Oficir s ruzom je napisao:
Ali je poenta da je greska na zgradi zlo za zgradu a nikako zlo za arhitektu...
Ok, prihvatam ja taj stav da sve ovo jeste dio nekog svevisnjeg plana.
Sve ima svoj smisao itd.
Ali opet pitanje...koji je to plan?
Sta je svrha svega ovoga?
Posto ako kazemo da je to tako onda je sve ovo samo neki poligon za Boga, na kojem se on poigrava.
Ako su sva ova iskusenja, dobro i zlo, vjera samo tu da bi bog na kraju mogao da selektuje one koji idu u raj i one koji idu u pakao, zar se ne namece pitanje zbog cega se onda sve desavalo tako, ali sa bozije perspektive, zasto je to uradio bas tako?
Ne znam, citava ta prica mi je previse zasnovana na stvarima koja mi ne mozemo spoznati, na imaginarnim i hipotetickim situacijama koja je covjek stvorio da bi pokusao objasniti ono sto objasniti ne moze. I da, sve i jeste zasnovano na vjeri, ali na vjeri zbog nesigurnosti i ocaja koji nalazimo u zivotu.
Ja jednostavno ne mogu svoj zivot da posvetim i podredim necim metafickim, necim toliko udaljenim od onoga sto je bitno, a to je ovaj zivot, sada i ovdje. Sve prije ili poslije je van naseg saznanja, i podredjivanje zivota necemu sto je van naseg saznanja je direktno obezvrjedjivanje onoga sto zasigurno znamo da nam je dato, a to je ovaj zivot koji zivimo.
Neko ne moze bez vjere u nesto vise, ok. Ali neko moze, neko je fokusiran na ovo sto ima i sto ga okruzuje.
I kao sto ni ja nekome necu osporavati njegovu vjeru nece ni neko meni govoriti da sam ja ogranicen ili slijep, da nemam svrhu (ta mi je omiljena) itd.
Et,' u zdravlje.