Дамаскин:
Citiraj:
Али Андреј, погледај сву историју Цркве:
од светог Кирила и Атанасија Великог, преко Кападокијаца и св.Максима Исповједника
никада ниједан од Отаца није правио своју фракцију и одцјепљивао се од Цркве,
већ је остајао у Цркви и борио се за истину.
Слажем се у потпуности с овим што сте горе рекли. Ту се нема нити шта додати нити шта одузети.
Citiraj:
Ваша заједница је настала директним одцјепљењем од Православне Цркве
Ту се већ нимало не слажем. Напротив,
ваша заједница је настала директним одцјепљењем од Православне Цркве. Одцепили сте се још 1924. када је "патријарх" масон Мелетије Метаксакис увео нови календар, дакле изменио је предање Цркве, а свако ко измени и јоту црквених догми или канона, отпада од Цркве. Тада је у Цркви остало мало стадо свештенства и народа које није прихватило новотарије, већ је остало верно црквеном календару. Дакле, још тада сте отпали од Православне Цркве, а од тада до данас ваша новокалендарска шизматојерес је израсла у горостасну екуменистичко-новокалендарско-сергијанску шизматојерес. Истовремено од тада до данас ми смо сачували све оно што нам је предато још од апостолских времена и зато смо остали Православна Црква Христова.Горе сте поменули Светог Максима Исповедника, али на своју осуду, јер је овај чувени мученик за своју веру сам (са својим учеником) стао против свих тадашњих монотелитских "епископа". За њега Православна Црква није била тамо где је већина (као што не мора бити ни тамо где је мањина, дакле није битна бројност), нити тамо где су епископске митре и жезла, већ тамо где је, како он каже: "право и спасоносно исповедање православне вере". И ето он сам, као обичан монах, је представљао Цркву, а сви источни "патријарси","епископи" и "свештеници" били су ван Цркве и као таквог га је Црква и прославила на потоњем Васељенском Сабору који је осудио монотелитску јерес.
Citiraj:
мисију 99% врши међу Православнима, а скоро никако међу иновјернима или атеистима
Ми не вршимо мисију међу православнима, јер ономе који је православан нема потребе да се проповеда. Наша је мисија намењена само неправославнима, и то свих религијских деноминација укључујући и најновију - екуменистичку. А ако сте мислили на некада православне земље, онда опет грешите. Да сте читали линк који сам Вам препоручио:http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ktenasovaca/Kalendar1999.pdf ,видели бисте да ми мисионаримо широм света.
Citiraj:
Елемент расколништва у којем је много неодговорности није занемарљив никако,
поготово када видимо ставове Отаца о сличним појавама кроз историју.
Свети Марко Ефески каже да ће лакше проћи они коју су разапели Христа од оних који цијепају Небески Хитон и Тијело Христово правећи расколе.
Овде се опет слажем у потпуности. Тешко оном ко и једну душу за коју је Господ разапет одведе од Цркве у раскол! А како су прошли расколници? После увођења новог календара многи предводници раскола су одмах по смрти или касније (као и многи новокалендарски "свештеници") пронађени
црни, надувени и најодвратније смрдљиви. Такав је био и "архиепископ" Хризостом Пападопулос, који је умро у душевној болници и избацио своју погану душу претходно лајући као пас, док су сви присутни доктори и сестре потом постали старокалендарци. (У сличним тешким мукама је умро и Лењин завијајући као вук). Осим Хризостома, такви су пронађени још и "патријарси" Димитрије и Атинагора. "Патријарха" Мелетија Метаксиса, који је први увео нови календар, видео је у сну његов архиђакон (који се молио Богу да му открије шта је са Мелетијевом душом), и то одвратног изгледа (као она два јеромонаха који су у 13.веку служили мису са католицима у манастиру Великој Лаври), у скроз поцепаном подраснику, избуљених очију и огромног исплаженог језика који му је досезао до пупка. Поплашени ђакон је приступио старокалендарцима.
Citiraj:
Други проблем је ту еклисиолошки:
"...вјерујем у једну, свету, саборну и апостолску Цркву...",
гдје је ту саборност која је свагда била елементарни и црквеноградитељски моменат код свих Васељенских Сабора.
Ми се сабирамо, али око православних свештенослужитеља, а и ви се сабирате, али око неправославних - екуменистичких "свештенослужитеља". Па сад нека свако сам расуди ко припада једној, светој,
саборној и апостолској Цркви, а ко збору нечастивих. А о томе лепо казује псалмопевац Давид: "Благо човеку који не иде на веће безбожничко, и на путу грешничком не стоји, и у друштву неваљалих људи не седи".
Citiraj:
Други еклисиолошки моменат који преступате јесте Епископ:
од св.Игњатија Богоносца, св.Климента па до данас
црквенотворни елемент јесте епископ у локалној заједници
под којим се окупља литругијско сабрање
и који је гарант чувања вјере.
Мислим да сте ту у директном конфликту са одредбама
Првог Васељенског Сабора.
Тачно је да је свети Игњатије Богоносац рекао: "Да се ништа не чини без епископа" (па стога ми истински православни хришћани ништа и не чинимо без нашег-
православног епископа), али је исти светитељ рекао и следеће (што ви екуменисти прећуткујете): "Ако твој епископ учи нечему што излази изван граница закона, онда, чак и ако води целомудрен живот, ако твори знамења или пророкује, нека ти буде као вук у овчијој кожи, јер он ради на разарању душа". А и ово су његове речи:"Ако ко следује расколнику, Царство Божије неће наследити" (па стога ми и не следујемо вашим екуменистичким, тј. расколничким и јеретичким епископима).
Citiraj:
Конкретно- у БиХ немате ниједног епископа ни свештеника,
а тражите вјернике.
Шта се деси када вам неко приступи?
Не иде више на литургију?
У чему је онда црквено сабрање?
Гдје се исповједају, и код кога врше требе?
Иду у Грчку?
Ви не познајете стање у нашој Цркви, па зато и дајете тако погрешне процене колико и где има наших свештенослужитеља. Када нам неко приступи, деси се оно што се одувек дешавало у Православној Цркви - нови члан се оцрковљује и присуствује истинским литургијама у мери у којој је то данас могуће. При том, ми не тражимо вернике како ви кажете, већ они сами долазе. Наша је дужност пред Богом мисионарење, а свако има слободну вољу да по њој поступа и одлучи да ли ће прићи нашој Цркви или не. За разлику од нас који имамо истинске свештенослужитеље, ви немате ниједног, не само у БиХ, него ни у једној заједници у свету која припада некој од званичних помесних "цркава", јер епископ јеретик не само да престаје бити епископ, већ престаје бити и обичан мирјанин, тј. престаје бити хришћанин. Он је ван Цркве, ван спасења. Зато ви немате ни крштење, ни миропомазање, ни исповест, ни причешће, ни јелеосвећење, ни свештенство, ни свету тајну брака, једном речју, немате ништа (код вас је дакле, а не код нас противљење Првом Васељенском сабору и код вас су оно што нама приписујете - велики еклисиолошки проблеми и не само проблеми, већ потпуно растројство). А много боље и јасније од нас грешних и недостојних ваше духовно слепило разобличава сам Господ наш:
" 17.Будале слепе! Шта је веће, или злато, или црква која злато освети.
18.И ако се ко куне олтаром ништа је то, а који се куне даром који је на њему крив је
19.Будале слепе! Шта је веће, или дар, или олтар који дар освети?
20.Који се дакле куне олтаром, куне се њим и свим што је на њему.
21.И који се куне црквом, куне се њом и Оним што живи у њој.
22.И који се куне небом, куне се престолом Божјим и Оним који седи на њему." (Мт. 23)
И вас ми сад питамо: Будале слепе! Шта је веће, или епископ, или Бог који дар сваки освети и сваку благодат даје? Према томе, једном за свагда да одговоримо свим екуменистима: Бог има власт над Собом, тј. над Својом благодаћу, а не епископи који су са целом творевином у Божјој вољи и власти. Он благодат даје православним епископима, а одузима од православних који падну у јерес и раскол, дакле од оних који постану неправославни.
Citiraj:
Кажем ти, искушења има, одувијек их је било и биће,
али елеменат расколништва и недостатак саборности су вам главни недостаци
Горе сам показао да сте у расколништву ви, а не ми, а расколништво није само недостатак, већ тежак смртни грех за који се пред Богом строго одговара ако не дође до покајања, о чему говори св. Марко Ефески што и ви горе наводите. Код нас саборности не недостаје, али ми се не сабирамо око Антихриста (и његових претеча) као ви у његовом Светском савезу цркава, већ око Христа Спаситеља у Његовој Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви: "Где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима".
Citiraj:
а да не причам о осуђивању свих и всја, те непостојању снисходљивости према онима којима треба "блажа храна"
како каже Апостол Павле у Посланици
Ми не осуђујемо "све и сја" већ само јеретике и расколнике. Друга је ствар што су се они данас намножили (Сол. 2,3) и што ђаво "знајући да још мало времена има"(Откр. 12,12) напада на Цркву Христову са свом жестином, па и ми морамо оштро да се бранимо, а Свети Оци су увек с оштрином јеретике изобличавали. С друге стране, ми поступамо благо и снисходљиво према свим простодушним људима који су у јереси из незнања (иако и незнање није оправдање за грех јереси, али је блаже од свесног противљења истини), заблуде итд., а који нису у слепој и неисцељивој мржњи према Цркви Христовој и при том их приводимо покајању и у зависности од духовног нивоа сваког човека, неком дајемо млијечну, а неком тврђу духовну храну, колико ко у датом тренутку и околностима може примити.