Danas ima mnoštvo verskih učenja. Jedni su zadovoljni sa nasleđenim predanjem dok drugi pisanom rečju. Svi koji se nazivaju Hrišćani čitaju istu knjigu a različito uče i razumeju pa i veruju po mnogim tačkama. Bog je u davnoj prošlosti preko pojedinca koji se zvao prorok poručivao narodu šta da čini i koje su posledice za činjenje ili ne činjenje po rečenom.
Danas postoje darovi Duha i među njima je i dar proroštva i to je poželjan dar za svaku versku zajednicu. Na žalost taj dar ,,manjka,, radi raznih razloga ali to nije do Boga već do nas kao krivica što ne slušamo Onoga koji je u nama već onoga koji je za propovedaonicom. Da je za propovedaonicom naj što ima dar učitelja to bi bilo u redu jer bi tad Duh govorio kroz tu osobu i poučavao svakoj istini.
Narod je naučen da postoje neki ljudi koji uče u nekim zgradama neko gradivo koje im je određena grupa ljudi servirala i kad to nauče tad prenose taj okvir zvani dogma na ostale slušaoce-vernike koji veruju tom čoveku a ne Duhu niti pitaju da li to Duh govori ili ljudska mudrost. Oni vernici što malo ozbiljnije istražuju brzo uvide greške u nauci i dolazi do razočaraja u čoveka i to je normalno ali da je slušao Duha nebi se razočarao jer dok god idete za čovekom koji nosi okvir koji je primio od ljudi biće razočaranja. Istina je jedna a učitelja mnogo i svaki ima svoju istinu, zar je to Bog rekao da će se istina iscepati na parčiće? Ili je rekao da onaj ko ne bude verovao ISTINI daće mu se laž da veruje laži.
Šta je istina? Onaj koji je govorio preko proroka je ISTINA. Reči koje proroci rekoše su istna. Onaj koji dođe i ispuni rečeo je ISTINA. Onaj ko veruje Bogu taj čini po veri i ima Boga. Već duže vremena postoje dve velike podele unutar hrišćanstva koje izazivaju ne trpeljivost i mržnju jer jedni gledaju na druge kao odpalu versku grupaciju zato što ni jedna ne razume istinu.
Jedna struja uči: Samo verujte i spašeni ste. Isus pita narod da li veruju i po veri im biva. Da li se stvarno samo verom spašavamo? DA, samo verom. Jovan 3. 16 ,,Jer Bogu tak omilje svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da ni jedan koji ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.,,
Isaija 53. 6 ,, Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, Gospod pusti na NJ bezakonje svih nas.,,
Dela 16. 30-31 ,,I izvedavši ih napolje reče: gospodo! Šta mi treba činiti da se spasem? (pita tamničar a sa njim i mi) A oni rekoše: veruj Gospoda Isusa Hrista i spasićeš se ti i sav tvoj dom.,,
Efescima 2. 8 ,,Jer ste blagodaću spašeni kroz veru, i to nije od vas dar je Božji.,,
Ovo je JEDINI NAČIN SPASENJA I DRUGOG NEMA.
Spasenje primaju SVI koji veruju i tad po veri menjaju život jer su se pokajali znajući koliko je milostiv Bog i pun ljubavi.
Druga grupa kaže: Ko ne drži zapovesti taj nema spasenja ili drugim rečima zakon i svedočanstvo tražite i ko ne govori tako njemu zore nema. Oni vam kažu da trebate držati nešto i činiti nešto da bi se spasili jer samo vera vas ne može spasiti. I ova grupacija govori istinu a različito uče. Obe grupe imaju deo istine ,ali samo deo i zato ne vide celu istinu i zato postoji razdor između njih.
Pitam vas koja od vih grupacija dobro čini? NIJEDNA!
Zašto nijedna? Pismo jasno govori da su obe pale na ispitu.Hajdemo ih testirati Pismom.
Pva grupacija samo se vere drži prima Duhovne darove i radosna je i ima razlog za to a sad čitamo šta im Gospod koji im dade darove i pokaza ljubav govori: Matj 7. 22-23 ,,Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili? I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao;idite od mene koji činite bezakonje.,,
Darovi su od Boga. Najjači adut da su ovi darovi od Boga je isterivanje đavola jer je Isus rekao da tama tamu ne izgoni već Božija sila. Oni su PRIMILI LJUBAV i darove a kako su ih upotrebljavali? Dar je alatka za rad da se pomogne cela zajednica i napreduje i izobiluje u svakom daru vođena Duhom svetim mnogi danas se hvale vičući u jezicima, i mnogi isceljuju darom i prihvataju pohvale i novac. Mnogi čine čuda i vaskrsavaju ljude i nazivaju ih velikim i svetim ljudima koji imaju svoje avione i čitave gradove kao svoj imetak a svu slavu prihvatiše. Da li su ti ljudi UZVRATILI LJUBAV Bogu? NE, nisu. Džabe darovi kad su zloupotrebljeni, jer tada sledi najtužnija reč u Pismu gore rečena.
Videli smo da se verom može i spasiti i primiti dar i otpasti sad da vidimo drugu grupu koja po zakonu živi.
Gospodu prilazi bogati mladić i pita šta mu je potrebno za život večni, a Gospod ga upućuje na Mojsija i on veselo kaže da je ODRŽAO zapovesti. Sad pogledajmo kako odlazi mladić koji je ODRŽAO zapovesti i Gospod kaže da će teško takav u carstvo ući, a zapamtili smo da je održao zapovesti. Da li ima nešto ružno u držnju zapovesti? Nema. Da li je zapovest sveta i dobra? DA. Jevreji su kroz zapovesti tražili spasenje zaboravljajući da se sem zakona i žrtva za greh prinosila. Pavle se žali da ga zapovest prevari i ubi jer i nije data za spasenje već je to čišćenje bivalo kroz žrtvu.
Dakle ova druga grupa UZVRAĆA LJUBAV držanjem zapovesti ali ne prima ljubav kroz veru već je želi primiti kroz zakon i to nije moguće. Prvo je Bog pokazao k nama ljubav nudeći nam spasenje kroz VERU a mi kroz držanje zapovesti uzvraćamo ljubav. Neće svaki koji primi ljubav i uzvratiti jubav već će sebe slaviti i hvaliti i radovati se za primljeno. Vidite bilo je 10 gubavaca i onih devet su primii isceljenje kao i ovde pomenuta prva grupa i otišli su a jedan od njih se vratio da uzvrati ljubav.
Šta Gospod kaže o ostajanju u Njegovoj ljubavi: Jovan 15. 7-11 ,,A ostanete u meni i moje reči ostanu u vama, ištite što god hoćete, i biće vam. Time se proslavio moj Otac, da donosite mnogo roda i da budete moji učenici. Kao što je otac ljubio mene, i ja sa ljubio vas;ostanite u mojoj ljubavi. AKO ČUVATE MOJE NAREDBE, ostaćete u mojoj ljubavi kao što sam i ja sačuvao naredbe Oca, pa ostajem u njegovoj ljubavi...,,
Verom primamo spasenje po ljubavi a držanjem reči i zapovesti-naredbi uzvraćamo ljubav i ostajemo u ljubavi. Vidimo da obe grupacije mogu pasti ,a šta im je trebalo da imaju celu istinu?
Da veruju Pismu. 1. Kroz VERU se spašavamo SVI. 2. Da uzvratimo ljubav kroz držanje naredbi kako bi ostali u ljubavi Božjoj.
I treći element se redovno zaboravlja jer se tiče našeg ega, i taj deo se nalazi u nastavku priče o bogatašu i govori o SRCU. Srce je pećina hajdučka puna tame i izvora gorčine i iz njega ide koren zla. Gospod baš tamo kuca i baš želi da sedne na presto naših srca. Zašto tamo kad je tamo sakriveno mnogo tajnog...baš zato da bi obasjao tamu i kameno zamenio mesnim i posekao koren zla i izvor gorkog pretvorio u izvor slatkog koji teče iz života u život. Možete imati veru i darove i čućete strašne reči. Možete održati zapovesti opet čuti strašne reči. ALI, ako imate skrušeno srce i ponizni ste čućete reči: Uđi u milost Gospodara svojega jer bejah gladan,žedan, go, bos,u tamnici i bolestan a ti mi se sažali i delom pokaza veru. 3.ČISTO SRCE DAJ MI GOSPODE i prav duh obnovi u meni.Neka bude volja Tvoja u svakom trenu našeg života. HALELUJAH Bogu živom.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
Poslednji put menjao lavić dana 24 Sep 2010, 17:02, izmenjena 3 puta
|