Japanese_rose je napisao:
Islamski ucenjaci nas podsjecaju da ostanemo prizemljeni u prakticnosti svakodnevne egzistencije zato sto teoretsko razumijevanje zivota, bez obzira kako uzviseno, nije dovoljno.
I najdublja filozofija ako nije u potpunosti shvacena vodi u konfuziju a ne jasnost. Istinsko 'utapanje' sebe u ocean Alaha ( Boga ), na primjer, prirodno rezultira izuzetnim ponasanjem. Puko intelektualno razumijevanje da je Bog sve, moze postati 'opravdanje' za neodgovorno ponasanje i krivljenje sudbine za to.
Sufiji prenose pricu o covjeku koji je ukrao jabuku s drveta. Kada mu je vlasnik drveta rekao :" To je nezakonito, zar te nije strah Boga ?"covjek je odgovorio :" Zasto bi bilo ? Drvo je Bozije, ja sam Boziji, jedem sa svog drveta." Na to je vlasnik uzeo motku i poceo ga udarati, dok lopov nije povikao : " Kako me mozes tretirati na ovaj nacin ? Zar te nije strah Boga ?" Vlasnik jabuke je odgovorio :"Zasto bi bilo ? Ja sam Boziji i sa ovom motkom koja je Bozija, udaram Bozije."
Intelektualno razumijevanje nije isto sto i budjenje. Misticna prosvijetljenost ne znaci biti 'izvan' ovog svijeta. Put Sufija je u svijest da smo obicna ljudska bica koja imaju znanje da je sve Bozije i da je sve u redu.
Bog jeste sve, ali je covjeku dao slobodu odlucivanja i licnog izbora kojim ce putem. A tu su samo dva puta: za Bogom ili za djavolom. Treceg puta nema.
Bog je rekao: "Ne pozeli nista sto je tudje." Dakle ni jabuku!
Bozanska misticna prosvijetljenost upravo znaci biti izvan ovog svijeta, u svijetu Bozijih zakona i Bozije volje.
Misticnost koja se suprotstavlja Bozijim uredbama, bilo u prirodi ili medju ljudima, ta misticnost nije od Boga.