VeLiKi je napisao:
dobro dak, uredu je to sve, ali kako neko da sanja rodjenu mater kada on nema pojma kako ona izgleda, buduci da je nikada nije ni vidjela? gore link nam kaze da osobe koje su vidjele pa izgubile vid postupno pocinju sanjati slike, ljude, sta vec a pocinju sanjati samo oblike, senzacije, nadrazaje...
Izvini nisam te bas najbolje razumio, ali mislim da, ako neko ko je od rodjenja slijep, sanja majku, mora da ima viziju majke i da kaze: "ovo je moja majka". Sad je pitanje po cemu ce on raspoznati svoju majku? Zamisli slijepac od rodjenja krene da opisuje majku: "Ima PLAVE oci, ...". -nema smisla po meni, ali znam da recimo jedan covjek kome je iskljuceno jedno culo, ima veoma razvijena druga cula, a posto je vid "najjace" culo, tj, culo na koje se covjek najvise oslanja i koje mu najvise informacija iz vanjskog svijeta isporucuje, i ako se to culo iskljuci, druga cula su daleko jace naglasenija. E sad to moze biti jedan korak u metafizicki svijet, koji je nama nepristupacan, sta ja znam, pojma nemam, samo nagadjam. Recimo otvorena je mogucnost za sesto culo, ja sam cuo za ljude koji "vide" boju nekog predmeta ili cijeli predmet tako sto ga zatvorenih ociju dodirnu. Ne zaboravimo da ljudi vide u mozgu, i ono sto nam dodje u glavu ne mora biti vec vidjeno. Jednom sam negdje napisao da sam jednom prilikom zatvorenih ociju vidio jarku ljubicastu svjetlost i cuo istovremeno zvuk, kao neku neskladnu melodiju, kao kad podesavate frekvenciju na radiju, samo nije bas tako jako sumilo, u stvari nije ni sumilo, vise je nalicilo isprekidanoj sekvenci. Taj zvuk je dosao "niotkuda", boja nije bila sjecanje na jednu boju nego gledanje, dozivljaj boje, zvuk nije bio sjecanje na zvuk, nego slusanje zvuka koji je odnekud dolazio.
Ja licno ostavljam mogucnost da slijepi ljudi mogu da "vide" ali iz razloga koji danasnja (para-)psihologija ne moze da objasni. Ali ta neobicna sposobnost gledanja kod slijepaca je onda vjerovatno prisutna i kod nas ali bas zbog manje.... potentnosti drugih cula nismo u stanju da iskoristimo taj potencijal.
Da je osoba iz primjera imala snove u kojima je gledala objekte iz naseg svijeta, onda ona po mome misljenju ne bi bila tako uplasena i sokirana ovim svijetom jer bi ovaj svijet vec bio nesto vidjeno ili poznato (u snu naravno).
Znam Veliki da ti nisam dao odgovor ali se nadam da sam ti barem dao smjernice i materijal za razmisljanje
Pozdrav!