banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Tantra i njeni ciljevi

Tantra je drevni istocnjacki sistem, koji a cilj ima prosirenje svesti, produzavanje postojece svesnosti, kao i oslobodjenje od uma, ili ti oslobodjenje od kruga radjanja i smrti.
Ona je i metod za oslobodjanje uspavanih energija. Ili ti, ono sto neko bi rekao, budjenje i usmjeravanje Kundalini Shakti.

Da bi bilo ko razumio tantricki sistem, treba da pre svega razume sta znaci sirenje svesti i oslobadjanje energije.

Nas perceptivni (izvinjavam se ako ima lektorskih gresaka, ipak sam prekinuo faks kada sam trebao da polazem knjizevnost )sistem radi na sistemu 5 cula. Za sada da zanemarimo ono famozno 6 culo. Nas um (ili ti za laike, mozak, iako je to skroz neprecizno), funkcionise na taj nacin. Skuplja utiske iz cula, ili ti vidom, sluhom, dodirom, okusom i mirisom.
A samim tim, nase opazanje zavisi od tih cula.
Kao sto imamo koristi od cula (ne svi manje vise), tako nas i ona ogranicavaju. Na neki nacin ne "dopustaju" nam neka dublja saznanja o svetu oko nas i nama samima. Na neki nacin ne gresimo ako kazemo da nas ona drze u okovima vremena i prostora.

To su karakteristike "individualne" svesti. (Individualni pod navodnike, mozda ako stignem malo i to objasnim, ako ne mislim da ima na forumu dosta objasnjenja sto je to individualnost, izvan dosadasnjih ecikloopedijsko-ljudskih lazi i tumacenja). Kada nema individualne svesti, nestaje i vreme i prostor.
Covjek sve dok funkcionise kroz i u okviru ovih cula ne moze, (a nece i da moze) da prevazidje svoja ogranicenja.

No, elem.. i lacky strike.. izvan ovog ogranicenja postoji oblast iskustva gdje ne ovisimo o informacijama dobijenim iz ovih pet cula i mozga. Ovo bi mogli, ako cula gledamo kao saznanje kroz neki objekt, nazvati subjektivnim saznanjem. Ono se do sada pokazalo daleko tacnije i mocnije od prvog saznanja. Jer je ono posljedica prosirene svesti.

Sirenje svesti omogucava pojedincu da ima iskustva koja su izvan granica cula, vremena, prostora i materije. Ukratko niste ograniceni nicim, ni vremenom ni prostorom. Ali, naravno, ono je nomoguce ako smo ograniceni i ako se ogranicavamo (ovo posljednje je tacnije) culnim iskustvima.
Iz prostog razloga um koji djeluje putem cula u tantri nazivamo "raga" (nema veze sa starim konjem) i "dvesha". Tj. dopadanje i nedopadanje, cemu je um prethodno naucen izkustvima iz zivota, roditelja, drustva... itd. Ogranicavanje na ovo iskrvljuje Istinsku percepciju i ne dozvoljava daljnje sirenje svesti.

Iskustva i znanje dobijeno kroz rad na prosirenju svesti ili ti njenoj ekspanziji kulminira u intuitivno znanje. Koje je daleko preciznije i istinskije znanje od klasicnog skupljanja informacija.
E svi dobro znamo da se to prosirenje svesti ne dobija preko noci. Niti nam ga iko poklanja, niti ga mozemo kupiti na pijaci (ovo odgovorno tvrdim jer sam ga tamo i trazio). Covjek mora SVESNIM NAPOROM I ULAGANJEM VOLJE da prodje kroz niz iskustava i da ispituje svo dosadasnje znanje i imanje bilo ono prijatno ili neprijatno, dobro ili lose, moralno ili nemoralno, da zadobije ovu dimenziju svesti. Taj rast postepeno kulminira u Brahma Gjanu ili ti Apsolutno Znanje.

E sada nastupa tantricki i jogicki rad. Jer da bismo ga (to znanje) zadobili moramo svesno da ulozimo napor kroz ove ili slicne discipline. One su stvorene da ubrzaju oslobadjanje energije iz materije i da uzdignu ljudsku svest.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ciljevi tantre

Kao sto rekosmo ili kao sto rekoh, um skuplja informacije putem cula. Tantricka praksa trazi od praktikanta da um okrene sa spoljasnjih objekata ka unutra, te se tada um manifestuje kroz unutrasnje iskstvo i prosirenu svest. Na ovaj nacin mi odvajamo energiju i svest iz materije i pri tome dolazi do oslobadjanja energije ili ti Shakti koja se na kraju ujedinjuje sa Shivom ili ti principom svesti. A naposljetku oboje cine Brahmu, Vrhovno znanje, Transcedenciju tj. stvaramo homogenu svest.

Na taj nacin mi "gubimo" ogranicenu svest i zadobijamo tzv. kosmicku svest. Postajemo istrument Istine. Ispoljavamo je i primamo u svakom trenutku. Najcesce se to dogadja budjenjem Kundalini Shakti, ali nije uvijek i u svakom slucaju tako.

Elem, sada bi se neko mogao pitati, zasto bas tantra, zasto ne yoga? Ili vedanta.. ili ko zna sta vec ne?
Pa razlika je u tome sto vecina tih koncepata razvoja zahtjeva puno odricanja, strogo pridrzavanje discipline, dok tantra dopusta slobodni razvoj pojedinca bez obzira na njegov stepen evolucije ili ti razvoja.
Ona (mislim na Tantru, ne na neki zensku), govori da bez obzira da li ste osoba sklona culnosti ili spiritualnosti, da li ste atesit ili teist, jaki ili slabi, bogati ili siromasni, crni, sareni, bijeli ili zeleni (morao sam ovo ubaciti ), za vas postoji put.

Elem, cilj tantre nije tajanstvena seksualnost, razvratnistvo, crna magija, sticanje moci, itd. To kazem samo da se zna. Jer vecina tako posmatra tantricka ucenja.

Tantrici su eksperimentisali sa razlicitim metodama i putevima, sve u zelji da postognu sami cilj rada na sebi. Znaju da ljudi ne mogu ici istom stazom, jer je svako na svom evolituivnom nivou. Kako kazu: "Ono sto je za nekog ljek, za nekog je otrov."
Tantrici znaju da je cilj svakog covjek da na kraju dodje u stapanje sa Apsolutnim, Brahmanom, Bogom.. ili kako hocete, i da se na kraju svi moraju vratiti "kuci". Bez obzira o kome se radi. O ubici, o lopovu, o svakodnevnom covjeku.. ili evoluiranom jogiju..

Tako eksperimetisuci, radili su sa metodima koji vecini ljudi izgledaju grubo i primitivno, ili nemoralne, ili lude...
Upustali su se u meditaciju u prisustvu gole zene ili ako je rijec o zeni, meditaciju sa golim muskarcem (ako koja hoce probati ima ovdje clanova koji bi to rado demonstrirali.. Sorry Damir:)), ili pored tijela mrtvaca i slicnim okolnostima. E to su se koplja lomila, jer su nam nasi mili end dradi jogiji i slicni moralno orjentisani istocnjaci i zapadnjaci, govorili da je to samo izgovor i slabost a nikako nacin za izazivanje prosirene svesti.

Ipak, svijet posnaje dovoljno tantrika koji su ostvarili cilj i dozivjeli stapanje sa Apsolutnim. Te na taj nacin dokazali da ne treba suditi onome koji je eksperimentisao sa alkoholom, seksom, drogama (toplo preporucujem da ovo ne radite sami doma, jer mi smo profesionalci) i slicno, vec na osnovu njegove svesti i onog sto je time postigao.
Ako neko na groblju priziva duhove i upraznjava rituale i obrede, to ne znaci da je on "crni mag" ili da to i radi, vec moramo suditi na osnovu njegovog motiva zbog cega to radi. Ili ako upraznjava seksualni rad sa 2 ili 3 ili 5 ili 9 zena ne znaci da je makro, mozda je i tantrik.. .. eh..

Znaci razlika u praktikovanju svih ovih navesenih ili onih ne navedenih praksi izmedju laika i tantrika je u motivu.
Ovom praksom, tantrici izazivaju budjenje energije i svesti koje postoje u njemu. Strah, strast, mrznja, ljubav, ljubomora, ljutnja.. itd.. su sve vidovi energije s kojom se tantrik mora suociti te na taj nacin prevazici ili transformisati.
Dokaz hrabrosti nekog tantrika lezi u njegovoj sposobnosti da ostane nezastrasen. Ne biva ponesen iskustvom, niti dozvoljava da ga neko iskustvo straha, strasti, ljutnje.. ponese.
Samim ovim izrecenim, precutno sam izrekao da praksa tantre nije za labilne, psihicki bolesne i slabe pojedince. Oni nece poluditi ili slicno kako se misli, prica.. vec ce "igranjem" sa tim energijama da samo pojaca "stanje" koje ima. Sto moze dovesti do posljedica.
Ovo kazem, jer vecina onih koji I JESU u tantrickom radu, NISU za taj rad. Narocito rad Vama Tantre ili Ljeve tantre. Znaci seksualne tantre. Postoje i drugi tantricki pravci gdje se ne eksperimentise na ovaj nacin. Ipak tantra je veoma siroka nauka. I stvarana je sistematski za svakog pojedinca.

Sva emocionalan iskustva koja iskusavamo u toku dana su energije, a samim tim i mogu dovesti covjeka do nervnog sloma. Ravnotezu je ponekad tesko odrzati i ljudi tada cine svakakve gluposti.. Ne treba traziti primjer oko sebe, samo otidjite do kupatila i pogledajte se u ogledalo.
SVI i SVAKOME se desavalo da ne moze da se kontrolise u nekoj situaciji. Tantrici su u pocetku ljudi koji su vjerovatno ponekad i vise radili gluposti dok nisu postali to sto su postali. Vjerujte mi. A i ne morate, provjerite.

Tantrik je sposoban da izazove eksploziju iskustva unutar svog nesvesnog a i u stanju je da ovlada ovom silom i da je preobrati u jacu i profinjeniju energiju kojom moze voljno upravljati.

Kao sto sam rekao, postoje i mnogo blaze tehnike u tantrickom radu. I oni koji ne mogu da sebe dovode niti da izdrze provale tih raspolozenja, emocija i slicno, mogu na blag nacin da rade na sebi.
Te blaze tehnike ukljucuju yogu, kriju, japu (ponavljanje mantre), bhakti.. itd.

Tantricka praksa daje rezultate u kratkom periodu. Ispravnije relativno kratko, sve zavisi od iskrenosti aspiranta.

Sto se tice tantrickih tekstova, nesto zbilja kratko o tome. A ako hocete nadugo i siroko, pricajte sa Fazlijom ili Milketom, oni to mnogo bolje poznaju od mene.
Postoji 64 tantre (tekstovi o tantri), koje se bave razlicitim temama, kao npr. sposobnost kontrolisanja vlastitog i tudjeg uma, muzevnost, seksualna potencija, magija.. itd.
No, da neko ne bi rekao da ne znam koliko SADA ima ovih tekstova, da napomenem da je neki lik po imenu Baskaraja (ubi me ne znam sto ovo ime znaci) uvrsio jos 8 tekstova, koliko znam, i sada to cini 72 tantre.
Takodjer Purane se bae tantrickim tekstovima. One su alegoricne i prikrivene mitoloske price u kojima se krije mnostvo tantrickih tekstova. One velicaju bogove i boginje.. i sta sve ne. (Blago receno nemam pojma tacno sta sve ne!)

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Obozavnje Shakti

No, iako ovdje najvise pricamo o svesti svako ko imalo nesto o tantri zna zapitace se sta je za energijom. Tantra radi i na razvitku energetskih potencijala u covjeku.
Tako da cjelokupan tantricki sistem radi na dvojnom aspektu. Tj. Svesti - Shiva i energiji - Shakti. U nekim skola tantre prica se o Purushi i Prakriti.
Shiva je staticki princip koji postoji kao cista neuslovljena svest. Ali samo po "nalogu" Shakti biva pokrenut u akciju.
Za svaki aspekt Shive postoji odgovarajuci princip Shakti. Ako je Shiva, Shambu, onda je Shakti, Shambavi. Ako je on Maheshvara, ona je Maheshvari; Bhairava-Bhairavi, Rudra-Raudri, drugim recima i Shiva i Shakti odgovaraju jedno drugom na svim nivoima.
Iz ovog koncepta nastala je poznata skola tantre Shakte. Tj. "sljedbenici" Shakti koji smatraju da je Shakti sveprozimajuca stvarnost Univerzuma.
Sve tantricke prakse nastale su radi budjenja Shakti ili energije koja je zenski ili negativni princip. Bez budjenja ove energije svijest se nikada ne manifestuje.

Tantra smatra da Shakti lezi umotana poput zmije u korjenu kicme i poznata je kao Kundalini, dok je Shiva ili svest smestena u oblasti Sahasrara chakre (tjemena chakra).
Da bi se ova sila Shakti probudula neophodno je povecati kvalitet i kvantitet prane, vitalne energetske sile u oblasti gdje se Shakti nalazi. Kada se Kundalini probudi, ona treba da se usmjeri ka gore kako bi se sjedinila sa Shivom ili svescu u predjelu Sahasrare.
Tokom uspona Kundalini, ona prolazi kroz sest centara po imenu chakre (Mooladhara, Swadisthana, Manipura, Anahata, Vishuda, Agja) energetskih vrtloga koji su skladiste energija. Unutar svake od chakri stoji uspavana kreativna snaga koja se manifestuje u svakodnevnom zivotu.
Npr. Mooladhara je centar opstanka, Swadisthana centar seksa, Manipura centar moci i kontrole... itd.
Puni potencijali ovih chakri mogu biti probudjeni tek kada Kundalini prodje kroz njih ka putu Shive.

Sama sustina tantricke prakse moze se podjeliti na tri stepena. Tantrici veruju da svaki cin, ma koliko on svjetovan bio, ako je ponudjen visoj sili koja boravi unutar samog covjeka ili preplavljuje univerzum, postaje znacajan posrednik preko kojeg covjek transformise svoju svest.

Shudi: Prociscavanje grubih, finih i psihickih elemenata ili tatvi.
Stiti: prosvjetljenje koje se javlja kroz koncentraciju, koja se postize prociscavanjem elemenata.
Arpana: sjedinjenje sa visom silom unutar sebe, ili ti realizacija Kosmicke Svesti ili ti Probudjenje.

Itd.. itd.. itd.. odoh ja u sirinu.. pomislih da pisem knjigu.. UZAS.

Elem sledece u nekom kontinuitetu bilo bi malo reci o Prani. Energiji unutar ljudskog tijela.
Svaka prana potice od, da tako kazem, strujnog kola a to je Kundalini. Ali da bi se stabilizovala i usmjerila Kundalini, potrebno je ovladati pranom.
Kazu, da je rad sa Pranom izuzetan mocan i brz sistem. I da je budjenje Kundalini u tom sistemu praskovit i brz. Jos kazu da je Pranayama raketni pogon u sistemu budjenja Kuundalini.
Licno znam da je rad sa Pranayamom dosta zahtjevan a ponekad i, hm.. ne opasan u punom smislu te reci, vec dosta "klizav".
Prosto zato sto rad sa pranom budi sve na svom putu. A to znaci, ako imate izrazenu ljubomoru, i ona ce se pojacati sa tim radom, ali isto tako i Ljubav i Mir.. itd. Znaci Prana ne bira sta je na njenom putu, vec pojacava sve na sto naleti. Otuda u tantrickoj praksi se stavlja akcenat na Svesnost. Tj. Paznju. Jer na taj nacin covjek uci kako da se distancira od emocija i misli te rad sa pranom tada postaje mnogo mirniji i stalozeniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Prana Shakti

Bez prane mi ne bismo bili u stanju "ni da okom trepnemo", a kamoli da nesto i radimo.
Vecina ljudi ima jako mali nivo prane u tijelu. A to mozemo vidjeti da vecina ne moze da obavi ni neki najobicniju radnju a da se ne umori. A da ne pricam o unutrasnjem razvoju i kolicini prane koja je za to potrebna.

U svim bicima, bozanska svest se ispoljava kao prana ili energija, a s obzirom da je Kundalini rezervoar te energije, ona se jos zove Prana Shakti.
Rekoh, a mozda i ne rekoh, ko ce ga znati, da je Kundalini smestena u Mooladhari. A neki tantricki sistemi vjeruju i govore da je smjestena u Manipuri.
Elem, Prana Shakti se samo djelomicno oslobadja iz Mooladhare kroz kanale Ida (ljevi kanal) i Pingalu (desni kanal), ili ti ljeva i desna strana nozdrva. Po tome cete znati koji kanal je aktivan. Ta dva kanala sprovode energiju "male" snage. Ili ti niskovoltaznu energiju (uh, postacu elektrotehnicar. Pa neka mi neko kaze da tantrici ne mogu biti inzinjeri)..
Ti kanali opskrbljuju tijelo energijom. Ali samo sveukupna kundalini Shakti ili Prana Shakti ili Atma Shakti.. moze razbuti sve covjekove potencijale.

Ona (Prana Shakti) se takodjer manifestuje u vidu sest centara Chakri ili kako kazu skladista prane.
Majniza je Mooladhara... itd.

Svoj aktivnoscu chakre upravljaju nasom svesti, misljenjem i djelovanjem. One se pune energijom preko Pingala nadija. Sve dok chakre nisu do kraja aktivirane mi ne koristimo sve svoje potencijale.

E sada, mogu da idem malo u sirinu i to mi je palo na pamet, ali ako neko bude zainteresovan za Pranayamu.. moze to sve naci u bilo kojim knjigama. Licno, mislim da su to jako dobro obradili Biharci. Ili ti Biharska skola joge pod vodjstvom Swami Satyanande Saraswatija..

Tako da sam skinuo sa sebe odgovornost da o tome dalje ista siljim... Jel tako?
Tako je..
Hvala na razumevanju..

Elem neodoljivi dio tantre je mantra, jantra i mandala.
O mantrama i jantra mogu nesto reci, ali o mandalama bas ne previse jer sa njima i nisam pretjerano ista radio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mantra i Jantra

O mandalama znam da one djeluju na podsvesni i nesvesni um i cesto izazivaju unutrasnje vizije.
Takodjer znam, da mandala moze biti bilo sta.. kuca, drvo.. cvijet.. itd.
Kazu da koncentracija na mandalu budi samskare i iznosi u svesni dio nepoznate misterije uma i univeruma u vidu snova, vizija.. misli..
Najpoznatije mandale u tantri su krija mandale. Tj. mislim da se zovu krija Maithuna. One se prikazuju u vidu seksualnog cina Shive i Shakti. Muskarac predstavlja Shivu, a zena Shakti.
Muskarac je pozitivni polaritet, a zena negativni.
Takodjer se prikazuju u formi lingama (muski polni organ) i yoni (zenski polni organ). (A sto sam kulturan veceras).
Lingam oznacava ono sto je blistavo i pozitivno, a yoni izvor i negativni polaritet. Tako u tom fazonu Lingam treba da bude shvacen kao simbol svesti, a Yoni kao simbol energije.

Za jantru kazu da ona prikazuje matematicki prikaz unutrasnjosti. Svaka slika oko nas ima i odgovarajucu jantru.
Radom sa Jantrama mozemo probuditi odgovarajucu energiju u sebi.
Jantra je sastavljena od Bindua - ili tacke, kruga, kvadrata i trougla. Centar je uvijek Bindu. On predstavlja osnovni prauzrok iz kojeg je sve nastalo. A s druge strane prikazuje i sjedinjenje dva principa. Energije i Svesti. Rad sa jantrom podrazumjeva koristenje Bindua kao zarisne tacke koncentracije.
Trougao u jantri moze biti okrenut ka gore ili ka dole. Trougao ka dole simbolizuje prakriti, ili bazicnu matricu kreacije - energiju. A trougao ka gore, simbolizuje Purusu ili ti svest.
Krug, prikazuje bezvremenost, ili ti vecnost. A kvadrat oznacava fizicki svet ili materiju.

Kazu ljudi, nisu medvedi vjerujte mi, da rad sa mandalama i jantrama povecava koificijent inteligencije, intuiciju i svesnost.
Ona vodi ka otklanjanju slojeva koji su prekrili nase Istinsko Bice.

Svaka forma oma odgovarajucu vibraciju ili zvuk. Oni su u tantri poznati kao Mantre.
Mantra u prevodu znaci: Ono sto vodi ka oslobodjenju. (Ne znam samo od cega, ali ajd.. neka tako bude.)
Svi i sve knjige koje ljudi smatraju svetima.. manje vise.. a izmedju ostalog i u Bibliji (recimo da je i ona sveta), stoji da je u pocetku bila rec. Elem, tantrici smatraju da je ta prvobitna rec bila AUM ili ti OM - kosmicka mantra.
Najbolje tumacenje AUM-a je u Mandukja upanishadi. (Nedavno sam to citao, i mogu reci da je bas tako).
U tom tekstu je jako fino objasnjeno sta tacno svako slovo AUM-a, znaci i na sto utice. Svako slovo je povezano sa jednim stanjem svesti, dok je "ono iza slova" povezano sa cetvrtim ili transcedentnim stanjem svesti, koji oni nazivaju Turija (cetvrto).
Om utice na svesno, podsvesno, nesvesno i na turija stanje svesti.

Najmocniji oblik mantre je bija mantra. Iz bija mantri su nastale sve ostale mantre. One odgovaraju odredjenom nivou svesti.
Neke od poznatijih bija mantri u bija mantre chakri: Lam, Vam, Ram, Ham, Jam i Om. No svaka chakra sadrzi jos masu bija mantri koje i nisu toliko poznate a nisu toliko ni bitne za tantricku sadhanu. Mislim, ko zna. Mozda i jesu, ali meni to niko nije rekao. Ko ce ga znati. Ja sam inace jako los ucenik.

Sam dah proizvodi zvuk prilikom kretanja. On je poznat kao So-Ham a i Ham-So. Kazu u upanisadama da je i samo koncetracija na ovu mantru dovoljno da bi se kundalini probudila. Ja to ne znam tacno, ali znam da je ta mantra izuzetno mocna i da daje veoma brzo rezultate. Mnogo je brza od AUM mantre. Rad sa Om mantrom je dosta spor ali temeljan nacin rada.
Elem, da ne spominjem, da 90% prakticara, sto ucitelja i sto ucenika, nema blage veze sa tim kako se OM izvodi.
Mislim da sam negjde na forumu i opisao kako se pravilo izvodi OM. Tako da oni koji to hoce da znaju, neka malo zapnu i ugriju stolicu. A ako slucajno nisam.. nece nimalo skoditi da procitate ovaj forum.. .. jel tako?

Elem svaka jantra ima odgovarajucu mantru i obrnuto.
U tantrickim sistemima svaka jantra, mantra i mandala su strogo odredjene o proracunate. Tako da nema greske pri radu sa njima. Naravno ako ste ispravno inicirani u taj rad.

Kazu da mandala predstavlja vizualnu ikonografiju visih sila, jantra apstraktnu formu a mantra njenu suptilnu formu.

E sada bi mogli nesto reci o vizualizaciji i maginiciji.
A to je veoma bitna stavka u tantrickom radu. Pored mantri ona je jedna od osnovnih praksi svakog tantrickog sistema.
Ali o tome, neki drugi put.
Za veceras sam dosta kucao..

Eh, posto mi se nesto ne da pretjerano citati sve ovo iz pocetka, ako ima koja slovna greska, ne zamjerite. Takodjer na neke moje upadice, isto. Dodje to ponekad. A mislim da i nema potrebe biti pretjerano ozbiljan. Ipak tantra je praksa svakodnevnog zivota, koja budi u covjeku istinsku radost, pored ostalih kvaliteta, stoga, malo sale nije na odmet.

Ovo sve je samo uvod u ono sto sljedi, ako budem nasao dovoljno slobodnog vremena. A nadam se da ocu. A pre objasnjavanja rada sam pranayamom, vizualizacijom sto je dio seksualne prakse, morao sam od nekud da krenem. A kazu tantrici, ili to kazu svi ostali ljudi, ne sjecam se.. "put pocinje prvim koram." Znaci iz pocetka..

Puno radosti i pozdrava
JivanMukta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vizualizacija i Imaginacija

Skoro svaka tantricka sadhana unutar sebe sadrzi vizualizaciju i imaginaciju. To dvoje je jedno od pomocnih sredstava, da tako kazem, koji imaju za cilj brzi napredak samog aspiranta.
Ta praksa je nastala na svetu psihe, svetu simbola. IStrazivanje tih simbola dovodi um do ideja koje leze iza razumskog poimanja, ali koje imaju vezu sa covjekovom strukturom proslosti.

Imaginacija je proces kroz koji covjek stvara dimenziju iskustva, koja inace nije lako dodirljiva sa racionalnim procesom misljenja.Sto je imaginacija neobuzdanija i slobodnija toliko je vece podrucje iskustva.

Onaj koji razvije imaginaciju stice sposobnost da mu se sva znanja prenose u vidu vizualnih sablona.

Oni koji imaju jaku sposobnost imaginacije, sposobni su da s tom moci stvaraju sto zele, jer to je mentalna snaga koja se moze koristiti na bilo koji nacin. Kako covjek gradi unutrasnje svijet vizija i simbola snage uma jacaju te na taj nacin stice sposobnost da dostigne sve ono sto mu se pojavi pred ocima.

U tantri vizualizacija i imaginacija grade most izmedju objektivnog i subjektivnog sveta. Zbog toga i iz toga tantra je razvilaikonografiju. Ikonografija djeluje kao osnova sa koje imaginacija aspiranta dobija usmerenje, fokus i medijum za koncentraciju.

Da bi koristili svoju mastu kao silu kreativne imaginacije i vizualizacije, neophodno je da stvorite misao, da je vizualizirate i odrzite jednousmjerenu koncentraciju sve dok je ne odvedete do kulminacijske tacke ili je ne rasprsite. Samo tada ta tehnika a i um postaju mocno orudje.
U pocetku slike postoje samo u obliku misli, ali se postepeno razvijaju u jasno odredjene predstave. Kako um boravi u okruzenju ovih slika koje ste sami stvorili, vi postepeno bivate odvedeni do finijih iskustava koja bi inace ostala nezapazena.

Mislim da ne treba napomenuti da imaginaciju i vizualizaciju mozete koristi i u negativne svrhe. Takve radnje cesto su karmicki tesko opterecene. S tim nacinima uticaj na situacije i ljude postaje strahovito razoran. Covjek takve snage sposoban je da utice na bilo ciju sudbinu i situacije oko i unutar njega. Ali najcesce posljedice koje placa takav aspirant su strahovito opterecene karmickim zakonima.
No, ne treba zaboraviti da covjek koji je najcesce dosao do tako snaznog uma, najcesce nema potrebu a ni zelju da utice na nikok oko sebe, da su najcesce njegove negativne emocije i misli svedeni na minimum ili cak do kraja transformisane. No, ipak na ovom svijetu postoje ljudi ciji motivi mogu biti podlozni ovim negativnim mislima i emocijama. Poznajemo ih kao vrhunske crne magove, crne gurue itd.

TI metodi sluze razvijanju suptilnih i dubokih unutrasnjih iskustava kao i razvijanju snaga uma, ne kao metodi napada, ili kako neki smatraju za ispiranje mozga i slicno.

Tantricke slike cesto idu izvan ogranicenja racionalnog. Neki od idola imaju sesnaest ruku i tri oka, neki su nacrtani goli i piju krv, dok neki drugi nose oruzja i slicno. Kali je predstavljena sa ogrlicom od lobanja, isplazenim jezikom, odsecenim glavama u rukama, krvava i gola, Shiva je nacrtan sa zmijama, trozubcem.. itd. One simboliziraju tantricki stav da zivot ne moze nikad biti ukalupljen u jedan sablom, jednu ideju i jedan oblik misljenja. Moramo shvatiti zivot kao raznovrsnost i kontradikciju da bismo bili u stanju da ga zivimo u potpunosti.

Tantrik veruje da imaginacija i vizualizacija ne treba da budu prepusteni promjenjivom raspolozenju koje covjek periodicno iskusava, vec da se na njih navikne pod uticajem njegove vlastite volje. On treba da bude u stanju da stvori misao, da je razvije i vizualizuje a da potom njom i ovlada. Ovo je osnova za spiritualni rad, ali i za ispunjenje zelja koje neko moze da ima u materijalnom zivotu.

Tantra odredjuje ne samo simbole i slikeza ozivljavanje zeljene ideje, vec takodjer i nacin na koji treba da sjedite, kako da disete, da li vasa soba treba da bude mracna i u kojem trenutku treba da uvedete odredjeni simbol.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Ма има за циљ да гуру некога кресне у буљу, да се не замлаћујемо. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Solunac je napisao:
Ма има за циљ да гуру некога кресне у буљу, да се не замлаћујемо. :)

Hoće li Tantra i meni obezbijediti seks? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 11:59 
Pripravnik
Pripravnik

Пази се да ти га не обезбједи отпозати, озбиљно, или да ти њега у буљу. :)

Знам ја шта ти мислиш, али, ех, свијет није савршен... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 12:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Solunac je napisao:
Пази се да ти га не обезбједи отпозати, озбиљно, или да ти њега у буљу. :)

:D Bogami, treba se čuvati Jivana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 12:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Памет у главу, дупе уза зид :drinking: :fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Solunac, da ti to nisi imao nekih nezgodnih iskustava?? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 21:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
А гуру, мора да си кљакав кад навлачиш неискусне на такву фору,. шатро тантра кад оно мантра :evil:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2007, 22:59 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mantra mantra mantra sve mi se mantra kad vidim te, mantra mantra mantra da li i tebi mantra se.... eh ceco ceco. nisam mogao izdrzati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 14:50 
Pripravnik
Pripravnik

Бик je napisao:
Solunac, da ti to nisi imao nekih nezgodnih iskustava??

Ма какви, шта ти је болан. :D

Само сам хомофобичан, а они су баш као урнебес салата, и птицу у лету би појеб*** (кинези макар једу све што стигну, а ови ...). 8) 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Што би клинци рекли : Ма, ко те тантра..... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Solunac je napisao:
Бик je napisao:

Само сам хомофобичан, а они су баш као урнебес салата, и птицу у лету би појеб*** (кинези макар једу све што стигну, а ови ...). 8) 8) 8)

A umalo da pomislim da znas o cemu pricas... Da mi je samo znati gdje nestaje ona hriscanska dobrota cim se pojavi neko sa drugacijom pricom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 18:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Solunac je napisao:
Бик je napisao:

A umalo da pomislim da znas o cemu pricas... Da mi je samo znati gdje nestaje ona hriscanska dobrota cim se pojavi neko sa drugacijom pricom...

Zakon kaze: Nista ne moze nestati samo se transformisati.
Ako je neceg bilo, to zauvijek ostaje, moze preci u tansformaciju ali samo u visi oblik, ako ga nije bilo, onda ga nikad i nema.
Drugim recima, da li je Nje uopste i bilo?

Laz zbunjuje, jer se ponavlja, i vremenom mislimo da je to istina. Srecom Zivot ima nacina da pokaze suprotno.
Djelovanje energije i svesti u sadejstvu sa Tobom, pokazuje ti sto je i sto nije. ;)

Uzivaj u razotkrivanju..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:

Што су ми нешто познате ове ријечи?...
Хм, баш се питам гдје ли сам их већ то чуо... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
JivanMukta je napisao:
Zakon kaze: Nista ne moze nestati samo se transformisati.
Ako je neceg bilo, to zauvijek ostaje, moze preci u tansformaciju ali samo u visi oblik, ako ga nije bilo, onda ga nikad i nema.
Drugim recima, da li je Nje uopste i bilo?

Laz zbunjuje, jer se ponavlja, i vremenom mislimo da je to istina. Srecom Zivot ima nacina da pokaze suprotno.
Djelovanje energije i svesti u sadejstvu sa Tobom, pokazuje ti sto je i sto nije. ;)

Uzivaj u razotkrivanju..

Ево позивам ПУП РС да се позабави са овим сексуалним преступником!
Ове идеје поганштине које шириш нису ни за псе!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]