banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Nov 2008, 08:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Shaolin Drunkard je napisao:
Da bi formirao svoj sistem vrijednosti moraš se prvo naučiti razmišljati svojom glavom, ništa ne prihvatati zdravo za gotovo a naročito se kloniti uticaja ideologija svih vrsta. Samo tako otvorenog uma možeš steći neke osnovne predstave o tome kako svijet oko tebe funkcioniše, i razviti KRITIČKU SVEST, smisao za preispitivanje svega. ja nisam još pao pod ničiji uticaj možda mogu da se vadim da nemam baš puno godina ali to ne mijenja suštinu.

Koliko vidim iz tvojih postova tvoj sistem vrijednosti se svodi na ismijavanje ljudi! vidim da sprovodiš neku ateističku ideologiju i to nazivaš otvorenim umom, a nisi ni sam svjestan o čem pričaš! nisi pao pod ničiji utjecaj, ali si uzeo iz svega ponešto i pričaš besmislice! tipičan ateistički princip!
Citiraj:
Dakle, vjerski zlonamjernici dokazuju postojanje Boga na osnovu toga što mi ne možemo da dokažemo da Bog ne postoji. Kažu: "Dokažite da Bog ne postoji, Ne možete. Dakle, Bog postoji."
Ili ovo: "Biblija piše da je život težak, velika patnja i mučenje za čovjeka. Je li tako? Jeste. Dakle Biblija je istinita. Biblija kaže da Bog postoji, a pošto smo iz prethodnog zaključili da je Biblija istinita, Bog postoji"... i tako u beskraj.

bez uvrede ali nisam dugo vidio da netko piše ovakve budalaštine! što se tiče dokaza o postojanju Boga neupitno je da su dokazi svuda oko nas! Biblijski događaji predstavljaju Božiji plan stvaranja i djelovanja! mogu samo reći da je podosta onoga što je zapisano u Bibliji naučno dokazano što neupitno dokazuje postojanje Tvorca! Ne bih sada započinjao raspravu o postojanju, ali ako hoćeš javi mi se na PP, pa možemo o tome!

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 19:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Ja tako mislim a to je ujedno i moje misljenje. :(

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 21:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2008, 17:07
Tvoje misljenje koje ako neko ne prihvati sa potpunim odusevljenjem
on postaje automatski budala, neurotican, ispranog mozga???

Sto rece jedan moj poznanik:
"Misljenje ti je k'o i supak - svako ga ima" :D

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 22:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Vjeruj mi, znam neke koji nemaju šupak. :oops:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 11:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
nisam, ne vjerujem u stvari koje su napisane dok su ljudi mislili da je zemlja ravna ploca.. izmedju ostalog - od nista ne dobijas nista - to zna cak i svako dijete..
respektujem PRAVE vjernike, ali ne dijelim i njihovo misljenje..

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 13:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mamma:) je napisao:
nisam, ne vjerujem u stvari koje su napisane dok su ljudi mislili da je zemlja ravna ploca.. izmedju ostalog - od nista ne dobijas nista - to zna cak i svako dijete..

istina je da su neki mislili da je zemlja ravna ploča, ali i nitko ne može osporiti da su ljudi naprimjer prije par tisuća godina bolje poznavali svemir nego možda mi danas, što nam neosporivo potvrđuju stari pronađeni spisi među kojima je i biblija! vjerovatno ljudi koji su pisali te spise nisu sigurno pisali iz neznanja, pa ti je malo induktivni zaljučak loš!

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
mastermind je napisao:

istina je da su neki mislili da je zemlja ravna ploča, ali i nitko ne može osporiti da su ljudi naprimjer prije par tisuća godina bolje poznavali svemir nego možda mi danas, što nam neosporivo potvrđuju stari pronađeni spisi među kojima je i biblija! vjerovatno ljudi koji su pisali te spise nisu sigurno pisali iz neznanja, pa ti je malo induktivni zaljučak loš!

Prije nego sto napises da nesto ''niko ne moze osporiti'', razmisli. I obrazlozi malo, kako su to nekad ljudi bolje poznavali svemir nego mi danas. Cijenim njihova pregnuca i dostignuca za to vrijeme, ali porediti to sa danasnjim znanjem o svemiru (koje je opet nedovoljno) je alarmantno. I po cemu je to Biblija autoritet kada je poznavanje svemira u pitanju?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

kakvo današnje znanje?! misliš da je lupetanje svjetlosnih godina i gledanje kroz teleskope poznavanje svemira! nebi započinjao rasparavu o svemiru na ovoj temi i možemo o tome na zato predviđenom mjestu!

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 15:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
mastermind je napisao:

e sad ne bi se raspravljala, samo kazem svoje misljenje.. i nema sanse da me ti mozes sa ovim razuvjeriti.. ovaj komentar mi je i vise nego smjesan.. cuj ti samo recenice
Citiraj:
vjerovatno ljudi koji su pisali te spise nisu sigurno pisali iz neznanja, pa ti je malo induktivni zaljučak loš
de to izgovori naglas, pa prokontaj sta si bubnuo cuj vjerovatno.. e pa meni je vjerovatno da su pisali iz neznanja.. misljenja su ti k'o guze.. kraj price vjerovatno znas
no ljutis, samo razmjena misljenja :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 16:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Ja... ja sam vernik, al tragično loš vernik... skoro pa i ne idem u crkvu (retko).. u toku posta uvek se omrsim, ne ispovedam se, ..ne znam da se molim,... psujem,.. alkoholšem se,... nemoralna sam..ići ću u pakao.. i tak'.. :D

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Citiraj:
vjerovatno ljudi koji su pisali te spise nisu sigurno pisali iz neznanja, pa ti je malo induktivni zaljučak loš
de to izgovori naglas, pa prokontaj sta si bubnuo cuj vjerovatno.. e pa meni je vjerovatno da su pisali iz neznanja.. misljenja su ti k'o guze.. kraj price vjerovatno znas
no ljutis, samo razmjena misljenja :wink:

:lol: :lol: :lol: ...a brate mili koliki izljev emocija!!! očito ova reakcija proizlazi zbog toga što nisi razumjela rečenicu! prvo ti si na osnovu zvanične teorije u srednjem vijeku zaključila da nitko na zemlji nije znao da je zemlja okrugla...to se naziva induktivni zaključak! znači na osnovu manjeg broja jedinki zaključiš da su sve takve! druga stvar...ti kada zapišeš da imaš plave oči, napišeš to zato što to znaš, pa su tako i ti pisci koji su napisali te stare spisi znali o tom što pišu! e ovo vjerovatno se upravo na to odnosilo! znači ako kažeš da imaš plave oči, vjerovatno ih i imaš, ako ne slažeš :wink: .....

pozz...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
Rekao bih jos, ja vjerujem da mnogo ljudi koji su postali vjernici ili duhovni su prije toga prosli fazu materijalizma, karijera, uspjeh, itd..

Ne znam kakva su tvoja iskustva, ali ja koje sam sreo da najvise ispovijedaju religiju najveci su materijalisti i licemjeri. Naravno, oni govore da nisu, ali njihov zivot pokazuje drugacije. Sto znaci da su najveci licemjeri. Sjetimo se popova iz svih crkava koji grabe vise nego bilo ko od obicnih ljudi a tvrde kako nisu materijalisti, sjetimo se vodja raznih sekti ili organizacija, sjetimo se fariseja. A cak i bez njih, otidji u bilo koju crkvu i uglavnom ko je medju "najzescim" "vjernicima" je i najveci materijalista. Naravno, on tvrdi da nije i tvrdi da vjeruje nesto i tvrdi kako treba ovako treba onako, a ovamo vozi najskuplje auto i na siromahe ne gleda. Znaci, religija na zalost, ne lijeci od materijalizma, u velikoj vecini slucajeva, to sam se uvjerio u prakticnom zivotu a moze svako, ali ako hocete zamajavati sebe da je suprotno mozete.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
U pravu si, nekad se pitamo kako samo mozemo lupiti takve gluposti, nadamo se da nikoga nismo zaveli svojim ekstremizmom.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da. Znaci praktican zivot treba da pokazuje. A propovijedanje ili nazivanje sebe Isusovim ili nekim drugim imenom ne pomaze. Recimo ja posto se smatram gresnim kao gresnik koji je rekao oprosti boze meni gresnome, ja onda nikom i ne govorim sta treba da radi. Znaci nema licemjerstva. A ako nekome nesto neko govori a to ne radi, onda je to farisejizam, sto rade danasnji popovi i radili su popovi svih vremena, pocevsi od fariseja, preko srednjovjekovnih popova pa do sadasnjih popova.
Usput Hristov, ako procitas moj prethodni post, vidjeces da ja tebe u njemu uopste nisam spomenuo, samo sam komentarisao post jer sam vidio da tzv. "duhovnjaci" u praksi isto ili vise teze za materijalnim dobrima nego prosjecni ljudi. Ja nisam kriv sto je to tako i ne bi volio da je tako, ali sta god mi napisali to je na zalost tako, da li je u pitanju psihologija ili nesto ne znam. Dakle, tebe nisam prozvao, a sad ako si osjetio neku slicnost sa vecinom "duhovnjaka" sorry ali ja tu ne mogu nista promijeniti nego samo ti. Kao sto sam i ja bio nekad licemjer spolja fin i duhovan a prakticki nista. Ali shvatio sam svoje licemjerstvo i prestao davati "duhovne" savjete zato sto ni sam nisam pokazivao prakticno duhovnost nego spolja i praznim pricama koje nista nisu vrijedile bez mojih dijela. Znaci, ja sam bio na tvom mjestu tako da otprilike znam situaciju, ali sam se naucio suociti sa sobom. Znaci, bolje je prakticno pokazati 1% nego rijecima 100%. Pozdrav.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vime, daj mi neki praktican savjet kako da ne budem licemjeran i ekstreman ili barem kako da to ne pokazujem u svojim postovima. Sta treba da izbacim iz svojih postova i sl.? Recimo ako osjetim potrebu da postavim smiley koji pokazje srednji prst zbog neprijateljstva prema nekome na forumu, kako da se suzdrzim?

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zdravo prijatelju. Ne znam zasto mislis da je to sve bilo upuceno tebi. Ja sam govorio uopsteno govoreci o vecini onih koji se zovu religioznim. Nisam rekao da si ti takav. Mozda spadas u manjinu. Druga stvar, ja sam rekao da ne dajem nikom savjete, svako neka radi po savjesti. Ja se trudim da budem dobar koliko mogu, a savjete ne dajem zato sto ni sam nisam bezgresan pa mi je licemjerno da dajem savjete a i sam ne valjam, a mislim da bi tako trebali i drugi. Ali to je samo misljenje sto ne znaci da je i ispravno. Izvinjavam se jos jednom ako si ovo shvatio kao upuceno tebi, znaci to je uopste receno. Veliki pozdrav.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav i tebi i mir Hristov tebi i tvojoj kuci.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ja eto, nisam religiozan, ali vjerujem u postojanje Boga.

Problem je što nije jasno podijeljeno kad je čovjek biološko, a kad intelektualno, duhovno biće.

Koji je pravi i efikasan način kontrolisanja, da na kažem sputavanja seksualnog nagona, pa postavljajući stvari na još višu stepenicu, konverzije viška seksualne energije kojeg ljudi očigledno imaju, jer se 99% seksa, seksaju radi seksa, a ne radi potomstva - u duhovni proces.

Seksualna energija, požuda, materijalizam, vlast....sve je ista grupacija. "Tarlahanje" između "sad ćemo malo da karamo, pa ćemo poslije da budemo malo duhovni jer smo kao ljudi duhovna bića, najrazvijenija u prirodi, ja sam jedna kompletna ličnost bla, bla..." je uzrok sveopšteg mlaćenja prazne slame i vrćenja u krug. Beskraj polupraznih riječi i doticanja ili ne doticanja konkretnog delanja - rada na sebi, znači šuti i radi, ne mijenjaj druge, ćorav poso. Što je čovjek intelektualniji, može samo biti veća svinja i tvrđi orah. Ubjeđivati se nema druge svrhe od ubjeđivanja, niko ti neće reći hvala, taman da mu otkriješ svetu tajnu ili spasiš život, jer te ne vidi, ne poznaje i smatra svoj sud i svoj um za najispravniji, za neko vrijeme, će doći do zaključka da je on u stvari sam sebi pomogao na duhovnom putu...

Ovo je forum, ovdje se igra verbalnog tenisa, ovdje nema ništa konačno i ništa što će sudija "zakucati čekićem".

Razlika između ateiste i teiste je u samo tome što ovaj potonji ne isključuje postojanje Boga dok na to silom prilika ne bude prisiljen.
"Duh je jak, ali je tijelo slabo".

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Evo jedan dobar tekst iz pavlove poslanice rimljanima koji odlično opisuje Pavlovu nutarnju borbu tjelesnog i duhovnog!

14 Zakon je, znamo, duhovan; ja sam pak tjelesan, prodan pod grijeh. 15 Zbilja ne razumijem što radim: ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim - to činim. 16 Ako li pak činim što ne bih htio, slažem se sa Zakonom, priznajem da je dobar. 17 Onda to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. 19 Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio - to činim. 20 Ako li pak činim ono što ne bih htio, nipošto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo. 22 Po nutarnjem čovjeku s užitkom se slažem sa Zakonom Božjim, 23 ali opažam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! Ja, dakle, umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha.

Ovdje jasno vidimo da se tjelesno protivi duhovnom i zbog čega je to tako!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2008, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
mastermind je napisao:
prvo ti si na osnovu zvanične teorije u srednjem vijeku zaključila da nitko na zemlji nije znao da je zemlja okrugla...

Naravno da su znali, a i ti znas ko je znao, a to sigurno nisu bili crkvenjaci (doduse costo sumnjam da su tadasnji predstavnici nauke bili ateisti u danasnjem smislu, nego ljudi koji su donekle prihvatali recimo vjeru, tako sam ih ja shvatio, cime je i jos veci "grijeh" prema njima od strane crkve) nego sacica intelektualaca slobodnog uma koji su se bacili na istrazivanja van uobicajenih dogmi. I zbog toda su na...ali. Znaci bilo je.
prijatelju, pozdrav prijatelju :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]