banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 12:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Stiglo prolece
PostPoslato: 18 Apr 2004, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da li smatrate da na poboljsanje raspolozenja utice samo vreme tj. sunce, zelenilo itd. , ili se zasluga mora pripisati i autosugestiji, ili necem trecem?? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2004, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
sugestija prirode na ljude :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2004, 18:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da, sugestija prirode na ljude.

Mnoge stvari utiču na čovjeka pa tako i godišnja doba.

Hiljadama godina je poznat uticaj planeta na ljude, na njihova raspoloženja, sklonosti, karakter, zdravlje, pa i sudbinu. Čovjek može da se "otima" tim uticajima, na to je čak i pozvan, da pozitivne uticaje produbi i pozitivno iskoristi a negativne anulira. Ali to može raditi tek kad sebe upozna, kad recimo analizira uticaj godišnjih doba na sebe, uticaj dijelova dana, uticaj mjeseca, uticaj oblačnog ili sunčanog jutra na to da li mu je lakše ili teže ustati iz kreveta i ostalo.

Koliki je uticaj tih stvari, za koje prosječan čovjek misli da nemaju nekog (bitnijeg) uticaja, se može vidjeti i iz toga da su ljudi koji se bave Magijom i koji posjeduju okultna (čitaj: sakrivena) znanja odavno znali da magijske rituale treba obavljati u tačno određene dijelove dana, određene dane u sedmici, mjesecu, godini tj. onda kad su postojali najpovoljniji uslovi koji bi pojačali ono što se želi uraditi. I to za različite rituale postoje različiti periodi kad ih treba raditi. Čuo sam za zanimljiv slučaj čovjeka koji je dobio instrukcije za jedan jednostavan ritual koji je trabao obaviti u određenoj mjesečevoj fazi i koji je to uradio i poslije više nije imao problema zbog kojih je i zatražio takvu vrstu pomoći.

To i crnomagijaši sa naših prostora znaju pa rituale obavljaju u određene dane. Čak postoji i kalendarska dosljednost koju su neki tokom više godina upratili pa znaju kojih dana u godini se treba čuvati.

Tako da na ljude može uticati i nečije usmjereno negativno djelovanje a da ovaj toga nije ni svjestan. Toga ima veoma mnogo, veoma veoma mnogo.
A koliko vidim iz svakodnevnog života (pa i danas sam vidio) ljudi koji dugo imaju neke probleme za koje ne mogu odrediti uzrok, nakon dosta vremena, očajanja, neuspješnog traženja pomoći, se znaju obratiti ljudima koji ne pomažu neki zvaničnim metodama već nekim alternativnijim. Neki tek tada otkriju pravi uzrok i uticaj na svoje probleme.

Pored svega ovoga na ljude utiču i mnoge druge stvari, znane i neznane.

P.S.
ovde na Psihologiji baš zamrlo, već više od mjesec dana se ništa nije pisalo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Nemam baš neki odgovor na pitanje, samo da vas pozdravim...
Dobro Vader kaže, mjesec dana niko ništa ne piše, možda vam ovo sunčano vrijeme probudi inspiraciju :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 17:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
A mozda niko ne pise zato sto je mozda neko bacio crnu magiju ili tako nesto na forum? :wink:

Vader, nekako mi se cini da ti ovdje popularises satanske rabote..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 18:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bojmen je napisao:
Vader, nekako mi se cini da ti ovdje popularises satanske rabote..

Da li si čuo za kinocefalusa? To je nekakav psoglavi majmun (ili samo majmun) koji simbolizuje pogrešno shvatanje nekih riječi, učenja, posebno onih koji se prenose sa viših duhovnih ravni na ove zemaljske. Odavno se vidjelo da se takva Učenja i takve Riječi teško prenose jer ih ljudi pogrešno shvate a vremenom i izokrenu, što zbog nemogućnosti samog govora da prenese neke suptilnije Ideje, što zbog nemogućnosti čovjeka da ih shvati. Kao što je svako doživio da ne može drugim ljudima opisati neki svoj san, ne može riječima prenijeti sve senzacije sna.

No ovde se ne radi o tako dubokim i komplikovanim porukama (u onome što sam pisao) pa kinocefalus ne bi smio da igra neku bitnu ulogu. Ali koliko vidim ljudi imaju istančanu osobinu da pogrešno shvate i najjednostavnije stvari.

Da li ja popularizujem satanske rabote ili radim baš protiv njih putem upoznavanja ljudi sa njima ostavljam Ocu Nebeskom da procijeni. Jer neki ljudi očigledno ne mogu da shvate.

Nezgodan taj kinocefalus

Utopija je napisao:
Da li smatrate da na poboljsanje raspolozenja utice samo vreme tj. sunce

A evo sad opet kiša. No meni ne smeta, imam toliko toga obaviti u kući da jedva primjećujem kakvo je vrijeme napolju. Neki ljudi su kukali što je oko uskrsa padala kiša, kao "ne možeš ništa uraditi". Pa da li se nešto "radi" samo van kuće? Ima toliko stvari koje se rade u kući i koje bih volio (a neke i morao) raditi da mislim da mi dugi kišni period ne bi mnogo smetao. Nije loše izaći ali mislim da nije dobro sav provod, zabavu, nešto što te ispunjava vezati samo za "izvan kuće".

Što reče jedan profesor sa ETF-a, dobro vrijeme je relativna stvar, kad je sunčano to je dobro vrijeme za izaći napolje, sjesti u kafić, prošetati i slično, a kad je kiša to je dobro vrijeme za učiti kod kuće, čitati dobru knjigu, gledati film, slušati muziku. I stvarno je tako. Treba znati iskoristiti sve, pa i kišovito vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader, prvo pozdrav, :)

u stvari nemam nesto mnogo napisati, samo da objasnim to oko sunca. U pravu si sve sto si napisao, ali poznato je da veca kolicina svetlosti ( crasporedjena u toku dana, ane jak svetlosni snop ) kod coveka uzrokuje povecanje odredjenog hormona (ne smem da kazem koji mozda lupim, zato neka to navede neko ko je siguran), a time dolazi do znacajnog povecanja raspolozenja.
Ajsmen, dobro napisano. :D
Nesto sam razmisljao, da li mozda Zemljina magnetna polja uticu na zaspolozenje?? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Utopija je napisao:
Nesto sam razmisljao, da li mozda Zemljina magnetna polja uticu na zaspolozenje?? :-?

Da, samo ne znam kako :) . Cinjenica je da mjeseceve mjene itekako uticu na raspolozenje i neraspolozenje. Ne bih da ocrnjujem temu, ali poprilicno samoubistava depresivnih osoba se desava za vrijeme mjesecevih mjena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 10:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Mislim da najvjerovatnije nase bolje raspolozenje mozemo pripisati dolasku nam tako dragog proljeca i izlazkom toplijih suncevih zraka u ovo doba godine.

Ja se malo usporenije osjecam licno u proljece, jer se uspavam u toku zime, ali sunce na mene cudo cini, iako volim i proljecnu kisicu - ne bas onu koja je "zalila" Banjaluku prosle i pretposle sedmice, ali onu kratku osvjezavajucu.

Prijateljica Norvezanka mi je pricala kako oni stalno vise po solarijumima, jer je sunceva svjetlost neophodna za dobro raspolozenje. Posto oni imaju oko 320 dana godisnje kisu, doktori ih savjetuju da idu u solarijume da napune baterije.

Mislim da se mi nalazimo u puno boljem polozaju po pitanju suncanih dana. :D :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
da li mozda Zemljina magnetna polja uticu na zaspolozenje??

Da, ali ni ja kao i misk0 ne znam kako :)

Sve utiče na čovjeka, mnoge vidljive i nevidljive pojave, pa tako i magnetna polja.

Može se u litaraturi i na internetu prionaći o uticaju frekvencije na ljude. Neki su to naravno iskoristili za vojna istraživanja, da vide kako bi im to moglo koristiti. Poznato je da neke frekvencije nepovoljno utiču na čovjeka, stvaraju bezvoljnost, malaksalost. Neke druge frekvencije se koriste za liječenje, ima onaj mali uređaj koji je ako se ne varam i naš Čajavec proizvodio, dobiješ uz njega tabelu sa frekvencijama i oboljenjima koje te frekvencije liječe i onda podesiš frekvenciju koja ti treba za određene zdravstvene probleme i nosiš taj uređaj sa sobom ili ga staviš ispod jastuka kad spavaš.

Što se tiče magneta mislim da neki nakit ima u sebi magnete koji onda reklamiraju da pored toga što lijepo izgleda još i blagotvorno djeluje na čovjeka.

misk0 je napisao:
poprilicno samoubistava depresivnih osoba se desava za vrijeme mjesecevih mjena

Da li znaš kojih mjena? Interesuje me da li je to za vrijeme mladog mjeseca, punog...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pored ovih fizičkih i tehničkih uticaja na čovjeka tu su i psihološki uticaji koji često nisu vidljivi, neki se posiju davno u prošlosti i dugotrajno ostavljaju posljedice a da osoba često nije svjesna toga, da nije svjesna zašto se ponaša tako kako se ponaša ni zašto određene stvari na nju djeluju tako kako djeluju. Savremena psihologija zna za ovo i u stanju je nekim metodama i psihoanalizama iščeprkati iz čovjeka te potisnute sadržaje i na taj način pomoći.

Ali postoje i drugi, veoma duboki i komplikovani uticaji na čovjeka i njegov život kojim se opšta savremena psihologija ne bavi ali kojim se bave psiholozi koji su proučavali i specijalizirali (ako se to specijalizira) hipnozu i regresoterapiju. Oni pomažu pacijentu da se sjeti nekih svojih prošlih života i kroz analizu tih života koliko sam ja vidio mnogima bude jasno zašto im se u životu dešavaju stvari koje im se dešavaju. Možda jedan od prvih slučajeva regresoterapije za koji sam čuo je bio u Francuskoj u 19. vijeku kad je neki doktor to radio na svojoj kćerki, vraćajući je kroz tekući život do porođaja "vratio" ju je do vremena kad je živjela u Engleskoj i tad je iznijela dosta stvari vezano za sebe pa su otišli u Englesku i u arhivama pronašli potvrdu tih podataka, da je ta osoba živjela i ostalo. Tih slučajeva sad ima mnogo, valjda zato što regresoterapija postaje poznata i zvanična psihološka metoda. Neki ljudi imaju nekakav dar da sami dobijaju spontana sjećanja na svoje prošle živote, nedavno su dvije djevojke pisale o svojim iskustvima na drugom forumu. U Indiji ima slučajeva da se dijete sjeća dosta toga vezanog za prethodni život, gdje je živio, kako se zvao, imena roditelja, braće, rodbine. Onda ga sadašnji roditelji odvedu kod prethodne rodbine da ih (opet) upozna. To kod njih nije neobično jer znaju za reinkarnaciju.

Koliko sad čujem neki regresotarapeuti rade sa hipnozom a neki bez hipnoze. Ta metoda psihološke terapije može biti korisna ali može i štetiti, recimo ako bi neko saznao stvari za koje nije psihički spreman.

Sa druge strane nekima je nakon regresoterapija bilo jasno zašto im u nekim aspektima u životu ne ide od ruke, budu im jasne neke bolesti, ako se ne varam i ožiljci koje prenose kroz živote, mnogi u osobama koje "vide" kao poznanike iz prethodnog života prepoznaju osobe koje sada poznaju, što je potvrda da se isti ljude susreću kroz živote. Neki koji su bili u braku ponovo budu u braku, a još je ljepše ako su toga svjesni i ako (i) sada žive u skladnom braku.

Nedavno je u jednoj epizodi serije "Deep space 9" bile nešto vrlo slično tome, da je Dax (koja je sada žensko) u nečemu što bi se mogao nazvati jedan od prethodnih života bila muško i da je bila u braku sa ženom koju sada ponovo susreće. I onda prikazuju da između njih još uvijek postoje jake emocije koje izbijaju u vidu homoseksualnosti (jer su sad obe žene). Onda sam se raspitao oko toga da vidim da li je to stvarno tako i saznao da osobe koje su bile u braku ili samo i u emotivnoj vezi ako se kasnije susretnu a budu istog pola neka veza ostaje između njih ali će ona biti ispoljena samo u vidu dobrog prijateljstva.
Neko je možda ovom epizodom serije "Deep space 9" želio opravdati i objasniti homoseksualnost.

Poenta je da ljudi koji spoznaju svoje prošle živote (sjete ih se) budu svjesniji uticaja koji na njihov sadašnji život vrše ti prošli životi i ono što su u njima radili i kako su živjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

Ej Vader sta ti imas protiv psoglavih majmuna? :roll:
Jednom sam na nekom od foruma procitao kako postoji neko stanje kada covjek svrsi sam u sebe iil tako nekako, ne znam jesi li to ti napisao ili neko drugi (mozda aharon ili...?).. uglavnom, bas sam nedavno citao neke stvari gdje je izmedju ostalog i ta "nauka" dotaknuta.. bas inspirativno, te stvari su nazvane satanizmom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 17:38 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Može se u litaraturi i na internetu prionaći o uticaju frekvencije na ljude. Neki su to naravno iskoristili za vojna istraživanja, da vide kako bi im to moglo koristiti.

Da iskoristili su, milijarde su utrosene u takve stvari.. Uglavnom imamo vise pravaca u kojima su se ta istrazivanja i aktivnosti nastavile.
Racimo imamo projekat HAARP, veliku mrezu dobro cuvanih elektro-predajnika na Aljasci ogromne snage.. imaju vise namjena, od toga da pomjeraju dijelove atmosfere-jonosfere (kobajagi protivraketna odbrana), pa do toga da se na odredjene oblasti usmjerava ogromna energija (sprzena zemlja), mijenja klima, prave zemljotresi i sprovode druge disciplinske mjere. Vodi se kao "istrazivanje u toku".

Takodje postoji i visedecenijska (hah mozda i visevjekovna) tradicija u istrazivanju, razvoju i primjeni raznih psihotronskih oruzja. Amerikanci u svojoj doktrini nazivaju to "humanim" oruzjima (nesto kao "humanitarna intervencija"), jer sustina je u tome da se neprijatelj pobijedi bez ljudskih zrtava. Stavise, ne samo da ne treba ubiti neprijatelja, vec treba uciniti da on bude srecan, zadovoljan svojim robovskim polozajem. Takve stvari se postizu na vise nacina, uglavnom, koriste se direktne metode kao npr. odredjena zracenja, aerosoli i sl, i zatim posredno, putem najsire palete svih aktivnosti koji sezu u sferu diplomatije, ekonomije, kulture, muzike, religije, obrazovanja itd.

Naravno, nije bas lako razluciti sta je istina a sta je obicna propaganda, ali logicno je da se nakon vise decenija rada, ulaganja ogromnih svota novca i na kraju u okolnostima gdje imamo samo jednu velesilu neke od zacrtanih stavki i ostvare/su se ostvarile. Koliko su zaista napredni i koliko su drugi inferiorni vidio sam bas prije neki dan prelistavajuci neku knjizicu koja govori o naoruzanju NATO pakta.. npr. podaci idu ovako otprilike Francuska ima jednu, Italija dvije, a SAD 54 krstarice... Pa onda britanski ponos nosac aviona Invincible je obicno djubre u poredjenju sa desetinama drugih nosaca koje Ameri vozaju... i tako redom.

Citiraj:
Neke druge frekvencije se koriste za liječenje, ima onaj mali uređaj koji je ako se ne varam i naš Čajavec proizvodio, dobiješ uz njega tabelu sa frekvencijama i oboljenjima koje te frekvencije liječe i onda podesiš frekvenciju koja ti treba za određene zdravstvene probleme i nosiš taj uređaj sa sobom ili ga staviš ispod jastuka kad spavaš.

Da mislis na Microbios. Cini mi se da ta firma sada samostalno posluje, ako se ne varam prodaju stvari tipa registar kase i sl :)
To sto je Cajavec pravio prije nekoliko godina je na test dobio moj stari i ne samo da nije nista pomagalo vec je jos vise pogorsavalo stvari... to nije za zezanje i mnoga ljudska saznanja po pitanju odnosa i magnetnih interakcija u okviru organizma su nedovoljna da bi se ovako komercijalno tj. siroko i sveobuhvatno mogla koristiti... ako negdje pomaze ne znaci da na drugoj strani ne steti.

Citiraj:
Da li znaš kojih mjena? Interesuje me da li je to za vrijeme mladog mjeseca, punog...?

Pa ljudi se ubijaju.. divljaju, prazne.. cesce za vrijeme punog mjeseca.

Citiraj:
Koliko sad čujem neki regresotarapeuti rade sa hipnozom a neki bez hipnoze. Ta metoda psihološke terapije može biti korisna ali može i štetiti, recimo ako bi neko saznao stvari za koje nije psihički spreman.

Sa druge strane nekima je nakon regresoterapija bilo jasno zašto im u nekim aspektima u životu ne ide od ruke, budu im jasne neke bolesti, ako se ne varam i ožiljci koje prenose kroz živote, mnogi u osobama koje "vide" kao poznanike iz prethodnog života prepoznaju osobe koje sada poznaju, što je potvrda da se isti ljude susreću kroz živote. Neki koji su bili u braku ponovo budu u braku, a još je ljepše ako su toga svjesni i ako (i) sada žive u skladnom braku.

Mislim da se sada sjecam gdje sam takve stvari (gore pomenuto) citao.. cini mi se da je to bila neka knjiga koju je Maran Ata prepocio, srpski prevod djela nekolicine eminentnih psihologa iz Rusije.. Oni stvari koje cesto afirmises posmatraju na dijametralno suprotan nacin. Naravno, da bi se stekao kompletan i cjelovit uvid potrebno je pojesti mnogo vreca pasulja, kuruze i zobi, sto ce reci procitati i razumjeti mnogo toga, pa cu u skladu sa tim samo da se ogradim od stvari koje toliko popularises na ovom forumu i reci da su mi te ideje, kao npr. reinkarnacija, veoma sucmuraste :)

Cini mi se da su te stvari na koje se primaju zapadnjaci, a koje poticu sa dalekog istoka, veoma povrsno i nedovoljno prikazane i obradjene. Takodje Evropa i Amerika su u sadasnjem (post)nihilistickom stanju znatno plodnije tlo za te supljake.. nema vise odgovarajuceg duhovnog i moralnog oslonca, drustva su u krizi, zivot postaje besmislen, dominantna materijalisticka filozofija nije dala odgovore na sva pitanja i svakodnevno ljudi otkrivaju vise praznina... tako da se tu dolazi do (ekspanzivnih) istocnih filozofija koje prividno mogu da daju neki smisao izgubljenim i dezorjentisanim ljudima (individuama) gdje su neke od premisa istih jednostavne i mozgu nenaviklom na intelektualna naprezanja jednostavno prihvatljive.. kao npr. prica o reinkarnaciji, karmi i sl...

U svakom slucaju, Indija je jedna velika, bijedna i dosta nesrecna zemlja strahovitih kontrasta.. ne vjerujem da drustvo u kojem ljudi i dan danas umiru ko pascad na ulici, gdje vladaju tradicije tipa zena se spali sa muzem i sl (rade li oni i dalje po kastama?) moze da da neki smisleniji i korisniji odgovor na vjecita ljudska pitanja i teznje.. uostalom, cini mi se da sve te filozofije i nisu bas jednoglasne tj. imaju jako puno razlika.. Zapadna verzija reinkarnacije je je da covjek zivi u razlicitim zivotima (kao covjek), medjutim, cini mi se da je na istoku dominantnija teza da se kao covjek reinkarniraju samo 'srecnici', da zapravo vecinu reinkarnacja predstavljaju zivotinje i biljke tipa mrav, slon, majmun (psoglavi ;) , vilin konjic, visibaba i slicno...
...

I tako smo polako dosli do toga da smo se potpuno udaljili od teme.
Covjek je pitao kakve veze ima dolazak proljeca sa promjenom raspolozenja..
U tom smislu slozicu se sa "svjetlosnim" tezama i nadopunicu sa idejom da vjerovatno dio uticaja nosi sugestija svih prema svima, tj. gdje god se okrene, sta god se pogleda nesto se mijenja.. od toga da se npr. organizuju odredjene manifestacije tipa revije, promocije, pa onda da u novinama/medijima kroz razne reklame promovisu proljece i drugaciji "filing", pa do toga da komsija deda farba orgadu, djeca vise skacu i galame oko zgrada, ribe vise pokazuju svoje atribute gradom, nekima se zavrsavaju skole, neki se upisuju na fakultete, neki idu u vojsku, nekima dolaze ekskurzije, dolaze praznici, neki odrzavaju savjetovanja, seminare i sl itd... sve to se zajedno pomjesa, i dobije se promjena raspolozenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 18:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
misk0 je napisao:
Utopija je napisao:

Da, samo ne znam kako :) . Cinjenica je da mjeseceve mjene itekako uticu na raspolozenje i neraspolozenje. Ne bih da ocrnjujem temu, ali poprilicno samoubistava depresivnih osoba se desava za vrijeme mjesecevih mjena.

ma da, namjesecini se svi pretvaramo u vukodlake : 8)

u stvari cuo sam to za mjeseceve mjene ali ne znam,
nisam se sjetio da provjerim da li je to tacno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bojmen je napisao:
Ej Vader sta ti imas protiv psoglavih majmuna?

:D

Smeta kad ljudi ne razumiju neke stvari koje ne spadaju u teško razumljive stvari. A još je gore kad razumiju dijametralno suprotno pa to još i kažu naglas jer bi neko mogao da se prevari pa da im povjeruje.
Svi smo mi tome više-manje skloni i baš zato treba biti oprezan.
Mislim da je neko od većih autoriteta rekao da ljudi sve što saznaju, vide, čuju, iskuse filtriraju kroz svoja dotadašnja iskustva, saznanja i vjerovanja. Pa ako im se nešto *novo* poklapa sa dotadašnjim iskustvima, saznanjima i vjerovanjima onda to proglase za OK, iako to ne mora imati mnogo veze sa pravom istinom, a ako se ne poklapa onda to proglase recimo satanističkim, iako ni to ne mora imati mnogo veze sa pravom istinom.

Zato treba biti oprezan. I otvoren za nova saznanja i poglede.

bojmen je napisao:
bas sam nedavno citao neke stvari gdje je izmedju ostalog i ta "nauka" dotaknuta.. bas inspirativno, te stvari su nazvane satanizmom

Pa ako su tako proglašene ne znači da to jesu. Neko je na ovom forumu sličnim apetitima proglašavao i vladiku Nikolaja pa mu ja nisam vjerovao jer sam sam čitao vladiku Nikolaja i sam donio neki sud o njemu. A taj ko neke stvari poglašava satanističkim, da li ih tako proglašava jer ih ne razumije? Ili je u pitanju ono "to nije u našim knjigama pa je to satanističko, a samo ono u našim knjigama je Božije"?

bojmen je napisao:
to nije za zezanje i mnoga ljudska saznanja po pitanju odnosa i magnetnih interakcija u okviru organizma su nedovoljna

Slažem se.
Mislim da su ljudska saznanja u svim oblastima još uvijek samo mali trunčić.
Neko reče da su naša sveukupna saznanja o našoj galaksiji i svemu u njoj (dakle i Zemlji i svim njenim pojavama, naukama i ostalo) kao kad bi izdvojio jednu kap i izmjerio koji ona čini procenat u odnosu na sveukupnu vodenu površinu na Zemlji, pa kad bi onda izdvojio taj procenat vode iz te jedne kapi, e toliko mi znamo.
Vječnost će biti zanimljiva :D

bojmen je napisao:
da bi se stekao kompletan i cjelovit uvid potrebno je pojesti mnogo vreca pasulja, kuruze i zobi

Potrebno je imati spoznaje i dublje uvide. Ali kad su ljudi skloni da duhovne spoznaje ismijavaju onda nauka mora da odradi stvar pa da se i sama (u ovom slučaju preko psihologa i drugih) uhvati u koštac sa argumentima u korist reinkarnacije, teleportacije i drugog. Ali slava će ipak pripasti duhovnim učenjima koji su o tim stvarima govorili vijekovima i milenujumima prije nauke.

Vrijeme će pokazati. Nema razloga za zabrinutost.

Bebish je napisao:
Prijateljica Norvezanka mi je pricala kako oni stalno vise po solarijumima, jer je sunceva svjetlost neophodna za dobro raspolozenje

Solarijumi im ne mogu adekvatno zamijeniti sunce. A mislim da se solarijumi od strane nekih i ne preporučuju jer su štetni.

Gledam ovaj Utopijin potpis

"Fuck logic, sweet intuition"

Jel' ti to ideš u duhovnjake? :)

Kao što Hali Beri u "Gotici" reče - logika je precijenjena

"One day it will all make sense"
Baš tako.

P.S.
mislim da se piše "learned" i "sence"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 07:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
Mislim da svjetlost dosta utice na psihu. Koliko znam, u Svedskoj je najveca rata samoubijstava zbog depresije. Naucnici u Svedskoj su ustanovili da se broj konstantno dize zimi kad je koliko je poznato vise od pola dana mrak.
Ja zimi, obavezno posjecujem solarijum, jednostavno treba mi svjetlosti i onaj topli zrak. Dal to ima veze..? :roll: vjerovatno ima..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 08:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

pronašao sam ovo na drugom forumu

Citiraj:
Nervni sistem osciluje u skladu sa zemljinim magnetnim poljem.
Manipulacijom nekih od ovih parametara narusava se harmonija
opsteg sistema

Citiraj:
u pitanju su 'brain waves' koji su jako podlozni uticajima mikrotalasnih zracenja, a koja opet rezultiraju iz nebrojeno mnogo procesa, mahom vezanih za nevidljivu dimenziju svemira koju nova americka sonda treba da ispita...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prvo oko onog pravopisa i engleskog, learn learnt learnt (nepravilan glagol), a sense-smisao, sence-nije mi se dalo traziti u recniku hehe :D

Sve je ovo zanimljivo sto ste izneli, ali posebno mi se dopalo sto je Bojmen rekao oko mesanja itd.
Bas sam i tu opciju zaboravio, na sudare energija. Ali opet zasto se preko zime ne ide na mature, ne upisuju faksovi itd. , ocigledno je u nama (ljudima sadasnjice) ostalo mnogo prastarih obicaja i instinkta. Ocigledno se sad smatra da prolece i leto predstavljaju progresiju energije, a jesen i zima regresiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
Ocigledno se sad smatra da prolece i leto predstavljaju progresiju energije, a jesen i zima regresiju

Okultisti i mistici znaju za to već vijekovima. Pokušaću objasniti jer me je ovo što je rekao Utopija podsjetilo na nešto. Okultisti kažu da je svaka stvar stvorena putem dejstva elemenata kojih ima četiri (vatra, voda, vazduh, zemlja) a tu je i peti element - duh. Sve se može vezati za elemente, recimo tijelo - zemlja, krv - voda, dah - vazduh, tjelesna toplota - vatra. Ili vezano za tri tzv. "majčinska slova" hebrejskog alfabeta: grudi - vazduh, želudac - voda, glava - vatra. U Jungovim spekulacijama ova četiri elementa se vežu ovako:

osjeti - zemlja
osjećanja - voda
misao - vazduh
intuicija - vatra

Ili vezano za četiri životinje koje čine mističnu sfingu, četiri životinje koje se pominju u Svetom Pismu kao četiri različita lica iste životinje:

zemlja - bik (vezani smo za materijalno)
voda - čovjek (vezani smo za psihu)
vatra - lav (težimo nečemu višem...)
orao - vazduh (...to i ostvarujemo)

U litaraturi tog tipa se mogu pronaći ovakve tabele koje vežu nizove pojmova. Tako da se može pronaći da se elementi vezuju i za godišnja doba (o čemu se ovde na temi i priča)

vatra - ljeto
voda - jesen
vazduh - proljeće
zima - zemlja

Ove veze mogu ići u nedogled. Elementi se vežu i za horoskopske znake, čula, dijelove dana, arhanđele...

Evo nekih veza

vatra - ljeto - podne - svjetlost - Mihael -...
voda - jesen - sumrak - ljubav - Gabriel -...
vazduh - proljeće - zora - život - Rafael -...
zima - zemlja - noć - učenje - Uriel -...

I kad se razmisli vidi se da ove date paralele imaju smisla.

Ono što nas ovde interesuje je

vatra - ljeto
voda - jesen
vazduh - proljeće
zima - zemlja

Mnogi su primjetili da su zimi i u jesen pasivniji nego u proljeće i ljeto, da se više radi i više posla započinje na proljeće i ljeto nego na jesen i zimu. To je davno objašnjeno preko elemenata.

Vatra (ljeto), za ovaj elemenat stoji da je on aktivni pokretač, inicijator. Po svojim karatkeristikama to je pozitivan, dimičan i aktivan element. Vatra kao simbol oličava moć, snagu, energiju, kretanje, toplotu i svjetlost. Vatra je početak stvaranja, veže se za oca kao aktivnog začetnika porodice, u Postanju (Svetom Pismu) na samom početku stoji: "neka bude svjetlost" a svjetlost se vezuje za vatru. U psihološkom smislu vatra oličava čovjekove osobine kao što su volja, akcija i intuicija.

Voda (jesen) je suprotnost vatre, predstavlja drugi vid ispoljavanja energije. Voda je pasivan i negativan princip. Voda kao element, u simboličnom smislu, predstavlja ženski princip, univerzalnu matericu, plodnost, prima energiju. Voda predstavlja majku u terminima ljudske porodice. U psihološkom smislu voda se odnosi na emocije.

Vazduh (proljeće) predstavlja treći vid ispoljavanja energije, sjedinjavanjem oca i majke, vatre i vode, energije i oblika, akcije i reakcije. Vazduh se vezuje za pojmove: životvornost, duh, pokretljivost. Vazduh u terminima porodice predstavlja sina, koji nasljeđuje svojstva roditelja ali razvija i samosvjesnu ličnost. On je više od zbira njihovih osobina. U psihološkom smislu vazduh predstavlja mentalne procese, intelekt i um.

Zemlja (zima) oličava sva tri navedena ispoljavanja božanske energije u jedinstvu. Predstavlja kći i predstavlja začetnika nove porodice kojom započinje novi ciklus. Karakteristike zemlje su tvrdoća, gustina, plodnost. U psihološkom smislu zemlja predstavlja fizičko tijelo i čula.

Dakle u terminima ove teme:

Ljeto se vezuje za elemenat vatre koji je aktivan, dinamičan, oličava energiju, kretanje.
Proljeće se vezuje za elemenat vazduh koji predstavlja živost, životvornost, duh, pokretljivost. A to je ono o čemu su neki ovde pisali, da ih proljeće i ljeto čine aktivnijima dok ih zima i jesen čine pasivnijima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Kad je rijec o posmatranju okoline i dozivljavanju misticnih osjecaja, glavni, odgovorni i jedini zasluzni krivac jeste percepcija. Istina je da u proljecnim danima ima mnogo vise sadrzaja nego zimskim i kisnim. Moje polje dejstvovanja je upuceno u smjeru kako opazanje uciniti kvalitetnijim, intezivnijim...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]