banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Jan 2011, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Duh je samo mistifikatorski izraz za igrarije našeg mozga. Ono što nazivamo duhovnošću je kombinacija harizme, inteligencije, iskustva, ukroćenih strasti i nagona. Što znači da je duhovnost veoma slična mudrosti, ako nije ista. Zato mudrace najčešće i srećemo među starijim ljudima.

Takođe se ne bih složio sa podjelom iz nekog od prethodnih postova, na "svjetovnu" i "duhovnu" mudrost. To što se mislilo pod "svjetovnom" mudrošću, i nije mudrost, već mnogoznalaštvo, lukavstvo, retorička vještina, itd.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 12:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Radujem se što polako na ovu temu stiže sve više inteligentnih odgovora. To mi daje nadu da ima još ljudi koji koriste svoje mozgove na druge načine osim prepisivanja i pamćenja pročitanog. Mada je najlakše prepisati i prepričati. I to valjda moramo proći (i ja) Ponavljam stanovište zena da je lično iskustvo najdragocjenije i najautentičnije - nema šanse da ga kopiramo.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Komuso je napisao:
Radujem se što polako na ovu temu stiže sve više inteligentnih odgovora. To mi daje nadu da ima još ljudi koji koriste svoje mozgove na druge načine osim prepisivanja i pamćenja pročitanog. Mada je najlakše prepisati i prepričati. I to valjda moramo proći (i ja) Ponavljam stanovište zena da je lično iskustvo najdragocjenije i najautentičnije - nema šanse da ga kopiramo.

Hoces reci da se duhovnoscu zamajavaju intelektualno insuficijentni? :D Ili su oni koji maju drugacije misljenje od tebe intelektualno osakaceni? :D

Postoji li nepatvorena plemenitost? Postoji li zrtvovanje za drugo ljudsko bice? Postoji li ljubav? Molim te budi ljubazan i objasni mi gdje se u ljudskom organizmu nalazi centar za ljubav?

Hvala ti, i mene je ova tema pocela radovati. :D

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 13:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Upravo nas mišljenje suviše često udaljava jedne od drugih - citiram kao podlogu rečenom - ratovi koji se vode iz strasti ili da bi se osvojila neprijateljska teritorija radi preživljavanja su daleko manje krvavi nego ratovi koji se vode iz ideoloških pobuda. Kod ovih prvih se neprijatelj pošteđuje a kod drugih istrebljuje. Ideje (misli) se nikad ne sreću - one se isključuju Sa idejom se možeš ili složiti ili biti protiv. Znači možeš biti ili na jednoj ili drugoj strani. Neutralno tlo postoji samo kao želja - tas na vagi mora negdje prevagnuti. Ake ne prevagne - onda je zen :)Tako je i sa svim razmjenama mišljenja i intelektualizacijama. ili ili...

Smatram da se ljubav suviše često miješa sa emocijama i dušom. Ja ne tvrdim da duše nema (ili ima), što je važno za shvatiti, već da je zarobljavanje naših emocija u koncepte tipa duša dovelo do haosa. Centar za ljubav u ljudskom tijelu ne postoji. Zašto bi postojao ? Centar je svugdje u tijelu i izvan tijela kao što je i duša svugdje kao što je i ljubav svugdje. Moguće da je budistički ekvivalent osjećanju ljubavi saosjećanje koje se bazira na spoznaji da je život koji se živi kroz identifikaciju sa egom patnja.

A što se tiče plemenitost,žrtvovanja šta sve to znači za tebe ?
Ja nemam problem sa tim da budem i plemenit i da se žrtvujem za druge samo što to ne nazivam tako.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Komuso je napisao:
Moguće da je budistički ekvivalent osjećanju ljubavi saosjećanje koje se bazira na spoznaji da je život koji se živi kroz identifikaciju sa egom patnja.

like :)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 20:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Čovek ne mora biti duhovan već racionalan i pomalo pismen da pogleda koji put gde vodi.
Iziđoše mnogi proroci i duhovne vođe koji učiše o nirvani i raznim lepim stvarima i osećanjima ali SVI oni su danas u svojim grobovima, a ja znam jednog koji nije u svom grobu i zato idem za njim.

Možemo imati svu mudrost i veću od Solomona i opet ostati u smrti. Možemo biti veoma inteligentni i talentovani i imati sve duhovne i telesne darove i opet idemo u smrt.
Koja je od navedenih osobina pobedila problem smrti??? Nijedna, to je učinila milost kroz poslušnost iz ljubavi.

Duhovno se ne traži ni jednim navedenim elementom već se prima otvaranjem srca kao dar od Onoga što ima život večni.
Ako je tvoj lider u zemlji pod smrtnim zastorom zašto njega slediš kad vidiš gde je stigao...idi za onim što ustade i pokaza put kojim se verom hoda za spasenje jer ništa nije duhovnije od Duha koji zapečaćava za život.
pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 01:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Komuso je napisao:
Upravo nas mišljenje suviše često udaljava jedne od drugih - citiram kao podlogu rečenom - ratovi koji se vode iz strasti ili da bi se osvojila neprijateljska teritorija radi preživljavanja su daleko manje krvavi nego ratovi koji se vode iz ideoloških pobuda. Kod ovih prvih se neprijatelj pošteđuje a kod drugih istrebljuje. Ideje (misli) se nikad ne sreću - one se isključuju Sa idejom se možeš ili složiti ili biti protiv. Znači možeš biti ili na jednoj ili drugoj strani. Neutralno tlo postoji samo kao želja - tas na vagi mora negdje prevagnuti. Ake ne prevagne - onda je zen :)Tako je i sa svim razmjenama mišljenja i intelektualizacijama. ili ili...

Ne, misljenje nas samo po sebi ne udaljava, sve dok zadrzavamo postovanje prema sagovorniku koji zastupa drugaciji stav. Stvari su malo drugacije ako pocnemo podcjenjivati sagovornika, jer se na neki volseban nacin, necim osjecamo u necemu obdarenijim od njega. :D

Tu je srz svih problema medju ljudima i svih besmislenih ratova medju njima - u isforsiranoj nejednakosti proistekloj iz ( Ego-driven ) zelje za moci.

Citiraj:
Smatram da se ljubav suviše često miješa sa emocijama i dušom. Ja ne tvrdim da duše nema (ili ima), što je važno za shvatiti, već da je zarobljavanje naših emocija u koncepte tipa duša dovelo do haosa. Centar za ljubav u ljudskom tijelu ne postoji. Zašto bi postojao ?

Odakle onda dolazi ljubav ?

Citiraj:
Centar je svugdje u tijelu i izvan tijela kao što je i duša svugdje kao što je i ljubav svugdje.

Opet kontradiktornost, u dvije recenice koje slijede jedna za drugom. :) A dusa nije svugdje, barem gledano u ljudskim okvirima.

Citiraj:
Moguće da je budistički ekvivalent osjećanju ljubavi saosjećanje koje se bazira na spoznaji da je život koji se živi kroz identifikaciju sa egom patnja.

Saosjecanje spada u visa osjecanja po mom misljenju - visa u smislu nadgradnje u odnosu na osnovne emocije. Ali ljubav je vise od saosjecanja, ljubav je pokretacka snaga covjeka.

Citiraj:
A što se tiče plemenitost,žrtvovanja šta sve to znači za tebe ?
Ja nemam problem sa tim da budem i plemenit i da se žrtvujem za druge samo što to ne nazivam tako.

Plemenitost i sposobnost za zrtvu smatram najvisim stupnjem razvitka ljudskosti. Ne postoji nista sto covjeka vise cini covjekom.

Btw, jos jednom si u drugoj recenici porekao prvu. Kako ti nazivas plemenitost ? :)

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]