banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 11:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:22
dzabaleban je napisao:
Pilar, molim te objasni mi zašto neki nece biti spašeni? Šta je i najveci prelest nasuprot vjecnosti?
Kako duša može nauciti poštovati Boga onako kako On želi? Da li je Bog osjetljiv na svoje obožavanje pa mu se možemo zamjeriti? Kako mi sa ogranicenim umom možemo shvatiti i znati šta Bog želi i kakve su nam namjere?
Zašto i kako ce uništiti Sotonu? Kako nešto može nestati, pa tako i sam Sotona, ako znamo da je energija neuništiva i da je jedino konverzija moguca. Pa ako ga i uništi, zar Sotona nece ostati vjecno u Božijem sjecanju da je jednom postojao i kao takav ostati vjecan?
Da li mi treba da žalimo ili mrzimo Sotonu?
Da li treba da budemo sretni i veselimo se kad ga Bog bude pobjedivao i uništavao?

"Bog nikada ne laže! Isto tako obecao je da ce zauvijek uništiti i Sotonu. A Sotona to zna i on ne sumnja u Božju moc! Zbog toga se svakoga dana trudi da što više ljudi odvuce na svoju stranu daleko od Boga!"
- ako je ovo tacno, onda nema veceg glupana od Sotone, nekadašnjeg najsjajnijeg arhandela sa inteligencijom i znanjem koje je nepojmljivo covjecanstvu. Zna da ce biti uništen, a opet nastavlja uzaludnu borbu. Mi smo onda u tom domenu superiorniji od njega, jer znamo da je tako nešto uzaludno, ali vjerovatno, ne zbog toga što toliko volimo Boga, vec zato što se bojimo napasti i snositi posljedice, jer smo slabi.

Ne bih želio povrijediti tvoja osjecanja, ne želim se nadmetati argumentima, ali mi ta teorija nije logicna.
Ako je tebi logicna, molim te objasni mi kako. Ako je to pitanje vjerovanja i prihvacanja dogmi neshvatljivih ljudskom umu, necu se s tim složiti, ali prihvaticu to kao tvoje mišljenje i tvoj odgovor i necu te više ispitivati.

Pozdrav!
Pozdrav!

Isus je rekao:"Svaki grijeh oprostit će se ljudima,ali hula na duh neće se oprostiti!" (Matej 12:31)

Apostol Ivan je napisao:"Postoji grijeh koji vodi u smrt!" (1.Ivanova 5:16)

Zlonamjerni vjerski židovski vođe iz prvog stoljeća koji su se protivili Isusu Kristu griješili su protiv svetoga duha! Na temelju čuda koja je Isus činio i kojima je slavio Jehovu vidjeli su da ima njegov duh.Pa ipak,ti Kristovi neprijatelji tvrdili su da njegova moć potječe od Sotone Đavla.Isus je rekao da takva hula na Božji sveti duh predstavlja grijeh koji neće biti oprošten "ni u ovome poredku,ni u onome koji treba doći!"( Matej 12:22-32)

Huliti znači klevetati,vrijeđati ili grditi nekoga.Budući da sveti duh potječe od Boga,govoriti protiv njegovog duha isto je i što govoriti protiv Jehove.Onima koji to čine,a ne kaju se,neće biti oprošteno.Spominjajući taj grijeh Isus je govorio o onima koji su se namjerno protivili djelovanju Božjega svetoga duha.Budući da su Isusovi protivnici vidjeli da on ima Jehovin duh ali tvrdili su da njegova moć dolazi od Đavla,hulili su na duh i sagriješili.Samo Jehova odlučuje tko ide u gehenu koja predstavlja drugu smrt iz koje nema povratka,nema uskrsnuća.

Da bismo se približili Bogu i naučili ga poštivati,trebamo učiti o njemu.Isus je rekao:"Da bi dobili vječni život,trebaju dobro upoznati tebe,jedinog pravog Boga,i onoga koga si poslao Isusa Krista!"(Ivan 17:3)Biblija je dar od Boga na kojem možemo biti veoma zahvalni. Ona sadrži Božju poruku ljudima. Isto tako Bog nam je dao i inteligenciju tako da razumijemo ono što čitamo.Zašto bi nam Bog dao nešto što ne bismo razumijeli!? On želi da poštujemo njegov zakon i živimo dobrim životom služeći njemu. Zauzvrat ćemo biti blagoslovljeni i sretniji,a imamo i priliku da živimo zauvijek,kakav je i bio njegov prvobitni naum.

Kad je Sotona naveo Adama i Evu da zgriješe Bogu,uzrokovao je pobunu.Doveo je u pitanje Jehovin način vladanja.Sotona je u biti rekao da je Bog loš vladar,da je lažac,i da ljudima ne treba Bog da vlada nad njima da oni sami mogu odlučivati što je dobro,a što je loše. Kako je Bog odgovorio na takve uvrede i optužbe? Odlučio je dozvoliti ljudima da neko vrijeme vladaju sami pod Sotoninim utjecajem.

Tijekom povijesti ljudi su isprobali svaki oblik vlasti,ali ni jedan nije doveo do mira i sreće.Isus nikada nije sumnjao da je Sotona vladar ovoga svijeta.Biblija čak govori da je Sotona bog ovoga svijeta.(2.Korinčanima 4:3,4)Unatoč tome što Sotona zna da će biti uništen,on se svakodnevno ne bori uzalud,kako ti misliš.

Svijet je svake godine sve opasniji.Pun je vojski koje ratuju,nepoštenih političara,licemjernih vjerskih vođa,okorjelih kriminalaca,zlostavljača djece. Svaki dan dolaze nove bolesti,katastrofe,gladi,ljudi više vole novac nego Boga,djeca su svaki dan neposlušnija roditeljima.

Zar Bog želi ovakav svijet? Ne,ne želi! A opet ljudi krive Boga za sve! Zašto? Jer ih jednostavno Sotona navuče na takva razmišljanja.Takav je svijet postao pod Sotoninim utjecajem,a Bog to ne želi da ljudi rade,niti da tako misle.Sotona želi svakim danom sve više ljudi odvući na svoju stranu,on želi da se što manje ljudi spasi i ne dobije vječni život. Zna da će biti zauvijek uništen i zato želi da što više ljudi bude uništeno sa njim. Nemoj zaboraviti da je Bog Svemoguć.Kako je stvorio beskonačan svemir,čudesnu Zemlju i sve prekrasno na njoj,tako će i uništiti sve zle ljude zajedno sa Sotonom. Nemoj sumnjati u Božju moć jer je obećao da će zauvijek i uništiti smrt!

Pravednici koji će nastaviti živjeti na Zemlji neće više nikad morati umrijeti.Zašto bi mi morali žaliti Sotonu? Svakim nam danom pravi sve više problema na Zemlji. Mi moramo da mrzimo zlo,a da volimo dobro i biti ćemo najveći Božji prijatelji. Mi možemo Boga već sada prihvatiti za svoga vladara i pomoći da se dokaže da je Sotona taj koji laže! (Psalam 73: 28)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 03:04 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2006, 14:43
Ja bi radije htio da se svi ljudi poprave poput male djece,to je jedini dokazani nacin da se covijekova dusa ne ukalja zlobe ovozemaljske.Mislim da je cak suvisno i razmatrati ovako slozene teme ma kako one jednostavno izgledale,to su visi svijetovi i ovo se ne moze otkriti tek tako,cak je i vjera nedovoljna da da adekvatne odgovore jer je sila Bozija iznad svega.Ljudi previse razmisljaju o svacemu a malo rade na korist brace svoje u nevolji; Prepisujemo literate i dicimo se prolaznostima dok smo slijepi na istinsku pravdu.Mislimo da znamo citati bibliju a ni pred nosom nista jasno ne vidimo.Isus nas poziva na enormnu promjenu koja jest u prvi mah teska ali i slatka!!!.Bolje da svi i skupa potrazimo pravu istinu od pravoga Boga i jednom zauvijek pocnemo graditi bolji svijet za sve ljude a ne samo za sacicu mocnika u ovoj krvavoj dolini placa. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Θεοῦ ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν

Јер Бог хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине
(1 Тимотеју 2, 4)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2007, 14:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Не брините. Док има Православља (ортодоксне цркве) има и шансе и за остале.
Докле год има неког на стражи, и остали могу бити релативно мирни.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 09:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2007, 08:22
Damaskin je napisao:
Θεοῦ ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν

Јер Бог хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине
(1 Тимотеју 2, 4)
Da on to zaista hoće,samo izgleda da ljudi to neće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 18:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Нико се не може спасити ван Цркве
Свети Јован Златоусти, Теофан Затворник, Игњатије Брјанчанинов

Спасење, извршено Спаситељем, припада само Цркви. И нико не може ван Цркве и вере бити, ни у општењу са Христом, ни спасити се. Знајући то, ми схватамо, да се спасење целог света савршава не због дела закона, већ у Христу и безбожним јересима не остављамо никакве основе за наду... јер они немају ни најмањег општења са Христом, већ се сујетно прикривају Спаситељевим Именом на штету и обману оних, који више обраћају пажњу на спољашњост и на назив, него на истину.
И тако, нека нико не одваја од Христа оно, што је било од древних времена, и нека нико не мисли, да се неко из оних, који су живели раније, могао спасити без Христа. А они, који у наше време преиначују и изопачују истину, који приписује само сујетно и лажно подобије Цркви, туђе Христу и Истини – њих већ нико и не назива хришћанима и не подржава општење са њима; то је чак и немогуће, јер се из свештеног дома не износи жртва и не предлаже се за општење са онима који се налазе ван њега.

(42, 97)

Свети Јован Златоуст

„Ја сам врата; ко уђе кроза Ме спашће се, и ући ће и изићи ће, и пашу ће наћи.“ (Јован 10:9). То је исто, што Господ говори и на другом месту: „Нико неће доћи Оцу осим кроза Мене“ (Јован 14:6). И још ближе је потврдио Он то исто, када је рекао: „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јован 15:5).
То и хришћанин, који је сав у Христу и који ништа од себе нема вредно, све то од Христа има. Оправдање његове је Христово и тело његово је такође – Христово. Спасени се спасава зато што је обучен у Христа. Само у том положају, он има приступ к Оцу.
Ми смо отпали од Бога и због тога под гневом. Само када Правда Божија одступи и милост Његова се приближи к нама и нас, који се приближавамо, прими, када се ми приближавамо у Христу и Христу. Христов печат се оставља на свој природи хришћанина, и онај који је оси, пролази у сред сенке смрти и не боји се зла.
Да би били такви, имамо Тајинства – Крштење и Причешће, који посредују за грешне после Крштења покајањем. Али то је од Лица Господњег; са наше стране, дужни смо да се образујемо у духу, који садејствује примању расположења: вера, која исповеда: „ја сам погинуо и спасавам се само Господом Исусом Христом.“, љубав, која ревнује да све посвети Господу Спаситељу, нада, која ништа не очекује од себе, уверена да неће бити остављена од Господа, већ ће од Њега имати сваку помоћ, и унутрашњу и спољашњу, цео живот, док не буде узет, где је Он Сам.

(107, 67-68)

Свети Теофан Затворник

У недрима старозаветне Цркве је био само праобраз спасења – у недрима Новозаветне обилно и преизобилно се предаје само спасење.

(111, 219)

Ко прима хришћанство са свом искреношћу срца у недрима Православне Цркве, у којој се једино чува чува истинско Хришћанство, тај се спасава.

(111,143)

Ко жели да се спаси, тај мора припадати јединој Светој Православној Цркви, бити Њен верни син, и у свему се покорава Њеним одлукама.

(111, 360)

Без послушања Цркви нема смирења, без смирења нема спасења.

(111, 367-368)

Крајеугаони камен, на којем је подигнуто духовно живо здање, Царство Божије, Новозаветна Црква, народ Божији... нови Израиљ – тај крајеугаони камен јесте Господ наш Исус Христос.

(111, 220)

Ми имамо свесилног Заштитника – Господ наш Исус Христос! Имамо свемогуће очишћење од грехова – Господа нашег Исуса Христа! Уништивши грехе посредством исповести, кроз таквог Заштитника и крот такво очишћење, ми непогрешиво добијамо радосни залог нашег спасења.

(111, 370)

Онај, који прибегава животу по заповестима Божијим, не лечи себе постојано покајањем, не подржава усвојење Христу, Причешћем Телу и Крвљу Његовом, не може а да се не лиши усвојења Христу, не може, а да се не лиши спасења.

(111, 330)

Свети Игњатије Брјанчанинов

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Car Dusan je napisao:
Нико се не може спасити ван Цркве

Nema logike. Po tom se niko iz ni jedne druge religije ne bi mogao spasiti. To kazu sve crkve za sebe kako bi privukle sto vise clanova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 21:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Evo i mene poslije duzeg vremena. Odgovoricu samo na postavljeno pitanje "ko je zasluzio spasenje?" Na osnovu Biblije spasenje nije zasluzio niko i niko ne moze da ga zasluzi. Ono je Bozji dar ljudima. U hriscanstvu mi ovu ideju zovemo blagodat, Bozju ljubav koja je besplatno data ljudima koji to ni na koji nacin nisu zasluzili. U tome se hriscanstvo razlikuje od svih ostalih religija. U svakoj drugoj religiji postoji ideja da moras da zaradis, zasluzis, ulozis napor... Jedino se hriscanstvo usudilo da kaze da je Bozja ljubav bezuslovna.
Mi bismo mogli da zasluzimo "spasenje" jednino savrseno bezgresnim zivotom. Nazalost, svi smo gresni i bez obzira koliko se trudili nikad ne mozemo da dostignemo taj standard. Cak i gore od toga, Biblija govori da je kazna za grijeh - smrt. Ne samo sto ne mozemo da se spasimo vec smo trebali da platimo kaznu za nase grijehe. (prilicno nezavidna situacija) U takvoj beznadeznoj situaciji, Bog preuzima inicijativu. Dolazi na zemlju u obliku covjeka i zivi savrseno bezgresan zivot a zatim umire da bi platio kaznu ne za svoje vec za nase grijehe. Tako On postaje nas zamjenik - dostigao za mene standard koji nisam mogao i platio kaznu umjesto mene i tako mi otvorio put spasenja koji sam nisam mogao da otvorim. Sve sto treba da uradim jeste da to prihvatim vjerom. Mi se spasavamo vjerom u Sina Bozjeg a ne nasim dostignucima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]