Nadam se da nisam promasila temu...
Prema onome kako sam je ja shvatila moj stav je...
Nisu sve misli i sudovi o necemu prisilni/nametnuti/nauceni.
U sustini sistem ucenja i 'nametanja' (mozda je bolje reci 'upijanja') tudjeg misljenja nam pomaze u vecini slucajeva,mada nas nekada navede na pogresan put.
Npr. beba.
Nema iskustvo od ranije prema nekim stvarima da bi neku novu pojavu ili nesto definisala uz pomoc prethodnog iskustva...
Nije sposobna za komunikaciju da bi joj roditelji nametnuli sud o tome.Mada,naravno,beba registruje izraze lica roditelja prema necemu i njihove pozitivne ili negativne reakcije.
Ali eto,ta beba ce neku zamjensku djeciju hranu (u slucaju da majka ne moze iz bilo kog razloga da je doji) probati i odbaciti.
Donijece svoj sud da joj se ne svidja!
Dakle nije probala druge hrane da zna kakve su i u cemu se razlikuju - nema uticaja prethodnog iskustva.
Roditelji (tj. okruzenje) vjerovatno zele da djetetu uz pomoc osmjeha i grimasa pokazu kako je ta hrana divna i kako ce bebi sve biti divno nakon sto je popapa,ali na bebicu to nece djelovati - jer toj se bebi ta hrana ne svidja!
Kad joj roditelji donesu neku drugu hranu - i bebi se svidi,ona ce jesti!
To je sud bebe na koju niko nije uticao,njen sud.
Ali mislim da je 'ucenje' pozitivno (uglavnom).
Jer kad bi svaku novu pojavu,bilo sta sto nam je novo,izucavali i prosudjivali o tome bez upletanja prethodnih iskustava o slicnome,put ucenja bi bio dug,jako dug.Ne bi spoznali dosta toga.
Ovako nam treba manje vremena da donesemo sud o necemu,kad vec imamo svoje sudove o necem slicnom koji nam u tome pomazu.
Dalje,stariji prenose dio naucenog,dio svojih iskustava i misljenja i na nas - ne kroz nametanje,mi jednostavno nesvjesno upijamo saznanja nase okoline,jos u danima kada toga nismo ni svjesni.
Dakle to nam pomaze da ne krecemo uvijek od nule.
Mada,ponekad,donoseci sud o necemu na osnovu onog iskustvenog,vec prosudjenog - mozemo zabasati na krivi put.Moze nas to prethodno iskustvo odvesti na krivi put,mozemo tako iduci previdjeti neke druge bitne stvari i karakteristike.
Nadam se da nisam promasila temu i unaprijed se izvinjavam ako jesam.