banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 00:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jul 2007, 12:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2007, 22:37
Reče mi neko, dok sam kretao jutros na posao, da me je tražio neki frend.....malo po čaršiji i nađem ga u "Alf-u"........igra sedmice, njih trojica i jedna dobra mlada fish...........uto ciganjka: "Dajte koju marku pa ću da vam izgatam.....".......ovom jednom momku sa šljivom ispod oka od tuče, pododi: "Puhni u dlan".....puhnu....."imaš neki beleg ispod levog oka....."...raja za pet stolova navali da vidi sudbinu....za po sata ciganjka ode sa pedesetkom..........pogledah na gole noge studentkinje pobliže......kad svezana tanka crvena pređa oko članka............

Koliko smo sujevjerni? Zečija šapica i crna mačka....! Šta su "učini"? .....itd....itd....itd....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 08:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Nisam sujevjerna...i apsolutno ne vjerujem u te stvarcice, zeko, sapa itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
grrrr.. :evil: ..ja sam borac protiv sujevjerja....nevjerovatno me iritira....grrr
ljudi se toliko udube u te gluposti da se po cijeli dan bedace ako sanjaju nesto lose,pricaju sa baksuzom,razbiju ogledalo,vide crnu macku i ostale fore....sta sve ljudski strah nece stvoriti :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
E pa ja isto nisam sujevjerna, al isto smo veče sestra i ja sanjale da ginemo u avionu.... Ja znam zašto sam ja sanjala avion, al zašto i ona isto veče?! :evil:
Brrrr.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ja sam znala dok sam bila mladja imati tako neke fazone... recimo, ne oblacim plavo na ispit jer sam nekako "provalila" da mi plava donosi nesrecu :lol:

Ili crveno, protiv uroka, pa makar samo gace bile crvene ;)

Ili, uvijek prvo lijevu carapu, pa onda desnu.. kad se oblacim

I jos milion slicnih gluposti

danas, medjutim nemam nikakav takav "ritual"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2007, 18:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
The Enemies of Reason, 1. dio - o praznovjerju.

Drugi dio za par dana...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
The Enemies of Reason, 1. dio - o praznovjerju.

Drugi dio za par dana...

Ajoj profesora, jest na "evidence" tripu. Koliko je puta ponovio "evidence."

Valjda misli da naucni eksperiment, sa svim dokazima, daje konacnu i potpunu istinu :lol:

Nadalje, mislim da praznovjerje moze imati i pozitivne efekte, za razliku od njega koji to kategoricki pobija i rigidno etiketira ljude koji vjeruju u to kao "prijetnju napretku covjecanstva". Generalno, ljudi sa prosirenom svijesti, to nikad ne rade. Sto, skolski i knjiski umovi dakako NISU. Vec striktno idu putanjom eksperimenta i dokaza.
Kako moze biti korisno. PA fino, na isti nacin na koji je stetno. Primjer/dokaz? :lol: Evo: osoba cuje od astrologa da ima super moci ili aspekte da te godine ostvari dobar posao/zaradu i to na nju utice na podsvjesnom/autosugestivnom planu, dadne izvjesno samopouzdanje i nadu i ona to i uradi, gotovo hipnoticki... Ako je bas vjerovala u to, moze se desiti. Ali, naravno za to nema dokaza :lol: Volim svoju porodicu, ali posto to ne mogu dokazati kontrolnom grupom i eksperimentom = ne volim je. Nidje veze :-?

Naucnik bira da vjeruje u eksperiment, neko drugi bira da vjeruje u paranormalno, tj. nedokazivo. Zasto bi jedan bio u pravu ( bilo koji),a drugi ne. Zato sto neko izabere da etiketira.

GLupost, svaka rigidnost i reklama ( u ovom slucaju nauke i naucnika) mi ide na zivce.

Svako ce za sebe odluciti u sta da vjeruje. Ne moze se to nikome "nametnuti."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 15:37 
Veteran
Veteran

Evo, baš sinoć mi je zet doveo rašljara u moj stan. Ajoj, majko...
I moj stari mu dao 50 KM...
I rašljar reče da se baš na mom krevetu ne smije spavati...

Kontam ja, možda sam zbog toga studirao 10 godina... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo, baš sinoć mi je zet doveo rašljara u moj stan. Ajoj, majko...
I moj stari mu dao 50 KM...
I rašljar reče da se baš na mom krevetu ne smije spavati...

Kontam ja, možda sam zbog toga studirao 10 godina... ;)

a sad skontaj ( i pusti da ti udje u podsvijest) da kad promijenis mjesto spavanja, moces zavrsiti fakulet ekspresno... pa vidi sta ce se dogoditi...

jedan citat profesore: prvo je rekao za one sujevjerno " it all sounds nice but it is like poetry" a onda ovo.. science = the poetry of life

i kao reason tj. razum je izgradio sve sto dosad covjecanstvo i civilizacija ima

hahaha

super on vjeruje u logiku. Ona i ima smisla. Ali samo onima koji vjeruju u nju. Isto vrijedi i za nelogiku, tj. haos.

Slazem se ja sa njim, tj. sve sto je naucno dokazano je islo sporo, ali je pruzalo dugorocne "rezultate" i dobrobobiti kao sto je penicilin, hirurgija. ali istovremeno se povecavao broj bolesti zbog ubrzanog zivota i tehnologije itd

Sve u svemu, mislim da je prilog JEDNOSTRAN, a time neobjektivan, shto se kosi s osnovnim principima progresa. ( za profu je iskljucivo nauka=progres). Za mene nije. Ima tu jos mnogo cega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
pa zar se ne uvodi sad taj zakon da nove zgrade moraju biti pregledane
nešto geo uticaji vode ovo ono zračenja

ne razumijem se u materiju ali znam da zakon uskoro stupa na snagu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 17:14 
Veteran
Veteran

XIX century je napisao:
Sve u svemu, mislim da je prilog JEDNOSTRAN, a time neobjektivan, shto se kosi s osnovnim principima progresa. ( za profu je iskljucivo nauka=progres). Za mene nije. Ima tu jos mnogo cega.

Mislim da nisi shvatila. Profa nije rekao da jedino nauka doprinosi napretku, nego da praznovjerje otežava napredak. Čini mi se da si film počela gledati sa unaprijed usvojenim zaključcima, pa si primjećivala samo ono što ti smeta.

Spomenula si ljubav. Ljubav nije sujevjerje. Naravno, ne možeš dokazati da nekog voliš. Ljubav svi osjećamo, prema nekome ili nečemu, ljubav je lako objašnjiva. Tvoja ljubav prema nekoj osobi je tvoj lični osjećaj i ti nikog drugog ne možeš natjerati (ili uvjeriti) da voli tu istu osobu. Ljubav se ne može testirati.

Međutim, svi ovi frikovi iz filma iznose tvrdnje koje se mogu testirati. I kada se podvrgnu testu pokaže se da tu nema ništa. Sigurno si primijetila da profa kaže: "ne znam da li se rašljama može otkriti voda i moguće je da tako nešto postoji, ali svaki put kad je neko od njih podvrgnut testu, pokazalo se da nisu pogodili ništa više od onoga što se očekuje od slučajnog pogađanja."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2007, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Mislim da nisi shvatila. Profa nije rekao da jedino nauka doprinosi napretku, nego da praznovjerje otežava napredak. Čini mi se da si film počela gledati sa unaprijed usvojenim zaključcima, pa si primjećivala samo ono što ti smeta.

Spomenula si ljubav. Ljubav nije sujevjerje. Naravno, ne možeš dokazati da nekog voliš. Ljubav svi osjećamo, prema nekome ili nečemu, ljubav je lako objašnjiva. Tvoja ljubav prema nekoj osobi je tvoj lični osjećaj i ti nikog drugog ne možeš natjerati (ili uvjeriti) da voli tu istu osobu. Ljubav se ne može testirati.

Međutim, svi ovi frikovi iz filma iznose tvrdnje koje se mogu testirati. I kada se podvrgnu testu pokaže se da tu nema ništa. Sigurno si primijetila da profa kaže: "ne znam da li se rašljama može otkriti voda i moguće je da tako nešto postoji, ali svaki put kad je neko od njih podvrgnut testu, pokazalo se da nisu pogodili ništa više od onoga što se očekuje od slučajnog pogađanja."

hej dzoni, nisam ja ni sa kakvim predubjedjenjem pocela ovo gledati. Nisam uostalom znala sta je na videu, dok nisam pocela gledati? otkud sam ja znala kakav si ti vieo poslao ( da li naginje na jednu ili drugu stranu).

Ma sve je to u redu. Ja nisam ni za jedne ni za druge

ali sto se tice ovakvi "materijala". Gledala sam jedne kako pljuju po psihologiji, isto traje tako sat vremena, sa sve objasnjenjima i dokazivanjima

Jesi ti ikad cuo za rijec marketing.. ili za metode ubjedjivanja putem medija

sad strucan i vjest komunikolog ce ti napraviti istu ovakvu pricu iz druge perspektive, sve argumentovano, slikom i zvukom... oces onda u nju povjerovati? hoces, ak to izaberes.

Ljubav nije sujevjerje? neko ce te ubijediti da jeste.. da tu nema nicega do nase maste.

Profa rece da je sujevjerje iluzija. A nauka nije iluzija?

Pa ak sam vjest diskutant, mogu ja reci sve i svasta. Pitanje je samo ko u sta VJERUJE. a da naravno, vjera se ne moze dokazati. Hm. A kako onda sujevjerje moze? Jer to profa i radi ovim prilogom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2007, 20:20 
Veteran
Veteran

Drugi dio "Enemies of Reason"

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
kažu loša sreća te čeka ako se vratiš po ono što si zaboravio ...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
blejalo je napisao:
kažu loša sreća te čeka ako se vratiš po ono što si zaboravio ...

A ja za to kazem :"Ko nema u glavi ima u nogama" :lol:
Zezam se. :lol:
Uglavnom, nisam praznovjerna....
Kazu i da je nesreca ako procitas stari horoskop,kao desice se nesto lose,kada je petak 13.obavezno moras nositi nesto crveno, a pozeljno je da se dio odjece izvrne...Nosi crveno za Novu Godinu, jer ce ti onda cijela godina biti srecna, vesela, puna zdravlja...Pljuni tri puta kada ti crna macka predje put...Kada razbijes ogledalo, prebaci ga preko sebe da ne bi bilo 7 godine nesrece...I ima jos hiljadu takvih primjera...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 18:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
praznovjerje je glupost :confused2: :confused2: :confused2:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
A da, zaboravila sam reci jos jedan primjer :lol: mada ga mnogi nesvjesno i urade...Npr.kada neko kaze nesto lose, i onda kaze:"Ne daj Boze, pomjeri se s mjesta".Vecina ljudi ovo cesto uradi, nekada nesvjesno...Meni se desi cesto da se nesvjesno pomjerim s mjesta... :)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 04:56 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ja kad vidim crnu macketinu eh onda po gasu udarim. :D

najbolje mi ono kad udjes kod nekoga prvi put u kuce, baci pogled na sve coskove. :lol: (da pronadjes paucinu) :D

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
spavac je napisao:
ja kad vidim crnu macketinu eh onda po gasu udarim. :D

:roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ]