Japanese_rose je napisao:
Kamenovanje je ustanovljeno od strane Ulemme, islamskih ucenjaka i kao sto ti gore Oficir citira, tako se interpretiraju pojedini hadisi.
I kriscani su spaljivali vjestice...do 19 stoljeca cini mi se.
I hindusi su palili udovice, do valjda prije 50-100 godina.
Koje poređenje...
Ne treba biti rocket scientist da bi se spoznao potencijal zloupotrebe ovog dijela islamskog (bez)zakona, jer sve sto je potrebno da se zena eliminise u tim krugovima je da njenu preljubu potvrde dva muskarca.
A ovo je vec laz...bez obzira na tvojih 3 500 postova.. jer za potvrdu preljube si smanjila duplo broj svjedoka, inace
4 u svih fikhskim djelima upravo zbog tezina grjehai zbog sankcije koja se propisuje.
Ovdje skrecem paznju da je kazna za blud propisana kako za muskarca tako i za zenu...nema tu nikakve ciljane populacije...
Lijepo sam naveo skripte, i svi ti zapisnicari hadisa nisu bila "Ulema" u smislu fetvi ili derogacija, nego su bili sastavljaci zbirki...iz kojih se vidi određena kazna za određen prestup.
Nekima koncept Islama ne pase, ali zao mi je islam ne dozivljava evoluciju kao krscanstvo, a koji budu trazili da se mjenja islam s obziro na vrijeme, bolje neka mjenjaju sebe...jer Islam je stalna i nepromjenjiva kategorija, koja u svjetlu dokazivanja uzima argumente a ne ono "meni se sviđa ili mi se ne sviđa".
Fikhska podkategorija ukubat ili kaznene odredbe je stara koliko i islam i jako je smjesno, da se jedna osoba igra s tim, kako onaj ekstrem tako i onaj/ona koji bi ubacivali i izbacivali kako je njima milo i drago.
Da je bilo po zeljama istih, do sad bi se mnogi ne samo hadisi nego i ajeti izbacili iz prakse.
Ajet o kazni za zinaluk je u suri Nur, koja se inace napamet uci u 2. godini bilo kojeg islamskog fakulleta na ovim prostorima, ajet sadrzi bicevanje za bludnike i to one koji nisu bili u braku...
A islamksi juristi i ulema nije uvela nikave kategorije kamenovanja...upravo surpotno je uradila, radila je na zastiti i na razvijanju zastite osobe optuzene za preljub, tako da moraju da se pojave 4 a ne 2 (kako to kaze Ruža) svjedoka, i ako se ijedan i makar ijedan u zadnjem momentu izvrsavanja presude posumnja u svoj iskaz ili na bilo koji nacin promjeni iskaz kazna se odgađa...postupak je jaaaaaako kompliciran i s toga kazem da je u historij tih presuda bilo jako malo, a ono sto se desava u pojedinim drzavam u njihov sudski sistem ne ulazim, jer ima i sita, i sunita i haridzija i mutezila i ahmedija i nema cega nema, tako da u danasnjem svijetu glave frcaju zbog ruzne frizure.
Islam ima potpuno drugi sistem vrednovanja, razlicit od krscanskog i zapandog...taj sistem je nepromjenjiv i postojan i jasno je ko dan da se ne moze u jedan dio knjige vjerovati a u drugi ne.
Ono sto mogu jos dodati jest da je jako tesko raspravljati o ukubatu ili kaznenim odredbama s zapadni covjekom, kao i obratno.....tako da ne ocekujem da iko ista shvati ili da prihvati kao logicno...prije bih ocekivao ban.
Nisam znala da oni koji bi kamenovali zene imaju tako osjetljiva osjecanja
Ruzo, znas dobro da je kategorija kazne ne samo za zene nego za prestupnike ma i kog roda ili miljea dolazili, nemoj imputirati nesto sto islam ne podrzava....nemoj razgrađivati teoriju o islamu "zenomrscu"...
Mozda bi plakao dok ih kamenujes ili sta ?
Nemoj mi imputirati nesto sto nikad nisam ucinio, i nemoj na osnovu hipotetike donositi zakljucke o meni kao sto vidim da donosis o Islamu....nije ljudski.
I dalje ti kazem sljedece :
(Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)
(Buharija, br. 6827, Muslim, br. 1697)
(Muslim br. 1692)
(Vidjeti: Meratibul-idžma' od Ibn Hazma, r.h., str. 214),
(Prvu rečenicu hadisa (''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi'') bilježe: Tirmizi (2167); Ebu Davud (4284); Ibn Madždže (3950); Ahmed (21 190); Hakim u Mustedreku (1/115); Ibn Ebi Asim u Es-Sunne (80); El-Lalikai (154); Es-Sehavi u El-Mekasidul-Hasene (1288) i drugi.
Takoðer, ovaj dio hadisa prenosi se i kao riječi nekih ashaba poput Abdullaha b. Mes'uda i drugih, sa vjerodostojnim lancima prenosilaca. Vidjeti: Tuhfetul-Ahvezi (6 /388).A koliko vidim argumenitrano u nekom gornjem stilu mi nisi nista podastrijela...tako da tvoje emocije ne vrijede...bar ne kod mene...
A sad ako ti ulemu poredis s inkvizitorima, i smatras da si iz ko zna kog razloga pametnija od gornje pobrojanih alima, nisi to dokazala...opet bar ne citatima...a prazne price imas dovoljno kao i ja.
osim s slikom koju me je bilo sramota i vidjeti a kamoli da posaljem na javu

te s toga te malo zali, ali samo malo....
Oni sto bi kamenovali druga ljudska bica su upravo za Kameno Doba, sto i samo ime je li zgodno pocrtava.
Mozes i u Kabul i u Teheran, to je sve u 5 deka.
http://4.bp.blogspot.com/_7s9sekKob0E/S ... finger.jpg
Fantasticno...jos fake ali eto, kao da si nesto dokazala..
Bas si mi simpaticna s slicicom i Kabulom i presudom u kameno doba ....
"Onaj ko presuđuje za Kemno doba i sam je za Kamenog doba....sto i samo ime je li zgodno pocrtava." - made by Japanese_rose
"Onaj ko ostavi raspravu kad nije u pravu sagradi mu se kuca u dzennetu, a onaj ko ostavi raspravu kad jest u pravu sagradi mu se dvorac." - hadis
P.S.
"To je samo moje misljenje, hvala ti sto imam pravo na isto"