banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 06:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2010, 18:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ako ne remetim temu rekao bih ukratko sledeće:
Sve gore navedeno ako sam dobro razumeo je po Pismu koje dade Mojsiju i prorocima.
Nisu svi vernici koji se tako predstavljaju jer je Bog rekao da je On jedan i da nema drugog i dase samo Njemu klanja i Njemu jedinom služi. Saglasan sam sa gornjim rečima slušam dalje i izvinjavam ako šta poremetih.
Pozdrav.

http://www.youtube.com/watch?v=kLUd2Eiy ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=ksHcb2jD ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=7GtDIBjw ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=sLw32Df1 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 09:36 
Veteran
Veteran

Svi do sadašnji tekstovi su za vernike prihvatljivi (bar za one koji poznaju Pismo).
Malo su mi izrazi teži za upoređivanje ali snađoh se jer u uvodu postoji pojašnjenje.
Ako si onim do sad izneo osnovu za dalji razgovor želeo bih da baš na toj osnovi koja nam je zajednička proverimo još neke stvari čim bude dobra volja za to sa vaše strane.
pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 11:07 
Veteran
Veteran

Care, ti najavi kad možemo razgovor nemoj ustručavaš...
Nije problem dužina teksta već što trebaju sedmice da zapišeš par strana pa opet toliko za par strana...
Sruči sve pa da čitamo i odmah radimo nešto korisno usput čitajući i pišući, a ovako osedi sedeći a Godoa nema...hajd bolan. :cat:

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 14:55 
Veteran
Veteran

Mislim da je krajnje vreme da sednemo -okupimo se oko knjige na koju misli Muhamed u svojim spisima a to je Biblija ako se ne varam a vi me ispravite.
Neka se uzdrže od komentara svi oni koji nemaju šta korisno reći ili pametno slušati :cat:

Zbog lošeg iskustva iz ranijih tema stvarno bih bio zahvalan svima da pokažemo svoju kulturu i pristupimo veri naj ozbiljnije što možemo, molim da isključimo isključivost i ponos i umišljanje da sve znamo jer taj put nije koristan nikome.

Imamo toliko toga za razgovor da neznam od čega prvo da počnemo...
Idemo uz Božju pomoć od stvaranja.
Da li Muslimani veruju da je stvarno Bog za šest dana stvorio sve i da je u sedmi dan počinuo odnosno završio stvaranje?
Ako nije tačno ono što Mojsije zapisa vi iznesite da čujemo kako je to bilo pa da idemo dalje.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 18:20 
Veteran
Veteran

ShoGuN je napisao:
Allah je nebesa i Zemlju i ono sto je izmedju njih u sest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zastitinika ni posrednika nemate, pa zasto se ne urazumite? 32, 4

Dan je 24h. Pozicije nebeskih tijela ga determinisu. Taj termin bas i nije prakticno koristiti ako se o stvaranju zamlje govori. Gdje sunce bilo da deklarises dan ?

Možemo se složiti da je to 6 perioda i da su to:,,bi veče i bi jutro,,
Od stvaranja sunca i meseca i svetlosti idemo dalje jer je sve Bog stvorio i šta je učinio kad je sve stvorio,da li je odredio dan za odmor i blagoslovio ga ili nam Mojsije nije rekao dobro?
Ako se i tu slažemo oko dana za odmor onda nam predstoji ,,posrednik,,
Zar anđeli nisu bili posrednici u lužbi Bogu? Zar proroci-poslanici nisu posredovali donoseći poruke i naloge od Boga?
Šta je posrednik kao termin u gornjem citatu predstavljao kad se govori da nema posrednika?
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 20:30 
Veteran
Veteran

ShoGuN je napisao:
Možemo formulisati na više načina.

"Donositelj radosnih vijesti i opomene"

Moje skromno mišljenje. :)

,,vi, osim Njega, ni zastitinika ni posrednika nemate, pa zasto se ne urazumite? ,,

Da li to znači da nema anđela ni proroka koji nose vesti od Boga jer se iz vašeg odgovora tako može razumeti?

Nismo se dotakli sedmog dana koji Bog odvoji za sebe i dade ga čoveku kao dan blagoslova i odmora. Kad imaš prijatelje i oni ti nešto pomažu zar nećeš kao čovek reći da malo odmore da ih počastiš?
Koliko je Bog veći po ljubavi zar On neće mnogo više i bolje učiniti?
Da li Mojsije to dobro zapisa?

Slažemo se sigurno da je Bog rečju stvarao MATERIJU i ptice i životinje i sve bi rečju ali čoveka rukama svojim od praha i to je važno uočiti.
Ne samo što je rukama načinio već nas napravi po OBLIČJU svome jer Bog ima obličje.
I još veća stvar što udahnu u čoveka duha da čovek bude živ i trebao je večno živeti jer Duh večnoga -zalog života beše u čoveku.
Greh je doneo platu-smrt i Duh se vraća Bogu a telo od praha ide u prah.

Da li tako verujete?

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 22:00 
Veteran
Veteran

tj. On je Vlasnik upravljanja stvarima, Stvoritelj, On upravlja svim stvarima, svemoćan je pa nema zaštitnika stvorenjima izuzev Njega niti ima zagovarača osim sa Njegovom dozvolom. "Pa zašto se ne urazumite", tj. o vi koji obožavate drugog osim Allaha i koji se oslanjate na drugog mimo Njega - On je Uzvišen i Svet, nema suparnika, sudruga, pomoćnika, rivala niti Sebi jednaka. Nema drugog boga osim Njega niti drugog gospodara osim Njega.

Saglasan sam da je sve gore rečeno tačno po Pismu, jer Bog kaže: ,,Sa kim će te me usporediti?,,

Apostoli su krštavali samo u jedno ime i jednu osobu a ko ne veruje tu je Pismo. Ako neko nađe da su apostoli krstili u ime 3 Boga onda ja veze sa Pismom nemam i voleo bih da čujem taj stih.

Što se tiče mojih par pitanja ne vidim da su nametanja niti tvoje odgovore vidim kao nametanja već kao razmenu mišljenja i verovanja.
Valjda i ti kao Musliman imaš pravo da kažeš svoje verovanje po pitanju toga što rekoh?
Jer ako nešto različito gledamo treba da znamo da jedan od nas naj verovatnije nije u pravu pa da vidimo zašto i ko?
Ako smo saglasni oko nečega onda imamo širu pltformu za dalji razgovor.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 09:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Tewhid je vjerovanje u Bozije jedinstvo, boziju JEDNOCU.
Širk je najveci grijeh u Islamu a odnosi se na pripisivanje Bogu nekog ili neceg ravnog.
ŠTA JE TAGUT?To mi nije jasno.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2010, 19:25 
Veteran
Veteran

Neznam da li se Kuran bavi potopom i zavetom sa Nojem to ćete vi reći, a ja verujem u taj zapis jer se to i zbilo.
Kako stojimo po toj tački?

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 08:45 
Veteran
Veteran

Dobro, potop je zajednička osnova iz koje se vidi: da je Bog stvoritelj svega, da je narod postao buntovan, da je među narodom bilo vernika koji su se držali Boga, i da je Bog pravedni sudija.

izostavismo prošli put sedmi dan kao od Boga određeni i blagoslovljeni odmor pa da li i to ima u Kuranu?
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 21:54 
Veteran
Veteran

Pa mogli bi mi bar jednom mesečno razmeniti po jedan post ili možda svaki drugi...?
Mi idemo sporije od ,,korak po korak,, kao bivša JŽ. u polasku kasni svega 180 min. A pomislio sam da peglamo ,Bosna ekspresom,

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]