golden_brown je napisao:
Moguce jako. Ali ne vidim poentu da se za neke lose postupke covjek stalno karakterise kao los. Sto je bilo ... to je bilo, nije na meni da sudim sta su drugi radili (a i ne zanima me) a i kad dodje trenutak da se neki covjek promjeni radije bi da to primjetim nego li da govorim "on je gresan znam ga sta je prije radio". A dalje, ako si ti gresna i znas da ne mozes da se promjenis i da unistis taj svoj grijeh, cemu onda sva religija? Dobro, pokajao sam se i sta onda. Opet taj grijeh, ... pa opet se pokajem ... i sta onda. Ima li trenutak kad covjek moze da udahne punim plucima u slavlju sto je savrsen kao i sam Bog?
Niko ne govori da je neko loš, niti se za dijete u osnovnoj školi kaže da je glupo, ono samo treba da uči, tako i čovjek na osnovu sagledavanja svojih grešaka koriguje sebe i odlučuje šta je dobro a šta ne. Mnogi grijesi se rade iz neznanja, sumnjam da postoji osoba koja to radi s punom svijesti o djelu i posljedicama.
Nigdje u religiji ne piše da treba da sudimo bližnjima (bližnji=osobe sa kojima smo svaki dan u kontaktu, pa tako i ovdje na forumu

) Kad pokušaš da razumiješ tu osobu onda shvataš i njene porive i tu nema mjesta osuđivanju.
Ne može nikad čovjek biti kao Bog, ni po čemu, nikad.
Citiraj:
Poenta ovog mog napadanja jeste da to ucenje o grijehu samo potiskuje neke covjekove strahove sa kojima mora da se suoci. Nije da se covjek mora suociti jer je to negdje zapisano, vec zato sto je to jedna ogomna opozicija koja te ne pita hoces - neces. Ako imas petlje znat ces sve, i u svjetlosti i u tami.
Ne doživljavam ovo kao napadanje nego kao razmjenu mišljenja.
Suočavanje sa vlastitim greškama dovodi do njihovog otklanjanja a ne potiskivanja.
Da bi shvatio drugoga treba da shvatiš prvo sebe, razumjevanjem vlastitih grešaka razumijemo i druge. Ponizan čovjek je uvijek svjestan svoje slabe prirode koja je sama po sebi lako zavodljiva i sklona grijehu. Šta treba da čini? Da se samoizgrađuje, da pobijedi sve niske nagone u sebi i shvati razliku i šta je dobro za njega a šta ne.