banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Maj 2010, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
spavac je napisao:
@JR

ok..samo sam onako pitao za kamenovanje, misleci vise na istorijat...vjerovatno znas da je sistem postojao u S.Z..pa cak i N.Z....

Vidim po nacinu na koji mi odgovaras da si primijetio koliko me ovo potreslo.
To je zato sto mi Islam mnogo znaci, a uz to znam da su ( uz djecu naravno ) zene u Islamu nesto najcistije sto ova vjera posjeduje.
A neko se drznuo da ih ubija na ovaj nacin. To mi cijepa srce.
Manje-vise sam znala za ove dogadjaje i ranije, ali nekako nisam vjerovala da je to istina i nisam to istrazivala.
Sada znam da jeste.

Plasi me potencijal za ispoljavanje sadizma i okrutnosti u ljudskim grupama...svim ljudskim grupama.

Je li ti poznat Millgramov test poslusnosti ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Svidja mi se ovo sto je Japanese Rose napisala da u njenom islamu nema kamenovanja. Siguran sam da nema ni terorizma. Siguran sam da nema ni bombasa samoubica.

Naravno da nema. Moj otac je bio i ostao ubijedjeni ateista, ali to nikada nije smetalo njegovom ocu, niti ocu njegovog oca. Malo je tezak, ali nista sto se ne da podnijeti.:D Mama nije ni vjernica ni nevjernica. Kod nas vlada uvazavanje individualnih razlika, a iver ne pada daleko od klade, tako da je to sto pises od nas udaljeno svjetlosnim godinama.

Citiraj:
Ali jednostavno je istina da imami ekstremnih pogleda vrlo lako manipulisu bubuljicavim momcicima koji nisu osjetili ovozemaljske blagodeti.

Ovo je tacno.

Citiraj:
Pun ti je youtube momaka koji govore o tome kako jedva cekaju da vjencaju svoje djevice u dzenetu. Jer iako kako ti kazes Kur'an zabranjuje samoubistvo, on itekako podrzava mucenistvo. Tako da je biti bombas samoubica po nekima vise stvar tehnicke prirode i ekvivalent jurisa na visestruko mocnijeg neprijatelja, nekad u proslosti. I teroristi na to ne gledaju kao samoubistvo nego upravo kao mucenistvo. Nismo mi nista izmislili nego su se neki na bliskom istoku mudro sjetili da obecavanjem blagodeti na onom svijetu stvore sebi pokornu vojsku.

Zbog cega smatras da Islam podrzava mucenistvo ? S ostalim dijelom tvog posta se slazem.

Islam ce se morati suociti sa nekim veoma bitnim pitanjima u buducnosti, jer se za sve manjkavosti u nacinu vladanja pojedinih vladara u Islamu ( tu prvenstveno mislim na Iran i Saudijsku Arabiju ), ne mogu jednostavno okriviti drugi.

Pade mi na pamet da je nedavno neki iranski mulah izjavio da su za zemljotrese u Iranu krive nemoralne zene. Treba li napisati kolika je ovo besmislica ? Cure vani su automatski izabrale dan dubokih dekoltea da ovo testiraju. Kraljice. Mislim, pa dokle ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Treba praviti razliku i izmedju muslimana. Jednostavno nisu svi muslimani ni svi hriscani isti. Evo jedan primjer gdje muslimani ubijaju muslimane:

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=21937

Medjutim, kad neko pomene u negativnom kontekstu ekstremiste nadju se prozvani svi vi muslimani, a uopste se ne misli na vas. Recimo, ja se ne ljutim kad neko spomene Kacavendu u negativnom kontekstu zato sto i sam smatram da je on cisti olos zbog neskromnosti i saradnje sa ratnim zlocincima. Ali kad napisem nesto protiv islamskog fundamentalizma i ekstremizma, odmah svi muslimani skoce kao da mislim na sve vas. Zasto?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac,

Pricala sam veceras sa jednim poznanikom Irancem o "Kamenovanju Soraje M." Kaze da se to desilo davno, cak mozda prije 30 godina, i da se takve stvari vise ne desavaju. To je dobra vijest. :occasion2:

Losa vijest je da je neki dan na ulici ubijena jedna od demonstrantica protiv rezima, i da ljudi trunu u zatvoru bez ikakve krivice, samo ako izraze misljenje koje se poklapa sa rezimskim. Rekao mi je da u zatvorima ima silovanja... :cry: da je to dio lomljenja duha protivnika rezima. :cry:

Sta reci ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Japanese_rose je napisao:
Kamenovanje je ustanovljeno od strane Ulemme, islamskih ucenjaka i kao sto ti gore Oficir citira, tako se interpretiraju pojedini hadisi.
:D

I kriscani su spaljivali vjestice...do 19 stoljeca cini mi se.
I hindusi su palili udovice, do valjda prije 50-100 godina.

Koje poređenje... :)

Ne treba biti rocket scientist da bi se spoznao potencijal zloupotrebe ovog dijela islamskog (bez)zakona, jer sve sto je potrebno da se zena eliminise u tim krugovima je da njenu preljubu potvrde dva muskarca.

A ovo je vec laz...bez obzira na tvojih 3 500 postova.. jer za potvrdu preljube si smanjila duplo broj svjedoka, inace 4 u svih fikhskim djelima upravo zbog tezina grjehai zbog sankcije koja se propisuje.

Ovdje skrecem paznju da je kazna za blud propisana kako za muskarca tako i za zenu...nema tu nikakve ciljane populacije...

Lijepo sam naveo skripte, i svi ti zapisnicari hadisa nisu bila "Ulema" u smislu fetvi ili derogacija, nego su bili sastavljaci zbirki...iz kojih se vidi određena kazna za određen prestup.

Nekima koncept Islama ne pase, ali zao mi je islam ne dozivljava evoluciju kao krscanstvo, a koji budu trazili da se mjenja islam s obziro na vrijeme, bolje neka mjenjaju sebe...jer Islam je stalna i nepromjenjiva kategorija, koja u svjetlu dokazivanja uzima argumente a ne ono "meni se sviđa ili mi se ne sviđa".
Fikhska podkategorija ukubat ili kaznene odredbe je stara koliko i islam i jako je smjesno, da se jedna osoba igra s tim, kako onaj ekstrem tako i onaj/ona koji bi ubacivali i izbacivali kako je njima milo i drago.
Da je bilo po zeljama istih, do sad bi se mnogi ne samo hadisi nego i ajeti izbacili iz prakse.

Ajet o kazni za zinaluk je u suri Nur, koja se inace napamet uci u 2. godini bilo kojeg islamskog fakulleta na ovim prostorima, ajet sadrzi bicevanje za bludnike i to one koji nisu bili u braku...

A islamksi juristi i ulema nije uvela nikave kategorije kamenovanja...upravo surpotno je uradila, radila je na zastiti i na razvijanju zastite osobe optuzene za preljub, tako da moraju da se pojave 4 a ne 2 (kako to kaze Ruža) svjedoka, i ako se ijedan i makar ijedan u zadnjem momentu izvrsavanja presude posumnja u svoj iskaz ili na bilo koji nacin promjeni iskaz kazna se odgađa...postupak je jaaaaaako kompliciran i s toga kazem da je u historij tih presuda bilo jako malo, a ono sto se desava u pojedinim drzavam u njihov sudski sistem ne ulazim, jer ima i sita, i sunita i haridzija i mutezila i ahmedija i nema cega nema, tako da u danasnjem svijetu glave frcaju zbog ruzne frizure.

Islam ima potpuno drugi sistem vrednovanja, razlicit od krscanskog i zapandog...taj sistem je nepromjenjiv i postojan i jasno je ko dan da se ne moze u jedan dio knjige vjerovati a u drugi ne.

Ono sto mogu jos dodati jest da je jako tesko raspravljati o ukubatu ili kaznenim odredbama s zapadni covjekom, kao i obratno.....tako da ne ocekujem da iko ista shvati ili da prihvati kao logicno...prije bih ocekivao ban. :wink:

Nisam znala da oni koji bi kamenovali zene imaju tako osjetljiva osjecanja

Ruzo, znas dobro da je kategorija kazne ne samo za zene nego za prestupnike ma i kog roda ili miljea dolazili, nemoj imputirati nesto sto islam ne podrzava....nemoj razgrađivati teoriju o islamu "zenomrscu"...

Mozda bi plakao dok ih kamenujes ili sta ?

Nemoj mi imputirati nesto sto nikad nisam ucinio, i nemoj na osnovu hipotetike donositi zakljucke o meni kao sto vidim da donosis o Islamu....nije ljudski.

I dalje ti kazem sljedece :

(Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)

(Buharija, br. 6827, Muslim, br. 1697)

(Muslim br. 1692)

(Vidjeti: Meratibul-idžma' od Ibn Hazma, r.h., str. 214),

(Prvu rečenicu hadisa (''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi'') bilježe: Tirmizi (2167); Ebu Davud (4284); Ibn Madždže (3950); Ahmed (21 190); Hakim u Mustedreku (1/115); Ibn Ebi Asim u Es-Sunne (80); El-Lalikai (154); Es-Sehavi u El-Mekasidul-Hasene (1288) i drugi.

Takoðer, ovaj dio hadisa prenosi se i kao riječi nekih ashaba poput Abdullaha b. Mes'uda i drugih, sa vjerodostojnim lancima prenosilaca. Vidjeti: Tuhfetul-Ahvezi (6 /388).

A koliko vidim argumenitrano u nekom gornjem stilu mi nisi nista podastrijela...tako da tvoje emocije ne vrijede...bar ne kod mene...

A sad ako ti ulemu poredis s inkvizitorima, i smatras da si iz ko zna kog razloga pametnija od gornje pobrojanih alima, nisi to dokazala...opet bar ne citatima...a prazne price imas dovoljno kao i ja.

osim s slikom koju me je bilo sramota i vidjeti a kamoli da posaljem na javu :oops: te s toga te malo zali, ali samo malo.... :)

Oni sto bi kamenovali druga ljudska bica su upravo za Kameno Doba, sto i samo ime je li zgodno pocrtava.

Mozes i u Kabul i u Teheran, to je sve u 5 deka.

http://4.bp.blogspot.com/_7s9sekKob0E/S ... finger.jpg

Fantasticno...jos fake ali eto, kao da si nesto dokazala.. :lol: :lol: :lol:

Bas si mi simpaticna s slicicom i Kabulom i presudom u kameno doba ....

"Onaj ko presuđuje za Kemno doba i sam je za Kamenog doba....sto i samo ime je li zgodno pocrtava." - made by Japanese_rose

"Onaj ko ostavi raspravu kad nije u pravu sagradi mu se kuca u dzennetu, a onaj ko ostavi raspravu kad jest u pravu sagradi mu se dvorac." - hadis

P.S.

"To je samo moje misljenje, hvala ti sto imam pravo na isto" :D

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 23:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

" Za bludnike koji se nalaze u braku predviđena je najstroža kazna, o čemu se iscrpno govori u šerijatskom krivičnom pravu. Kazna za blud jeste isključivo Allahovo pravo, tj. javnopravnog je karaktera, s obzirom na teške posljedice koje blud ostavlja na društvo, porodicu, potomstvo i društveni sistem u cjelini, te stoga ne može biti abolirana ukoliko se na valjan način dokaže ovo krivično djelo. U stvarnosti, teško je dokazati krivično djelo bluda, s obzirom na potreban broj svjedoka (četiri svjedoka), te su se kazne hadda za blud rijetko izvršavale, i to uglavnom na osnovu priznanja samih počinitelja i njihove želje da se na taj način očiste od grijeha. No, kazne za blud koje su spomenute u Kur'anu i hadisu ostaju kao trajno upozorenje i činilac odvraćanja od ovog opasnog i gnusnog grijeha.
Treba naglasiti da pravo primjene šerijatskih krivičnih sankcija ima isključivo nadležna islamska državna vlast, a nikako pojedinci, građanska udruženja, organizacije, centri i sl.
Što se tiče organiziranog bavljenja prostitucijom, podvođenja i navođenja na prostituciju, ova krivična djela mogu se podvesti pod krivična djela širenja nereda na zemlji (fesad) za koja se mogu izreći oštre sankcije od suda, uključujući i najteže kazne."

"Osim ahiretskih kazni i dunjalučkih kazni općeg karaktera, za bludnike su predviđene i oštre pojedinačne kaznene sankcije. Kur'an izričito propisuje: “Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete...” (En-Nur, 2) Ova je kazna predviđena za ledične bludnike, ukoliko se dokaže krivično djelo bluda na propisani način. Osim spomenute kazne, za nebračne bludnike (koji nisu imali bračnu konzumaciju u legalnom braku) u hadisu je predviđena i kazna u vidu protjerivanja (tagrib) iz mjesta gdje je učinjeno krivično djelo u neko drugo mjesto u trajanju od jedne godine. Ova kazna, prema mišljenju hanefijskih pravnika, nije dio hadda, već spada u sferu t'azira - diskrecionog prava sudije. Šafijski i hanbelijski pravnici smatraju da je progonstvo dio hadda.9"

Nakon ovog odustajem od ikakvog pametovanja...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
A ovo je vec laz...bez obzira na tvojih 3 500 postova.. jer za potvrdu preljube si smanjila duplo broj svjedoka, inace 4

Mozda nisam "slagala" jer svjesno ne lazem, mozda sam zaboravila pa stoga napisala da su potrebna 2 umjesto 4 svjedoka.

Citiraj:
Nekima koncept Islama ne pase, ali zao mi je islam ne dozivljava evoluciju kao krscanstvo, a koji budu trazili da se mjenja islam s obziro na vrijeme, bolje neka mjenjaju sebe...jer Islam je stalna i nepromjenjiva kategorija, koja u svjetlu dokazivanja uzima argumente a ne ono "meni se sviđa ili mi se ne sviđa".

Nisi ti taj koji zna sta kome pase, niti ti odlucujes o tome, pa obrati paznju na rijeci kojima se sluzis.

Citiraj:
Ajet o kazni za zinaluk je u suri Nur, koja se inace napamet uci u 2. godini bilo kojeg islamskog fakulleta na ovim prostorima, ajet sadrzi bicevanje za bludnike i to one koji nisu bili u braku...

Tacno je da je kazna bicevanjem navedena u suri Nur :

Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Objavljujemo suru i njezine propise činimo obaveznim! U njoj objavljujemo jasne dokaze da biste pouku primili.

2. Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!

3. Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.

4. One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi,

5. osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je!

6. A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu,

7. a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo ako lažu!

8. A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista laže

9. a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!

10, A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije... -

Kakve veze imaju bicevanje i kamenovanje do smrti ? Kamenovanje do smrti potjece iz judeoabrahamske tradicije, a Kur'an ga nigdje ne spominje. Ako je neko nevjeran ima dobre sanse da 100 udaraca bicem prezivi ( sto se u trecem ajetu ove Sure i eksplicitno kaze ) , kamenovanje do smrti je ubistvo sa predumisljajem.

Vecina muslimana nisu zavrsili fakultet islamskih nauka. Postoje i drugi fakulteti.

Citiraj:
A islamksi juristi i ulema nije uvela nikave kategorije kamenovanja...upravo surpotno je uradila, radila je na zastiti i na razvijanju zastite osobe optuzene za preljub, tako da moraju da se pojave 4 a ne 2 (kako to kaze Ruža) svjedoka

Kako je moguce naci 4 svjedoka preljube osim ako zena nije bila silovana ?
A zene se ipak ne samo bicuju, nego i kamenuju do smrti.
To se i dalje radi u slijedecim zemljama prema dostupnim podacima :
1. Sudan
2. Egypt
3. Saudi Arabia
4. Jordan
5. Nigeria
6. Iran
7. Afghanistan
8. Pakistan

Citiraj:
Islam ima potpuno drugi sistem vrednovanja, razlicit od krscanskog i zapandog...taj sistem je nepromjenjiv i postojan i jasno je ko dan da se ne moze u jedan dio knjige vjerovati a u drugi ne.

Reci : Zar da za zastitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i zemlje ?
On hrani, a njega niko ne hrani.
Reci: Meni je naredjeno da budem prvi medju onima koji se pokoravaju
Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju ( Sura VI.16 )

Citiraj:
Ono sto mogu jos dodati jest da je jako tesko raspravljati o ukubatu ili kaznenim odredbama s zapadni covjekom, kao i obratno.....tako da ne ocekujem da iko ista shvati ili da prihvati kao logicno...prije bih ocekivao ban. :wink:

Vrlo si arogantan i nadam se da ces zaista dobiti ban, ako nista zbog toga sto pokusavas bosanske muslimane opisati kao retrogradne i rigidne time sto se predstavljas nekom vrstom glasnogovornika na ovom forumu uz Ahmeda - a bosanski muslimani su sve, samo nisu takvi.
I ja nisam "zapadna", ja sam Bosanka.

Citiraj:
A koliko vidim argumenitrano u nekom gornjem stilu mi nisi nista podastrijela...tako da tvoje emocije ne vrijede...bar ne kod mene...

Cemu sluzi tvoja vjera kad u srcu nemas dobrote i milosti prema drugom ljudskom bicu ?
Rijec milost i Milostivi jedne od najcesce pominjanih rijeci u Kur'anu.
Je li ti vjera sluzi da nam predocavas kamenovanje kao "dio Islama" ?
I u isto vrijeme se nadas dobroti i milosti Dobrog i Milostivog zar ne ?

Citiraj:
A sad ako ti ulemu poredis s inkvizitorima, i smatras da si iz ko zna kog razloga pametnija od gornje pobrojanih alima, nisi to dokazala...opet bar ne citatima...a prazne price imas dovoljno kao i ja.

Vec sam objasnila svoje glediste. Mozda sam pametnija, mozda nisam, to nije ni bitno na kraju krajeva. Ono sto je bitno je da su ti ljudi bas kao i ja podlozni kritici. U ovom slucaju ostroj kritici.

Citiraj:
osim s slikom koju me je bilo sramota i vidjeti a kamoli da posaljem na javu :oops: te s toga te malo zali, ali samo malo.... :)

Cuj sramota te te fotografije koja potice iz rezimske zemlje Irana koja se izivljava nad vlastitim gradjanstvom.

A nije te sramota traziti opravdanja za nesto sto nije islamsko ? Zanimljivi kriterijumi vrijednosti.

Citiraj:
Bas si mi simpaticna s slicicom i Kabulom i presudom u kameno doba ....

Bas me briga da li sam ti simpaticna.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jadna je religija koja se mora sprovoditi silom i nametanjem. Jer Bog da je to htio nebi dao slobodnu volju. A islamisti, kao i srednjovjekovni hriscani upravo to rade.

Zbog Muhameda zabranili ju tjub i fejsbuk:

Pakistan zabranio Ju tjub
Datum: 20.05.2010 11:43
Autor: Agencije
ISLAMABAD - Pakistan je blokirao pristup popularnom sajtu za razmjenu video snimaka "Ju tjub" zbog prikazivanja "bogohulnih" sadržaja na tom servisu, izjavili su u četvrtak zvaničnici.

Blokada je uvedena nekoliko časova nakon što je na neodređeno vrijeme prekinut i pristup socijalnoj mreži "Fejsbuk", zbog pokretanja takmičenja u crtanju proroka Muhameda.

Provajder interneta "Najtel" saopštio je da je od nadležne agencije kasno sinoć dobio naređenje da momentalno blokira "Ju tjub".

Ovaj servis bio je blokiran u Pakistanu i 2007. godine skoro punih 12 mjeseci zbog emitovanja, kako je tada objašnjeno, neislamskih video snimaka.

Prikazivanje proroka Muhameda zabranjeno je u islamu, a muslimanski vjernici to smatraju za bogohuljenje.

Stručnjaci procjenjuju da će blokada "Fejsbuka" i "Ju tjuba" dovesti do pada internetskog saobraćaja u Pakistanu za 25 procenata.

Objavljivanje karikatura proroka Muhameda u danskim listovima 2005. godine izazvalo je proteste u muslimanskim zemljama. U nasilju je poginulo oko 50 ljudi, a pet je nastradalo u Pakistanu.

Izvor: http://www.nezavisne.com/infotech/vijes ... -tjub.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 15:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vrlo si arogantan i nadam se da ces zaista dobiti ban, ako nista zbog toga sto pokusavas bosanske muslimane opisati kao retrogradne i rigidne time sto se predstavljas nekom vrstom glasnogovornika na ovom forumu uz Ahmeda - a bosanski muslimani su sve, samo nisu takvi.

"To je samo moje misljenje, hvala ti sto imam pravo na isto

Cuj sramota te te fotografije koja potice iz rezimske zemlje Irana koja se izivljava nad vlastitim gradjanstvom.

Fantasticno...jos fake ali eto, kao da si nesto dokazala..

A nije te sramota traziti opravdanja za nesto sto nije islamsko ? Zanimljivi kriterijumi vrijednosti.

Kako je moguce naci 4 svjedoka preljube osim ako zena nije bila silovana ?
A zene se ipak ne samo bicuju, nego i kamenuju do smrti.
To se i dalje radi u slijedecim zemljama prema dostupnim podacima :
1. Sudan
2. Egypt
3. Saudi Arabia
4. Jordan
5. Nigeria
6. Iran
7. Afghanistan
8. Pakistan

Bas me briga da li sam ti simpaticna.

"Onaj ko ostavi raspravu kad nije u pravu sagradi mu se kuca u dzennetu, a onaj ko ostavi raspravu kad jest u pravu sagradi mu se dvorac." - hadis

Jelly nije mi jasna poenta tvog posta...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Fantasticno...jos fake ali eto, kao da si nesto dokazala..

Pa sta ako je fake - ta fotografija je poruka tebi - izuzev ako ne razgovaram sa Ahmedinedzadom licno ?

I stoji da si arogantan, a poznato ti je koliko je to pozeljna i cijenjena osobina u Islamu.
Plus skreces s onoga o cemu smo diskutovali, bez da si kao covjek rekao neke stvari.
Nisam ti ja kriva sto vjerujes u okrutnost prema zenama ( vjernicama, nevjernicama, preljubnicama, bilo kome ).
Okrutnost je okrutnost i ne moze se opravdati bilo cime.

Meni je uz to malo ( malo vise ) licemjerno sjediti u toploj sobi pored laptopa ili PC-a, imati mobilni telefon i koje sve ne tehnicke uredjaje, a u isto vrijeme podrzavati kamenovanje do smrti ili bicevanje zena. Shvatam da je isto bilo opravdano u vrijeme Objave, ali sada se ljudi nakon prevare razvedu ( to je valjda neki ekvivalent bicevanju ). Mislim opravdavati fizicko nasilje nad zenama vjerom mi je fuj i tacka. Zboga toga sam ti ( logicno ) preporucila put u Kabul. Tamo bi nasao dosta istomisljenika i to je sve.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
ova nije fake:)
http://punditkitchen.files.wordpress.co ... 839702.jpg

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jelly nije mi jasna poenta tvog posta...

Poenta moga posta je da se prava religija zasniva na ljubavi i slobodi izbora, bas kao i brak. A ne na prisilama i zabranama, da ne kazem na mrznji. A zabrana trivijalnih stvari poput fejsbuka ili ju tjuba pored toliko gorih stvari koje im se tamo u tim zemljama rade i desavaju je stvarno dno dna.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Posto vidim da pricate o kamenovanju, pa ako moze neko da mi odgovori: vidio sam negdje fotografiju zene, do grudi ukopana u zemlju, mislim da se radilo o slucaju kamenovanja. Moze li mi neko reci zasto se ukopavaju do grudi? Je li to neki lokalni fenomen ili..? Hvala na odgovoru.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 21:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Naravno da nije lokalni :roll:

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Dust je napisao:

Znaci da je regionalni? Ili globalni? :lol:

Mislim da je pod pojmom lokalni obicaj, smatrao obicaj svojstven nekim grupama muslimana na bliskom istoku, a ne ovim nasim, domacim, tako da nema potrebe da se koluta ocima.

@Japanese Rose

Sto se tice islamskog pogleda na mucenistvo on se ne razlikuje od pogleda ostalih religija, mislim u prvom redu na hriscanstvo. Puno je je ljudi koji su zivot polozili za ono u sta vjeruju i religije prema njima imaju pozitivan stav. Nego tu nastaje problem kada se neki dijelovi interpretiraju svojevoljno i tako da se ne uzima u obzir vremenski okvir u kom su napisani.

Sto se tice prebijanja zena mislim da nijedna osoba zdravog razuma ne moze da opravda ovo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iWGA8i6scYY[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 21:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Walker je napisao:
Dust je napisao:

Znaci da je regionalni? Ili globalni? :lol:

Mislim da je pod pojmom lokalni obicaj, smatrao obicaj svojstven nekim grupama muslimana na bliskom istoku, a ne ovim nasim, domacim, tako da nema potrebe da se koluta ocima.

Prevodioc, znam odlicno sta je pitao. Pitanje je glupo i bezobrazno s toga moje kolutanje ocima.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Dust je napisao:
Prevodioc, znam odlicno sta je pitao. Pitanje je glupo i bezobrazno s toga moje kolutanje ocima.

Odgovor je prepametan, ja se izvinjavam nisam odmah uvidio genijalnost onoga sto je napisano. Kod vas na Tibetu sve redovno?
I kaze se prevodilac.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Walker je shvatio na sta mislim kad kazem "lokalni fenomen", doduse sa "nelokalnim fenomenom" ne mislim na bosanske muslimane, nego na islamski svijet generalno. Znaci interesuje me otkud ideja da se zene zakopavaju do grudi kad se kamenuju? Vidio sam to na jednoj fotografiji i na jednom videu gdje su momak i djevojka ukopani do grudi. Ako se kamenovanje sprovodi na isti nacin i u Afganistanu i u Egiptu, onda mora da postoji neka povezanost koja je vise od slucajne. Moze li odgovor?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidi i J. rose pise negativno o arapskim muslimanima. Ne mogu da vjerujem. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2010, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Vidi i J. rose pise negativno o arapskim muslimanima. Ne mogu da vjerujem. :)

:roll:

Ostavi se jeftinih provokacija.

Citiraj:
Sto se tice prebijanja zena mislim da nijedna osoba zdravog razuma ne moze da opravda ovo.

Ovi i slicni mogu drzati ovakve "govore" sve dok njihove zene na ovo cute. Pazi samo kako je zapjenio, covjek gubi dah od zelje da tuce zene. A tek kvazi-teorije o onima "koje treba tuci"...uzas. Meni je ovo kao neki nadrealni show.

He should get a taste of his own medicine.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]