Not now, John! je napisao:
XIX century je napisao:
Sve u svemu, mislim da je prilog JEDNOSTRAN, a time neobjektivan, shto se kosi s osnovnim principima progresa. ( za profu je iskljucivo nauka=progres). Za mene nije. Ima tu jos mnogo cega.
Mislim da nisi shvatila. Profa nije rekao da jedino nauka doprinosi napretku, nego da praznovjerje otežava napredak. Čini mi se da si film počela gledati sa unaprijed usvojenim zaključcima, pa si primjećivala samo ono što ti smeta.
Spomenula si ljubav. Ljubav nije sujevjerje. Naravno, ne možeš dokazati da nekog voliš. Ljubav svi osjećamo, prema nekome ili nečemu, ljubav je lako objašnjiva. Tvoja ljubav prema nekoj osobi je tvoj lični osjećaj i ti nikog drugog ne možeš natjerati (ili uvjeriti) da voli tu istu osobu. Ljubav se ne može testirati.
Međutim, svi ovi frikovi iz filma iznose tvrdnje koje se mogu testirati. I kada se podvrgnu testu pokaže se da tu nema ništa. Sigurno si primijetila da profa kaže: "ne znam da li se rašljama može otkriti voda i moguće je da tako nešto postoji, ali svaki put kad je neko od njih podvrgnut testu, pokazalo se da nisu pogodili ništa više od onoga što se očekuje od slučajnog pogađanja."
hej dzoni, nisam ja ni sa kakvim predubjedjenjem pocela ovo gledati. Nisam uostalom znala sta je na videu, dok nisam pocela gledati? otkud sam ja znala kakav si ti vieo poslao ( da li naginje na jednu ili drugu stranu).
Ma sve je to u redu. Ja nisam ni za jedne ni za druge
ali sto se tice ovakvi "materijala". Gledala sam jedne kako pljuju po psihologiji, isto traje tako sat vremena, sa sve objasnjenjima i dokazivanjima
Jesi ti ikad cuo za rijec marketing.. ili za metode ubjedjivanja putem medija
sad strucan i vjest komunikolog ce ti napraviti istu ovakvu pricu iz druge perspektive, sve argumentovano, slikom i zvukom... oces onda u nju povjerovati? hoces, ak to izaberes.
Ljubav nije sujevjerje? neko ce te ubijediti da jeste.. da tu nema nicega do nase maste.
Profa rece da je sujevjerje iluzija. A nauka nije iluzija?
Pa ak sam vjest diskutant, mogu ja reci sve i svasta. Pitanje je samo ko u sta VJERUJE. a da naravno, vjera se ne moze dokazati. Hm. A kako onda sujevjerje moze? Jer to profa i radi ovim prilogom.