banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 23:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jun 2008, 13:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Vederu, doista dio onog što ti napisa kao da je iz radionice "svete šume".

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vader je šaldžija :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
"А Тома, звани Близанац, један од Дванаесторице, не бјеше са њима када дође Исус." (20:24)

Еванђеље апостола Томе је првенствено еванђеље Спаситељевог ваокрсења.
Нико као он није тако радикално проверио стварност васкрсења.
Ако је до сумње, ето највеће; ако је до провере, ето најексперименталније; ако је до сведочанства, ево најубедљивијег.
Огреховљени духовии инструменторијум природе људске није могао а да се сав не узбуди и сав не успротиви факту васкрсења Христовог.

Да, факту васкрсења, а не схеми или теорији васкрсења, јер је схему и теорију лако априори оспорити и одбацити или силогистиком исмејати.
Али, успротивити се очигледном факту, не примити га, не прихватити га, па и одбацити га зато што необјашњив у ланцу природних збивања и узрока,
што не може да уђе у епрувету "чистога разума", да се смести, - то и јесте неверје.
Неверје, увек засновано на рационалистичком предубеђењу: да факта, која не могу бити објашњена људским разумом, просто - нису факта.
Зато их треба одбацити. А факт ваокрсења је потпуно нов факт у сфери људског живота.
Живот је уопште шири и дубљи од логике.

Поготову када је то живот Богочовека Христа.
Ту логика никако не може да иде ускорак са фактима; факта увек иду далеко испред ње.
Ново вино треба левати у нове мехове. Богочовечанска факта траже богочовечанску логику.
Стара логика људска, логика греха ту не помаже ништа, а много одмаже.
Ту треба имати "Христов ум" (1 К. 2,16), да би се могло разумети и "рационално" усвојити оно шго је Христово;
на првом месту: факт васкрсења Христовог. Значи треба имати Христову логику. А то је логика вере.

Шта је логика вере? - Светост: светост душе, светост ума = чистота срца.
Јер се само тако може видети Бог и Божје, и разумети Бог и Божје.
Као што је грех - "логика Сатане", тако је светост - логика Бога.
Бог Логос је постао човек, да би тим фактом, или јединством са човеком показао човеку:
да је Бог - ум човеков, логика човекова, живот човеков, истина човекова, правда човекова,
љубав човекова, мудрост човекова, све и сва човеку.
И када свети апостол тврди: "ми ум Христов имамо" (1 К. 2,16), он уствари то тврди, то потврђује.

"А други му ученици говораху: Видјели смо Господа.
А он им рече: Ако не видим на рукама Његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова,
и не метнем руку своју у ребра Његова, нећу вјеровати." (20:25)

Неверје се и састоји у томе што нова факта богочовечанског живота Христовог хоће да провери чулима: вида, слуха, пипања.
Тј. да камилу провуче кроз иглене уши. И разуме се, не успева. И ако по каткад успе, то бива само по изузетном снисхођењу Свеблагога;
као што је у случају апостола Томе. Сви ученици Спасови тврде Томи: "видесмо Господа".
А он им одвраћа: "Док не видим и рукама Његовим ране од клинаца, и не метнем прст свој у ране од клинаца, и не метнем руке своје у ребра Његова - нећу веровати".
Зашто апостол жели да баш ране Спасове опипа и ребра? Зато што је са ранама умро, и тако био сахрањен.
Има ли ране на рукама, и рану на ребрима, значи - васкрсао је стварно Он сам, а не неко други,
или неко који би се наметнуо место њега, или подметнуо место њега, док је Он стварно мртав у гробу.
"Нећу веровати" - "док": то је томински скептицизам и неверје.

"И послије осам дана опет бијаху унутра ученици Његови и Тома с њима.
Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам!
Затим рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке Моје;
и пружи руку своју и метни у ребра Моја, и не буду невјеран него вјеран." (20:26-27)

Али за такво одлучно неверје човекољубиви Спаситељ има одговор спасоносни.
Он, који је, оваплотивши се, понизио себе од Бога до роба, понижава себе и овом приликом са љубављу ради спасења људи, као што је апостол Тома.
Он је оставио Тому читавих неколико дана да размишља о ономе што су му остали ученици говорили о васкрсењу Његовом.

Ко зна у каквим је све недоумицама бивао апостол Тома, и кроз какве мисли, и кризе мисли и осећања пролазио.
Али је ипак остао сав у жељи: да провери лично сам тврђење својих другова. И после осам дана то се збива.

Васкрсли Господ опет улази кроз затворена врата, стаје међу ученике који су на окупу, и говори им: "Мир вам".
А Тома? - сав је у немиру; запрепашћен и збуњен, а можда и постиђен од своје жеље.
А Спас право се обраћа њему, и рече му:
"Пружи прст овој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран".
- Извршена је најгрубља, иако најекперименталнија провера Христовог васкрсења:
најјача сумња отклоњена је самом стварношћу факта у који се сумњало, логички сумњало.
А иза апостола Томе стоје хиљаде и хиљаде људи томинске скепсе и томинског неверја.
Богочовеков одговор је јасан: опипај и види!

Уствари, све што је Богочовеково располаже неодољивом и неуклонљивом стварношћу.
За све скептике има једна апологија, једно средство да се увере у стварност Богочовека и свега његовог: опипај и види!
Спаситељ не избегава и ту грубу експериментацију, него је чак и предлаже, али са благим прекором предлаже:
"не буди неверан, него веран": тј. имај поверење у Мене.

Вера хришћанска је уствари сва заснована на поверењу у Христа. Вера у Христа је поверење у Христа.
А Он, зар може обманути, и неистину рећи, и лаж заступати, и у заблуду човека одвести, или у грех и смрт завести?
Верујем у Њега, имам поверење у Њега, па макар сав мој разум био против Њега, и моје срце, и мој вид, и мој слух, и цело биће моје.
Знам да ме Он неће изневерити никад; само ја могу изневерити Њега.
Он остаје увек веран Себи, доследан Себи: јер се не може одрећи Себе.
Е баш на томе се и заснива наша вера у Њега.

Све се зида на поверењу у Њега.
Поступи ли тако, повери ли се Њему, човек улази у претопљење свога целога бића: претапа у Христу,
и сам Христос претапа, и ум човеков, и срце, и душу, и вољу: и човек добија нов ум - "ум Христов",
ново срце, нову душу, нову вољу: од старог човека постаје нов човек: "старо прође, гле све ново постаде".
И тај нови ум, нова душа, ново срце, тај обновљени, нови, новозаветни човек:
и разуме, и схвата, и с радошћу верује свему што је Христово; потпуно се поверава Господу Христу да га Он води и руководи куда хоће и како хоће.
Тако је наша вера у Христа уствари наше поверење у Христа...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 20:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Od Boga ti mir i svaki dobri dar brate Damaskine!
Piše još blago onom koji vidi i veruje ali je blaženiji onaj koji ne vidi a veruje jer se tu manifestuje prava vera kao u slučaju rimskog starešine koji kaže Gospodu ,,Samo reci reč...'' ili razbojnik na krstu grabi se za takože umirućeg čoveka pored sebe koja je to vera???
Lako je očekivati pomoć od nekog moćnog i zdravog ali od raspetog.....??? To je primer za sve nas što nosimo Božje obličje.
Slava Bogu na visini a na zemlji mir među ljudima dobra volja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]