedinog segmenta i svih zajedno isti.
Ove "koincidencije" uspostavljaju vrlo jasnu vezu između Hilandara i Banja Luke, upozorenja koje je značilo gorenje Hilandara (a odmah zatim je uslijedio haos na Kosovu) i gorenje bazena u Banja Luci.
Napominjem i da je Hilandar manastir SPC a da je skraćenica bazena u Šeheru, odnosno Srpskim Toplicama SRC sportsko-rekreacioni-centar (a R ćirilično je istovetno latiničnom P).
S druge strane, vlasnik bazena je Bošnjak, tako da je poruka možda mnogo kompleksnija, no bilo kako bilo poruka postoji i ona je ozbiljna.
Znači li to da je Srbima u RS isteklo vrijeme da se operu u banji preporođenja od svog bezakonja i da im slijedi žestoka kazna, nalik na onu na Kosovu.
Vidjećemo.

ne obazirite se malo je cugno..
:drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 19:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Ovo je jako..

Citiraj:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...БоЛесно. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2005, 13:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ponovo nešto u vezi sa onim što se desilo prošlog Đurđevdana (pad drveta u blizini hrama u izgradnji i sjedišta Predsjednika RS u Banskom dvoru).
Prošle večeri, u Aleji Svetog Save na ulici tačno ispred hrama Svete Trojice i vladičanskog dvora odlomilo se nekoliko pozamašnih grana sa drveća uz samu cestu, palo na kolovoz i time omelo saobraćaj.
Uskoro su došli vatrogasci i sklonili granje.
Sticajem okolnosti prošao sam cijelom dužinom aleje u to vrijeme, ali nigdje osim na tom mjestu (i to sa obe strane ulice, premda s druge strane bila samo jedna mala grana) nije bilo ničeg sličnog.

Ništa čudno, zima je, snijega je puno, drveće u aleji je već staro, grane otpadaju...
Pa ipak, juče je (gle slučajnosti) izabrana nova vlada RS, i to u vrlo komplikovanom trenutku i na vrlo, vrlo sumnjiv način.
Juče je bio i pravoslavni praznik Sretenje Gospodnje, koji je pomen na događaj kada je Isus Hrist kao beba, po Mojsijevom zakonu, donesen u hram u Jerusalim i posvećen Bogu kao prvenac.

Poznato je ko je formirao ovu vladu RS i kakav oslonac traži i nalazi u SPC već godinama, i to i jeste jedan od uzroka njihovog tako dugog opstanka. Poznato je i vidljivo kakvo je stanje u RS, a oni koji ovaj narod vode su najodgovorniji za to.

Sve ovo skupa, kao i očigledna veza sa događajem od prošlog Đurđevdana, o kojem je bilo riječi na

meni izgledaju kao još jedno upozorenje i znamenje.

Možda je ovo sitnica, ali sam ipak osjetio da treba ovo da zabilježim.
Vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2005, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Merhaba je napisao:
nada je napisao:

Zelim samo da te pozdravim i da ti kazem da si TI prva osoba koja je napisala iskreno sta misli.Drago mi je zbog toga jer sam vec pomislio da takve osobe (Pravoslavne) nema.
Pozdrav

MIR s tobom Merhaba,
tebi kao i nama treba rijec utjehe.
To sam ja vidio na ovim forumima.

naravno da nas ima sto se zgrozavamo stanjem i djelovanjem pojedinih Srba ali ne kazemo zbog toga da je Srpski narod genocidan

Vjeruj mi da mi mnogi Srbi saosjecamo sa svim zrtvama rata samo sto su toliko obuzeti problemima da ne mogu da to izraze.Ali ako imas nekoga od prije rata prijatelja Srbina isl. to se itekako vidi po ponasanju Srba prema pojedinim zrtvama rata bez obzira na naciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2005, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Merhaba je napisao:
nada je napisao:

Pozdrav

Pa merhi legendo,nisam znao da dolazis na ovaj dio foruma.Interesantno ja da reagujes na ovakve postove. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A kad kažeš tome narodu sve ove riječi, ako ti reku: zašto izreče Bog sve to veliko zlo na nas? I kakvo je bezakonje naše ili kakav je grijeh naš, kojim zgriješismo Bogu svojemu? Tada im reci: jer oci vaši ostaviše Mene, govori Bog, i idoše za drugim bogovima i služiše im i klanjaše im se, a Mene ostaviše i zakona Mojega ne držaše. A vi još gore činite nego oci vaši, jer eto idete svaki po misli srca svoga zloga ne slušajući Mene. (prorok Jeremija 16, 10-12)

Ovako veli Bog: evo spremam na vas zlo, i mislim misli na vas; vratite se dakle svaki sa svoga puta zloga, i popravite putove svoje i djela svoja. A oni rekoše: nema ništa od toga, nego ćemo ići za svojim mislima i činićemo svaki po misli srca svoga zloga. Zato ovako govori Bog: pitajte po narodima je li ko čuo tako što?...A narod moj Mene zaboravi, kadi taštini, i spotiču se na svojim putevima, na starim stazama, da hode stazama puta neporavnjena, da bih obratio zemlju njihovu u pustoš, na vječnu sramotu, da se čudi ko god prođe preko nje i maše glavom svojom. Kao ustokom razmetnuću ih pred neprijateljem; leđa a ne lice pokazaću im u nevolji njihovoj. (prorok Jeremija 18, 11-17)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 10:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ovih dana desio se još jedan upečatljiv događaj koji takođe nosi određenu poruku.
Naime u srijedu 26.10., uoči dana na koji pravoslavni pominju Sv. Petku, u Banjaluci u naselju Obilićevo (tj. Mejdan) i to u Potoku desio se tragičan slučaj.
Prenosim dijelove vijesti onako kako je objavljena u petak 28.10.2005. u Nezavisnim novinama:

Radomir Božić (52) iz Prnjavora preminuo je nakon pada sa krova srpske pravoslavne crkve sveti Vasilije Ostroški u Ulici patrijaha Arsenija Čarnojevića u banjolučkom naselju Obilićevo, saopšteno je juče iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Sa crkve je Božić pao u srijedu oko 16.30, sa visine od 12 metara, nakon čega je prebačen u Kliničko-bolnički centar u Banjoj Luci, gdje je nakon kraćeg vremena od posljedica pada preminuo.

Brane Kuprešanin, čuvar crkve, istakao je juče da su u vrijeme tragedije u dvorištu crkve bili svi radnici koji su završavali s poslom.

"Božić je u trenutku nesreće taman krenuo da silazi sa građevine, da bi se najednom okliznuo i pao", kazao je Kuprešanin, pokazujući na mjesto gdje se još nalazila mrlja krvi.

Nakon što se okliznuo na skeli, nesretni Božić je pao na žičanu armaturu, a zatim glavom udario u beton.

Kuprešanin je takođe kazao kako je ovo drugi slučaj da radnik na ovoj crkvi u posljednjih 15 dana padne sa skele. Istakao je kako je crkva svetog Vasilija Ostroškog najveća na području Banjalučke regije, te ispričao da je nedavno jedan radnik pao na glavu u unutrašnjosti objekta, ali mu nije bilo ništa.

Radomir Božić, čovjek zanimljivog imena i prezimena radio je na spoljašnjosti crkve dok je radnik koji je radio na unutrašnjosti pao na glavu, ali mu nije bilo ništa!
Dakle, oni koji su radi mira Božijeg steći treba da rade na svojoj unutrašnjosti (unutrašnjoj duhovnosti) jer tada i ako im se omakne šta i padnu, neće se ubiti, dok oni koji rade samo na spoljašnjoj duhovnosti (drugih radi) čim padnu ubiju se.

Posebno je zanimljivo to što hram sa kojeg je nesrećni radnik pao nosi ime svetitelja koji je na našim prostorima na najvećem glasu kao čudotvorac (Vasilije Ostroški), i to uoči dana kada se pominje svetiteljka koja je na najvećem glasu kao čudotvorka (Petka).
Svakako činjenice za razmišljanje.
Takođe činjenica za razmišljanje je i ta što se taj, kako sam čuvar hrama reče, najveći hram na području banjalučke regije, gradi u tradicionalno pretežno bošnjačkoj sredini (a svi stariji Banjalučani znaju da je cijli Mejdan a pogotovo Potok to uvijek bio) i to koliko znam blizu mjesta ili na samom mjestu gdje je nekada stajala džamija. Takav čin prkosa ili štajaznamčega nije dobar. To i ovi događaji, između ostalog, svjedoče.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 11:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Definitivno zanimljivo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 19:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Јако су добра Арагорнова то јест ахаронова запажања, а и Маран Атин подсмјех о кристалној кугли.

Морам рећи да ова Арагорнова запажања не морају бити тачна, али је страшно добро како он то запажа, и неуобичајено

Ја сам се неки дан веома изненадио кад сам видио ту цркву у Обилићеву да се гради, импозантна је, ...ипак се дакле има новца.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo je preneseno sa teme "Ekumenizam" ali mi se čini primjerenije da ovde odgovorim.

Vidusa je napisao:
Ima forma (Sluzba), izgubljena je sustina (Blagodat).

Vader je napisao:
To je već odavno tako.

Vidusa je napisao:
Pa, vadere, ziv bio, zar Blagodati ima u sektama?

Da li je bilo blagodati u sekti koju je nekada davno vodio čovjek koji se zvao Isus Hrist, koji je okupio šačicu ljudi, vukao ih za sobom iz jednog grada u drugi, pri čemu su isti cijelo vrijeme bili trn u oku zvanične crkve i zvaničnog sveštenstva koji su ih proglasili sektom, jereticima, koji su kovali planove da ubiju dotičnog Isusa Hrista što su na kraju i učinili?

Blagodati ima svagdje gdje ima Hristovog duha, hristolikih iskrenih težnji u čovječijem srcu. Hrist je rekao:

"Gdje su dvojica okupljena u moje ime tu sam ja među njima"

Nije ovde navodio dodatne uslove da ta dvojica trebaju biti pravoslavci, iako se neki ponašaju kao da je Hrist cijelo vrijeme samo hvalio pravoslavnu crkvu i pljuvao po svima ostalima, pa mu žele biti dostojni sljedbenici u tome. Ali u Svetom Pismu piše drugačije, sviđalo se to nekome ili ne.

Duh se ne može svezati u samo jednu vjersku zajednicu (kako neki misle i žele), niti se može reći da ga nigdje drugdje nema jer je Hrist rekao:

"Duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovjek koji je rođen od Duha." (Evanđelje po Jovanu 3,8)

Tvrditi da je Duh (Božija blagodat, Božiji blagoslov) samo kod jednih i nigdje drugdje je velika hula na Duha Svetog, a znamo šta je Hrist rekao za hulu na Duha Svetog.

"Svi koji se podižu će biti poniženi" je takođe jedna od izreka Isusa Hrista.

Tako su u više navrata u događajima oko Isusa Hrista bili poniženi Jevreji koji su se smatrali "glavnim facama u Božijim očima", a kao pozitivniji od njih su uzdignuti njima omraženi Samarijanci koje su Jevreji smatrali nešto kao bićima nižeg reda.

I istorija se ponavlja, velike vjerske zajednice i danas misle da imaju autorska prava ina Istinu, na Božiji Duh, na Božiju blagodat, a sve druge ponižavaju kao sekte, jeretike.

Ko je kakav se vidi iz smjernica datih u Svetom Pismu, iz toga koliko živi ono što u Svetom Pismu piše, a ne iz šupljih priča onih koji sami sebe uzdižu, jer Sveto Pismo kaže i ovo:

"Neka te hvali drugi a ne tvoja usta".

Zato ostavimo Ocu Nebeskom da daje konačni sud, jer jedini On potpuno zna ko je kakav i On će znati to pokazati u svoje vrijeme. A ako ljudi mjere onda neka mjere po Svetom Pismu a ne po onome što se njima sviđa ili ne sviđa (pa da sebe i svoje uzdižu a sve druge ponižavaju).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 21:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Vader, ja sam davno rekao, ovih ratova i sl. na Balkanu vjerovatno nebi trebalo biti da se bar pola pravoslavaca pridrzava naredjenja iz Biblije. U biti, nije ogromna razlika izmedju npr. muslimana i pravoslavaca, jedina razlika je sto muslimani npr. Isa a.s. (prav. Isusa) ne smatrajsu sina bozijeg zbog naredjenja iz Kur`ana:

Reci: “On, Allah, je Jedan! Allah je Apsolutni! Ne rađa i nije rođen!, I ravan Mu nije niko!”

Medjutim, i te razlike u religijama, i one se mogu tolerisati kod vjernika, medjutim ovaj npr. rat koji se desio i to paljenje manastira (sto je za mene kao muslimana kukavicko i izaziva ogroman gnjev kod mene) ne vjerujem ni da su dzamije palili pravoslavci koji imaju vjeru, sto ti kazes "unutrasnju", nego oni imaju vjeru koju bi mi muslimani rekli "mehanciku". Npr. vidio sam prije nekoliko dana dvije cure, obucene kao prostitutke, samo gacice i grudnjak a na vratu mjesec i zvjezda. I, ja je pitam, zasto nosis mjesec i zvijezdu, ona kaze "da pokazem svima da sam muslimanka". Dakle, ljudi vjeru manifestuju na pogresnim stvarima, iako npr. islam zabranjuje isticanje stidnih mjesta i izazivanje nemorala ove cure su sve to istakle a na to sve stavile mjesec i zvijezdu sto je naravno krajnje glupo.

Npr. od pravoslavaca mogu primjetiti da se npr. neki inate pa muslimanu kaze "hajde da mi malo krmetine", mada znamo da je i pravoslavcima zabranjena svinjetina i sl.

Nase religije islam i pravoslavlje, te dvije religije su u rukama nevjernika vecinom. Oni se inate i jedni i drugi svojim vjerama, medjutim vrhovi tih religija danas (tj. vecine njihove) su vjernici na struju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]