banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 06:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2010, 12:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Interesuju me vaša mišljenja i stavovi pa ako imate vremena,molim vas da napišete kratak komentar.Hvala.

Da li tri većinske religije u BiH (po broju vjernika) imaju dominantnu ulogu u odnosu na ostale religije ?
Da li između ostalog tu dominaciju (ako postoji) ostvaruju na taj način što su svoje aktivnosti institucionalizovale i tako se našle pod direktnim uticajem politike ?Ili nekako drugačije.
Da li smatrate da je BiH društvo spremno i otvoreno za uvođenje i priznavanje novih religija kao npr. budizam za što se ja zalažem ?
Da li smatrate da je pravo na religiozno opredjeljenje stvar ličnog izbora ili mislite da bi osoba trebalo da slijedi religioznu tradiciju u kojoj je rođena ?

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
1.da.
2.da.
3.ne.
4.zavisi koga pitaš.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Komuso je napisao:
Da li između ostalog tu dominaciju (ako postoji) ostvaruju na taj način što su svoje aktivnosti institucionalizovale

Ovo mi je samo zapalo za oko.
Religija je nista drugo do institucionalizovana vjera.
Tako da religija podrazumjeva pojam institucionalizovanja.

A religiju smatram za licni izbor i isto tako nesto cemu je stvar u privatnoj sferi.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 13:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Dodao bih jos jedno pitanje: Da li smtrate da se nacionalna pripadnost treba poistovjetiti sa nekom religijom?

Prvo i drugo pitanje: DA
Trece: NE
Cetvrto: Religiozno pitanje je stvar licnog izbora.

P.S. Komuso, Budisticki centar postoji u BL, samo da se zna. Ne znam da li je registrovan, ali otidji u opstinu i vidjet ces da ima registrovanih drugih religija. Pravno i zakonski to nije zabranjeno.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Komuso je napisao:
Interesuju me vaša mišljenja i stavovi pa ako imate vremena,molim vas da napišete kratak komentar.Hvala.

Da li tri većinske religije u BiH (po broju vjernika) imaju dominantnu ulogu u odnosu na ostale religije ?

Možda najbolje i ne razumijem ovo pitanje. U čemu se osjeća ta dominantnost?
Glupo, al prvo mi pade na pamet: Vozilo marke "golf" još uvijek dominira našim ulicama, pa koga briga za to, svak vozi kud hoće.
Citiraj:
Da li između ostalog tu dominaciju (ako postoji) ostvaruju na taj način što su svoje aktivnosti institucionalizovale i tako se našle pod direktnim uticajem politike ?Ili nekako drugačije.

Nijedna religija ne bi trebalo da ovisi ni o kome, ni sa svojim budžetom, ni sa svojim unutrašnjim uređenjem.
Citiraj:
Da li smatrate da je BiH društvo spremno i otvoreno za uvođenje i priznavanje novih religija kao npr. budizam za što se ja zalažem ?

Sve države u tranzitu su pogodno tlo za bilo kakve novitete, pa tako i BH. :)
Citiraj:
Da li smatrate da je pravo na religiozno opredjeljenje stvar ličnog izbora ili mislite da bi osoba trebalo da slijedi religioznu tradiciju u kojoj je rođena ?

Naravno da je stvar ličnog izbora.
Neko ko istinski osjeća poriv i potrebu prema Bogu ostaje u vjeri u kojoj je rođen, jer mu je svejedno na koji način će vršiti obrede, a neko promijeni vjeru jer misli da će tako biti bliži Bogu.
Kao što rekoh, sve je stvar ličnog izbora i pojedinčevog ličnog poimanja vjere.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Pripadnost određenoj religiji je privatna/osobna stvar!Tako treba da ostane.
Nadam se da će u budućem ustavu koji je na pomolu akcenat biti na građaninu-pojedincu a ne na kolektivitetima.
Neka i vjera i nevjera ostanu u domenu privatnog!

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Možda najbolje i ne razumijem ovo pitanje. U čemu se osjeća ta dominantnost?

U drustvu.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
golden_brown je napisao:
Prvo i drugo pitanje: DA
Trece: NE
Cetvrto: Religiozno pitanje je stvar licnog izbora.

X2

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
golden_brown je napisao:
U drustvu.

Zavisi kako ko to doživljava. Meni ne smeta kad naiđem na božićna sniženja (iako se ne bliži "moj" Božić) :D ili ne bi mi smetalo (ako bih bila u sredini gdje je neka druga religija dominantnija) neki njihov vjerski neradni dan.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:18 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Zavisi kako ko to doživljava. Meni ne smeta kad naiđem na božićna sniženja (iako se ne bliži "moj" Božić) :D ili ne bi mi smetalo (ako bih bila u sredini gdje je neka druga religija dominantnija) neki njihov vjerski neradni dan.

Ja to ne dozivljavam, vec samo isticem da je dominantnost prisutna, tj upalis dnevnik i vidis vodece politicke lidere rame uz rame sa vodecim religijskim predstavnicima, vidis da se uci u skoli samo jedna religija (nadam se da je ovo promjenjeno), ...

Uglavnom ... ni meni ne smeta ni najmanje. ;)

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
golden_brown je napisao:
Talija je napisao:

Ja to ne dozivljavam, vec samo isticem da je dominantnost prisutna, tj upalis dnevnik i vidis vodece politicke lidere rame uz rame sa vodecim religijskim predstavnicima, vidis da se uci u skoli samo jedna religija (nadam se da je ovo promjenjeno), ...

Uglavnom ... ni meni ne smeta ni najmanje. ;)

Tu si u pravu! Radi se o sprezi klera i politike.Tome treba stati na kraj novim ustavom.
Upravo na tu temu u zadnje vrijeme glas razuma dolazi od fra Patra Jeleč.
Možeš potražiti njegove intervjue.Vrlo zanimljivo!

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Scena koju sam vidio na TV-u doduše u Srbiji, ali nije puno drugačije ni ovde:
Neka srbijanska varoš predveče u njoj mala kuća, oko kuće razjarena gomila koju policija pokušava da drži na distanci, kamenje leti po kući prozori su polomljeni, graja se širi ubij, mrš odavde, idite, izbezumljene face od bijesa i mržnje, naguravanje sa policijom..., novinar uspijeva da dođe do jednog iz razjarene gomile i pita ga zašto napadaju ljude, šta su im učinili? on odgovara da im nisu ništa učinili ali da ih ne žele tu, sa strane upada u riječ drugi i izbezumljeno viče kako oni tu u toj kući čitaju neke knjige! Novinar ponovo pita da li su kome šta nažao učinili, da li su koga uvrijedili? opet odgovor izbezumljenih, šta oni tu imaju da čitaju neke knjige, galama psovke, kamenja, naguravanje sa policijom.
U kući šćućureno u ćošku dvoje male dijece, otac i majka fini i pristojni ljudi uplašeni i nezaštićeni... policija ih je uspjela sprovesti u svoj kombi i odvesti odatle, šta je poslije bilo ne znam.
Pretpostavljate svi, radilo se o Jehovinim svjedocima (u toj kućici su bili podstanari), ali mogli su tu biti i Adventisti poznatiji kao subotari isto bi bilo.
Dakle, u toj kući su mogli biti katolici, muslimani niko ih ne bi dirao, ne vjerujem ni da bi budiste dirali, ali taj narod je neko nahuškao na te ljude, neko ko se osjetio ugrožen jer se čita biblija i biblijske istine, a biblijske istine ne odgovaraju jedino, pogađate, Sotoni, dakle sotona je nahuškao i razjario narod protiv tih ljudi koji nikom ništa nažao nisu učinili.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 16:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Pitanje prava na religiozno opredjeljenje je zakonski vjerovatno riješeno zadovoljavajuće. Nisam čitao zakon, pretpostavljam da je tako. Na putu ka EU će se usvojiti mnogo zakona. Isto tako postoje i zakoni o korupciji,zaštiti od buke,bespravnoj gradnji,privrednom kriminalu... Takođe,većina mladih, inteligentnih i obrazovanih ljudi će razmišljati i ponašati se saosjećajno.
Mislim da problem leži u svijesti društva i spremnosti da se prihvati nešto što je drugačije od onog na šta smo navikli. Naravno, ne može se zvati religijom svaka inicijativa koja u sebi sadrži karakter duhovnog ili pojmove kao što su bog,nebo,duša,meditacija ili drugo.
Pitanje religije je osjetljiva tema i iz razloga što je baš svakom i dopušteno da vjeruje i čini mi se u ime svoje religije nanese povredu ili čak ubije drugog. Ako mislite da ovo nije istina, sjetite se da su vjerske vođe bile rame uz rame sa vojnicima u ratu - u svakom pogledu - i praktično i ideološki.
Dalje - političari se suviše često druže sa vjerskim vođama jer znaju da im to donosi političke poene i više glasova. A ovi, više vjernika u crkvama i džamijama. Nije moja namjera da kritikujem i osuđujem - samo iznosim činjenice.
Mislim da je danas moderno govoriti da je sve pitanje ličnog izbora (bez uvrede) al evo kad ja izaberem da ne jedem meso negdje u društvu šta mislite šta se dešava ? A da ne govorim o religiji - pripadnici hare krishna zajednice u centru Banja Luke, samo bi sa svojim izgledom isprovocirali i policiju,prolaznike gradske vlasti... Osim ako ne bi smatrali da su ovi iz nekakve cirkuske trupe. I tad bi vjerovatno bili sumnjivi :)

Poslednji put menjao Komuso dana 09 Dec 2010, 16:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 16:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Jako dramaticno napisano...međutim zasto sebi sami praviti problem, koje me vrag tjera da s ovakvim razmisljanjem i uvjerenjem zivim npr. u sred nacionalista, zidova, pa i muslimana koji nemaju misljenje isto kao i ja...idem gdje ima demokratije koja mi se sviđa, a ne gdje sam primoran da zivim skuceno u ponasanju, ideji, iznosenju misljenja...
Ideje su jako opasne u ljudskom svijetu, a u zivotinjskom bi bilo slicno da gazela se useli odmah pored čopora lavova...

Zemlja je prostrana, postoji sigurno kutak gdje se covjek osjeca "sigurno".

1.
Komuso je napisao:

I domninantnu u odnosu jedna na drugu (zavisno u kojoj sredini zivite).

2. Ne znam

3.
Komuso je napisao:

Definitivno bi trebala sljediti religioznu tradiciju u kojoj je rođena za pocetak....kasnije neka uradi nadogradnju u bilo kom smjeru zeli....Pravo licnog izbora ostavljam kad osoba postane punoljetna...a do tada..."Kud sva vojska tu i mali Mujo".

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sto se tice politicara, pa ljudi moja, ako se cojek kandiduje u dobije određeni broj glasova pa postane, ministar, predsjednik, ovaj ili onaj ... to ne mora nuzno znaciti da treba da raskine s Bogom i objavama.
Ne postoji nigdje izjava u svijetu u kojoj se explicitno navodi da kad covjek postane politicar treba da se odrekne svog uvjerenja....

Neka politicara i u dzamijama i u crkvama...ako nista bar ce nesto cuti o moralnosti i dobroti...kamo srece da svi politicari posjecuju bogomolje, siguran sam da bi im nesto ostalo u usima i da bi to provodili...ovako samo se povode za svojim prohtjevima i zive "dok ne umru".

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 17:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Definitivno bi trebala sljediti religioznu tradiciju u kojoj je rođena za pocetak....kasnije neka uradi nadogradnju u bilo kom smjeru zeli....Pravo licnog izbora ostavljam kad osoba postane punoljetna...a do tada..."Kud sva vojska tu i mali Mujo".

*suptilno kašljanje*fanatik*suptilno kašljanje*

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 18:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

'ntra primi me...molim te...ovo me jednostavno izluđuje, primi me...ne mogu vise, primi me...bar mi javi da li me primas...Dzontra primi meee. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vau, tako gay izjava...
Počašćen sam, ali ne hvala...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 19:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vražićak mali u svemu vidi nastranosti.... :D

Džontra je napisao:
Počašćen sam
:D :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Oficir s ruzom je napisao:
Sto se tice politicara, pa ljudi moja, ako se cojek kandiduje u dobije određeni broj glasova pa postane, ministar, predsjednik, ovaj ili onaj ... to ne mora nuzno znaciti da treba da raskine s Bogom i objavama.
Ne postoji nigdje izjava u svijetu u kojoj se explicitno navodi da kad covjek postane politicar treba da se odrekne svog uvjerenja....

Neka politicara i u dzamijama i u crkvama...ako nista bar ce nesto cuti o moralnosti i dobroti...kamo srece da svi politicari posjecuju bogomolje, siguran sam da bi im nesto ostalo u usima i da bi to provodili...ovako samo se povode za svojim prohtjevima i zive "dok ne umru".

Postoji stara izreka: "Daj caru carevo, a Bogu Božje!"
Moje tumačenje je da država (i sve njene funkcije: odbrana, sudstvo, politika, školstvo) i institucionalna religija treba da budu striktno odvojene, da se jedni drugima ne miješaju u posao, a da državni službenici idu u crkvu/džamiju/sinagogu/hram u civilnom odijelu, kao privatne osobe a ne u uniformi onoga što predstavljaju, kao i da se vjerski službenici drže svojih prostora, a ne da se petljaju tamo gdje im realno nije mjesto.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]