banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 02:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2003, 14:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jan 2003, 14:51
Sta? Religija? Neka bolest? Okolina? ...zivot??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 20:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Pitanje je ,prije svega>>>sta znaci biti mentalno zdrav?Sta znaci biti normalan?Ni jedna definicija u psihologiji ni u medicini nije dala tacnu definiciju za to sta znaci "ludilo"..Sta znaci biti normalan?Neko ko se ponasa u skladu s okolinom?Neko ko se ponasa u skladu s vecinom?Kod nas je lud neko ko je umjetnik...cim imas drugaciju viziju zivota, stil odjevanja,lud si...
Antipsihijatrija zagovara tezu o tome da "ludilo" zapravo ne postoji.Postoji samo reakcija pojedinca na drustvo koje ga pritisce i koje mu ne da da se samoaktualizuje.
Ali to je posebna tema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Može li se čuti malo više o toj antipsihijatriji? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 22:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Zdrav ljudski mozak je jos jedna velika misterija, mnogo mnogo detalja je jos nejasno, a tek onda dusevno bolestan......
Mislim da kod nas psihijatri/psiholizi imaju/ce imati,pune ruke posla, s obzirom sta sve prezivljavamo...

Ovaj najnoviji dogadjaj u Srbinju koji se desio ovog dana,je jos jedan dokaz svega toga. Covjek je konopcem zadavio zenu i kcerku, a sina golim rukama udavio, a potom skocio sa mosta u Drinu. :o :o
Tragedija uzasna!

Puno puno mladih je danas smjesteno na Psihijatrojskoj klinici u BL, dosta ih je tamo zbog problema sa narkomanijom, alkolizmom ili pak pravim psihijatrijskim dijagnozama.

Teske traume iz djetinjstva, zlostavljanja, delikti,smrtni slucajevi u porodici, poslovne propasti, ljubavni krahovi,i kod nas prezivljene ratne traume.....sve su to moguci razlozi dusevnih poremecaja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 22:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Rosy je napisao:
Covjek je konopcem zadavio zenu i kcerku, a sina golim rukama udavio, a potom skocio sa mosta u Drinu. :o :o

Nemoj zezati :o :o

Citiraj:
Puno puno mladih je danas smjesteno na Psihijatrojskoj klinici u BL, dosta ih je tamo zbog problema sa narkomanijom, alkolizmom ili pak pravim psihijatrijskim dijagnozama

Čak i onih koji su imali prosvjetljenje, mada im naravno neće napraviti takvu dijagnozu. Inače se uči da je duhovno prosvjetljenje u svakom pogledu super stvar, i to vrlo poželjna, a ne zna se da ga mogu imati i osobe koje nisu spremne za prosvjetljenje. Rezultat je kao kad pustite prejaku struju kroz neki elektronki element - on pregori. Tako je neka djevojka iz Banjaluke, iz centra, sa Bulevara, prije niza godina ima prosvjetljenje i završila "preko Vrbasa". Kako sam čuo ono što je mnoge čudilo je to da kad ona izađe napolje u dvorište životinje se okupe oko nje, ptice sleću na nju i oko nje. Jer je prosvijetljna. Ali nije bila baš spremna. I to ako sam dobro shvatio kod nje nije ni bilo problem samo prosvjetljenje već to što je nakon toga drugi nisu mogli shvatiti, bila im je...čudna. To je onda na nju loše uticalo pa je možda zbog toga "pukla". Čuo sam a i vjerujem da u psihijatrijskim ustanovama ima ljudi koji su doživjeli prosvjetljenja za šta nisu bili baš spremni pa ih smjeste na liječenje...iako su oni na mnogo višem nivou od onih koji ih liječe...a smatraju ih za lude.

Ovo pišem prvenstveno za kati, delfinku i druge koji studiraju ili će studirati za psihijatra ili psihologa, da saznaju nešto što ih ne uče na fakultetu i da budu oprezni od proglašavanja dugih za lude, bolesne.

A ima i osoba koje imaju vizije, čuju glasove i slično. Ne kažem da među takvima nema i onih sa nekim poremećajima ali ima onih koji stvarno imaju kontakt sa Nebeskim Silama. Evo npr. Jefto, legenda grada Banjaluke, onaj čiko koji se zimi kupa u Vrbasu i koji voli Kastel. On je prije rata kako sam čuo imao viziju raspada SFRJ, vidio je tenkove u viziji i šta ti ja znam. Onda je vikao nešto u fazonu "ljudi nedajte Jugoslaviju...". I smjeste ga na "liječenje", valjda preko Vrbasa. I šta bi? Bi raspad Jugoslavije. Jefto ispade pametan a oni koji su ga "liječili" ispadoše glupi :) A takvih slučajeva je jako mnogo. I to baš zato što psiholozi i psihijatri ne znaju definicije "ludog" i "normalnog". Ako ovako nastave još dugo neće ni znati.

I zato oprez kad vam neko dođe i kaže da ima vizije i da čuje glasove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 10:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
Jedan nacin i dosta jeftin da covjek poludi bi bila nesvjesna reaktivnost na spoljne nadrazaje - okolinu. Zajednicki naziv tome je mehanicnost i mehanizmi. Da prevedem: npr roditelj ti je dok si bio klinac stalno govorio da si glup, i sada dok si odrastao i formirana licnost neki prijatelj ti u sali moze reci kako si glup i automatski ces pobjesneti. U sebi si stvorio odredjeni program (mehanizam) koji ti omogucuje da se determinisano ponasas i razlogno (npr. zbog religije, okoline, nekih bolesti, ... zivot) izbjegavas vidjenje starnosti. Naravno suprotno tome (mozes vec i da pretpostavis) osvjescavanje i ukidanje mehanizama ti omogucuje da ozdravis.
Druge nacine nisam isprobao, pa ne znam za njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2003, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
zene...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2003, 22:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Prisilne misli, nesanica, depresija, tjeskoba...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2003, 18:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Dec 2002, 22:16
Ja bih samo razjasnila da prisilne misli nisu uzrok, nego posljedica, ali necu reci ludila (ja licno mislim da je uopste termin "ludilo" jako diskutabilan)
Sa ljudima koji imaju prisilne misli radi se dosta na tome da oni sami nauce da ih identifikuju da bi sprijecili posljedice koje one izazivaju.
To znaci da se i one mogu kontrolisati!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2003, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik

kati je napisao:
Ja bih samo razjasnila da prisilne misli nisu uzrok, nego posljedica, ali necu reci ludila (ja licno mislim da je uopste termin "ludilo" jako diskutabilan)
Sa ljudima koji imaju prisilne misli radi se dosta na tome da oni sami nauce da ih identifikuju da bi sprijecili posljedice koje one izazivaju.
To znaci da se i one mogu kontrolisati!

Super...Da, obicno se prislne misli javljaju kada sam pod vecim stresom, ali sto se tice kontrole, sve je to lijepo, ali kada imas nametnutu misao da skocis kroz prozor i podjes da to uradis, sasvim svjestan, ali nemocan da se odupres...Uh! NO nisam ja jos luda....Citala sam dosta o sizofreniji i po onome, ja cu vjerovatno da obolim od sizofrenije poslije 25. godine, stoga imam jos vremena... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2003, 12:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
A da li prisilne misli imaju ikakve veze sa mehanizmima koje sam gore spomenuo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2003, 19:19 
Pripravnik
Pripravnik

gumica je napisao:
A da li prisilne misli imaju ikakve veze sa mehanizmima koje sam gore spomenuo?

Pa ne bas... Mozda u smislu da su prisilne misli alarmni signali, ali oni nisu odbrambeni mehanizmi, bar ja tako mislim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2003, 12:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
pritisak i to sve vrste

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2003, 14:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
kad covjek pusti da emocije nadvladaju razum, naravno emocije koje je tesko kontrolisati.
nase zamisljeno i stvarno "ja" ako se ne podudaraju moze doci do konflikta i ako te konflikte ne znamo savladati onda dolazi do toga da se covjek lose osjeca kako psihicki tako i fizicki.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2003, 18:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Mar 2003, 17:27
mislim da na pojavu "ludila" najvise uticaja imaju stvari koje se namecu pojedincu.. ukljucujuci i "beznacajnih" male traume iz detinjstva, a narocito uticaj okoline ... mene su proglasavali ludim, zato sto sam bio drugaciji pogotovo zbog toga sto su me interesovale neke druge stvari, to je je doticalo dok nisam shvatio da je problem u tome sto nisam u pravom drustvu
da li vas najvise pogadjaju stvari koje drugi ljudi uopste ne primecuju? nrp. kad neko provali glupost koja mu izgleda sasvim "normalno"..
i koliko ste uopste sposobni da uticete na ponasanje svojih prijatelja?

sta mislite, koliko religija utice na sam proces razmisljanja, s obzirom na to da mnoge religije, sekte idr. ovde prisutne namecu srogu ideologiju o necemu nedodirljivom i svetom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2003, 06:48 
човјек полуди кад год се одвоји од бога свјесно или не, јер бог је нормала и мјерило човјецје за исправност путева и живота

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2003, 08:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Covek "poludi" od razocarenja.
Religija utice tako sto sputava coveka, ali ovo se odnosi samo na slepe vernike, koje veruju u boga kojeg im "namece" njegova religija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2003, 09:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Lithium je napisao:
odupres...Uh! NO nisam ja jos luda....Citala sam dosta o sizofreniji i po onome, ja cu vjerovatno da obolim od sizofrenije poslije 25. godine, stoga imam jos vremena... 8)

E sad ces ti reci da sam glooopa i ostsalo..ali..
Izvini mozes mi samo blize pojasniti sta je sizofrenija,nisam sigurna tacno sta je... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 20:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Уф ја већ и заборавио да сам ја ову тему поставио, :-) Па ето, баш сте се сви фино изјаснили... али и ја вјерујем у ону теорију о женама као узроку (мушког) лудила :-)

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2003, 23:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2003, 23:03
nemojmo zaboraviti i bioloske faktore..(genetske, upotreba opasnih/otrovnih supstanci, ozljede/ostecenja na nervnom tkivu.......)
a sto se psihosocijalnih tice ima ih naravno mnogo.. i previse da bi ih neko od nas mogao nabrojati, jer svaka individa reaguje pojedinacno na vanjske stimule..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]