banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Sep 2010, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
spavac je napisao:
Aragorn je napisao:
Ono što je "očigledno" često je vrlo daleko od istine!
A ljudi se definitivno boje svega što je za njih dobro. Uostalom, to i Kur'an kaže: "Ima ono što volite, a nije dobro za vas, a ima ono što ne volite a dobro je za vas: Ja znam a vi ne znate!"
I da parafraziram:"...Ja (Allah) vidim, a vi (ljudi) ne vidite..."
Toliko o očiglednom=istinitom!

i meni dodje da parafriziram "Ja sam put, ISTINA i zivot"..eto toliko o istinitom..

Kad je Isa a.s došao, nije bilo drugog puta do Boga nego sa njim.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Elvis Presley je napisao:
Hmmm, a zar nikome ne bode oci samo ovo pitanje??

Jer ako neko postavlja pitanje zasto se ljudi boje istine, onda to znaci da on svoju istinu smatra kao validnu (ne smatramo li svi) ali da to pitanje postavlja onima koji po njemu ne znaju pravu istinu odnosno onima cija je istina pogresna.

Posto smo na podforumu DiR svakako se ovaj termin "istina" ne odnosi na neki istorijski, geografski ili bilo koji drugi aspekt kulture vec na duhovnu istinu.

A kako mi svi ne mozemo znati pravu istinu (jer jos nismo ni blizu evoluirali da to spoznamo), postavljati ovo pitanje po meni nema smisla.

Pa mozda smo i "evoluirali" u ovih 8 godina od dana kad je otvorena ova tema :) ...

I meni se cinilo besmislenim, zato sam i rekao da se ljudi ne boje istine (ma kakva ona bila), kriva, prava, zelena, crvena, ovakva ili onakva...ljudi se ne boje istine, jednostavno...svi imaju svoju istinu i ne boje se reci, vjerovati i zalagati se za nju.

Ljudi se vise boje poskupljenja kafe...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Oficir s ruzom je napisao:
Hmmm, a zar nikome ne bode oci samo ovo pitanje??

Jer ako neko postavlja pitanje zasto se ljudi boje istine, onda to znaci da on svoju istinu smatra kao validnu (ne smatramo li svi) ali da to pitanje postavlja onima koji po njemu ne znaju pravu istinu odnosno onima cija je istina pogresna.

Posto smo na podforumu DiR svakako se ovaj termin "istina" ne odnosi na neki istorijski, geografski ili bilo koji drugi aspekt kulture vec na duhovnu istinu.

A kako mi svi ne mozemo znati pravu istinu (jer jos nismo ni blizu evoluirali da to spoznamo), postavljati ovo pitanje po meni nema smisla.

Pa mozda smo i "evoluirali" u ovih 8 godina od dana kad je otvorena ova tema :) ...

I meni se cinilo besmislenim, zato sam i rekao da se ljudi ne boje istine (ma kakva ona bila), kriva, prava, zelena, crvena, ovakva ili onakva...ljudi se ne boje istine, jednostavno...svi imaju svoju istinu i ne boje se reci, vjerovati i zalagati se za nju.

Ljudi se vise boje poskupljenja kafe...

Ma boje se. Zato i bježimo u kvazi-utočišta materijalističe iluzije.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Citam naziv ove teme: "zasto se ljudi boje" i tu stajem. Ne razmisljam o tome da li je strah koji imamo REALAN (odnosno kao npr kad se bojimo kad vidimo kako auto ide na nas da nas udari) ili je strah IMAGINARAN (kao npr neke paranoje o posljedicama stvari koje bi se mogle dogoditi), vec sam prvenstveno usmjeren ka tome ko se boji?!? Odakle stvarno dolazi strah, ... iz glave ... iz srca ... ili glava udara svojim mislima na srce?!? Kako god bilo, mislim da je srce to najvece smece koje smeta da se pokrene bilo gdje samo da je mimo straha. Ono je najveci kolekcionar emotivnih neuspjeha, ono trazi zastitu koju nismo dobili od roditelja, ono se boji autoriteta i guta potvrdu od autoriteta,, ono mjeri stvari na moje_meni_se_svidja i nije_moje_jer_je_bljak, ono broji razocarenja, ono je sentimentalni izvor zivota, itd (ako ima ko jos kakav primjer neka napise, pisem ih ... ) i ono proglasava sve to vrlinom. A misli se pojavljuju kao neka podrska trenutnog emocionalnog stanja, kao npr kad nam se desi da kazemo "pravih sam se rijeci sjetio tek kad je sve prestalo" ... tako da kakvo emocionalno stanje imamo, po inerciji cemo to stanje jos vise zatrovati mislima. Da nema tog emocinalnog stanja, ne bi bilo ni tako losih misli i bili bi mnogo veci mudraci. Tako da je ostalo samo jedno: srce je izvor straha.

Dalje u naslovu teme: "zasto se bojim istine". Istina je tezak pojam srca ... i svako ce dati neko svoje vidjenje stvari, svako ce dati svoju viziju i percepciju istine (bilo da je istina cinjenicno stanje ili istina duha koja ima neko stanje svijesti, koje opet prati neko stanje realnosti ...). Da li je to istina? (pa naravno da jeste) A sta je sa probudjenim covjekom? Ili on nema pravo na istinu, ili je istina koju vidi iznad svake istine?

I dalje da zakljucim za sebe, pa nek udari ko kako zna, umije i hoce:
Zasto se ljudi boje prihvatanja sebe?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 11:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Gdje si Vadere,da li još pišeš?Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 20:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Čovek je rođen sa grehom i poseduje tu prirodu koja teži da se sakriva i taji.
Istina je Bog i On svojom svetlošću tera tamu koja je u čoveku i otkriva se sve.
Svaki čovek ima svedočansto u sebi jer ga Duh osvedočavašta je dobro a šta nije ali tu prevagnjuje slododna volja odlučivanja koja se tavlja ispred čoveka kao velika čokolada pred dete i teško je odbiti nagon za iskorišćavanjem date mogućnosti.

Svi sagrešili i svi grešimo ali kad god priznajemo greh vraćamo se u normalu.
Strah od istine je strah od otkrivanja greške.
Ponos je najveći lanac koji veže greh za čoveka i krije ga do dubina pakla i po svaku cenu.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šta ima lavče?
Jes to pustio bradu pa te nema? :)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 07:24 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Čovek je rođen sa grehom i poseduje tu prirodu koja teži da se sakriva i taji.

Nije covjek rodjen sa grijehom. Tvoj bolesni um koji ne moze da prihvati stvari koje jesu kakve jesu ga vidi kao grijeh ... i logicno to je najveci grijeh.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 07:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Izvini ovde nisam mislio na tebe kad sam to rekao već na sve Adamove potomke.
Jer svi ostaše zatvoreni pod greh i svi sagrešiše osim tebe.
Svi koji kažu da greha nemaju...(govore li istinu?)
Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 07:49 
Pripravnik
Pripravnik

Grijeh je svako odstupanje od Boga ... OK. Ali kad bi konktretizovali pricu za tebe je grijeh kad se pipek digne. :roll: Jedan pop je rekao djevojcici od par godina da se mora pokajati. Pitao sam ga: "Za sta pokajati, jesi li ti normalan?" ...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 07:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nema bezgrešnog čovjeka. Griješi se mišlju, riječju i djelom.
Sad, da se malo dijete kaje, ne vidim smisla.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 08:04 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Nema bezgrešnog čovjeka. Griješi se mišlju, riječju i djelom.

Moguce jako. Ali ne vidim poentu da se za neke lose postupke covjek stalno karakterise kao los. Sto je bilo ... to je bilo, nije na meni da sudim sta su drugi radili (a i ne zanima me) a i kad dodje trenutak da se neki covjek promjeni radije bi da to primjetim nego li da govorim "on je gresan znam ga sta je prije radio". A dalje, ako si ti gresna i znas da ne mozes da se promjenis i da unistis taj svoj grijeh, cemu onda sva religija? Dobro, pokajao sam se i sta onda. Opet taj grijeh, ... pa opet se pokajem ... i sta onda. Ima li trenutak kad covjek moze da udahne punim plucima u slavlju sto je savrsen kao i sam Bog?

Poenta ovog mog napadanja jeste da to ucenje o grijehu samo potiskuje neke covjekove strahove sa kojima mora da se suoci. Nije da se covjek mora suociti jer je to negdje zapisano, vec zato sto je to jedna ogomna opozicija koja te ne pita hoces - neces. Ako imas petlje znat ces sve, i u svjetlosti i u tami.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 08:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Moguce jako. Ali ne vidim poentu da se za neke lose postupke covjek stalno karakterise kao los. Sto je bilo ... to je bilo, nije na meni da sudim sta su drugi radili (a i ne zanima me) a i kad dodje trenutak da se neki covjek promjeni radije bi da to primjetim nego li da govorim "on je gresan znam ga sta je prije radio". A dalje, ako si ti gresna i znas da ne mozes da se promjenis i da unistis taj svoj grijeh, cemu onda sva religija? Dobro, pokajao sam se i sta onda. Opet taj grijeh, ... pa opet se pokajem ... i sta onda. Ima li trenutak kad covjek moze da udahne punim plucima u slavlju sto je savrsen kao i sam Bog?

Niko ne govori da je neko loš, niti se za dijete u osnovnoj školi kaže da je glupo, ono samo treba da uči, tako i čovjek na osnovu sagledavanja svojih grešaka koriguje sebe i odlučuje šta je dobro a šta ne. Mnogi grijesi se rade iz neznanja, sumnjam da postoji osoba koja to radi s punom svijesti o djelu i posljedicama.
Nigdje u religiji ne piše da treba da sudimo bližnjima (bližnji=osobe sa kojima smo svaki dan u kontaktu, pa tako i ovdje na forumu :) ) Kad pokušaš da razumiješ tu osobu onda shvataš i njene porive i tu nema mjesta osuđivanju.
Ne može nikad čovjek biti kao Bog, ni po čemu, nikad.

Citiraj:
Poenta ovog mog napadanja jeste da to ucenje o grijehu samo potiskuje neke covjekove strahove sa kojima mora da se suoci. Nije da se covjek mora suociti jer je to negdje zapisano, vec zato sto je to jedna ogomna opozicija koja te ne pita hoces - neces. Ako imas petlje znat ces sve, i u svjetlosti i u tami.

Ne doživljavam ovo kao napadanje nego kao razmjenu mišljenja.
Suočavanje sa vlastitim greškama dovodi do njihovog otklanjanja a ne potiskivanja.
Da bi shvatio drugoga treba da shvatiš prvo sebe, razumjevanjem vlastitih grešaka razumijemo i druge. Ponizan čovjek je uvijek svjestan svoje slabe prirode koja je sama po sebi lako zavodljiva i sklona grijehu. Šta treba da čini? Da se samoizgrađuje, da pobijedi sve niske nagone u sebi i shvati razliku i šta je dobro za njega a šta ne.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 10:04 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:

Itekako da moze.

Citiraj:
Suočavanje sa vlastitim greškama dovodi do njihovog otklanjanja a ne potiskivanja.

Jeste, suocavanje dovodi do gubljenja naboja koji je prije toga bio, pa samim tim i do otklananja. Ali kad brijes na probleme koje donosi grijeh tada ustvari pravis bontonski nacin zivljenja koji potiskuje.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Citiraj:

Itekako da moze.

Pojasni mi ovo malo.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pa ako govorimo o kvalitetu Boga onda na osnovu cega mi mozemo govoriti o tom kvalitetu: na osnovu necega procitanog, na osnovu nekog ocekivanja ili na osnovu nekog svjedocanstva u sebi (tj licnog iskustva)?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Pa ako govorimo o kvalitetu Boga onda na osnovu cega mi mozemo govoriti o tom kvalitetu: na osnovu necega procitanog, na osnovu nekog ocekivanja ili na osnovu nekog svjedocanstva u sebi (tj licnog iskustva)?

Na osnovu čega možemo govoriti o kosmosu? :)

Boga možemo poimati a nikad u cjelosti spoznati, nije nam dato a nemamo ni kapaciteta.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Boga možemo poimati a nikad u cjelosti spoznati, nije nam dato a nemamo ni kapaciteta.

Ako ga ne mozemo spoznati kako mu mozemo pridavati atribute???

Odlicno si navela kosmos.
Jer zato i postoje teorije, da je kosmos ogranicen, da se siri itd.
Ali ne znamo sigurno, zato nista ne tvrdimo.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Ako ga ne mozemo spoznati kako mu mozemo pridavati atribute???

Odlicno si navela kosmos.
Jer zato i postoje teorije, da je kosmos ogranicen, da se siri itd.
Ali ne znamo sigurno, zato nista ne tvrdimo.

Bog je naša najveća projekcija, veća i od najveće projekcije neke zgodne forumašice.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 16:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
lavić je napisao:
Čovek je rođen sa grehom

Bez uvrede tebi lično, ali mislim da religija koja to propovijeda fundamentalno idiotska.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]