Dalek je napisao:
Citiraj:
Daleki tvoje studiozno objasnjenje me dovodi u ne povjerenje ne samo prema Frojdu,vec i cijeloj svojoj okolini.Pocinjem da shvatam sav ovaj besmisao.Hvala ti mada si predaleko.
Ono sto je Frojd uveo u igru bila je dinamika procesa u licnosti, postojanje mehanizama odbrane, Edipov kompleks, libido, psihoanaliza kao put ka boljem funkcionisanju licnosti...
Da, narocito Edipov kompleks...
Prije nekoliko dana sam citao studiju Sretena Petrovica o Edipu, koja se bazira na Frojdovim teorijama... Zao mi je sto ta knjizica nije trenutno kod mene, pa da mogu da vam citiram neke dijelove, ali potrudicu se da je uskoro vratim...
Prema Frojdu, svaki djecak osjeca seksualnu "glad" prema majci, a svaka djevojcica "zelju" da ima penis, sto je meni poprilicno bolesno... Nevjerovatno mi za pomisliti da covjek ima samo nagone, zato sto ja prvi nisam takav, a znam i jos nekoliko takvih...
Valjalo bi u pomoc pozvati zaista kakvog dobrog poznavaoca Frojdovog ucenja pa da nam ga on malo priblizi...
Mislim da je Jung najvise prisao onome sto se naziva psihologija, jer je objasnio neke segmente nesvjesnog i podsvjesnog, sto, cini mi se, i predstavlja covjekovu psihologiju... Njegove teorije o dusi i animi, o arhetipovima i ostalim segmentima ljudske duse su mi mnogo prihvatljiviji, zanimljiviji i jasniji od, za mene, besmislenih Frojdovih naklapanja...