banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 01:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: snovi slijepih
PostPoslato: 09 Jul 2006, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ja razumijem da ova tema mozda ne spada u ovaj podforum pa cu odmah zamoliti nekog od moderatora da je prebaci tamo gdje on misli da treba.

dok sam spremao ispit iz Engleske knjizevnosti I izucavao sam zivotopis i dijelo covjeka po imenu John Milton (Paradise lost, paradise regained...). pred kraj njegovog zivota on je naglo i rapidno oslijepio. nakon tog dogadjaja on je napisao svoja najbolja dijela tako sto ih je diktirao svom pomocniku koji je njegove rijeci zapisivao. on je napisao pjesmu o jednom snu. naime sanjao je jednu od svojih bivsih zena (imao ih je 4), sanjao ju je kako mu prilazi ali kada se probudio oko njega je sve bilo crno. u osnovi mu se cinilo da je ona samo nestala, i ona kad mu je prilazila bilo je sve crno oko nje a ona je nosila svjetlo. nesto mi pade na pamet dok sam to citao:

da li i sta sanjaju ljudi koji su od rodjenja slijepi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Zanimljiva tema. Vidio sam je na nekom drugom forumu, ali nisam čitao šta su pisali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 23:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Hvala Vaderu na linku ka toj temi na drugom forumu. :)
I tamo nisu nista konkretno rekli, vec su uglavnom bila nagadjanja. Posto su kod slijepih ljudi razvijenija ostala cula (posebno culo dodira), oni mogu lako zamisliti predmete koje drze i razne oblike, kao sto su kocka i lopta, pa vjerovatno sanjaju u oblicima. Mada, opet, kako mogu dati boju predmetima, kada su od rodjenja slijepi? Opet, kako su im cula vise osjetljiva, vjerovatno sanjaju o zvukovima, mirisima, a mozda i imaju neki vizuelni osjecaj. Ne trebaju valjda, culo vida da bi mogli mastati?
Ipak, najbolje je da ako neko poznaje neku osobu slijepu od rodjenja, da je pita, jer cemo mi ovako samo nagadjati. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 23:39 
Stara kuka
Stara kuka

evo malo sam trazio u americi, oni su razvijeni pa mora da su pametni. evo discovery health nam kaze:

Citiraj:
Have you ever wondered how blind people dream? Well, if their blindness began at birth, or in early childhood, they dream without visual images. Instead, their dreams are full of sounds, emotional sensations and the sense of touch. In REM phase sleep, blind people show little or no rapid eye movement. The longer they've been blind, the fewer the movements.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Jebote... Dugo sam razmisljao o tome.... Bas me zaokupljalo jedno vrijeme pitanje, kako npr. nekome ko je slijep od rodjenja objasniti boje? I sta on vidi iza kapaka? Uh.. Vjerujem da se i to moze vidjeti kad mu prikljuce stosta na glavu... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 16:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Pero_Bombas je napisao:
I sta on vidi iza kapaka?

Ja mislim da "vidi" isto sto i mi, tj. da ne vidi nista, odnosno da mu je pred ocima samo neko crnilo...
Kako objasniti boje? Nikako, posto sumnjam da oni imaju vizuelni osjecaj, uopste. :-? :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2006, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 08:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 04:09 
Stara kuka
Stara kuka

pero sjeti se anthony de mella i njegove jedne price o bojama, zelena je bila u pitanju. htio je objasniti nepotrebno znacenje koje je dodano rijecima, ispricao je jednu pricu o dva slijepca koja su se potukla oko toga sta je ZELENO. jedan je rekao da je to stvar a drugi da je to miris, potukli su se oko toga a da ni jedan zapravo nije znao sta je to ZELENO...istina off topic, ali eto, imas de mellovo BUDJENJE pa malo razlistaj...

ruzo sto saznas, zalijepi ovdje da razmotrimo...bedak je sto je bas BAS glupo pitati nekog slijepca na ulici sta on sanja. pitao bih da nije toliki bedak...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 08:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 09:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Evo da i ja dam mali doprinos ovoj temi :-)

Sjecam se jedne emisije na njemackoj televiziji gdje su jednoj osobi pokusali da vrate vid, cini mi se da je osoba bila od rodjenja slijepa ili je oslijepila zbog neke bolesti dok je bila dijete. Uradili su operaciju i osoba je progledala, mogla se kretati samostalno bez stapa. Ali sve sto je ta osoba vidjela je stvaralo konfuziju u njenoj glavi, mozak kao da nije mogao da se snadje sa mnostvom boja, da ih svrsta ili klasifikuje. Jos se sjecam da je ta osoba rekla da su ljudi bili nevjerovatno ruzni :-)
Tako su strucnjaci dosli do zakljucka da covjek cak i gledanje mora da uci, nesto slicno kao i ucenje jezika. Uglavnom, povratak vida slijepoj osobi je bilo jedno bolno iskustvo za nju, ali je s vremenom polako njen mozak poceo da se navikava na tu novu dimenziju koja se otvorila pred njom. Nakon 3-4 mjeseca je ta osoba ponovo izgubila vid i rekla je da je ponovo srecna u svom svijetu :-)
E sad, polazeci od toga, tesko mi je da prihvatim da postoje vizuelne senzacije u snu, jer ono sto osoba sanja mora vec da je vidjela, znaci ono mora biti negdje u njenom mozgu, ona mora biti u stanju da klasifikuje sto se desava u odredjenoj situaciji u snu i da kaze: "Aha, ovo je moja majka koja mi se smije a to vidim po njenom izrazu lica". Znaci ona mora da zna kako njena majka izgleda, mora da zna kako izgleda lice, kako izgleda nasmijano lice.... Nadam se da me razumijete, mozak mora po mome misljenju da ima vec memorisane klase objekata u koje svrstava sve sto je vec VIDJENO, a ako slijepa osoba to nikad nije vidjela ne moze da tumaci svoj san, odnosno svaki san bice jedan kosmar kao i kod osobe iz primjera gore.

Mislim da, kao sto slijepac ne moze da razumije boje i ne moze da prodrije u svijet boja koji je nama dostupan, tako je nama nepojmljiv njegov svijet u kojem pojam VIDJENJA nema znacenja(nemojmo zaboraviti da mi i kad zatvorimo oci GLEDAMO). Pokusati razumjeti da li i sta slijepac sanja je ravno pokusaju slijepca da razumije svjetlost. Znaci za slijepca smo i mi sami slijepci, na neki nacin, jer ne razumijemo njegov svijet. :-)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka

dobro dak, uredu je to sve, ali kako neko da sanja rodjenu mater kada on nema pojma kako ona izgleda, buduci da je nikada nije ni vidjela? gore link nam kaze da osobe koje su vidjele pa izgubile vid postupno pocinju sanjati slike, ljude, sta vec a pocinju sanjati samo oblike, senzacije, nadrazaje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 12:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
VeLiKi je napisao:
dobro dak, uredu je to sve, ali kako neko da sanja rodjenu mater kada on nema pojma kako ona izgleda, buduci da je nikada nije ni vidjela? gore link nam kaze da osobe koje su vidjele pa izgubile vid postupno pocinju sanjati slike, ljude, sta vec a pocinju sanjati samo oblike, senzacije, nadrazaje...

Izvini nisam te bas najbolje razumio, ali mislim da, ako neko ko je od rodjenja slijep, sanja majku, mora da ima viziju majke i da kaze: "ovo je moja majka". Sad je pitanje po cemu ce on raspoznati svoju majku? Zamisli slijepac od rodjenja krene da opisuje majku: "Ima PLAVE oci, ...". -nema smisla po meni, ali znam da recimo jedan covjek kome je iskljuceno jedno culo, ima veoma razvijena druga cula, a posto je vid "najjace" culo, tj, culo na koje se covjek najvise oslanja i koje mu najvise informacija iz vanjskog svijeta isporucuje, i ako se to culo iskljuci, druga cula su daleko jace naglasenija. E sad to moze biti jedan korak u metafizicki svijet, koji je nama nepristupacan, sta ja znam, pojma nemam, samo nagadjam. Recimo otvorena je mogucnost za sesto culo, ja sam cuo za ljude koji "vide" boju nekog predmeta ili cijeli predmet tako sto ga zatvorenih ociju dodirnu. Ne zaboravimo da ljudi vide u mozgu, i ono sto nam dodje u glavu ne mora biti vec vidjeno. Jednom sam negdje napisao da sam jednom prilikom zatvorenih ociju vidio jarku ljubicastu svjetlost i cuo istovremeno zvuk, kao neku neskladnu melodiju, kao kad podesavate frekvenciju na radiju, samo nije bas tako jako sumilo, u stvari nije ni sumilo, vise je nalicilo isprekidanoj sekvenci. Taj zvuk je dosao "niotkuda", boja nije bila sjecanje na jednu boju nego gledanje, dozivljaj boje, zvuk nije bio sjecanje na zvuk, nego slusanje zvuka koji je odnekud dolazio.
Ja licno ostavljam mogucnost da slijepi ljudi mogu da "vide" ali iz razloga koji danasnja (para-)psihologija ne moze da objasni. Ali ta neobicna sposobnost gledanja kod slijepaca je onda vjerovatno prisutna i kod nas ali bas zbog manje.... potentnosti drugih cula nismo u stanju da iskoristimo taj potencijal.
Da je osoba iz primjera imala snove u kojima je gledala objekte iz naseg svijeta, onda ona po mome misljenju ne bi bila tako uplasena i sokirana ovim svijetom jer bi ovaj svijet vec bio nesto vidjeno ili poznato (u snu naravno).

Znam Veliki da ti nisam dao odgovor ali se nadam da sam ti barem dao smjernice i materijal za razmisljanje :P

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]