Nazareni bar oni koje posetih samo jednom i baš mi bilo dosta jer su...baš teški za razumeti.
Evo za Taliju iskustvo:
Sa suprugom odem u Nazarenski dom molitve i neki redosled podseća na sinagogu ali tamo propovednik sve sam obavlja dok ostali ćute (ne učestvuju u temi) što nije običaj u protestantizmu.Naravno da ne mislim ovde da svi propovedaju već na ponuđeno pitanje mogu odgovoriti.
Žena je bila propisno odevena i to su nakon službe sestre radosno primetile misleći da je ,,njihova,,.
A moja znatiželja je dovela do podužeg razgovora i tada doznah nešto od njihovih običaja.
Upitan da li želim da se priključim pitao sam za uslov i tad mi pokazaše par osoba koji su kandidati za bratstvo ali moraju da ispune neke sitnice i to traje godinama.
Priča ide:
Naš brat se bavi trgovinom i prevozom i tako je on ove godine stekao bespravnu korist od prodaje ...robe, i tom prilikom je po
nižoj ceni nabavljao robu koju je onda
duplo skuplje prodavao a oni redovno prate i ispituju ko se čime bavi i odakle mu sredstva.
Al to je tek početak jedne od priča. Uglavnom je dotični brat-trgovac optužen od braće i od njih lično sproveden na sud da obešteti ljude koji mu prodaše robu po nižoj ceni.
Jedan je čak morao da kupi čokoladu i odnese u trgovinu koja je na sreću još radila i vrati ono što je kao dečak ,uzeo, a sad je već čovek.
Meni su odmah rekli da ne mogu biti brat sve i da hoću jer se ne sećam broja ribizli,višanja,jabuka,oraha koje preko ograde ubrasmo kao deca.
A meni tuga što ne mogu biti istražni sudija već vernik.
Kako razbojnik na krstu prođe...sigurno nije ništa ,pozajmio, već samo odmeravao snagu,,,ni od njega nebi bio Nazaren a tek Zahej...