Talija je napisao:
Po vašem mišljenju Isus nije razapet "nego se pričinilo" što znači da po vama Isus laže?
(bar više puta sam pročitala u postovima da Islam kaže da Isus nije razapet
Problem je sto se citiraju stavke Biblije koje govore o raspecu a izostavljaju se one koje ne govore ili jako sumnjaju ili kazu da je to nemoguce da se desilo...
Mozda ste primjetili da upotrebljavam dva imena Isus i Isa a.s. ...ma kako zvucalo isto, to ipak nije. Kad govorim Isus mislim na covjeka koji je lik Biblije ali iz pera pisaca, posmatraca, pripovjedaca...a kad govorima I sa a.s. mislim na onog za kojeg smatram da je doista bio i da se doista zbilo to da nije razapet. Opet zasto ?
Tanka je nit koju jedan musliman moze da prekine u raspravi s sljedbenicima Knjige a koja moze biti uzrokom da sam postane nevjernik, jer Isus je jedan od ulul-azm, jedan od 5 najodabranijih, i govoriti da je on ubijen, razapet, uskrsnuo je ravno grijehu kufra (nevjerovanja) iz tog razloga upotrebljavam "imaginarnog" Isusa i onu osobu za koju smatramo da je doista postojala onako kako Kur'an govori , Isa a.s....tanka je nit ali evo primjera.
Ako kazemo da je Isus uskrsnuo i ako bi smo zeljeli da saznamo sta je to uskrsnuce, kako ce se desiti, kakvi ce ljudi biti poslije toga, najbolja osoba koja bi nam odgovorila i ciji bi nas odgovor zadovoljio bi bio Isus sam, jel tako? Nema bolje i povjerljivije osobe koja ce reci o uskrsnucu bolje od njega samog, niti po vama ubjedljivijeg i boljeg argumenta nego argumenta Biblije...s toga citajmo.
28 Govoreći: Učitelju! Mojsije nam napisa: Ako kome umre brat koji ima ženu, i umre bez dece, da brat njegov uzme ženu, i da podigne seme bratu svom.
1 Moj. 38:8, 5 Moj. 25:5
29 Beše sedam braće, i prvi uze ženu, i umre bez dece;
30 I uze drugi ženu, i on umre bez dece;
31 I treći je uze; a tako i svi sedam; i ne ostaviše dece, i pomreše;
32 A posle svih umre i žena.
33 O vaskrsenju dakle koga će od njih biti žena? Jer je ona sedmorici bila žena.
34 I odgovarajući Isus reče im:
Deca ovog sveta žene se i udaju;
35
A koji se udostoje dobiti onaj svet i vaskrsenje iz mrtvih niti će se ženiti ni udavati;
2 Sol. 1:5, Otk. 3:4
36
Jer više ne mogu umreti; jer su kao anđeli; i sinovi su Božiji kad su sinovi vaskrsenja.Dakle oni koji vaskrsnu (ustanu iz mrtvih) su kao andjeli, sinovi su Bozji...prihvatljivo??? Meni jest. Covjek kad jednom umre postaje energija, duh, nema potrebe za zenidbom, hranom, picem itd.itd...
Dakle to su rijeci Isusa samog.
Sije se tijelo tjelesno,
a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno. Tako je i pisano: Prvi čovjek Adam postade u tjelesnom životu,
a poslednji Adam u duhu koji oživljuje. Ali duhovno tijelo nije prvo, nego tjelesno,
pa onda duhovno. (1 Korinćanima 15, 43-46) (ovo su Pavlove, njih mozemo prihvatiti a i nemoramo, medjutim pomazu nam u razumjevanju).
Ok?
Kad covjek umre, vaskrsne iz mrtvih...postaje duh, kao andjeo, andjeli nemaju potrebe za zenidbom, hranom i picem kao sto sam rekao...
E sad se mogu citirati stavke Biblije koje govore o ZIVOM Isusu
I ne našavši tela njegovog dođoše govoreći da su im se anđeli javili koji su kazali
da je On živ.(Luka 24:23) (ne uskrsnuo nego ZIV, jer smo rekli da uskrsnuti ljudi postaju andjelima, duhovima i sl)...ovdje andjeli rekli da je ZIV, mada imamo argument jellyjev gdje jedan andjeo govori da je uskrsnuo.
Iako smo definirali pojam sta znaci uskrsnuti a sta znaci biti ZIV.
Dalje
38 I reče im: Šta se plašite? I zašto takve misli ulaze u srca vaša?
39 Vidite ruke moje i noge moje: ja sam glavom; opipajte me i vidite;
jer duh tela i kostiju nema kao što vidite da ja imam. (Luka 24:38-39)
Opet opisivanje samog Isusa da je ZIV da nije uskrsnuo, nije postao andjelom, niti duhom ,niti prikazom, spodobom ili nekom drugom utvarom ,nego je ZIV ...sjecate se iz primjera zene i 7 muzeva kad kaze...uskrsnuti ce biti kao andjeli ovdje opet veli "
opipajte me i vidite jer duh tjela i kosti nema kao sto vidite da imam ja."
Zasto im Isus govori da ga opipaju, da se uvjere...u to doba nije bilo tesko povjerovati da je neko anjel, duh, spodoba ...u to vrijeme je bilo duhova i andjela da ne kazem redovno, dosta citata ima o tome.
Oni mu dadoše komad ribe pečene i nešto meda
On uze, i jeo je pred njihovim očima što preostade, dade njima. (Luka 24:42-43)
Jeo je...Jedu li uskrsnuti ljudi, imaju li potrebu za hranom???
Jeo pred njihovim ocima...da dokaze sta? Da je ZIV. ne uskrsnuo, jer opet ponavljam ko jednom umre postaje produhovljen, postaje duh, andjeo...ne postaje ponovo covjekom od krvi i mesa i kostiju...ali Isus veli kosti imam i meso, evo opipajte me.
Pa onda Ivanovo evandjelje i slucaj nevjernog Tome...i on opipiava Isussa i svjedoci da je ZIV.
Reče joj Isus: "Nemoj me se dodirnuti,
jer još nijesam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: "Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu." (Ivan 20:17)
5 I rekoše mu drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina," A on im reče: "
Dok ne vidim na rukama njegovim znaka od čavala, i ne metnem prsta svojega u mjesto od čavla, i ne metnem ruke svoje u bok njegov, neću vjerovati."
26 I poslije osam dana bili su opet učenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, kad su bila vrata zatvorena, i stade na sredinu, i reče: "Mir vam!"
27 Potom reče Tomi: "
Metni prst svoj ovamo, i vidi ruke moje, i pruži ruku svoju, i metni u bok moj, i ne budi nevjeran, nego vjeranMoze li se prst stavljati u duhovno tjelo, u angelizirano tjeli...ne nego u ZIVO tjelo.
Moje misljenje jest da Biblija gotovo vristi da je Isus ZIV, ZIV, ZIV...a vi ipak govorite USKRSNUO, USKRSNUO, USKRSNUO...a razliku je sam Isus rekao, kad je neko USKRSNUO kakav postaje ...angeliziran, a da lije to on bio???
I zato slobodno mogu kazati da je gornje tekstove rekao Isus odnosno Isa a.s. i da je to taj covjek kojem vjerujemo i kojem vjerujem.
Nadam se objasnjenju ovih tekstova, ako moze.
P.S.
Idem na put nece me biti mozda 5-6 dana...a i vama ce doci odmor od mene...