banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 07:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
_zoka je napisao:
Ne vidim poentu rasprave....Ako Zlo postoji,ono ne osporava postojanje Boga....Možda i ono ima neku shvrhu......
Btw,ja sam ateista ali glupe su mi rasprave koje osporavaju Boga...Bog,ovakav kako ga crkve tumače ima svoju ulogu.Milioni ljudi uveče idu na spavanje usmjeravajuću svoje želje i nade prema Bogu...Ko sam ja da im osporavam pravo na te nade i na tu utjehu koja iz toga proizilazi...

Ma joj...ne osporavam ni ja nikome nista.
Ovdje smo se dotakli logickog problema i ja raspravljam u tom smjeru.
Nazalost, zlo moze osporiti postojanje boga, sa logicke strane. Vjernici naravno uvijek pronadju neko objasnjenje kako bi sve imalo smisla. A rade to precesto.

Kako kreacija moze biti nezavisna od kreatora??
Slobodna volja...Da, ja stvarno vjerujem da ona postoji (iako se jedan od najvecih logickih problema tice upravo nepostojanja iste) ali u citavoj prici sa svemogucim i savrsenim entitetom...ne bas.
Bog je zavisan od svega sto stvori, ne zato sto je bog vec zato sto ima atribute koje smo mu pripisali. Dakle sve ono sto postoji, postoji zbog toga sto je sve stvorio jedan entitet - Bog. I u ovakvim okolnostima nuzno moramo dovesti u konekciju sve ono sto postoji sa bogom koji je sve to stvorio, pa tako i zlo.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kad smo kod mehanike i arhitekture i auta i motora... cini mi se da je jednom ovde na forumu neko lijepo napisao i srocio to sve kako funkcionise "mehanicki". Ne mogu sad da pronadjem to, ali cini mi se da je vim to napisao jednom davno... Mozda pronadjem pa postavim.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Eh kakvih gluposti se čovjek načita na ovakvim temama....

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
_zoka je napisao:
Ne vidim poentu rasprave....Ako Zlo postoji,ono ne osporava postojanje Boga....Možda i ono ima neku shvrhu......
Btw,ja sam ateista ali glupe su mi rasprave koje osporavaju Boga...Bog,ovakav kako ga crkve tumače ima svoju ulogu.Milioni ljudi uveče idu na spavanje usmjeravajuću svoje želje i nade prema Bogu...Ko sam ja da im osporavam pravo na te nade i na tu utjehu koja iz toga proizilazi...

Hvalim te Boze da jos ima pametnih i normalnih ljudi.

Kada citam razmisljanja starih antickih filosofa neumitno mi se namece misao:
"Boze dragi koliko su ovi ljudi bili otvorenog uma da su prostim sagledavanjem (dakle ne nekakvim umisljenim i rigidnim licnim silogiznima)
dolazili do istina i otkrica koja ce nauka tek par milenijuma kasnije potvrditi,
a mi danas sa nasim egocnetricnom, ogranicenom, partijaskom logikom svoje mjere i parametre namecemo citavnom kosmosu,
pa se posle pitamo odakle toliki konflikti izmedju naseg roda i prirode i svijeta oko nas.

Kako nikom ne padne na pamet da su i dobro i zlo stvar izbora covjekovog?
Ukoliko bi se spoljnim nametanjem prosto ukinulo zlo na sta bi licio svijet?
Sta bi ostalo od inace prebogate slobodom ljudske licnosti?
Svijet bi licio na mravinjak robota-zombija koji sve cine po nuznosti a ne slobodi.

Samo onaj ko je svjestan cinjenice apsolutne slobode, principa na kojem pociva ovaj svijet,
moze imati sansu da stvari sagleda u pravom svijetlu.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
_zoka je napisao:
Analogija je inače glup metod izvlačenja zaključaka.....

Ma to je samo primjer...inace je Boga zabranjeno porediti s bilo cime. Inace analogiju je prvi poceo koristiti sejtan, đavo, iblis ili ti onaj lucifer...

Elvis Presley je napisao:
Podlac jedan, kako znas izmijeniti kontekst :D

Ko ja??? :rabbit: :-$ :-"

Arhitekta projektuje zgradu. I projektuje je sa greskom, savrseno dobro zna gdje je greska, moze ukloniti tu gresku, ali to ne cini.
Jos ako dodamo da je arhitekta svemoguc, nepogresiv, sveznajuci...Onda moramo zakljuciti da on ne postoji (bar ne sa tim atributima) :)

Ali je poenta da je greska na zgradi zlo za zgradu a nikako zlo za arhitektu...

Leona je napisao:
Da, koje poredjenje... mogli su biti barem malo kreativniji sa poredjenjem.

Ajd eto budite vi... 8)

dzabaleban je napisao:
Da li je možda zlo koje postoji i događa se konstrukcijiski šraf nečeg višeg?

Nema sta Dzebaleban kad pogodi to bude ko prstom u pekmez... :D e to je ono sto se treba kaz'ti ovim nasim negativcima...jer ko zna da nije njih nasa vjera nebi jacala :oops:

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:

Ok, prihvatam ja taj stav da sve ovo jeste dio nekog svevisnjeg plana.
Sve ima svoj smisao itd.
Ali opet pitanje...koji je to plan?
Sta je svrha svega ovoga?
Posto ako kazemo da je to tako onda je sve ovo samo neki poligon za Boga, na kojem se on poigrava.
Ako su sva ova iskusenja, dobro i zlo, vjera samo tu da bi bog na kraju mogao da selektuje one koji idu u raj i one koji idu u pakao, zar se ne namece pitanje zbog cega se onda sve desavalo tako, ali sa bozije perspektive, zasto je to uradio bas tako?

Ne znam, citava ta prica mi je previse zasnovana na stvarima koja mi ne mozemo spoznati, na imaginarnim i hipotetickim situacijama koja je covjek stvorio da bi pokusao objasniti ono sto objasniti ne moze. I da, sve i jeste zasnovano na vjeri, ali na vjeri zbog nesigurnosti i ocaja koji nalazimo u zivotu.
Ja jednostavno ne mogu svoj zivot da posvetim i podredim necim metafickim, necim toliko udaljenim od onoga sto je bitno, a to je ovaj zivot, sada i ovdje. Sve prije ili poslije je van naseg saznanja, i podredjivanje zivota necemu sto je van naseg saznanja je direktno obezvrjedjivanje onoga sto zasigurno znamo da nam je dato, a to je ovaj zivot koji zivimo.
Neko ne moze bez vjere u nesto vise, ok. Ali neko moze, neko je fokusiran na ovo sto ima i sto ga okruzuje.
I kao sto ni ja nekome necu osporavati njegovu vjeru nece ni neko meni govoriti da sam ja ogranicen ili slijep, da nemam svrhu (ta mi je omiljena) itd.

Et,' u zdravlje.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47

Ok, prihvatam ja taj stav da sve ovo jeste dio nekog svevisnjeg plana.
Sve ima svoj smisao itd.
Ali opet pitanje...koji je to plan?
Sta je svrha svega ovoga?
Posto ako kazemo da je to tako onda je sve ovo samo neki poligon za Boga, na kojem se on poigrava.
Ako su sva ova iskusenja, dobro i zlo, vjera samo tu da bi bog na kraju mogao da selektuje one koji idu u raj i one koji idu u pakao, zar se ne namece pitanje zbog cega se onda sve desavalo tako, ali sa bozije perspektive, zasto je to uradio bas tako?

Ne znam, citava ta prica mi je previse zasnovana na stvarima koja mi ne mozemo spoznati, na imaginarnim i hipotetickim situacijama koja je covjek stvorio da bi pokusao objasniti ono sto objasniti ne moze. I da, sve i jeste zasnovano na vjeri, ali na vjeri zbog nesigurnosti i ocaja koji nalazimo u zivotu.
Ja jednostavno ne mogu svoj zivot da posvetim i podredim necim metafickim, necim toliko udaljenim od onoga sto je bitno, a to je ovaj zivot, sada i ovdje. Sve prije ili poslije je van naseg saznanja, i podredjivanje zivota necemu sto je van naseg saznanja je direktno obezvrjedjivanje onoga sto zasigurno znamo da nam je dato, a to je ovaj zivot koji zivimo.
Neko ne moze bez vjere u nesto vise, ok. Ali neko moze, neko je fokusiran na ovo sto ima i sto ga okruzuje.
I kao sto ni ja nekome necu osporavati njegovu vjeru nece ni neko meni govoriti da sam ja ogranicen ili slijep, da nemam svrhu (ta mi je omiljena) itd.

Et,' u zdravlje.

Ne može ti Oficir dati odgovore na pitanja koja tražiš, možda ti može pokazati put ili otvoriti vrata i to je sve.

Kada bi postojao odgovor na tvoje zašto, vrijeme i prostor bi se poništili, a to nije moguće, jer priča se nastavlja, dolaze nova iskustva, nova saznanja, sve teče i sve se mijenja...do kada? ja se nadam vječno...

Bez vlastitog preispitivanja nema napredovanja.
Zdravo razmišljaš.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stvar je u tome da ja ne trazim odgovor na ta pitanja.
Iz prostog razloga sto odgovora nema i ni oficir a ni bilo ko drugi ne znaju te stvari.
To ne znaci da ja ne razmisljam o tim stvarima. Razmisljam i volim uciti o tome ali stav sam vec formirao.
Svoj zivot i razmisljanja necu nikada podrediti bogu niti cu zivjeti po tim principima.
Imam svoj zdrav razum, svoje stavove i principe i svoj koncept ljudskosti i covjestva. I po njemu cu djelovati i zivjeti.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Stvar je u tome da ja ne trazim odgovor na ta pitanja.
Iz prostog razloga sto odgovora nema i ni oficir a ni bilo ko drugi ne znaju te stvari.
To ne znaci da ja ne razmisljam o tim stvarima. Razmisljam i volim uciti o tome ali stav sam vec formirao.
Svoj zivot i razmisljanja necu nikada podrediti bogu niti cu zivjeti po tim principima.
Imam svoj zdrav razum, svoje stavove i principe i svoj koncept ljudskosti i covjestva. I po njemu cu djelovati i zivjeti.

Mislim da nije problem bogu podrediti zivot i sve ako znamo istinu jer Bog je pametniji i mocniji od nas. Problem je sto ne znamo istinu i onda mnogi podredjuju zivot ljudskim idejama koje tvrde da su to bozje ideje jer sve religije misle da znaju istinu, a ne zna je ni jedna.
Posto svaka religija tvrdi da je njen sistem bozji, onda je jasno da nije. I bolje je onda slusati sebe nego religijske propovjedace kojima je samo cilj da te uvuku u svoju religiju, a njihova praksa pokazuje da su daleko od bozjih principa za koje tvrde da znaju.
Znaci nije problem slijediti Boga, jer slijedeci Njega mi bi smo bili daleko superiorniji. Ali problem je sto ljudi slijede misljenje onih koji tvrde da su bozji, a to je gore nego da slijede svoje principe.
Znaci, kad direktno slijedimo Boga, to nam donosi prosperitet jer je Bog pametniji od nas. Slijedeci odredjene religije donosi vise stete nego koristi jer te religije i njihovi sljedbenici su u proslosti pokazale svoje standarde i da donose vise stete nego koristi. Osnovna stvar je znaci slijediti ljubav i dobrotu, a to je bozji princip za koji znamo sigurno da je Njegov. Slijedeci odredjenu religiju mi slijedimo samo neke forme, obrede i obicaje, a ljubav i dobrota tu uglavnom nedostaju. Onda je bolje kao sto kaze Elvis slijediti savjest koja je kod vecine ljudi bliza Bozjim standardima, nego te lazne standarde religijskih organizacija ciji su standardi daleko ispod Bozjih, sto se bezbroj puta dokazalo u praksi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Što mi je ovo trebalo u životu :lol:
Počela je priča o ratovima u Švedskoj, istoriji i profesorici Nadi. Pa rekoh da zakuvam.
Ako sam pisao o logičkom problemu zla ne znači nužno da sam pokušao osporiti postojanje Boga. Imam mnogo skromnije ambicije u životu od onih da osporavam ono što je nemoguće osporiti.
Po meni nije ni tačno da Epikurov paradoks osporava postojanje Boga nego dovodi u pitanje ljudsko poimanje Boga.
Princip religije - my way or the highway mi se ne sviđa. Zato ću ja po vlastitom nahođenju i kako mi savjest nalaže a ne kako drugi kaže. Boga ne osporavam.

Ovo grešnik mi je prikačio pajdo sa D&R valjda zato što ne pripadam nijednoj religiji pa mi bi simpatično. :lol: Valjda on zna.
Elvis je sve objasnio s njegovim mišljenjem se slažem i ne mogu niti znam napisati bolje.
Jelly takođe.
Što reče jedan na forumu D&R, pa me dobro nasmija. Vi ste loši ljudi. Zbogom. :lol:
Niste šalim se. Dobri ste.
Idem svakako, ovo zamara.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
Što mi je ovo trebalo u životu :lol:

Po meni nije ni tačno da Epikurov paradoks osporava postojanje Boga nego dovodi u pitanje ljudsko poimanje Boga.

Jos jednom - hvalim te Boze da se na ovom forumu pojavljuju inteligentni ljudi!
Nemoj ici molim te, DiR forum je bio mrtav mjesecima, red je da malo zivne sa novim i pametnim sagovornicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
I da, sve i jeste zasnovano na vjeri, ali na vjeri zbog nesigurnosti i ocaja koji nalazimo u zivotu.

Ne znam bas koliki je postotak onih koji vjeruju iz nesigurnosti i ocaja...iskreno vise vjerujem zato sto zelim a ne pod nekom represijom i kako rece jedan od mudraca ..."Vjerujemo i zudimo za Bogom ne iz razloga sto se bojimo pakla niti sto se radujemo raju."

Sto se tice podforuma DiR i sve ove zbrke između ateista i teista, krscana i muslimana, ovih ili onih normalnih i nenormalnih, ogranicenih i neograniceni i onih s svrhom i bez svrhe :D ...mene interesuje samo kvalitet, neka je i svađa al nek' je brate kvalitetna...

Izzard je napisao:
Ovo grešnik mi je prikačio pajdo sa D&R valjda zato što ne pripadam nijednoj religiji pa mi bi simpatično.

Ma nije bolan zato nego sto si se otvorio ko bukvar, pricas o svojim fantazijama ko da je ovo "plava kuca", a "gresnik" sam stavio pod navodnike jer je to velik pojam a i malo je bila zeza.

P.S. u zadnje vrijeme me jelly sve vise zabrinjava :D

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
P.S. u zadnje vrijeme me jelly sve vise zabrinjava :D

А zasto? :D

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Jos jednom mi je sudba dokazala da sam potpuno u pravu sto smatram da Banjalucka Gimnazija
danas umjesto skromnih sveznalaca (kao nekad) sada ima masovnu produkciju umisljenih neznalica,
koji sebi daju da pravo da sude o stvarima o kojima nemaju ni blage predstave.

I ja se posle cudim otkud tolike debilcine na pozicijama direktora i u Vladi...c,c,c....

Eh da, time si i dokazao da nemas pojma o cemu govoris. Pomenuta profesorica je od 99-e godine u penziji, a ja sam zavrsio jos prije.

No dobro, ti ionako nisi sugovornik za ove teme jer se bojis u potpunosti direktno diskutovati na iste sa sagovornicima suprotnih stavova (ali u tvom licnom slucaju razumijem i zasto)...

Nego, zoka je, za nevjerovati, rekao jednu dobru stvar sto se tice vjere i vjernika i ja se tu u potpunosti slazem. Doduse, placebo efekat je placebo efekat pa makar on donosio potpuno duhovno ozdravljenje. Ako ce nekome duhovno stanje biti dobro ili popravljeno zato sto vjeruje u imaginarna stvorenja, ja sam u potpunosti za to da on i dalje praktikuje taj nacin zivota. Isto vazi i za ljude sa nedostatkom karaktera, ili one koji su pogresno odgojeni (u duhu vjere) i razne druge vjerske stvari koje za cilj imaju istinski pozitivan ishod. Ne moze se npr. poreci pozitivna uloga nase crkve u seobama prije 200ak godina...
Ili analogijom: da li bi neko imao ista protiv da nasi fubaleri (Srbija) prije izlaska na teren popasu malo trave ili urade bilo kakav drugi neobican cin sujevjere, ako ce nakon toga pobijediti svaku utakmicu? Naravno da ne....

Medjutim tema nije "pozitivni faktori vjere" nego propusti, reklamna i numeroloska dimenzija bozijih zapovijesti. Svijet se razvija, EVOLUIRA, i mozda je vrijeme da se pocnu odbacivati i da se prerastu neke primitivne stvari iz proslosti.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Argumentacija ad hominem.
Djecace, samo supljiras u prazno, niti za jednu tvrdnju nisi dao argumente.
Tvoji stavovi nisu aksiomi, osim ako ne planiras stvarati nekakvu sektu istomisljenika koji ce se diviti tvojim lucidnim silogizmima.

Nisi procitao niti jedno tumacenje Deset zapovijesti, nisi upoznat sa istorijskim kontekstom nastanka odnosno vremena objave,
kulture i mentaliteta naroda na tom podrucju, ne interesuje te drustvena percepcija tih zapovijesti kroz istoriju evropske civilizacije, nista te ne zanima...

Ti si banuo na forum i postavio se za vrhovni autoritet koji ce da uredjuje prepravlja i bez argumenata namece svoje ignorantske stavove,
a osim prozivki jos nista nismo konkretno culi od tebe, osim mozda da je tvoja malenkost daleko veci duhovni autoritet od samih zapovijesti.

Opet kazem, samo sam kod nasih domacih komunjara vidjao takav dogmatizam i idolatriju vlastitim (nicim potkrijepljenim) stavovima.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 15:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jamesdin Kurtovic je napisao:

Opet kazem, samo sam kod nasih domacih komunjara vidjao takav dogmatizam i idolatriju vlastitim (nicim potkrijepljenim) stavovima.

Nemoj tako........Ja sam komunjara.... :D Ovi o kojima ti govoriš nisu više komunjare.Sad su se preobukli.....

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam bato, i ja sam.
U smislu da se citav zivot zalazem za zivotnu, drustvenu, materijalnu i kakvu god ravnopravnost svih ljudi,
ali sam mislio u kontekstu onih sto su kritikom na partijskom slali komsije na Goli otok, ti su poseban slucaj.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 16:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisu to komunjare,to je stoka....

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:

Pa tako nesto i ja smatram, zato sam i napisao da taj paradoks osporava Boga sa onim atributima koje smo mu mi dali.
Dakle koncept boga se mijenja, i to uopste ne mora znaciti da vjera u Boga mora opasti ili nestati.
Ali po meni to ima negativan uticaj na religije, jer su one vecinom dogmatske.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Neke jesu, ali nij u redu a priori osporavati mogucnost da su neke i otkrovenjske
(stob' rekle moje kolege da Bog postoji i van umova profesora sociologije :D)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]