banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 12:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zašto ljudi lažu?
PostPoslato: 06 Jul 2003, 08:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Feb 2003, 12:57
postoji li opravdanje za laz,da li je to navika ili je to genetski,jer imamo u ranom periodu zivota za primjer malo dijete koje pitamo da li se upishalo ili usralo a ono odmahne glavom a mi osjetimo miris i to je to,poslije toga slijedi osmijeh i u startu imamo laz koju smo dopustili/oprostili i tako to dijete prihvaca,pa onda kroz odrastanje mali milijon slichnih malih lazi koje takodje oprashtamo i onda nas pogodi neka velika laz i onda smo u shoku kako sad to,da li svi lazemo,volimo li da lazemo,kako se osjecamo kada nam neko slaze,da li laz moze da bude zabavna i otkuda ta potreba da chovjek laze drugima a nekad i samom sebi,da li laz sastavni dio zivota

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2003, 16:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Samo pametna djeca lazu. Djeca koja su gluplja (previse oholo bi bilo reci glupa) govore istinu i iskljucivo istinu. Uopste nije problem da li ti lazes druge (nije problem za tebe u nekom smislu introspekcije), problem je da li lazes sebe. To je nekakva samoobmana, hipnotizam, pranje mozga. Kad te neka velika laz pogodi, tada to mozes samo slaviti jer si primjetio laz i jer primjecujes da si sebe obmanjivao svo ovo vrijeme. Npr, ukoliko si nekada nekome rekao: razocarao sam se u tebe, a ti istom brzinom pitaj sebe a sto sam ti uopste vjerovao. Kad naidjes na taj odgovor a ti opet neko kontra pitanje postavi, . . . i tako dok ne primjetis zasto ti lazes!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2003, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Zato sto se
1. Boje
2. Stide
3. Ne znaju
4. Znaju: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2003, 19:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 23:21
Ljudi se medjusobno varaju, lazu jedni drugima u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirno pretvorljivim udvaranjem, a to im cesto posteno ljudski izgleda nerazmjerno hrabrije, nego da jedni drugima kazu golu istinu.-covjek je sve rekao-KRLEZA :P :wink: .

Slazem se sa frozen, mislim da se ljudi boje da kazu istinu, tj. reakcije koja nakon iskazivanja dolazi i misle ako istinu bar na tren odloze da ce im biti lakse, a toga nisu ni svijesni, jer gomilanjem lazi i zavaravanjem drugih a nesvjesno i sebe uvaljuju se samo u vece probleme!
Ali ima i onih "patoloskih" lazova, koji to rade cisto iz navike, (poznajem par takvih), koji dnevno moraju bar nesto slagati , ko zna radi cega, valjda im je gust, a pri tome zanaju da su provaljeni, a ipak nastavljaju po svome! :P :wink:
Cudno je to sve, ima nas svakakvih :oops: , ali jedno znam-DA MRZIM LAZ i da ju nikako ne opravdavam. Bolje istina kakva - takva, nego laz koja ce te kasnije boljeti mnogo vise nego istina, koju si mogao saznati ranije! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2003, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onaj koji kaze da uvijek voli da cuje istinu, ma kakva bila,
'malkice lagi'. :D
Ljudi su poznati po tome, bolje lijepa laz nego ruzna istina, a naravno
za lijepu laz i lijep flaster.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2003, 12:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Feb 2003, 12:57
da li zato shto istina boli, ljudu lazu kako ne bi drugima nanosili bol ili :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2003, 13:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Ima mnogo razloga...Po potrebi. :roll: Imas male lazi-to su neke bezze lazi radi glupiranja i sl.To je ok.Ali lazi da bi nekoga obmanuo i prevario,iskoristio i sta ti ja znam ne podnosim..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2003, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
u lazi su kratke noge :drinking: :drinking: :drinking:

zasto lazem...? hm...zanimljivo pitanjce. vjerovatno da nekome predstavim nesto u ljepsem svjetlu, nego sto je u stvarnosti, da mu zamazem oci nekom sustom suprotnoscu nego sto je inace, da bi se taj neko bolje osjecao. svakome pricinjava zadovoljstvo kad zadovolji nekoga. pretpostavljam da je to to, mada takodje tvrdim da je ovo dosta kompleksno pitanje za koje treba dosta dodatne analize, za koju trenutno nemam ni vremena ni zivaca. drugi put...

pozdrav! :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2003, 10:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Svi mi ponekad(ili malo vishe"ponekad)" lazemo i sebe i druge.Laz je odbrana od istine koja moze biti surova i bolna,manje vise.I zato ta laz ,u takvoj situaciji ne boli.Ali da li zaboli istina kad saznamo za laz?
Pitanje je kakva je laz sama po sebi?Da li je cisto iskrivljenje stvarnosti,da se malo uljepsa,pa dodamo nesto svoje u prici kako bi ispala zanimmljivija ,a u stvari slazemo dosta?Tacnije slazemo,ali u tom slucaju ,mi izmislimo,dodamo nesto...pa prica "kako nam se to i to desilo" postane usminkana,nadodata uljepsana>lazima.Iako grubo zvuci ovo>lazima.
Mislim da kako god okrenemo ,lazi su odbrane.
Branimo se sami sebe od necega u lazima,lazemo druge,mozda braneci i njih od samih nas ili od neceg loseg sto im mozda slijedi ili sto se desilo ,pa ne znaju.
A postoji i patoloska laz.To vec prelazi okvire tako receno "normalnog" i tad je rijec o simptomima nekih poremecaja u licnosti,ili simptom jednogsindroma poremecaja prilagodjavanja licnosti.
Sjetimo se samo djece od 3-4 godine,koja lazu.Ona nisu svjesna da lazu,ni ne znaju za pojam LAZ.Ali ,zato su ona tako slatka i u tim lazima,i tako postoje ljudi kojima ne mozemo toliko zamjeriti sitne lazi,jer to izvode kao djeca.Gotovo naivno,ne zeleci da povrijede druge.
Ali postoji i ona smiljena ,manipulatorska laz.Krenimo od radnog mjesta ,pa nadalje,do drzavnog vrha i politike.Tamo svi lazu,jer lazima ostaju na pozicijama na kojima jesu ili dolaze naknadno.Tu je laz sredstvo.
I ko kaze da nikad ne laze,vara se.I opet dodjemo do toga da taj isti laze sam sebe da ne laze.Opet dodjemo do "odbrane."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2003, 16:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Ljudi ponekad lazu samo da bi imali nesto za pricu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2003, 23:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
ma nekad je mnogo lakse slagati
a mnogi malo izvrcu istinu,pa bolja prica
postane laz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2003, 16:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Od ogromnog je znacaja uviditi koliko su rijeci varljive, i koliko se covjek moze na rijeci osloniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2003, 04:44 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Avg 2003, 04:24
Ljudi najcesce lazu zato sto se plase istine i ne zale da je priznaju kao dio stvarnosti vec pokusavaju da kreiraju sopstvenu stvarnost u kojoj pronalaze opravdanja za licne poraze.Jedna laz obicno nikad nije i jedina ,od jedne lazi ka patoloskom lazovu.Bolest...i tu vec nije ni vazno
sta je istina ,a sta ne-tu vise ne postoji ni stvarnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 21:03 
Кад би људи само знали шта губе сваком лажи,
саме себе и Бога

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2003, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U pjesmi "To Live Is To Die" (Metallica) kaže:

When a Man Lies He Murders
Some Part of the World

"Kad čovjek laže (time) ubija neke dijelove ovog Svijeta"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2003, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To znaci da je svijet vec odavno mrtav
i to sa hiperinflacijom. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2003, 22:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
:D :D :D
tacno tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
lazu zato sto je istina cesto previse dosadna

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2003, 02:20 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2003, 01:59
CHLAN je napisao:
postoji li opravdanje za laz,da li je to navika ili je to genetski,jer imamo u ranom periodu zivota za primjer malo dijete koje pitamo da li se upishalo ili usralo a ono odmahne glavom a mi osjetimo miris i to je to,poslije toga slijedi osmijeh i u startu imamo laz koju smo dopustili/oprostili i tako to dijete prihvaca,pa onda kroz odrastanje mali milijon slichnih malih lazi koje takodje oprashtamo i onda nas pogodi neka velika laz i onda smo u shoku kako sad to,da li svi lazemo,volimo li da lazemo,kako se osjecamo kada nam neko slaze,da li laz moze da bude zabavna i otkuda ta potreba da chovjek laze drugima a nekad i samom sebi,da li laz sastavni dio zivota
Zavisi koja je laz u pitanju ! Kada su po sredi bespotrebne, ulepsavajuce lazi, onda po pravilu ta osoba ima problem sa samopouzdanjem... Kada su to 'crne' lazi, onda ta osoba ima jasno zacrtane ciljeve i dobro razvijene manipulatororske sposobnosti. U princpu su ljudi pravdoljubivi, mislim ipak je lakshe govoriti istinu nego naprezati se oko 'ushushkavanja' lazi u stvarnost. Ovo je mnogo siroka tema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 01:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rebbecka: kada bi birao na listi nekoga koga mrzim - to bi bila ti - zahtjevas puno od covjeka.... (ps. nemam dovoljno energije da mrzim tako da bi nasa veza bila platonska :D :D )

lolla: ne znam sta sa ljudima koji imaju manipulatorske sposobnosti: mogu da ih mrzim i da ih postujem u isto vrijeme. Da su sposobni - jesu naspram mase nesposobnih nesvjesnih manipulatora. Bar znaju.

rio: postovanje iz straha je blisko mrznji - samo te - postovanje - odvaja od mrznje. Rekao si mi negdje da me nisi razumio u vezi djevojke koja ima vise momaka (i po mom kontu je slobodnija od drugih)....
te da te je u trenutku (ti sam sebe) oslobodila od necega.
istina za nekoga je laz ili neprihvatanje za tebe... ti sudis na
klimavim nogama

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]