banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 18:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 196 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Okt 2009, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
daamir je napisao:
Samo inteligentan covjek moze uciti od budale ili ga kontrolisati, dok obrnut proces nije moguc jer budala nema tu sirinu da nesto shvati.

wow!
tako je

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
alexradovic je napisao:
ne znam kako je to kod tebe i drugih, koji se bave impersonalnim stvarima, jer sam nekako skontao da tvoj put nije ka cilju koje se naziva bog, u smislu neke osobe, vec vise kao budizam ili sl…priroda, kosmos, vecnost…

Dobro si to primjetio, nekad koristim riječ "Bog" ali definitivno tu ne mislim na judeo-hrišćansko-islamski doživljaj Boga niti na bilo šta slično, jer jednostavno ne mogu da vjerujem u bilo kakvog prethodno definisanog boga, nego tu riječ koristi čisto zbog toga što pravi termin i ne postoji... jednostavno, ne može se definisati ona "najviša istina", kako god da joj dadnem ime (Vječnost, Bog, Beskrajno Svjetlo, Najviša istina itd. itd.) to ime će je ograničiti, ukalupiti, a to ne želim... ali nekad se o tome mora pričati, pa se mora i neka riječ odrediti kao ime, ma koliko to bilo pogrešno jednostavno se mora. Evo jedan citat iz Kybaliona koji možda najbolje ilustruje ono šta pokušavam reći:
"ONO što jeste Fundamentalna Istina – Suštinska Realnost – se ne može ni na koji način ispravno imenovati, ali ga Mudri zovu SVE. U svojoj biti, SVE je nespoznatljivo. Ali, izvještaj Razuma (o SVEmu) mora biti primljen s dobrodošlicom, i prema njemu se moramo ophoditi s poštovanjem."
A do tog SVEga se putuje stazom kroz sebe, spoznajom sebe, to je unutrašnji put, to je ezoterija...

alexradovic je napisao:
a gde je tu tvoja volja, i sloboda izbora???
...…Znas onaj vic kad je bila poplava, a pravoslavac, vernik, ili Mujo, ne secam se, nebitno,…ceka da ga Bog spasi i posalje mu pomoc. Stugla voda do krova kuce, on na krovu, sedi i ceka…prolazi ekipa u camcu, pozovu ga, a on NECE, odgovara im da je vernik i da ce bog da ga spasi. Dosla voda do odzaka, isto, on gore, prolaze sa camcem..sve se ponavlja, kao reinkarnacija…i treci put…itd…i on se udavi…i dodje kod Svetog Petra, aha, ipak hriscanin…i kaze…a sto se ja udavi, a oni spaseni..a ovaj ce…pa, budalo, saljem ti tri camca, a ti ni u jedan da udjes…
…salim se…rekao bih da NISI SPREMAN…jos… barem u ovom personalnom smislu, o kome ja, vecinom, pisem…

Da, znam taj vic :D , podsjetio me na nešto pa hajde kad već pišemo o svemu da napišem i to: kada sam ušao u te vode ezoteričnog itd, prije više od 10 godina, nisam bio baš neki praktikant, sve to me je i neodoljivo privlačilo i prilično plašilo, kao što sam rekao... ali, nisam mnogo toga radio, tu i tamo ponešto, da uvjerim sebe da te stvari djeluju :lol: . Znači, primio sam Znanje i imao sam sreću da ga shvatim ispravno, ali ga nisam mnogo koristio. Onda su mi došli svakakvi problemi u životu, mali i veliki, i doveli su me u kojekakve depresije i očajna stanja i jedno vrijeme sam bio skoro potonuo... a svo vrijeme sam znao da imam Znanje kojim mogu da se riješim tih problema, da odagnam to zlo od sebe, ali ga nisam koristio, kao da sam imao oružje u arsenalu ali nisam htio pripucati na neprijatelje moje duše... čista ljenost, rekao bih, sve dok jednog dana nije prekipjelo i tad sam rekao: dosta je, počeću s radom, izvuću se iz svega toga - i tad je počelo. Kao da mi je neka "viša sila" rekla: "Halo, majmune, pa dobio si Znanje, primio si inicijaciju, i to samo-inicijaciju, što je dar koji rijetko ko dobiva, hajde sad koristi to, napravi nešto s tim, da te vidim šta možeš, inače jao tebi". Znači, odlučio sam da uđem u čamac iz onog vica :D .

I stvarno, proradilo je, problemi su počeli da nestaju, za mnoge probleme sam shvatio da sam zapravo ja krivac - njih sam počeo da diskreiram na duhovnom i materijalnom planu, kroz proces duhovne alhemije, a njihova razrješenja vodila su do razrješenja drugih stanja, zatim do uvida i ostalih mističnih iskustava, do života na Stazi, jednostavno, počeo sam da živim TO, da svjedočim to, kao što neki monasi teže stanju konstantne molitve kojom svjedoče svoju vjeru u Boga, tako sam i ja počeo da težim stanju konstantnog svjedočenja da je "kako gore tako dole i obratno", da je SVE Jedno, da je razdvojenost planova samo privid, puka posljedica duhovne žablje perspektive, da je to Staza povratka SEBI i povratka SVEmu - i naravno da POTVRĐUJEM to, kroz praksu, kroz kreaciju i diskreaciju. Znači, prihvatio sam tu igru koja mi je ponuđena, prihvatio sam da budem ozbiljan igrač u toj igri: a to što NISAM SPREMAN (za naredni veliki korak), stvarno nisam sad, ali sam siguran da ću biti spreman kad uspješno odigram ovo poglavlje, kad uspješno riješim još nekoliko problema koji su ostali, jer to je i bio početni zadatak, prevazići realne probleme, samo što ni slutio nisam na početku do kakvih ću sve čudesa doći samo zato što sam odlučio da riješim te probleme.

Da ne ispadnem sad jedan od onih što stalno citiraju neke svete knjige, ali evo još jedan citat:
"Posjedovanje Znanja, ako ono ne ide pod ruku s manifestovanjem i izrazom kroz Akciju, jako liči na gomilanje plemenitih metala – zaludna i glupa stvar. Znanje je, kao i bogatstvo, namijenjeno Upotrebi. Zakon Upotrebe je univerzalan; onaj koji ga krši, taj s razlogom pati zbog svog konflikta sa silama prirode."
Naravno, na ovaj citat sam naišao mnogo kasnije, relativno nedavno, ali da sam to pročitao ranije pitanje je da li bih shvatio to kako treba. Ovako sam došao do toga, do te istine, kroz sopstveno ISKUSTVO, i tako je mnogo bolje. A kako se primiče kraj ovog poglavlja sve više i više osjećam da se nešto približava (učitelj, možda :D ), zov koji je sve jači, "duhovni svrab", nešto se veliko valja iza horizonta a doći će tačno onda kad ja budem SPREMAN... mislim da dobro znaš kakav je to osjećaj :) :) :)

Izvinjavam se moderaciji za off topik, ipak je na forumu odavno nedostajalo razgovora o ovakvim temama :)

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 01:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Sep 2009, 14:57
1. Mene interesuje pitanje, ali ZA ZENE: Da li vise volite da da se zaljubite, ili volite i budete sa – prirodom, savrsenom…ili nekim muskarcem…cak i nesavrsenim???
Ja, licno, mislim i verujem, ako nisu imale jako losa iskustva sa muskarcima…da bi pristale na ovo drugo, ali kazem, voleo bih da cujem zenska misljenja!!!!
2. Da li si razmislao…nekada…kako je – zenama????
3. Da li razmisljas da, ako verujes u tu reinkarnaciju….mozda…nekada…budes – zena???
4. Da li, kao zena, ako mozes da zamislis da si zena…ili udjes u telo zene, pretpostavljam da mozes…da li bi tebi bilo bitnije Znanje ili Ljubav, prema tom muskarcu???
5. Da li jmislis da mozes da budes savrsen samo kao muskarac, a ne i kao i jedno i drugo???
6. Idem da spavam, sutra cemo da nastavimo…
svima sa foruma…lepe snove…

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 07:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

alexradovic je napisao:
1. Mene interesuje pitanje, ali ZA ZENE: Da li vise volite da da se zaljubite, ili volite i budete sa – prirodom, savrsenom…ili nekim muskarcem…cak i nesavrsenim???
Ja, licno, mislim i verujem, ako nisu imale jako losa iskustva sa muskarcima…da bi pristale na ovo drugo, ali kazem, voleo bih da cujem zenska misljenja!!!!

evo ti jedno zensko misljenje, moje licno kao zene

vidis, ja nisam imala i nemam losa iskustva s muskarcima i ne bih pristala na ovo drugo, tj. na nekakvu losu vezu koja me ne cini boljom osobom (ako sam uopste dobro razumjela sta si htio reci)
cak mislim da je to logicno, moj odnos sa muskarcima, pa i ako je puka zaljubljenost, ne ugrozava ljubav prema zivotu
hocu reci
ljubav je stanje duha, apstraktno a racionalno, stav prema svijetu
zaljubljenost je stanje psihe, konkretno a iracionalno, stav prema predmetu
zivot volim
u ljude se zaljubljujem

(ufff, bas smo odlutali sa teme, ne bi bilo lose da mod jedan dio prebaci u "Spntani razgovori o duhovnosti" ili tako nesto)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 11:50 
Početnik
Početnik

Warrior of the Light je napisao:
alexradovic je napisao:
ne znam kako je to kod tebe i drugih, koji se bave impersonalnim stvarima, jer sam nekako skontao da tvoj put nije ka cilju koje se naziva bog, u smislu neke osobe, vec vise kao budizam ili sl…priroda, kosmos, vecnost…

Dobro si to primjetio, nekad koristim riječ "Bog" ali definitivno tu ne mislim na judeo-hrišćansko-islamski doživljaj Boga niti na bilo šta slično, jer jednostavno ne mogu da vjerujem u bilo kakvog prethodno definisanog boga, nego tu riječ koristi čisto zbog toga što pravi termin i ne postoji... jednostavno, ne može se definisati ona "najviša istina", kako god da joj dadnem ime (Vječnost, Bog, Beskrajno Svjetlo, Najviša istina itd. itd.) to ime će je ograničiti, ukalupiti, a to ne želim...
alexradovic je napisao:

Nisam bio dovoljno razumljiv. Pitanja imaju veze, mislim, sa temom, o reinkarnaciji, proslim zivotima, kada, po meni i po...nisi uvek samo jedan pol, vec i menjas pol, musko - zensko...
...ako je to tako, A ZASTO JE TO TAKO??? Ima dosta primera da je muskarac bio, kasnije, zena, i obrnuto...
...Ovde sam mislio na EKSTREM, kada mozes da biras, da bi dozivela to osecanje...cisto kao meditacija i upoznavanje SEBE... ILI - ILI...do krajnosti...ne realno...nego: ILI si Robinzon, zenski, na pustom ostrvu, sa prirodom, vecnoscu...moze i more...zivotinje...KAO PRIMER IMPERSONALNOG ODNOSA, vezano za DVA PUTA, na neki nacin slicna, a na neki nacin razlicita, t.j. nemas, uopste, NIKOGA, SAMA SI,...
...ili si sa NEKIM MUSKARCEM, koji mislim, nije LOSA VEZA, ali nije NAJNAJNAJ, T.J. SAMO JE: BESKRAJNO SVETLO...ILI SAMO...NAJVECA ISTINA...ILI SAMO...VECNOST...maksimalno, a u drugim osobinama je, malcice, manji...pitanje u vezi DEFINICIJE koju je dao Warrior...oko ogranicenja...za boga...
...dakle, ili SAMA,... VECNO,... SA PRIRODOM....budizam, zen...
...ILI SA duhovnim uciteljem...koji NIJE BOG, U POTPUNOSTI...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 12:28 
Početnik
Početnik

[quote="alexradovic...dakle, ili SAMA,... VECNO,... SA PRIRODOM....budizam, zen...
...ILI SA duhovnim uciteljem...koji NIJE BOG, U POTPUNOSTI...[/quote]
...P.S. ...ILI - SA BUDALOM, od koga ces moci, kao inteligentnija, da se puno toga naucis?...
nadam se da ovo nije crnjak

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nisam bio dovoljno razumljiv.
Hehe, pa moram priznati da nisi baš razumljiv najbolje, molim bez ljutnje... naročito ako pišeš knjigu, treba obratiti pažnju na stil i na činjenicu da će neko to da čita, a danas nema potreba više za pisanjem kriptične literature, danas sve treba što jasnije izraziti :D

Vezano za temu i za pitanja, paaa teško je odgovoriti na pitanja tipa "šta bi bilo kad bi bilo"... Pretpostavljam da, ako već prihvatam učenje o reinkarnaciji, takođe prihvatam i mogućnost da sam nekad živio i kao žena jelte :D , ti možda pokušavaš reći da je moguće unutar procesa regresije doživjeti to kako je biti nešto drugo što nisi sad "u ovoj koži". To iskustvo mijenjanja perspektive onda može da pomogne u boljem upoznavanju samog sebe, u traženju odgovora na pitanje "ko sam ja" ili "šta sam ja" :D

Eto, ja to pitanje ljubavi volim da posmatram ovako, da je ljubav između muškarca i žene kao neka mikrokosmička refleksija one univerzalne ljubavi koja pokreće kosmos; da je ta "mala" ljubav ustvari često kapija prema sponzaji šireg plana ljubavi, naravno ako je ne unazadimo na nivo čiste strasti ili čak samo navike. Mi možemo mnogo toga naučiti o sebi posmatrajući sebe kroz pogled neke druge osbe, a koja je osoba bolja za to nego ona najbliža, voljena osoba? Možda je ona religijska praksa da se brak posmatra kao božanska "sveta tajna" ustvari odjek tog Znanja da se čovjek može spoznati kroz ljubav na takav način, i približiti se vječnosti...

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 06 Okt 2009, 17:35 
Početnik
Početnik

Vader je napisao:
Divlji zavodnik
DIVLJI ZAVODNIK
Primenio sam regresiju na devojci koja je htela da sazna da li je uzrok onoga kroz šta je prolazila u ovom životu u prošlosti.
Prva slika koju je videla (kada se vratila unazad) bio je krupni muškarac na konju koji je nosio sablju opasanu oko struka. Pitao sam je ko je taj muškarac, a ona je odgovorila da je to ona.

Za Warriora i dr...OVO pise na PRVOJ strani ovog foruma...
...od moderatora VADERA!...
ZASTO JE COVEK POSTAVIO OVU TEMU...t.j. ZA KOGA???

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
To nikad neces saznati Slika :D

Sta je cilj ljudi koji se bave regresoterapijom? Kako bi definisali taj cilj? Vidio sam da neki to rade da nadju uzrok svojih problema i da razmrse klupko nekih podsvjesnih strahova i tako. Ali ne mogu razumijeti zasto bi neko iz drugog razloga to radio osim ako je cisto radoznao, a vjerujem da radoznalost nema puno veze sa duhovnoscu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
vjerujem da radoznalost nema puno veze sa duhovnoscu.

hmhm
ima li veze avanturizam?

ili to nije potraga i ceznja nego ooooo ono najteze-potpuno prepustanje?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad se uzima u razmatranje ona duhovnost u kojoj se sva pitanja svode na jedno osnovno, koje glasi "Ko sam ja?", onda radoznalost ima veze s tim, to je impuls da se preduzme korak naprijed ka saznanju nečeg novog i isto tako impuls koji je suprotan strahu, pomaže u savlađivanju straha od novog i nepoznatog itd. itd. Kad je čovjek na toj Stazi, nešto ga jednostavno "vuče" naprijed, a radoznalost je sigurno samo jedna od manifestacija toga što se zove "zov Staze" :D Naravno, postoji bezbroj različitih pogleda na duhovnost, ovo je samo jedan.

@alexradovic, pronašao sam tekstove na netu, očigledno su tvoji (smijem li da postavim link? :) ), vezani su za tvoja iskustva s regresoterapijom, malo sam čitao, na preskok. Zanimljivo mi je, nema šta (i radoznao sam :D ), kako sam shvatio ti imaš kontakt s nekim entitetom, pozitivnim tj. svijetlim, odnosno anđelom, a on ima moć da otvori ljudima taj neki "astralni vid", pa se odgovori na njihova pitanja manifestuju u astralnoj "materiji" u vidu simboličkih vizija, koje onda tumačite. Cool nema šta, totalno uvrnuto (u pozitivnom smislu, naravno) ali zanimljivo 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OK, pitao sam to zato sto recimo ljudi kazu da se bave duhovnoscu a rade regresiju pa onda pokusavaju da razviju moci, da levitiraju i dosta toga, najvise se vrti oko tih moci. To me podsjeca na onu: "Selo gori, a baba se ceslja" :D Zato sto se svi trude oko stvari koje nijedan mudrac ili ucitelj nikad nije previse spominjao, a najmanje se trude oko onoga sto su ti ucitelji najvise potencirali, a to su negativne emocije.
Po meni svi smo duhovno bolesni, i po meni je najvaznije da lijecimo te duhovne bolesti a ne da se bavimo mocima, regresijom, itd...
Evo jedan konkretan i jako ilustrativan primjer: postojao je jedan forum na koji su dolazili svi ti tragaoci, aspiranti, da ih tako nazovem, uglavnom ljudi koji se dugo dugo bave svim mogucim, meditacija, astrologija, tantra, yoga, i ostalo.. Znaci ljudi koji ipak imaju iskustva u svemu tome, toliko da izazivaju strahopostovanje. ALI, taj forum se raspao kad su se ljudi krenuli svadjati i tako nisko vrijedjati. Vodeci medju tim svadjalicama su bili upravo administratori i moderatori, da taj forum vise nije mogao opstati jer je kohezija medju ljudima upravo zbog tih negativnih emocija nestala.
Kako je moguce da neko tako daleko ode na tom putu, a da se na kraju ispostavi da se samo izvjezbao u sarkazmu i cinizmu?
Upoznao sam Slavinskog, covjek prica anegdotu o psu lutalici kojeg su tukli i usred price krene plakati. To je za mene duhovni napredak koliko god smijesno zvucalo, kolicina saosjecanja, rijesenje za sve probleme ovog svijeta. To sam samo kod par ljudi vidio, mogu ih na prste nabrojati. Ljudi jednostavno ne vide svoje licemjerje i sve ono sto unistava ovaj svijet nego smatraju duhovnoscu bavljenje nekim tako stvarima koje su da tako kazem od sekundarnog znacaja, a nece da se bave akutnim problemom (znaci selo gori a baba se ceslja).

To je samo moje vidjenje, da neko ne pomisli da prebacujem nekome nesto.

Poslednji put menjao Hristov dana 06 Okt 2009, 20:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:00 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
To nikad neces saznati Slika :D

Sta je cilj ljudi koji se bave regresoterapijom? Kako bi definisali taj cilj? Vidio sam da neki to rade da nadju uzrok svojih problema i da razmrse klupko nekih podsvjesnih strahova i tako. Ali ne mogu razumijeti zasto bi neko iz drugog razloga to radio osim ako je cisto radoznao, a vjerujem da radoznalost nema puno veze sa duhovnoscu.

Moj prvi cilj je bio, posto sam, pre toga, proucavao Bibliju, pa posle toga budizam, zen,tao...pa oko 10 godina Vede...ne navodim ovo kao ponos, vec koliko me ova tema ili da kazem ISTRAZIVANJE interesovalo..redosled je bitan...za mene..je bio DA PROVERIM , kako god je moguce, STA JE ISTINA...
...pre svega ovaj osnovni zakon Karme, pa da li postoje ili ne prosli zivoti, pa SMISAO tog postojanja...a da ne kazem...DA UPOZNAM BOGA, da stanem, PRED NJEGA, u ovom zivotu, da ga pogledam u oci...i kazem: buuuuuuu!...salim se...ali, nesto slicno...kao, ajde, SADA DA VIDIMO KO STA ZNA...ne bas tako, naravno...
...ne vezano za pitanje, ali ako nekoga zanima...zaista sam, ali iskreno, zeleo da se, OD NJEGA, nesto naucim...i pitao ga, nesto, po sistemu...TI SI BOG, SVEZNAJUCI...jel mogu da te pitam neka pitanja koja mi mnogo znace, da znam ISTINU...
...Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....na to mi On odgovori: A da li bi hteo da budes moja ljubavnica?!?
...posto sam muskarac, ne treba ni da pomenem a sta je sve, tada, proslo kroz ovaj moj muski um, da ne kazem - glavu...
...ovo navodim i posto je bilo malo pricinga o musko - zenskim odnosima, t.j. promene tela, sad si musko, sad zensko...
...i da nisam bio razumljiv, jer, nekada, ne moze sve da se razume razumom...ali za to treba dublje razumevanje...
...a, sada, kao onaj koji radi regresoterapije...imam cilj...kada neko dodje kod mene da to radimo...da vidim, prvo, sta je njegov cilj...
...pa, onda TO radimo...
...mada, sada treba da radim sa jednim drugarom...koji mi i kaze...da nema nikakav cilj, ali ga To zanima...pita, jel moze i bez cilja, kazem MOOOOOZE...
...i...onda se malo ZABAVLJAMO, a usput, mozda i...nesto duhovno...

...p.s. radoznalost, mislim, da nema veze sa - duhovnoscu...
...AKO NIJE POVEZANA...
...t.j. jos nije...

...ako je povezana, mislim, dakle nisam..onda, mislim, moze da ima veze...
...sta je TVOJ CILJ?
DUHOVNOST - bez radoznalosti?

Moras prvo da budes dete, a da bi usla u kraljevstvo Bozije..
Ovo je, mislim, citat iz Biblije, pa molim nekog kompetentnijeg da citira, tacno, Bibliju, ako postoji nesto ovako...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:09 
Početnik
Početnik

Warrior of the Light je napisao:
@alexradovic, pronašao sam tekstove na netu, očigledno su tvoji (smijem li da postavim link? :) ), vezani su za tvoja iskustva s regresoterapijom, malo sam čitao, na preskok. Zanimljivo mi je, nema šta (i radoznao sam :D ), kako sam shvatio ti imaš kontakt s nekim entitetom, pozitivnim tj. svijetlim, odnosno anđelom, a on ima moć da otvori ljudima taj neki "astralni vid", pa se odgovori na njihova pitanja manifestuju u astralnoj "materiji" u vidu simboličkih vizija, koje onda tumačite. Cool nema šta, totalno uvrnuto (u pozitivnom smislu, naravno) ali zanimljivo 8) 8) 8)

...verovatno jesu, ako pise moje ime...sto se tice mene, drago mi je, mozes da postavis link, glupo je da ja to uradim, izgledalo bi...
...i drago mi je da SI PROCITAO NESTO, jer sam bio malo grub, pa te, onako odokola, iskritikovao, sto ne citas postove, ti i neki drugi, jer poenta foruma, za mene, je da se tema RAZVIJA...nesto novo..
i za mene i za sve druge...da saznam nesto vise, realizujem se...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

He-he, podsjecas me na.... puno njih. :D

Ja sam govorio o pristupu duhovnosti. Slozices se da su mnogi ljudi pitali ucitelje kako ce skontati da napreduju u duhovnosti. Kako je moguce pitati takvo nesto? Kako mogu ici u duhovnost a ne znati sta trazim? Znaci radis nesto a ne znas sta trebas ocekivati...? I onda su ucenici pitali da li se vidi aura, andjeli, da li je moguce astralnu projekciju raditi i tako.... I onda dodje ucitelj i kaze: "Primjeticete da ste napredovali onda kad se budete manje zestili bez razloga, kad budete prema majci svojoj se ophodili sa vise postovanja"... Haaa? Ali to nikoga ne interesuje!
Moj pristup je da smo duhovno bolesni, od mnogo toga, i da se moramo lijeciti, da moramo uciti da budemo jednostavni, kao djeca Znaci ides u duhovnost i znas sta je problem, i automatski imas mjerilo napretka.

Poslednji put menjao Hristov dana 06 Okt 2009, 20:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:24 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
...a najmanje se trude oko onoga sto su ti ucitelji najvise potencirali, a to su negativne emocije.
Po meni svi smo duhovno bolesni, i po meni je najvaznije da lijecimo te duhovne bolesti a ne da se bavimo mocima, regresijom, itd...
Evo jedan konkretan i jako ilustrativan primjer: postojao je jedan forum na koji su dolazili svi ti tragaoci, aspiranti, da ih tako nazovem, uglavnom ljudi koji se dugo dugo bave svim mogucim, meditacija, astrologija, tantra, yoga, i ostalo...
ALI, taj forum se raspao kad su se ljudi krenuli svadjati i tako nisko vrijedjati. ..
Kako je moguce da neko tako daleko ode na tom putu, a da se na kraju ispostavi da se samo izvjezbao u sarkazmu i cinizmu?
Upoznao sam Slavinskog, covjek prica anegdotu o psu lutalici kojeg su tukli i usred price krene plakati. To je za mene duhovni napredak koliko god smijesno zvucalo, kolicina saosjecanja, rijesenje za sve probleme ovog svijeta..

...evo opet, ja, bas sam dosadan, nemam pametnija posla...
Potpuno se slazem, sa tobom povodom ovog pitanja MOCI..
...ALI,treba razumeti, tako kazu neki sveti spisi, da je MOC, najveci kamen spoticanja na duhovnom putu...
...a, moci ima, da ne verujes koliko, razlicitih, vidljivih, nevidljivih, suptilnih...
...i, i oni su ok...za odredjeni razvoj...
...i...mislim...da bilo kakva moc, sama po sebi nije losa, nego je pitanje..
...KOME SLUZI??????
ZA DOBROBIT svih, ili vecine...ili samo toj osobi i NJEGOVOM EGU, t.j. grupi...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hristov

Sve si to odlično primjetio. Jedino mi se ne sviđa što si riječ "ezoterično" povezao s nečim negativnim, jer ta riječ nema negativno značenje nego jednostavno označava rad na sebi, upoznavanje samog sebe, "unutrašnje znanje" mislim da je bukvalan prevod, kroz to unutrašnje znanje putuje se prema sopstvenom biću koje je, kako kažu, Jedno s Jednim. Ja koristim taj termin jer mi je nekako najbolji, npr. termin "duhovnost" je odgovarajući ali previše uobičajen, termin "metafizika" označava nešto drugo, "okultizam" znači skriveno i obično budi negativne reakcije itd. itd. Ezoterično NE podrazumijeva potragu za moći, a stvarno si odlično primjetio da se mnogi upuštaju u te stvari upravo zbog toga - i ja bih lagao kad bih rekao da me nije privukla svemu tome i ta strana medalje, da budem moćan i ispravljam nepravdu, da budem "Ratnik Svjetla" :D ... ali, kroz rad se dođe do drugačijih spoznaja, ali neki skrenu i nastave stranputicom, mnogo njih, zapravo.

Ono što je, ja mislim, greška u takvom negativnom pristupu je ta što se moć posmatra kao cilj :-? :-? :-? Moć nije cilj, moć je ZNAK, moć dolazi onda kad pojedinac razvije ODGOVORNOST za raspolaganje tom moći, a ako skrene s tog puta i sama moć će da nestane, osim ako je ne održava na neke vještačke usiljene načine, a to su grozne stvari...

Nažalost, u pravu si za ono što kažeš da smo svi duhovno bolesni, civilizacija je takva, orjentisana na potragu za moći, tako se čak i djeca vaspitavaju i to je strašno... i hajde sad ti budi mudar u svemu tome, jako je teško... ali, gledano s pozitivne strane, to je izazov, to je nešto za šta se vrijedi boriti i vrijedi živjeti :) .

Citiraj:
Ljudi jednostavno ne vide svoje licemjerje i sve ono sto unistava ovaj svijet nego smatraju duhovnoscu bavljenje nekim tako stvarima koje su da tako kazem ezotericne, a nece da se bave akutnim problemom (znaci selo gori a baba se ceslja).

Znam na šta misliš, a što je najgore, rješenje takvih stvari je zapravo prilično jednostavno, pogled u sebe, s jedne strane, rješavanje tih negativnih stanja, izgradnja na temeljima ljubavi, a s druge strane, dobra volja i tolerancija u odnosu s drugim ljudima... to je temelj za dalji napredak na svim nivoima, kad se to razriješi, čitav Univerzum će da se otvori (I believe)...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:33 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
He-he, podsjecas me na.... puno njih. :D

Drago mi je da sam te nasmejao :D

Ja sam govorio o pristupu duhovnosti. Slozices se da su mnogi ljudi pitali ucitelje kako ce skontati da napreduju u duhovnosti. Kako je moguce pitati takvo nesto? Kako mogu ici u duhovnost a ne znati sta trazim? Znaci radis nesto a ne znas sta trebas ocekivati...? I onda su ucenici pitali da li se vidi aura, andjeli, da li je moguce astralnu projekciju raditi i tako.

Pa, ovako...PRVO - IMAS ISKRENU ZELJU da napredujes duhovno
2. posto vec poznajes neke ucitelje, ne moras da trazis nove,odaberes jednog i - dodjes kod njega...nekako..
I...sednes pored njega, ako mozes...nekako...
...i...onda...kontas...da...uparavo...napredujes...nekako...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Covjek stekne osjecaj da je vecini teziste svakog duhovnog rada sticanje moci, znaci sve se vrti oko toga. Koliko sam shvatio, moci su samo nus-produkt duhovnog napora koji ide u opozitnom pravcu od sticanja moci samih po sebi. Znaci moci same po sebi ne smiju biti cesta tema razgovora o duhovnosti. Isto kao kad recimo u hriscanskoj tradiciji dodje covjek pa kaze da mu je cilj da bude sto bolji covjek... Ali biti dobar ne smije biti cilj sam po sebi, jer se onda mozemo zavaravati raznim dobrocinstvima kako smo dobri i kako smo napredovali. A sustinski napredak se ogleda u saosjecanju, uslijed kojih i dobrota i drzanje svih zapovjesti su nesto cega nismo potpuno ni svjesni (govorim u terminima hriscanstva). Tako je i sa mocima, tezimo iskljucivo za mocima a one su nus-produkt neceg sto bi trebalo biti puno vaznije. Sjecam se jednog intervjua, kad su pitali covjeka kakve moci je razvio, a on kaze: "Razvio sam moc da budem jednostavan" :D :)

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Warrior, procitao sam samo prvu recenicu pa da ti odmah kazem da sam se pogresno izrazio, trebao sam napisati "od sekundarnog znacaja". Evo korigovacu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 196 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]