lavić je napisao:
Mary
Iz tvojih reči štrči rasel. Šta time želim reći, da ta dogma prezentuje Isusa Nazarećanina samo kao rukotvorinu sličnu Adamu i u Njemu (Isusu) vidi samo čoveka.
Isusa tako predstavljate kao matricu uzornog života po kojem svi treba da se vladamo i u vašim očima je taj način življenja put života što neminovno dovodi do vaše konstatacije da se spasenje ZASLUŽUJE NAŠIM TRUDOM i to uvek naglašavate čime izgubiste smisao spasenja blagodaću i odbaciste Mesiju jer on nije samo uzor već i mnogo više od tog.
Meni je jasno da ti sve znaš, jer bi svaki raselovac bio zadovoljan svakim tvojim odgovorom.
Treba zazumeti šta znači Mesija,zbog čega stiže,kako stiže,kako se vraća i gde je sad.
Prvo to razvrstati pa sledeće nadodati, ko nas ljude može otkupiti,da li nam je potrebno otkupljenje i koga najaviše stari proroci kao Onog što će doći-koja imena ima najavljeni.
Bar pokušaj.
ja rasela niti pominjem, niti mi je važan jer je on običan čovjek kao ja i ti.
pročitaj malo šta sam o isusu pisao, ili ćeš da kopipejstujem, ali svejedno bar se potrudi poput spavača da me demantuješ, ili bar citiraj nešto što sam pogrešno napisao, a ne ovako.
ali evo pokušat ću kopipejstovat bar dio o isusu koji sam pisao:
isus je nazvan božijm 'jedinorodnim sinom' zato što ga je bog stvorio izravno (jovan 3:16). zatim je bog isusa, kao onog "koji je rođen prije svake tvari" upotrijebio u stvaranju svega ostalog (kološanima 1:15; otkrovenje 3:14). u jovanu 1:1 kaže se da je "riječ" (isus u svom predljudskom životu) "u početku" bila s bogom. dakle riječ je bila s bogom kad su stvarani 'nebo i zemlja'. bog se obratio riječi kad je rekao:"načinimo čovjeka po svojemu obličju" (1. mojs. 1:1, 26). isto tako mora da je božija omiljena "hranjenica ["graditeljica", st.]", opisana u pričama salamonovim 8:22-31 kao personificirana mudrost, upravo riječ, koja je uz boga oca radila u stvaranju svega što postoji. riječ je vjekovima boravila s bogom na nebu prije nego što je na zemlji postala čovjekom.
nije nikakvo čudo da se u kološanima 1:15 za isusa kaže da je on "obličje boga što se ne vidi"! nakon što se tokom nebrojenih godina družio sa svojim ocem (bog, jahve), poslušni je sin u potpunosti poprimio božije karakteristike i postao poput oca. to je još jedan razlog koji isusa čini ključem životno važnog spoznanja boga. sve ono što je isus učinio dok je bio na zemlji bilo je upravo ono što bi i njegov otac bog učinio. dakle, upoznavati isusa ujedno znači povećavati svoju spoznaju o bogu (jovan 8:28; 14:8-10).
prema tome, jasno je da je veoma važno o isusu hristu učiti još više.
razmotrimo tri niza dokaza da je upravo isus taj obećani mesija:
1. isusove rodoslovna linijapruža prvi razlog zbog kojega se može identificirat kao obećanog mesiju. bog je svom slugi avramu rekao da će obećano sjeme doći iz njegove porodice. slično su obećanje svaki zasebno dobili avramov sin izak, izakov sin jakov i jakovljev sin juda (1.mojs. 22:18; 26:2-5; 28:12-15; 49:10). rodoslovna linija mesije bila je sužena stoljećima kasnije kad je kralju davidu bilo rečeno da će mesija doći po njegovoj porodičnoj linij (psalm. 132:11; isajia. 11:1,10). izvještaj matejevog i lukinog jevanđelja potvrđuju da je isus doista došao po toj porodičnoj linij (matej. 1:1-16; luka. 3:23-38). premda je isus imao mnogo ogorčenih neprijatelja, nijedan od njih nije doveo u pitanje njegovu, javnosti dobro poznatu, lozu (matej. 21:9, 15). dakle, jasno je da njegova rodoslovna linija nije pod znakom pitanja. međutim, židovski rodoslovni spisi bili su uništeni kad su rimljani 70. n. e. opustošili jerusalim. otad niko ni na koji način nije mogao dokazati tvrdnju da je obećani mesija.
2. ispunjena proročanstvapredstavljaju drugi niz dokaza. stotine proročanstava iz hebrejskih pisama opisuju razne aspekte mesijnog životnog puta. u osmom je stoljeću pr. n. e. prorok mihej prorekao da će se ovaj veliki vladar roditi u beznačajnom gradu vitlejemu (betlehem). dva su grada u izraelu nosila ime vitlejem (betlehem), no proročanstvo je preciziralo u kojem će se to zbiti: u vitlejemu efrati, gdje se rodio kralj david (mihej. 5:2). isusovi roditelji josif i marija živjeli su u nazaretu oki 150KM sjeverno od vitlejema. međutim, dok je marija bila trudna, rimski je vladar cezar august naredio da se svi ljudi popišu u svojim rodnim gradovima*. zato je josif morao povesti svoju trudnu ženu u vitlejem, gdje se isus rodio (luka. 2:1-7).
u šestom stoljeću pr. n. e. prorok je daniel prorekao da će se 'pomazanik vojvoda' pojaviti 69 "sedmica" nakon što izađe zapovjed da se jerusalim obnovi i opet sazida (daniel. 19:24, 25). svaka od tih "sedmica" trajala je 7 godina#. prema biblij, a i svjetovnoj istorij, naredba da se ponovo sazida jerusalim izdata je 455 pr. n. e. (nehemija. 2:1-8). dakle, mesija se trebao pojaviti 483 godine (69x7) nakon 455. pr. n. e. tako dolazimo do 29. n. e., baš one godine u kojoj je bog isusa pomazao svetim duhom. isus je tako postao "hrist" (što znači "pomazanik"), ili mesija (luka. 3:15,16,21,22).
naravno, nisu svi isusa prihvatili kao obećanog mesiju. u psalmu 2:2 kralj david je pod božanskim nadahnućem prorekao: "ustaju carevi zemaljski, i knezovi se skupljaju na gospodina (boga) i na pomazanika njegova". ovo je proročanstvo ukazivalo na to da će se vođe iz više od jedne zemlje ujediniti kako bi napali božjeg pomazanika, ili mesiju. a tako je i bilo. židovske vjerske vođe, kralj irud i rimski namjesnik poncije pilat, svi su oni odigrali ulogu u pogubljenju isusa. ranij neprijatelji pilat i irud otad su postali čvrsti prijatelji (matej. 27:1,2; luka 23:10-12; djela apos. 4:25-28).
* ovaj je popis rimskom carstvu omogućio da efikasnije ubire poreze. tako je august nesvjesno pripomogao ispunjenju proročanstva o vladaru koji će u "kraljevstvo poslati poreznika"
isto je proročanstvo pretkazalo da će "knez saveza", ili mesija, biti 'skršen' u danima nasljednika ovog vladara. isus je ubijen za vrijeme vladanja augustova nasljednika, tiberija (daniel. 11:20-22).
# starim je židovima pojam sedmice godina bio dobro poznat. naprimjer, baš kao što je svaki sedmi dan bio sabatni dan, svaka je sedma godina bila sabatna godina (2.mojs. 20:8-11; 23:10,11).
3.svjedočanstva boga predstavljaju treći niz dokaza koji podupiru isusovo mesijanstvo. bog je poslao anđele da ljudima daju na znanje kako je isus obećani mesija (luka. 2:10-14). ustvari, za isusovog zemaljskog života sam bog je govorio s neba, kako bi pokazao da priznaje isusa (matej. 3:16,17; 17:1-5). bog je isusu dao moć da čini čuda. svako od njih predstavljalo je daljni božanski dokaz da je isus bio mesija, jer bog ne bi nekom varalici dao moć da čini čuda. bog je također svojim svetim duhom nadahnuo izvještaj jevanđelja, tako da su dokazi isusovog mesijanstva postali djelom biblije, najprevođenije i najraširenije knjige u istorij (jovan. 4:25,26).
ove grupe dokaza zajedno obuhvaćaju stotine činjenica koje isusa identificiraju kao obećanog mesiju. dakle, jasno je da su ga pravi hrišćani opravdano smatrali onim 'za koga svjedoče proroci' te ključem spoznavanja boga (djela. 10:43).
evo još neka od istaknutih mesijanskih proročanstava
proročanstvo događaj ispunjenje
isajia 7:14 rođen od djevice matej. 1:18-23
jeremija. 31:15 mala djeca pobijena nakon njeg. rođenja matej.2:16-18
isajia. 61:1,2 opunomoćenje od boga luka. 4:18-21
isajia. 9:1,2 služba prouzročila da ljudi vide veliko svjetlo matej. 4:13-16
psalm. 69:9 revan za božju kuću jovan. 2:13-17
isajia. 53:1 nije se vjerovalo u njega jovan. 12:37,38
zaharija. 9:9 ulazak na magaretu u jerusalim matej. 21:1-9
zaharija. 11:12 izdan za 30 srebrenjaka matej. 26:14,15
psalm. 27:12 protiv njega dovedeni lažni svjedoci matej 26:59-61
psalm. 22:18 bačena kocka za njegove haljine jovan. 19:23,24
isajia. 53:12 ubrojen među grešnike matej. 27:38
psalm. 22:7,8 klevetan dok je umirao marko. 15:29-32
psalm. 69:21 dan mu je ocat marko. 15:23,36
isajia.53:5; zah.12:10 proboden jovan. 19:34,37
isajia. 53:9 pokopan s bogatima matej. 27:57-60
psalm. 16:8-11 uskrsnut prije početka truljenja djel.ap.2:25-32;13:34
evo ti matrijal da me optužuješ kako ja ne znam ko je isus i gdje je sad

samo još da ubacim i ovo:
isusov život možemo podjeliti u tri razdoblja, prvo je započelo davno prije nego što je rođen na zemlji. u miheju 5:2 bilo je rečeno da mu je porijeklo "od najjranijh vremena, iz dana nedoglednog vremena". a on sam jasno je rekao da je došao s 'visine', to jest s neba (jovan8:23; 16:28).
drugo razdoblje isusovog života njegov je zemaljski život. on se dobrovoljno podložio bogu koji je njegov život s neba (iz duhovne sfere) premjestio u utrobu bogobojazne židovske djevice pod imenom marija. božij moćni sveti duh, to jest djelujuća sila, 'osjenio' je mariju, prouzročivši da zatrudni i da rodi savršeno dijete (luka 1:34,35).isus nije naslijedi nesavršenstvo jer je njegov život došao iz savršenog izvora. bio je odgajan u skromnom domu kao usvojeni sin tesara josipa i kao prvo od nekoliko djece koliko ih je bilo u toj porodici (isajia 7:14; matej 1:22,23; marko 6:3).
isus danas: iako biblija izvještava o isusovoj smrti, on je danas živ! ustvari, stotine ljudi iz 1 stoljeća n.e. svojim su očima vidjeli da je bio vaskrsnut (1. korin. 15:3-8) kao što je bilo i prorečeno, kasnije je sjeo s desne strane svog Oca i čekao da u nebu primi kraljevsku vlast (psalm 110:1;jevrejima 10:12,13)
u otkrovenju 19:11-15 kralj isus hrist živo je opisan kako s velikom moći dolazi da bi uništio zle.