Damaskin je napisao:
Нисам ти ја неки духован човјек да би могао како треба одговорити на твоја питања, али могу ти рећи само пар ствари из искуства.
Што се тиче снова, сањати је лијепо, али сновима не треба придавати исувише значаја, они су најчешће пројекција нашег подсвјесног садржаја. Психолози би рекли да је твој сан одраз твојих најдубљих потреба, у овом случају потребе за Богом. Једнако је важна и лична и заједничка молитва.
Заједничка молитва изражава надрастање себичног, изражава љубав, изражава наше узрастање у схватњу да је сваки човјек створење божије достојно поштовања и љубави, а ова љубав се крунише у Литургији.
Vrlo rado citam ovaj podforum i jako cijenim tvoje misljenje, ali u boldiranom se ne bih slozila sa tobom. Razlozi zbog cega to mislim su sljedeci:
U svakodnevnom zivotu mi smo zauzeti dnevnim pitanjima, nas mozak non-stop radi pokusavajuci smisliti odgovore na brojne svakodnevne slagalice. Molitva/e u toku dana (bez obzira o kojim molitvama je rijec) je pokusaj da se taj mehanizam bar na kratko zaustavi i da se covjek u budnom, odnosno "svjesnom" stanju zaustavi ne bi li se covjek u duhu pridruzio Bozijoj ljubavi i osjetio svoje postonjanje ne samo fizicki i mentalno, vec i duhovno. Kada spavamo, mi se oslobadjamo tih fizickih okova i nase astralno tijelo u zajednici sa nasom dusom se oslobadja i odlazi u astralne svjetove i nas mozak te astralne svjetove tumaci nama poznatim slikama kako bi mogli razumijeti poruke. Pretpostavljam da znas da i u tom astralnom "letu" postoji veza izmedju astralnog tijela i fizickog; ona se zove srebrna nit i pocinje u nasem solarnom pleksusu i zavrsava u astralnom tijelu. Dakle, u svijetu astrala koji se moze kategorisati kao nizi duhovni svijet, odnosno medjusvijet, mozemo imati kontakte sa nizim ili visim duhovnim bicima u zavisnosti od naseg duhovnog razvoja tj stanja naseg duha (nadam se da razumijete da duh i dusa niti slucajno nisu isto) od kojih primamo poruke koje nam itekako mogu pomoci u svakodnevnom ali i duhovnom zivotu. "Znacenja" snova su od covjeka do covjeka razliciti jer ne "prevodi" svaki mozak svijet astrala isto....a sve u cilju poboljsanja naseg duhovnog zivota....
Zato mislim da snove treba pratiti, ponekad mozda i zapisati da bi smo lakse shvatili simbole koji nam dolaze iz astrala i pravilno ih shvatili i upotrijebili u svom duhovnom aspektu.....
Primjer:
Ja jako volim prirodu i moja cula uvijek u njoj bezrezervno uzivaju...Medjutim, svaki put kad prirodu sanjam, znam da su ispred mene teskoce koje cu morati savladati i koje na prvi pogled predstavljaju problem, ali stvar je u tome da nakon te svake "bitke" (bez obzira da li izgubila ili dobila) onako saturnovski, ja izlazim jaca a moja vjera u tu cudesnu Energiju Stvaranja ili Boga je mnogo veca.....Takodjer kad sanjam lica poznata mi bila ili ne, znam da u nekom narednom periodu slijedi spokoj koji opet, daje mi vise vremena da uzivam u ljepoti Ljubavi....
To je razlog zbog kojeg mislim da treba posvetiti paznju onome sto sanjamo; to su poruke koje trebamo shvatiti i prihvatiti i pripremiti se za ono sto dolazi......jer svi mi smo ovdje tek da ucimo kako se vratiti nazad kuci, Bogu Jedinome.....