banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 12:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2003, 12:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
Da li su SVE misli prisilne, odnosno da li mislimo sto nam se namece u zivotnom radu? Ili ima misli koje su bezuslovne o onome o cemu se misli? Molim da svaku tvrdnju potkrijepite primjerima, apstrakcije se ne uzimaju u obzir, he he he.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2003, 15:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
E to i mene zanima. Može li čovjek da razmišlja i donosi sud o nečemu bez ikakvih spoljnih uticaja (iskustva, osjećanja, naučenog i sl.)? :roll: Teško pitanje... Bar bi trebalo da čovjek teži tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2003, 21:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Gumice, sasvim si u pogresnom pravcu... Kao prvo, prisilne misli su vrsta psihickog poremecaja i ne mogu se upotrebljavati na nacin na koji ti to radis...I kao drugo, tvoja tema je zanimljiva,a li msilim da treba da promijenis naziv odnosno termin...
Da, mozemo da govorimo o utjecaju spoljnih faktora na nase misli, ali dok je to psiholoski definirano normalno rasudjivanje onda prisline misli nisu pravi termin za ono sto zeli da kazes...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2003, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Eeee,nist' ako ne moze sa apstrakcijom.... :painting:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2003, 17:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
Lithium: u pravu si, ali ne znam ni sam kako bih se drugacije izrazio (odnosno odrazio, ha ha ha). A sto se tice apstrakcija, ma salim se naravno, samo vi pisite sto znate, ko zeli ucice, ostali mogu da uzivaju. Cini mi se da postoje dvije krajnosti: tupost i hiperakcija misli. Kad ono jos i PRISILNE MISLI, fuck. Samo da sve bude komplikovano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2003, 18:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Mar 2003, 17:27
[quote="Not now, John!"]E to i mene zanima. Može li čovjek da razmišlja i donosi sud o nečemu bez ikakvih spoljnih uticaja (iskustva, osjećanja, naučenog i sl.)? :roll: Teško pitanje... Bar bi trebalo da čovjek teži tome.[/quote]

kako bi neko uopste mogao da razumno (logicki) razmilslja bez "premisa" tj. bez iskustava, osecanja itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2003, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Nadam se da nisam promasila temu...
Prema onome kako sam je ja shvatila moj stav je...

Nisu sve misli i sudovi o necemu prisilni/nametnuti/nauceni.

U sustini sistem ucenja i 'nametanja' (mozda je bolje reci 'upijanja') tudjeg misljenja nam pomaze u vecini slucajeva,mada nas nekada navede na pogresan put.

Npr. beba.
Nema iskustvo od ranije prema nekim stvarima da bi neku novu pojavu ili nesto definisala uz pomoc prethodnog iskustva...
Nije sposobna za komunikaciju da bi joj roditelji nametnuli sud o tome.Mada,naravno,beba registruje izraze lica roditelja prema necemu i njihove pozitivne ili negativne reakcije.
Ali eto,ta beba ce neku zamjensku djeciju hranu (u slucaju da majka ne moze iz bilo kog razloga da je doji) probati i odbaciti.
Donijece svoj sud da joj se ne svidja!
Dakle nije probala druge hrane da zna kakve su i u cemu se razlikuju - nema uticaja prethodnog iskustva.
Roditelji (tj. okruzenje) vjerovatno zele da djetetu uz pomoc osmjeha i grimasa pokazu kako je ta hrana divna i kako ce bebi sve biti divno nakon sto je popapa,ali na bebicu to nece djelovati - jer toj se bebi ta hrana ne svidja!
Kad joj roditelji donesu neku drugu hranu - i bebi se svidi,ona ce jesti!
To je sud bebe na koju niko nije uticao,njen sud.

Ali mislim da je 'ucenje' pozitivno (uglavnom).
Jer kad bi svaku novu pojavu,bilo sta sto nam je novo,izucavali i prosudjivali o tome bez upletanja prethodnih iskustava o slicnome,put ucenja bi bio dug,jako dug.Ne bi spoznali dosta toga.
Ovako nam treba manje vremena da donesemo sud o necemu,kad vec imamo svoje sudove o necem slicnom koji nam u tome pomazu.
Dalje,stariji prenose dio naucenog,dio svojih iskustava i misljenja i na nas - ne kroz nametanje,mi jednostavno nesvjesno upijamo saznanja nase okoline,jos u danima kada toga nismo ni svjesni.
Dakle to nam pomaze da ne krecemo uvijek od nule.

Mada,ponekad,donoseci sud o necemu na osnovu onog iskustvenog,vec prosudjenog - mozemo zabasati na krivi put.Moze nas to prethodno iskustvo odvesti na krivi put,mozemo tako iduci previdjeti neke druge bitne stvari i karakteristike.

Nadam se da nisam promasila temu i unaprijed se izvinjavam ako jesam. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 13:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jul 2003, 09:09
Aktivnost je nemoguca u APSOLUTNO ISTOM. Za bilo koju aktivnost neophodna je razlika ili interakcija razlika. Jedino se na taj nacin moze ostvariti promena, koja je sustina aktivnosti. Isto se odnosi i na aktivnost svesti ljudi ili njihovu svesnost. SUBJEKTIVNA SVEST ljudi se moze aktivirati tek onda kada postoji njena razlika, dakle OBJEKTIVNA SVEST.
Unutar svesti ljudi takodje postoje razlike koje se nalaze u interakciji. Da je tako vidi se po reakciji ljudi na nadrazaj iz okoline, gde se u ljudima javlja sukob razlicitih zelja, nagona ili potreba. Ko zeli moze da pogleda sledeci link:
http://people.mail2me.com.au/~penelopa/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2004, 09:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
sofija je napisao:
http://people.mail2me.com.au/~penelopa/

Zanimljivo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po