banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
114_AhmeD je napisao:
Ovo je pravda, ovako treba da postupiti.

Neki ljudi su previše pokvareni i koriste milosrđe da te budalom prave, to vi kršćani nikako da shvatite. Ne može sve na "ljubav " proći, za nekog je i pleska

Nisi u pravu, jer ne shvatas poruku Pisma niti Hristovu poruku. Kada bi ti dokazao da je 80% Pisma netacno, i dalje bi onih 20% vikalo: "Ljubi bliznjeg svog kao samog sebe". Podsjecas me na Miroljuba Petrovica koji relativizira Isusove rijeci da treba ljubiti svoje neprijatelje, stavljajuci te njegove rijeci u odredjeni istorijski i politicki kontekst. Ali ni ti ni Miroljub ocigledno ne znate jedno, sta je Isus mislio kad je rekao (parafraziram): "Uistinu, primjecujem, u vama nema ljubavi Bozije". Da ja i ti imamo tu ljubav u sebi, mi bismo savrseno razumijeli Hrista i citavo Pismo, zavjesa bi pala, i ne bi vise bilo nejasnoca. Ti hoces da sprovodis zakon i kaznjavas, ne postignuvsi prije toga ostvarenje sustine Bozijih rijeci - ljubav na prvom mjestu.
Da ti ucinim jasnijim: ako ti danas povjerujes u rijeci Kurana, vec sutra mozes kamenovati prestupnika postupivsi po zakonu. Ali da bi postupio po ljubavi, ti treba da se mijenjas iz korijena, za to nije dovoljno samo povjerovati.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 12 Apr 2010, 17:32, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ma nije u tom problem Hristov, nije ovdje apsolutno bar moj naum da sudim Isusu niti uopste u ovom postu ili prethodnom da osporavam autoritet Biblije, bar to nije tema posta, nego je problem da ti osudjujes ljude upravo zbog onog sto oni jesu....ljudi.

Pa u konkretnoj prici Isusa i djevojke i ja vidim ono sto ti ne vidis...ljudskost Isusa samog jer je u jednoj situaciji prozvao kompletnu naciju da su bludnicari... a u drugoj situaciji je pokazao milost...upravo to cini Isusa onim sto on jest - covjek ( ne ulazim ovdje u dogmu krscana da kazem da je samo covjek a ne Bog- nije mi to namjera, namjera mi je da pokazem da smo svi ljudi).

I vidis i da su nam se price donekle slozile jer Isus upravo u tekstu "Narod opak i preljubnicki..." spominje Jonu te otkriva da nece biti vise cuda osim cuda Jone.

Isusova milost svakako ima prednosti...ali ima situaocija gdje Isus zestoko upozorava, prijeti, pa i vrlo blizu tome i da proklinje...zavisno kome se obracao i koja je velicina grijeha bila.

Konkretno kod djevojke za mene je ispravniji zakljucak upravo zakon, a ne milost...jer fariseji nisu donijeli niti ijedan dokaz protiv sirote zene...nego je samo bacili Isusu pred noge i optuzili da bludnici, Isus joj govori "Idi sad i vise nemoj grijesiti" cak joj ne kaze "Idi sad i vise nemoj bludniciti" jer je blud upravo bio zlocin za koji je optuzena...

Ja shvatam Isusa kao covjeka od zakona, milosti, pravde i postenja, ukratko smatram ga PAMETNIM ...a ne samo kao covjeka od milosti.

Sto se tice djevojke koja je odgovorila Ahmedu za drugaciju formu ( ne znam ni ja sad koja je bila, ali se sjecam tog posta)...da zna kako Islam gleda na formu ne bi to rekla.
Jer u Islamu djela se primaju tek ako si uradjeno po propisu ( formi/ sunnetu) i ako imaju ispravan nijet...dakel nisu muslimani suhoparni formasi niti samo vjernici srcem (generalno govorim) bitno je i jedno i drugo...ne moze se reci ja sam srcani musliman a nikad ne klanjati...ili ne znam kako u krscanstvu citav zivot govoriti da si krscanin a nikad ne praktikovati rituale.

Mislim da se "nalazimo". :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
moj oficiru kad bi oni samo razmislili o tom znaku Jone....

" Ne dade im se do znak Jone "

Jona je cijelo vrijeme bio ZIV, bio je jedno vrijeme u utrobi ribe i izisao opet ziv, nikako nije umro.
Iako je Isaa a.s bio u grobnici , skrivao se dok se smiri situacija, ne znaci da je bio umro. Zato mu je poznata osoba i dolazila mazati tijelo i previjati ga od rana da bi kasnije tako ziv otisao apostolima. Isto je vremena bio kao i Jona u utrobi ribe
I da su ga stavili na krst - nisu ga ubili, već im se pričini da je mrtav. KOliko je vremena proveo na krstu ? Zar to rulji nije bilo čudno kad su ostali na krstu duplo proveli vremena a nisu umrli ?

NE DADE IM SE DO ZNAK JONE ! Citajte pricu o Joni

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ko sad govori o tome molim te? Ti kao da si placen da iznosis "neistine" Pisma pa u svakom postu ubacis po koju repliku na Pismo, iako nemaju nikakve veze sa kontekstom citave diskusije.

Javim se kasnije.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 18:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
114_AhmeD

malka je napisao:
Ljudi koji odlaze na imamov grob su samo i jedino u svom zivotu okrenuti islamu.Drze se islama u svim njegovim okvirima izuzev imama.
E sad moglo bi se postaviti pitanje, naravno ovim pravim islamistima, da nije mozda Allah dao moc imamu da bi vidjeo koliko su vijerni nevijerni ili ...mozda zeli da pomogne svojim sljedbenicima i za zivota a ne samo poslije smrti ???
I uopste kako je moguce da neko ozdravi ispred imamovog groba ako je imam bio sto je bio ("Imam Šafija, rhm., je bio najbolji pjesnik i najučeniji u fikhu i kiraetima." ,"Niko ne napisa knjigu, a da imam Šafija nema udjela u njoj.",Imam Šafija je širio znanje među narodom, podučavao je u džamiji Allahova Poslanika, s.a.v.s., i u mekanskom haremu; ,itd ) i ucio ono sto je ucio a u pitanju nije samo jedan slucaj vec ...Allah zna koliko njih

Da ,vidim da si ti cuo za imama ali kako si mogao procitati iz moga posta cula sam i ja tako da je bilo bolje da si mi odgovorio na moje pitanje umjesto sto si me upucivao na nesto sto ocigledno vec znam...
Dakle reklo bi se u pravoslavlju Vasilije a u islamu imam el Safija

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
Iako je Isaa a.s bio u grobnici , skrivao se dok se smiri situacija, ne znaci da je bio umro. Zato mu je poznata osoba i dolazila mazati tijelo i previjati ga od rana da bi kasnije tako ziv otisao apostolima.

Muslimani smatraju Isusa bozjim prorokom, zar ne. Ostaje onda pitanje ako je bio ziv zasto je lagao da nije bio, jer Bozji proroci ne lazu? Osim toga, i sam je proricao vise puta da ce umrijeti i ustati. Zasto bi bozji prorok lagao? Osim toga, nije on jedini koji je ustao. Sjetimo se Lazara i djevojcice od 12 godina koje je digao iz mrtvih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 19:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Muslimani smatraju Isusa bozjim prorokom, zar ne

Da, Isa a.s. jest Bozji Poslanik.

jellyfish je napisao:
Ostaje onda pitanje ako je bio ziv zasto je lagao da nije bio, jer Bozji proroci ne lazu?

Ne razumjem gdje? Mislim ,nije mi jasno...ako moze citat ili objasnjenje...sta mislis. Gdje je rekao da nije bio ziv? Ne razumjem ovo pitanje, mozda neko drugi bolje shvati.

jellyfish je napisao:
Zasto bi bozji prorok lagao?

Naravno Bozji poslanici ne lazu, postoje negdje situacije gdje se moze tumaciti kao laz, ali se moze tumaciti i kao istina kao npr slucaj Ibrahima a.a. i zene Sare kad je rekao faraonu da mu je to sestra...ako se gleda povrsinski slagao je jer mu Sara nije sestra, ali mu jest sestra po vjeri.

Ne znam opet gdje mislis da po nasem misljenju Isa a.s. laze?

jellyfish je napisao:
Osim toga, nije on jedini koji je ustao. Sjetimo se Lazara i djevojcice od 12 godina koje je digao iz mrtvih.

Lazar je bilo cudo, mudziza...djevojcica isto tako...pa vidimo stari zavjet gdje cini mi se Isaija ozuivljava grad ( sad da ne trazim koji od poslanika...je to bio ne mora znaciti da je Isaija)...dakle ozivljava grad ljudi, armiju citavu....mi smo spremni prihvatiti da je i to mudziza...

Ostaje jedno pitanje koje mozda visi onako o koncu, ako je Lazar ustao iz mrtvih i djevojcica od 12 godina zasto se oni ne smatraju isto bogovima ili sinovima bozjim, mislim zasto im se ne da epitet kao i Isusu, ako se njemu daje zbog toga sto je ustao iz mrtvi...pa i oni su, zar ne?

Otisli smo od teme...ali eto..nije bitno..nije ni prvi ni zadnji put. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
jellyfish je napisao:
Ostaje onda pitanje ako je bio ziv zasto je lagao da nije bio, jer Bozji proroci ne lazu?

Ne razumjem gdje? Mislim ,nije mi jasno...ako moze citat ili objasnjenje...sta mislis. Gdje je rekao da nije bio ziv? Ne razumjem ovo pitanje, mozda neko drugi bolje shvati.

Pa na vise mjesta Isus govori kako ce ustati iz mrtvih. Evo samo jedan primjer Jevandjelje po Mateju 28 glava, stihovi 5, 6 i 7:

Citiraj:
5 A anđeo odgovarajući reče ženama: Ne bojte se vi; jer znam da Isusa raspetog tražite.

6 Nije ovde: jer ustade kao što je kazao. Hodite da vidite mesto gde je ležao Gospod.

7 Pa idite brže te kažite učenicima Njegovim da je ustao iz mrtvih. I gle, On će pred vama otići u Galileju; tamo ćete Ga videti. Eto ja vam kazah.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 20:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18

Naravno Bozji poslanici ne lazu, postoje negdje situacije gdje se moze tumaciti kao laz, ali se moze tumaciti i kao istina kao npr slucaj Ibrahima a.a. i zene Sare kad je rekao faraonu da mu je to sestra...ako se gleda povrsinski slagao je jer mu Sara nije sestra, ali mu jest sestra po vjeri.

:lol: :lol: :lol:
Odavno se ne nasmejah ovako slatko.Po ovim tvojim objasnjenjima svaka laz bilo kog coveka bi se mogla "dublje'' sagledati i doci do zakljucka da,eto i nije laz.Slagao je,covek je,covek ne moze biti savrsen pa makar bio i Boziji poslanik.Dajte ljudi pomirite se s nekim jednostavnim stvarima.Verovatno kad se kaze da proproci ne lazu se misli na prorocanstva njihova a ne bezbroj svakodnevnih recenica koje su izustili. 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, moras gledati na Hrista iz perspektive napisanog u Pismu, onda ces se savrseno sloziti sa Hristom. Ali prije toga moras uciniti najtezi korak, a to je odbaciti predrasude, ne mozes citati Pismo sa vec utemeljenim stavom o pogresnosti Pisma. Znam da se time trazi maltene nemoguce, ali kazem to zbog toga sto cesto uzimas Pismo u ruke.

U vezi zakona, ne mozes pricati o zakonu odvojeno od svega ostalog, moras uvijek uzimati ljudsku komponentu u obzir. Cilj zakona nije zadovoljenje nekih Bozijih prohtjeva nego ostvarenje cilja koji je promjena covjekovog bica iz hladnog, samodovoljnog i beskrupuloznog stvorenja u bice koje zivi i sudi po svome srcu. Kad Isus kaze: "Oprosti 77 puta", on nam signalizira jednu poruku, a to je da moramo sebe dovesti u stanje da konstantno oprastamo, toliko da nismo u stanju da pozelimo nekom zlo. Rezultat toga je da bez obzira koliko ti jedna te ista osoba nanijela zlo, ti mu konstantno oprastas jer ne znas za nista drugo. Ovdje se misli na kvalitet srca koji ne da mi ne mozemo postici, nego nismo zainteresovani.

Da li sad vidis Ahmede kako se tvoja prica o "pretjeranoj ljubavi" lose uklapa u kontekst Pisma? Uzmi 10 zapovijesti, da li je moguce da je Bozija prepotentnost kriva za to da On nista drugo ne trazi od nas nego da ljubimo bliznjeg, da postujemo oca i majku? Kako moze ta zapovijest imati smisla za nekoga ko nikog zivog ne postuje? Zapovijesti se moraju vidjeti kao cilj, preporuka, nesto ka cemu moramo teziti, dovesti sebe u stanje da vrsimo zapovijesti bez napora. Apostol Pavle pogadja u samu sustinu kad kaze da ko ima ljubavi drzi sve zapovijesti.

To znaci da samo onaj koji nosi Boziju ljubav u sebi je u stanju da zivi po zapovijestima, odnosno zakonu. Ali to dalje znaci nista drugo nego da je cilj zakona, Pisma, nista drugo nego, htjeli mi to priznati ili ne, ljubav. A Isus kaze da svi Proroci i pisma pocivaju na tome: "Cini drugome ono sto zelis da drugi tebi cini". Ako bi zakon sam sebi bio svrha, kakav je onda smisao oprosta? Zar je Bog "krsio" zakon oprastajuci onima koji su krsili taj isti zakon? Nije, jer zakon sam sebi nije svrha, nego je svrha zakona da se covjek promijeni, okrene Bogu. Zato Pismo kaze na jednom mjestu da kad se covjek promijeni, svi njegovi grijesi se zaboravljaju. Ali sta to znaci drugo ako ne da zakon gubi svoju moc i svrhu nakon sto je postignut cilj zakona?

U Ninivi, Sodomi i Gomori, narod je grijesio; Bog je mogao bez problema da ih unisti. Zgrijesili su, neka snose kaznu. Ali Bogu nije cilj samo sprovodjenje zakona, nego promjena ljudi, zato salje proroke u te gradove. Nije bez razloga nasiroko opisivano kako ce Bog postediti Sodomou i Gomoru ako nadje samo jednog pravednog. Time se govori koliko je veliko Bozije milosrdje, kad je on spreman da postedi citav grad samo zbog jednog pravednog! Eto to je odlican primjer kako je milosrdje na prvom mjestu: Bog ceka da oprosti, ne zeli da kaznjava, upravo to je poenta. A mi jedva cekamo da sprovedemo zakon... Uzmi sada primjer bludnice koju su doveli pred Hrista. Zasto Isus fokus prebacuje na one koji zele da kamenuju? Zasto im kaze: "Ko je bezgresan, neka baci prvi kamen"? Zasto kaze: "Vadite trun iz oka svog brata, a ne vidite brvno u svome oku". Zar nije zato sto mu je vaznije da ljudi sude po milosrdju a ne iskljucivo po zakonu i samo po zakonu.

Znaci, nije stvar u samom sprovodjenju zakona. Ubijedjen sam da je Bogu daleko vise stalo do toga kako mi gledamo na sam cin oprosta i kazne. Zato sam spomenuo Jonu, sjeti se da je on htio da kazni grad iako se narod pokajao, znaci zakon i nista drugo. Ali Bog ne razmislja tako, Bogu je vaznije da se ljudi mijenjaju (pokaju).

I gdje smo mi u svemu tome? Nismo se promijenili, vjerujemo, i mislimo da je to dovoljno da spocitavamo drugima, nismo losi ljudi, mada znamo zagrebati nekad posteno, ali moze proci, ljudi smo. E pa ljudi su bili i oni u Sodomi i Gomori, to nije nikakvo opravdanje. Isus kaze da ce se lazni proroci najbolje prepoznati po njihovim plodovima. Kakve plodove donose oni koji zele da preobrate "nevjernike" u vjernike?

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 22:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Citiraj:
5 A anđeo odgovarajući reče ženama: Ne bojte se vi; jer znam da Isusa raspetog tražite.

6 Nije ovde: jer ustade kao što je kazao. Hodite da vidite mesto gde je ležao Gospod.

7 Pa idite brže te kažite učenicima Njegovim da je ustao iz mrtvih. I gle, On će pred vama otići u Galileju; tamo ćete Ga videti. Eto ja vam kazah.

Da bismo raspravljali o tome da li je Isus uskrsnuo trebali bi prvo raspraviti da li je uopste ubijen ili razapet, ali to bi opet bila posebna tema...mada mi se cini da ovako idemo iz sredine ali eto ...tako je - kako je.

Jelly ovdje prvo vidimo da govor ne govori Isa a.s. nego andjeo.

Zatim ako se vide sva cetiri evandjelja istovremeno ne zna se da li su bila 2 andjela ili jedan, ko je dosao do groba itd. itd....

No, ni to nije toliko bitno koliko sljedece, ....ako je andjeo rekao da je Isus uskrsnuo, postavlja se logicno pitanje da li je to jos vece svjedocenje, nego svjedocenje samog Isusa???
Opcepoznato je da andjeli ne mogu lagati nikako, mislim o tome ne trebamo ni raspravljati...

Ajmo za skalu vise... do Boga Samog...kao Ultimativne istine...Bog nikad ne laze...

Psalm 91 (bio sam zapoceo s lavicem ali on nestade....)

1 Onaj koji stanuje u zaštiti Svevišnjega, koji boravi u sjeni Svemoćnoga.

2 Govorit ću ovako Gospodu: "Ti si utočište moje i branik moj, Bog moj, l kojega se uzdam!"

3 Jer te on čuva od zamke ptičarske i od ljutoga pomora

4 Krilima svojim pokriva te: pod perjem si njegovim skriven; i štit i oklop bit će tebi vjernost njegova.

5 Ne trebaš se bojati strahote noćne, niti strijele, što leti danju.

6 Kuge, što ide po mraku, ni pomora, što mori opodne.

7 I padne li uza te tisuća i deset tisuća s desne strane tebi, ne može tebi ništa počiniti!

8 Jest, vidjet ćeš očima svojim, gledat ćeš plaću bezbožnicima.

9 "Jest, utočište moje ti si, Gospode!" Svevišnjega si uzeo sebi za utočište.

10 l zato te nikada neće zlo zadesiti; bič se neće približiti šatoru tvojemu.

11 Jer je anđelima svojim zapovjedio za tebe, da te čuvaju na svim stazama tvojim.

12 Nosit će te na rukama svojim, da se ne spotakne o kamen noga tvoja.

13 Možeš stupati po lavovima i zmijama ljuticama, gazit ćeš lavove i zmajeve.

14 Jer on pristaje uza me, spasit ću ga, štitit ću ga, jer je poznaje ime moje.

15 Kad me zazove, uslišit ću ga i iz njega ću stajati u nevolji; spasit ću ga i proslavit ću ga.

16 Dat ću mu, da dugo živi, i pokazat ću mu spasenje svoje."

Postavlja se jedno logicno pitanje...ako je Bog naredio andjelima da ga cuvaju na svim stazama...zasto onda jedan od tih andjela govori da je on uskrsnuo...potvrdjuje sve Isusove muke prije uskrnuca, sudjenje, bicevanje, prikivanje na kriz...itd.itd....

Gdje su onda bili andjeli da ga cuvaju u vrijeme najtezih muka????

S druge strane ako kazemo da se pslam 91 odnosi na Isusov zivot poslije uskrsnuca (iako je ocito jasno da govori za njegova zivota na zemlji) ...opet se postavlja pitanje Zasto da ga andjeli stite poslije uskrsnuca....jer tad je vec duh...tad mu ionako ne moze niko nista, a i ne moze opet umrijeti jer niko ne umire dva puta.

Vratimo se ponovo na Psalm 91:12 Nosit će te na rukama svojim, da se ne spotakne o kamen noga tvoja.

Putem prema golgoti Isus se nekoliko puta spotice i pada, te u jednom momentu strazari natjeravaju Simuna ( prolaznika, ako se dobro sjecam) da nosi kriz mjesto njega ...Kako?

91:15 Kad me zazove, uslišit ću ga i iz njega ću stajati u nevolji; spasit ću ga i proslavit ću ga.

Znamo da Isus zaziva na krizu "Eloi , eloi lamasabahtani"...( niko ga ne spasava)
Ivan kaze da je Isus ispustio dah... ( opet niko ga ne spasava).

Zatim Psalm 91:8 Jest, vidjet ćeš očima svojim, gledat ćeš plaću bezbožnicima.

Placa bezboznicima bi bila smrt...medjutim Isus umire na krizu ne bezboznici, a ako opet kazemo da se radi o bozbozniku s njegove lijeve strane opet je u pitanju jedan covjke ciji se grijesi ne mogu nikako usporediti s grijesima onih koji su "rasapeli" Isusa.

Ko govori gornji Psalm 91? Mislim da cemo se obojica sloziti da je to govorio Bog. Sad kao ultimativni Apsoluti i Autoritet postoji li kontradikcija izmedju onog sto je rekao andjeo u Matej 28:5,6,7 i Psalma??? Opet pitanje kome vjerovati?

Pazi Pslam 91 se proteze kroz citavu Bibliju, njega cak i Sotona ponavlja Matej 4:6
i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se dolje, jer stoji pisano: Anđelima svojim naložio je za tebe. Oni će te nositi na rukama svojim, da ne zapneš za kamen nogom svojom."

Psalm 91:11-12

11 Jer je anđelima svojim zapovjedio za tebe, da te čuvaju na svim stazama tvojim.

12 Nosit će te na rukama svojim, da se ne spotakne o kamen noga tvoja.

Prema onom Bozjem i djavoljem...obje strane se slazu (i Bog i Sotona- rijetki primjer :D ) i priznaju da je Bog naredio andjelima da cuvaju Isusa i to za zivota, jer je Isus bio iskusavan dok je bio ziv, ne nakon sto je uskrsnuo.

anabell lee je napisao:
Slagao je,covek je,covek ne moze biti savrsen pa makar bio i Boziji poslanik.Dajte ljudi pomirite se s nekim jednostavnim stvarima.Verovatno kad se kaze da proproci ne lazu se misli na prorocanstva njihova a ne bezbroj svakodnevnih recenica koje su izustili.

Lee- Proroci jednostavno ne miju lagati, taj luksuz sebi ne smiju priustiti, ne smiju lagati niti u objavi, niti u zivotu niti u sali, niti kad pricaju vic...laz im mora biti strana...mogu pogrijesiti u procjeni, ali nema laganja, ma koliko tebi to bilo fantasticno i neostvarivo...jer upravo se zbog tog i vjeruje poslanicima iz razloga sto za zivota nisu slagali...NIKAD.

Muhammed s.a.w.s. kaze "Tesko onom ko laze da bi druge nasmijao, tesko njemu , tesko njemu"
Jedno od imena Kur'ana je Furkan ( rastavljac neistine od istine).
Prenosi se da je u pisanju svog Sahiha Imam Buhari vodio puno racuna od koga uzima hadis. Pa je imao kriterij da hadis ne prima od covjeka koji mami hajvana na prazno (ako si gledala negdje na selu gdje covjek odbjeglu kravu ili konja zove drzeci skupitu ruku i praveci se da nesto ima u ruci nebi li namamio hajvana)...kad bi vidio nesto takvo Imam Buhari ne bi od tog covjeka prihvatao hadis.
Lazi ne smije biti niti u objavi niti u zivotu, pa se ti smijala ili ne smijala, vjerovala ili ne
vjerovala.

To je bilo za jelly i LEE, dok se Hristov ne vrati :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 23:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala puno na odgovoru. Ali kao sto sam rekao i Isus je sam rekao da ce umrijeti i ozivjeti. Stihovi Jevandjelje po Marku 8 glava, stihovi 29-32:

Jevandjelje po Marku je napisao:
29 A On im reče: A vi šta mislite ko sam ja? A Petar odgovarajući reče Mu: Ti si Hristos.

30 I zapreti im da nikome ne kazuju za Njega.

31 I poče ih učiti da Sinu čovečjem valja mnogo postradati, i da će Ga okriviti starešine i glavari sveštenički i književnici, i da će Ga ubiti, i treći dan da će ustati.

Zatim Jevandjelje po Luki isto Isus govori:

Jevandjelje po Luki je napisao:
44 I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.

45 Tada im otvori um da razumeju pismo.

46 I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;

I imas jos na najmanje 10 mjesta gdje sam Isus ili apostoli govore o ovome.

Zato sam pitao zasto bi Isus lagao, jer u ovim stihovima on sam jasno kaze da ce umrijeti i ustati i jos cak se navode primjeri iz starog zavjeta?

p.s vezano za temu, predlazem da pogledate u temi za linkove link o naucnim objasnjenjima Turinskog platna

Da ne otvaramo novu temu, stavio sam ovaj link u temu za linkove.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 23:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Gledajuci Isusa ocima Pisma stoji naravno jedno - ljubav i oprost. Vjeorovao ili ne, upravo ga takvog i vidim, covjeka koji je oprastao i sirio mir, zagovarao mir, nudio nagrade kod Boga onima koji sire mir.
Ali kad se vratimo na moment razlogu zbog kojeg je Isus poslan. Ne ulazim u to da li je poslan da otkupi grijehe, da bude sin bozji, da bude razapet itd. to s tobom nije poenta razgovora...dakle zbog cega je po kompletnoj Bibliji Isus poslan?
Ja to vidim ovako....
Musa a.s. koji zivi daleko ranije prije Isa a.s. dobija od Boga zakon. Znamo da je Musaov a.s. narod u pustinji, nomadi u potrazi za obecanom zemljom lutaju...Musa a.s. dobija zakon...pomenucu samo jedan "oko za oko zub za zub"...
Zakon koji Musa a.s. dobija od Boga pomaze narodu da opstane, surov je to zakon ali djelotvoran, ko ubije bice ubijen, ko ucini preljub biva kamenovan itd.itd...sta se dalje desava....?
Nakon smrti Musa a.s. protice godina i godina, stoljeca nekoliko...ljudi iako sad vec imaju Zemlju ostao im je zakon od Musa a.s....pustinjski, surov...te prema tom zakonu grade pravila ponasanja za sve i svasta...neispostivanje tih pravila povlaci za sobom kaznu...ljudi su toliko isli daleko da su ubijali vlasnika vola, ako vo ubije covjeka...zatim u obredoslovlju npr. post...postili su zato sto im je bilo naredjeno, bez zara, bez htjenja,...cisto kao zivotinje "svezi psa nedaj mu jesti i on ce postiti"....srca su im okorjela.

U takav narod dolazi Isa a.s. da im pokaze onu drugu stranu novcica, nije sve u zakonu. Ne mozemo se za sve kaznjavati. Pa im govori upravo te rijeci koje ti navodis oprosti 70 puta, okreni i drugi obraz, hodaj 2 milje ...vidimo kroz Pismo koliko se jadan mucio da im pokaze ljubav, samilost , prastanje, suosjecanje...ali...ali ...Isus nikad, ama bas nikad nije derogirao zakon Musaov a.s. cak se na njega pozivao, postujte zakone, cuvajte zakone...
Pokusao je ono sto nije uspio, da nauci ljude i zakonima i ljubavi..Zasto kazem da nije uspio?

Generalno kad gledam krscane, to su ljudi puni oprastanja, tolerantni, milostivi, okrecu glavu od sankcije...itd. itd....osjecaj je takav da su u istom sosu kao i Fariseji samo u kontra pravcu.

Koliko god su Fariseji isli u pravcu kaznjavanja toliko danasnji krscani idu u pravcu oprosta, po meni krajnosti i jedna i druga, iako druga dosta bolja, ali ipak krajnost.

Ono u cemu uspjeva Muhammed s.a.w.s. jest upravo to da su sljedbenici shvatili kad treba kazniti a kad oprostiti...
Zakon se mora drzati, ne mozemo sve oprastati niti sve kaznjavati.
Krajnost je kazniti covjeka zbog vola, ili oprostiti javni razvrat. Prvo treba biti oprosteno ili kroz zakon nadoknadjeno, a drugo mora biti sankcionisano.

Medjutim ono cemu treba dati prednost je milost i oprost, sto je u danasnji dan mnogima tesko ili ne moguce...pa i Kur'an kaze "a neka znate bolje vam je da oprostite"...ali kad je u pitanju nesto sto uzrokuje bolest citavog drustva, to nesto se mora sankcionirati.

Kur'an kaze "u omazdi vam je spas o razumom obdareni"...- ma nije u pitanju osveta nego razmisljanje covjeka koji treba da pocini prvi neki akt, da zastane i da kaze "pa i njemu je Bog dozvolio da mi vrati" - pa ce ga to odvratiti od ruznog djela npr. ubistva...

Ninivljani su se vratili vjeri, a Sodomoa i Gomora bivaju kaznjeni...i u pravu si kad kazes da je Bog mogao to uciniti, ali Bog je Pravedan koliko i Milostiv. Pa salje izaslanike, pa opomenu, pa poslanike , ali niko ne zeli cuti...na kraju dolazi kazna i opomena nama ostalima.
Cak ni Bog ne oprasta beskonacno i on kaznjava...ali samo u mjeri i nikad nepravedno i nikad a da ne opomene...

Ne mozes porediti nas i ljude Sodome i Gomore, pa mi ne cinimo smrtni grijeh. Kroz moje oci, ja nista drugo ne radim od onog sto je radio i sam Isus....pozivam. Ali nisam farisej, napada me djavo kao i svakog, obuzme ljutnja, kao i tebe...gledajuci gdje pozivam, nigdje osim u Islam ( Mir), gledajuci kako, apelujem na razum kad je srce "okorjelo", spasavam isto onako kako je i Isus radio (negovorim za sebe licno nego kroz djela Muhammeda s.a.w.s.).

Kur'an kada govori vama kaze " „I ne recite: “Trojica!” - prestanite, bolje je za vas! Samo je Allah Bog, Jedini! Slava neka je Njemu - da On ima dijete!!!“
(Kur'an, 4:171)

Kad bi ubacili malo emocije kroz primjer bi to izgledalo ovako od prilike

Zamisli dva covjeka od kojih je jedan starac a drugi mladic...pa starac stalno provocira mladica, te ga na kraju jako i uvrijedi a mladic kaze "Prestani, bolje je za tebe, dosta sam te trpio, stariji si, ali granica je granica a ti si je presao, Prestani bolje za tebe"...

Tako i Bog trpi, trpi, ali stalno govori prestanite, bolje je za vas..ali niko ne slusa...prije ili kasnije ce doci kazne koa i sto je dosla Sodomi Gomori, jer uputa je tu, opomena je tu, Poslanik a.s. bio i otisao...ko vjeruje vjeruje ko ne vjeruje - zna se sta ga ceka.

Ako govorimo po "plodovima" Isus je govorio o poslanicima, pa uzmi, vidi, generalno ko je bio Muhammed s.a.w.s. pustimo naklapanja o ubistvima, protjeravanjima, silovanjima kad je to sve pusta laz..."po plodovima njihovim poznacete ih"...
Ako hoces reci da "misionari" donose lose plodove...pa kako onda okarakterisati Isusa u ocima fariseja, Musa a.s. u ocima Faraona, Ibrahima a.s. u ocima Nemruda....da li mozda kao Muhammeda s.a.w.s u ocima krscana?

Ljudi se ne bore za masu kao u doba sviju Poslanika a.s., sad je borba za svaku dusu, za svakog pojedinca, jer Smak svijeta je pred vratima...

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 00:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
31 I poče ih učiti da Sinu čovečjem valja mnogo postradati, i da će Ga okriviti starešine i glavari sveštenički i književnici, i da će Ga ubiti, i treći dan da će ustati.

Opet nisu rjeci Isusove nego onog koje pisao, mnogo godina kasnije nego je Isa a.s. uzdignut.

Jevandjelje po Luki 44. ako moze samo koja glava da ne listam, jer su 24 glave u pitanju.

jellyfish je napisao:
Zato sam pitao zasto bi Isus lagao, jer u ovim stihovima on sam jasno kaze da ce umrijeti i ustati i jos cak se navode primjeri iz starog zavjeta?

Vidis primjer iz starog zavjeta je i Psalm 91, pa 116,117,118 pa Isaija 53 (ne mogu se sjetiti koji red, cini mi se 10..ali nisam siguran ) svi oni govore da je Isus bio spasen, pa svi su ucenici se razbjezali i ostavili ga, ko je vidio da je razapet, pa 3. dan ustao...ako gledamo kad je razapet nisu prosla 3 dana nego 2 dana, pa kad vidimo taj famozni znak Jone niti on nije ispunjen, pa jos masa stvari, o kojima mozemo raspravljati uvjek i iznova, povuci i logiku i Pisma i nauku imedicinu i teologiju i S.Z. i N.Z. da napravimo citavu jednu temu o tome...iskreno ti kazem da postoji objasnjenje...ali..ali...ali... :) nego do tad proslijedo koja Lukina glava pa da vidimo.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 06:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40

Po vašem mišljenju Isus nije razapet "nego se pričinilo" što znači da po vama Isus laže?
(bar više puta sam pročitala u postovima da Islam kaže da Isus nije razapet)

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Po vašem mišljenju Isus nije razapet "nego se pričinilo" što znači da po vama Isus laže?
(bar više puta sam pročitala u postovima da Islam kaže da Isus nije razapet

Problem je sto se citiraju stavke Biblije koje govore o raspecu a izostavljaju se one koje ne govore ili jako sumnjaju ili kazu da je to nemoguce da se desilo...

Mozda ste primjetili da upotrebljavam dva imena Isus i Isa a.s. ...ma kako zvucalo isto, to ipak nije. Kad govorim Isus mislim na covjeka koji je lik Biblije ali iz pera pisaca, posmatraca, pripovjedaca...a kad govorima I sa a.s. mislim na onog za kojeg smatram da je doista bio i da se doista zbilo to da nije razapet. Opet zasto ?

Tanka je nit koju jedan musliman moze da prekine u raspravi s sljedbenicima Knjige a koja moze biti uzrokom da sam postane nevjernik, jer Isus je jedan od ulul-azm, jedan od 5 najodabranijih, i govoriti da je on ubijen, razapet, uskrsnuo je ravno grijehu kufra (nevjerovanja) iz tog razloga upotrebljavam "imaginarnog" Isusa i onu osobu za koju smatramo da je doista postojala onako kako Kur'an govori , Isa a.s....tanka je nit ali evo primjera.

Ako kazemo da je Isus uskrsnuo i ako bi smo zeljeli da saznamo sta je to uskrsnuce, kako ce se desiti, kakvi ce ljudi biti poslije toga, najbolja osoba koja bi nam odgovorila i ciji bi nas odgovor zadovoljio bi bio Isus sam, jel tako? Nema bolje i povjerljivije osobe koja ce reci o uskrsnucu bolje od njega samog, niti po vama ubjedljivijeg i boljeg argumenta nego argumenta Biblije...s toga citajmo.

28 Govoreći: Učitelju! Mojsije nam napisa: Ako kome umre brat koji ima ženu, i umre bez dece, da brat njegov uzme ženu, i da podigne seme bratu svom.
1 Moj. 38:8, 5 Moj. 25:5
29 Beše sedam braće, i prvi uze ženu, i umre bez dece;

30 I uze drugi ženu, i on umre bez dece;

31 I treći je uze; a tako i svi sedam; i ne ostaviše dece, i pomreše;

32 A posle svih umre i žena.

33 O vaskrsenju dakle koga će od njih biti žena? Jer je ona sedmorici bila žena.

34 I odgovarajući Isus reče im: Deca ovog sveta žene se i udaju;

35 A koji se udostoje dobiti onaj svet i vaskrsenje iz mrtvih niti će se ženiti ni udavati;
2 Sol. 1:5, Otk. 3:4
36 Jer više ne mogu umreti; jer su kao anđeli; i sinovi su Božiji kad su sinovi vaskrsenja.

Dakle oni koji vaskrsnu (ustanu iz mrtvih) su kao andjeli, sinovi su Bozji...prihvatljivo??? Meni jest. Covjek kad jednom umre postaje energija, duh, nema potrebe za zenidbom, hranom, picem itd.itd...

Dakle to su rijeci Isusa samog.

Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno. Tako je i pisano: Prvi čovjek Adam postade u tjelesnom životu, a poslednji Adam u duhu koji oživljuje. Ali duhovno tijelo nije prvo, nego tjelesno, pa onda duhovno. (1 Korinćanima 15, 43-46) (ovo su Pavlove, njih mozemo prihvatiti a i nemoramo, medjutim pomazu nam u razumjevanju).

Ok?

Kad covjek umre, vaskrsne iz mrtvih...postaje duh, kao andjeo, andjeli nemaju potrebe za zenidbom, hranom i picem kao sto sam rekao...

E sad se mogu citirati stavke Biblije koje govore o ZIVOM Isusu

I ne našavši tela njegovog dođoše govoreći da su im se anđeli javili koji su kazali da je On živ.(Luka 24:23) (ne uskrsnuo nego ZIV, jer smo rekli da uskrsnuti ljudi postaju andjelima, duhovima i sl)...ovdje andjeli rekli da je ZIV, mada imamo argument jellyjev gdje jedan andjeo govori da je uskrsnuo.
Iako smo definirali pojam sta znaci uskrsnuti a sta znaci biti ZIV.

Dalje

38 I reče im: Šta se plašite? I zašto takve misli ulaze u srca vaša?

39 Vidite ruke moje i noge moje: ja sam glavom; opipajte me i vidite; jer duh tela i kostiju nema kao što vidite da ja imam. (Luka 24:38-39)

Opet opisivanje samog Isusa da je ZIV da nije uskrsnuo, nije postao andjelom, niti duhom ,niti prikazom, spodobom ili nekom drugom utvarom ,nego je ZIV ...sjecate se iz primjera zene i 7 muzeva kad kaze...uskrsnuti ce biti kao andjeli ovdje opet veli "opipajte me i vidite jer duh tjela i kosti nema kao sto vidite da imam ja."

Zasto im Isus govori da ga opipaju, da se uvjere...u to doba nije bilo tesko povjerovati da je neko anjel, duh, spodoba ...u to vrijeme je bilo duhova i andjela da ne kazem redovno, dosta citata ima o tome.

Oni mu dadoše komad ribe pečene i nešto meda
On uze, i jeo je pred njihovim očima što preostade, dade njima. (Luka 24:42-43)

Jeo je...Jedu li uskrsnuti ljudi, imaju li potrebu za hranom???
Jeo pred njihovim ocima...da dokaze sta? Da je ZIV. ne uskrsnuo, jer opet ponavljam ko jednom umre postaje produhovljen, postaje duh, andjeo...ne postaje ponovo covjekom od krvi i mesa i kostiju...ali Isus veli kosti imam i meso, evo opipajte me.

Pa onda Ivanovo evandjelje i slucaj nevjernog Tome...i on opipiava Isussa i svjedoci da je ZIV.

Reče joj Isus: "Nemoj me se dodirnuti, jer još nijesam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: "Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu." (Ivan 20:17)

5 I rekoše mu drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina," A on im reče: "Dok ne vidim na rukama njegovim znaka od čavala, i ne metnem prsta svojega u mjesto od čavla, i ne metnem ruke svoje u bok njegov, neću vjerovati."

26 I poslije osam dana bili su opet učenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, kad su bila vrata zatvorena, i stade na sredinu, i reče: "Mir vam!"

27 Potom reče Tomi: "Metni prst svoj ovamo, i vidi ruke moje, i pruži ruku svoju, i metni u bok moj, i ne budi nevjeran, nego vjeran

Moze li se prst stavljati u duhovno tjelo, u angelizirano tjeli...ne nego u ZIVO tjelo.

Moje misljenje jest da Biblija gotovo vristi da je Isus ZIV, ZIV, ZIV...a vi ipak govorite USKRSNUO, USKRSNUO, USKRSNUO...a razliku je sam Isus rekao, kad je neko USKRSNUO kakav postaje ...angeliziran, a da lije to on bio???

I zato slobodno mogu kazati da je gornje tekstove rekao Isus odnosno Isa a.s. i da je to taj covjek kojem vjerujemo i kojem vjerujem.

Nadam se objasnjenju ovih tekstova, ako moze.

P.S.

Idem na put nece me biti mozda 5-6 dana...a i vama ce doci odmor od mene... :D

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Opet nisu rjeci Isusove nego onog koje pisao, mnogo godina kasnije nego je Isa a.s. uzdignut

Šta je trebalo da Isus zapisuje, piše dnevnik šta je gdje rekao ili šta, možda da vodi snimateljsku ekipu sa sobom?
Izvještaj o isusu pisali su ljudi koji su bili sa njim, čija je ruka vođena svetim duhom poslatim od Boga da zapišu ono što treba i onako kako je bilo i to je sva suština. Naravno, da vi muslimani u to ne vjerujete, jer kad bi povjerovali napustili bi islam i počeli izučavati Bibliju, tako da koliko vidim i koliko sam shvatio ovakve rasprave su besmislene i bezpredmetne.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Dugo ti je i trebalo.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U takav narod dolazi Isa a.s. da im pokaze onu drugu stranu novcica, nije sve u zakonu. Ne mozemo se za sve kaznjavati. Pa im govori upravo te rijeci koje ti navodis oprosti 70 puta, okreni i drugi obraz, hodaj 2 milje ...vidimo kroz Pismo koliko se jadan mucio da im pokaze ljubav, samilost , prastanje, suosjecanje...ali...ali ...Isus nikad, ama bas nikad nije derogirao zakon Musaov a.s. cak se na njega pozivao, postujte zakone, cuvajte zakone...
Pokusao je ono sto nije uspio, da nauci ljude i zakonima i ljubavi..Zasto kazem da nije uspio?

Gledaj ovako. Bludnica ucini grijeh za koji je zakonski trebala biti kamenovana. Da je kamenovana, zakon bi bio zadovoljen, svi bi otisli krvavih ruku kuci, i na tome bi se zavrslo. Isti ti ljudi koji su kamenovali tu zenu, su bili kurvari, licemjeri, hipokrate, okreceni grobovi, itd. Zato Isus kaze da prvi baci kamen koji je bez grijeha. Mi vidimo tudje krsenje zakona i spremni smo da ga kaznimo, a tolerisemo svoje prestupe. Isus ne radi nista drugo nego ocitava to licemerje ljudsko. On stavlja jedno ogledalo pred njih i suocava ljude sa njihovim vlastitim licemjerjem, Njegovo propovijedanje se svodi na otkrivanje tog licemjerja, i ucenje kako treba ispravno da postupamo. Isus JESTE USPIO, jer je sam svojim zivotom postavio paradigmu kako svako od nas treba da zivi, njegovim primjerom se vode svi oni za koje kazes da su otisli u drugu krajnost. Postavio je mjerila ljudskosti i pravednosti. Danas niko ne moze reci da je Isus bio grub, jer je pokazao nevjerovatnu kolicinu ljubavi i spremnosti da oprosti, ali istovremeno se pokazao i kao strog, ali samo onda kad je vidio grijeh. Isto kao Bog S. Zavjeta! koji se gnjevio zbog ljudske oholosti a oprastao onima koji su se kajali. Zato ponavljam opet da izmedju Isusa i Boga S. Zavjeta nema razlike.

Generalno kad gledam krscane, to su ljudi puni oprastanja, tolerantni, milostivi, okrecu glavu od sankcije...itd. itd....osjecaj je takav da su u istom sosu kao i Fariseji samo u kontra pravcu.

Koliko god su Fariseji isli u pravcu kaznjavanja toliko danasnji krscani idu u pravcu oprosta, po meni krajnosti i jedna i druga, iako druga dosta bolja, ali ipak krajnost.

Problem nije u njima nego u onima koji njih smatraju mekuscima i popustljvima. Ako je onaj hriscanin slican Hristu, on je takav na svoje dobro, Bog kaze u Pismu da je sa poniznima sa milosrdnima, Isus kaze: "Blago KROTKIMA", "Blago MILOSRDNIMA", "Blago onima koji su CISTA SRCA, JER CE BOGA GLEDATI", "Blago MIROTVORCIMA". Gdje se tu spominje zakon? Nigdje! Jer svrha zakona je samo da uputi covjeka, kao i zapovijesti, da postanemo ono sto Bog zeli da budemo.
Primjer loseg shvatanja znacenja zakona, barem po meni je slucaj onog imama koji rece u dokumentarcu "Inside the Quran" nesto kao: najljepsi poklon koji smo mogli dobiti od Boga je zakon o kaznjavanju. Znaci kod njega sve pocinje i zavrsava se na zakonu, oko toga se sve vrti, samo nemoj krsiti zakon i to je to.

Ono u cemu uspjeva Muhammed s.a.w.s. jest upravo to da su sljedbenici shvatili kad treba kazniti a kad oprostiti...
Zakon se mora drzati, ne mozemo sve oprastati niti sve kaznjavati.

Sa ovim se definitivno ne slazem. Zakon se naravno mora drzati, ali iz hriscanske perspektive nasa obaveza je da prvo sebe mijenjamo, da izbacimo svu opacinu iz sebe, da nam opravdanje ne bude: "Ljudi smo". Nadam se da sam sad jasniji, pogledaj ovaj primjer sa imamom gore. Ali ono sto mi mislimo da smo postenjacine, ne krademo, da nikoga ne bi pogledeli ruzno 1000 godina, to okacimo slobodno macku o rep. To je tek pozitivna nula. Biti sto vise kao Hrist treba da bude krajnji cilj.

Ne mozes porediti nas i ljude Sodome i Gomore, pa mi ne cinimo smrtni grijeh.

OK, uzmi onda primjer Noe, Noa i njegova porodica su bili jedini koji su bili spaseni u ono vrijeme, a sumnjam da smo mi nesto bolji od onih koji nisi bili sa Noom. Kad bismo bili malo vise iskreni i samokriticni, ili samo kad bi se uporedili sa Hristom u svemu sto radimo, mislim da bismo dosta naucili o sebi samima, i ne bismo govorili to sto inace govorimo.

Ako hoces reci da "misionari" donose lose plodove...pa kako onda okarakterisati Isusa u ocima fariseja, Musa a.s. u ocima Faraona, Ibrahima a.s. u ocima Nemruda....da li mozda kao Muhammeda s.a.w.s u ocima krscana?

Ne kontam ovo? Pa i Schindler je u Hitlerovim ocima donosio lose plodove zato sto je spasavao Zidove. Zna se na kakve se plodove misli...

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 13:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ahmedu

Brate možda će ti zvučati čudno ali slažem se sa tvojim razmišljanjem po pitanju ikona,kipova i savljenju ljudi.
Bog je jasno rekao da slave svoje nikom neće dati.U molitvi Oče naš se obraćamo Bogu a ne čoveku.
Kod Boga imamo jednog zastupika i Pismo jasno kaže ko je to.
Ni jedan apostol nije rekao da se njima molimo jer se ni oni nisu sebi molili.
Poštovanje svetih je jedno a slavljenje nekog je nešto drugo.
Imamo brate ti i ja još nekih istih pogleda ali sad nebih da te ,,iznenadim''

Krutost u razgovoru je odlika svake dogme.Mi se možemo razlikovati u mišljenju ali to nesme biti govor mržnje i mislim da si se dobro pokazao. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]